Musea Boedapest

musea boedapest

In Boedapest zijn er veel musea en bijzondere tijdelijke tentoonstellingen. Als je voor een stedentrip gaat kun je die natuurlijk niet allemaal bezoeken. Ik maakte een selectie van de grootste en leukste musea, zodat je keuze voor een museum makkelijker wordt.

Museum van de Schoone kunsten Boedapest

Een van de top musea in Boedapest is het Museum van de Schoone Kunsten, gelegen aan het Heldenplein. In het museum wordt Hongaarse en internationale kunst vertoond van antieke tijden tot aan het einde van de 18e eeuw. Tot de vaste collectie behoren onder andere werken van Raphael, Titiaan, El Greco en Jacob van Ruisdael.

Daarnaast zijn er ook altijd tijdelijke tentoonstellingen te bezichtigen. In 2019 kun je bijvoorbeeld een tentoonstelling over Auguste Renoir bezoeken.

Het museum behoort tot een van de meest prominent musea in Europa en trekt ieder jaar honderdduizenden kunstliefhebbers.

Toegangsprijs: 2800 HUF (ongeveer 9 euro)
Ticket met korting: 1400 HUF (iets meer dan 4 euro), zie hier op wie de korting van toepassing is.

Hongaarse Nationale Galerie

De Hongaarse Nationale Galerie is sinds 1975 gevestigd in het Burchtpaleis aan de Boeda-zijde van Boedapest.

Deze Galerie heeft toont de opkomst en ontwikkeling van de beeldende kunst in Hongarije.  De vaste expositie toont alleen werken van Hongaarse kunstenaars, maar er zijn ook tijdelijke tentoonstellingen met niet-Hongaarse kunst.

Een van de tijdelijke exposities in 2019 toon surrealistische kunst, met als titel: ‘De Surrealistische Beweging van Dalí tot Magritte – Crisis en wedergeboorte in 1929‘.

Toegangsprijs vaste collectie: 2800 HUF (ongeveer 9 euro)
Overige toegangsprijzen & tickets met korting: zie hier de website van dit museum

Boedapest Historisch museum

Dit museum bevindt zich net als de Hongaarse Nationale Gallerie in het Burchtpaleis op de kasteelheuvel. De tentoonstelling in het Boedapest Historisch Museum toont de 2000 onstuimige jaren uit de geschiedenis van het huidige Boedapest,voorheen Boeda en Pest.

Je komt er onder andere meer te weten over het leven in de Hongaarse hoofdstad tijdens de middeleeuwen en ten tijde van de bezetting door de Oostenrijkers adel. Tot de collectie behoren foto’s, meubelstukken, kleding, boeken etc.

Als je van geschiedenis houdt dan is dit het museum voor jou.

Toegangsprijs: 2000 HUF (iets meer dan 6 euro)
Overige toegangsprijzen & tickets met korting: zie hier de website van dit museum

Hongaars Nationaal Museum

Het Hongaars Nationaal Museum is het grootste museum in Hongarije. En het heeft niet alleen een mooie collectie, maar het gebouw zelf is ook prachtig.

In het Hongaars Nationaal Museum leer je alles over de Hongaarse cultuur en geschiedenis. Je vindt er een prachtig overzicht van de vele culturen die Hongarije bewoonden voor dat de Magyaren er binnentrokken.

Je ziet er onder andere veel gebruiksvoorwerpen van vroeger.

Toegangsprijs: 1600 HUF (iets minder dan 5 euro)
Overige toegangsprijzen & tickets met korting: zie hier de website van dit museum

De Kunsthal in Boedapest

Ben je een liefhebber van moderne kunst? Ga dan naar de Kunsthal in Boedapest. Dit museum heeft géén vaste tentoonstelling, maar alleen maar tijdelijke exposities.

De missie van het museum luidt als volgt: het tentoonstellen van de belangrijkste hedendaagse Hongaarse en internationale beeldende kunst.

Toegangsprijs: 2200 HUF (iets minder dan 7 euro)
Overige toegangsprijzen & tickets met korting: zie hier de website van de Kunsthal

Robert Capa Hedendaagse Fotografie Centrum

Als je van fotografie houdt, dan ben je hier aan het juiste adres. Dit museum is vernoemd naar de bekende oorlogsfotograaf Robert Capa. Er hangen hier dan ook zo’n 50 foto’s van hem.

Dit museum is gespecialiseerd in hedendaagse fotografie van zowel Hongaarse als internationale fotografen.

Toegangsprijs: 1500 HUF (iets minder dan 5 euro)
Overige toegangsprijzen & tickets met korting: zie hier de website van dit fotografiemuseum

House of Terror Museum

Dit museum is een van de meest bezochte musea in Boedapest. Het is gevestigd in het oude hoofdkwartier van de geheime communistische politie. Het museum is een monument voor de mensen die tijdens het communistische regime mishandeld en vermoord zijn in dit gebouw.

Het museum schept een duidelijk beeld van de geschiedenis van Hongarije sinds de Tweede Wereld Oorlog tot aan de val van de Sovjet Unie.

Overigens is de informatie in dit museum niet altijd even duidelijk. Niet alle teksten zijn in het Engels vertaald, waardoor je niet alles kunt volgen. Maar aangezien dit zo’n populair museum onder toeristen is, wilde ik deze toch graag op deze pagina vermelden.

Toegangsprijs: 3000 HUF (iets minder dan 10 euro)
Overige toegangsprijzen & tickets met korting: zie hier de website van het Terror Haza Museum

Ziekenhuis in de rots

Het Ziekenhuis In De Rots is een uniek en indrukwekkend museum. Zoals de naam al zegt gaat het om een museum in een rots. Tussen 1945 en 1956 verzorgde deze geheime kliniek gewonden door de belegering van Boedapest en de Hongaarse opstand.

In het museum vind je originele meubilair en medische faciliteiten uit de jaren 1940 en 1950. Ook zijn er bijna 200 levensechte wassenbeelden tentoongesteld.

Je kunt dit museum alleen naar binnen met een rondleiding die ongeveer een uur duurt. De gids vertelt je onder andere alles over de situatie destijds.

Toegangsprijs: 3000 HUF (iets minder dan 10 euro)
Overige toegangsprijzen & tickets met korting: zie hier de website van ‘Hospital in the Rock’

Lees ook

No Comments

    Leave a Reply