Wat te doen in Boedapest als het regent of koud is?

Het is natuurlijk heerlijk om op een warme dag door Boedapest te struinen. Te genieten van het uitzicht aan de Donau en met korte mouwen al het moois wat de stad te bieden heeft in je op te nemen. Maar… ook met regen of met kou is er nog genoeg te beleven in de ‘Parel aan de Donau’. Hieronder een aantal perfecte uitjes voor in de herfst of de winter in Boedapest.

Drink koffie (of thee) in stijl

Heb jij jezelf altijd al eens in een Titanic-achtige setting willen begeven? Dan is een bezoek aan New York Café een must. Dit koffiehuis wordt ooit verkozen als het mooiste ter wereld (!) en als je binnenstapt begrijp je ogenblikkelijk waarom. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan en het in het New York Café nog steeds het jaar 1914 is; het jaar waarin de deuren van dit koffiehuis geopend werden. Toegegeven je betaalt er wel voor. Een koffie kost je zo’n 7 euro, maar ik beloof je dat je niet teleurgesteld zult worden. Je bent hierna echt een ervaring rijker.

Hongaars ParlementsgebouwNeem een kijkje in het Parlementsgebouw

De immense grootte, de ligging aan de Donau en de mooie architectuur maken dit gebouw tot een veel gefotografeerd en bewonderd object. Maar het Hongaars Parlementsgebouw is niet alleen van buiten een van de meest imposante gebouwen in de stad. Van binnen is het gebouw minstens net zo indrukwekkend. Met zijn gouden trappenhuis, de kroonjuwelen van Hongarije, de fantastische glas in lood ramen en de weelderige decoraties en meubilering kijk je gegarandeerd je ogen uit. Dankzij de gids – je kunt het gebouw niet bezoeken zonder – leer je ook meteen boeiende achtergrondinformatie over dit bijzondere gebouw. Let op: het is wel verstandig om vooraf je tickets te kopen (tickets bestellen kan hier) aangezien de wachtrij behoorlijk op kan lopen.

Badder en ontspan in een van de vele badhuizen

Waar is het op een regenachtige of koude dag beter vertoeven dan in een badhuis met heerlijke warme baden? Boedapest is dé stad om een badhuis te bezoeken. Waarom? Omdat de stad bovenop thermale wateren ligt. Je vindt in de stad dan ook zo’n 125 badhuizen. De bekendste en meest populaire daarvan is toch wel het Széchenyi badhuis met 18 baden, waarvan 3 buitenbaden. Hier kun je dus op een koude dag zelfs buiten in de baden ontspannen. Lees hier welke badhuizen in Boedapest ik je aanraad.

Ga kunst snuiven

Tja, dit is een beetje inkoppertje, maar het is een goed idee om een museum te bezoeken als het weer het niet toelaat om lang op straat rond te lopen. Aanraders: het museum van de Schoone kunsten op het Heldenplein met voornamelijk Europese Kunst, de Hongaarse Nationale Gallerij in de Burcht van Boeda, met de grootste collectie beeldende kunst in Hongarije, of het Hongaarse Nationale Museum over de cultuur en geschiedenis van Hongarije. Bekijk het overzicht met de beste musea in Boedapest.

kerstmarkt boedapestStruin over de kerstmarkt

Als je tussen 9 november en 1 januari in Boedapest bent zul je de kou en/of regen moeten doorstaan voor een bezoekje aan een van de kerstmarkten. Er zijn twee grote kerstmarkten en een aantal kleinere. Je vindt er onder andere kraampjes met lekkernijen als goulash en gebakken worst, maar natuurlijk ook het Hongaarse drankje pálinka en vele andere dranken. Naast stalletjes met allerlei delicatessen vind je er ook handgemaakte spullen en sieraden. Lees hier meer over de kerstmarkten in Boedapest.

Bezoek de op een-na-grootste synagoge ter wereld

In Boedapest staat de op een-na-grootste Joodse synagoge ter wereld: de grote synagoge. Iedere dag worden hier verschillende rondleidingen gehouden die je niet alleen de details vertellen over de synagoge zelf, maar ook over het Joodse geloof en over wat er zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelde in Boedapest. Een zeer leerzame ervaring. Tickets koop je hier.

Lees ook

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply