Taxi Boedapest: alles wat je moet weten

taxi boedapest

Taxi’s in Boedapest zijn gemakkelijk te herkennen. Hoe? Aan hun gele nummerbord. Zie je een taxi zonder een geel nummerbord, dan heb je dus niet te  maken met een officiële taxi. De gele taxi’s die in de stad rondrijden staan net als alle andere Openbaar Vervoermiddelen onder leiding van de BKK. Maar er zijn ook vele andere taxibedrijven te vinden in de stad.

Hoewel rondreizen met de taxi een handige manier is om van de ene naar de andere plek in de stad te reizen, vertelde een gids me dat je toch beter geen taxi kunt nemen in Boedapest. Volgens haar kunnen taxichauffeurs behoorlijk onbeschoft zijn tegen toeristen en is de kans groot dat je door ze afgezet wordt (ze zetten de meter bijvoorbeeld niet aan, of rijden een behoorlijk stuk om). Een andere local raadde me om dezelfde reden aan geen taxi te nemen (hij raadde me echter wel aan om Taxify te gebruiken, zie hierover meer onderaan de pagina).

Als je je hierdoor niet laat afschrikken, dan vind je hieronder handige tips voor het reizen met de taxi in Boedapest. Ook lees je meer over de Taxify app.

Kosten taxi Boedapest

De officiële tarieven van taxi’s in Boedapest zijn:

Soort ritPrijs in HUFPrijs in euro's
Standaard bedrag7002.1
Extra bovenop standaard bedrag (prijs/per km)3000,95
Wachttarief (prijs/per minuut)750,25
Prijzen in euro's zijn sterk afgerond. Check altijd zelf de actuele stand.

Fooi en betalen

In Hongarije is het normaal om een fooi te geven als je tevreden bent met de taxirit. De fooi ligt normaal gesproken zo rond de 10 procent. In alle taxi’s kun je overigens zowel met cashgeld als met je bankpas te betalen.

Taxi bestellen

Een taxi bestellen is altijd goedkoper dan het aanhouden van een taxi op straat. Als je een taxi vanaf je hotel wilt nemen is het dus het verstandigst om hen een taxi te laten bellen, of bel zelf naar een van de grote taximaatschappijen. De wachttijd ligt zo rond de 15 minuten. Een ander voordeel daarvan is dat sommige taxichauffeurs van minder grote bedrijven er helaas toe geneigd om toeristen meer te laten betalen door bijvoorbeeld een stuk om te rijden. Geef van tevoren altijd aan dat je aan het einde van de rit graag aan bon ontvangt.

Een taxi van het vliegveld naar de stad en andersom boek je eenvoudig hier online. Dan weet je ook zeker dat je bij een betrouwbaar taxibedrijf terechtkomt en weet je van tevoren precies wat je betaalt.

Über in Boedapest

De bekende app Über, waarmee je een goedkope taxirit kunt maken, is niet te gebruiken in Boedapest. Dit was voorheen wel het geval, maar sinds juli 2016 kun je geen gebruik meer maken van deze service. Het bedrijf zegt hier zelf het volgende over:

Due to legislative changes, we are forced to suspend our Uber service in Budapest.

Wellicht dat Uber over een tijd weer actief wordt in Boedapest, maar voor nu kun je er dus geen gebruik van maken.

Taxify

Een voor ons minder bekend alternatief dan Über is de app Taxify. Deze app werd me aangeraden door de host van een van AirBnB appartementen waar ik in verbleef. Hij schreef: ‘If you want to take a taxi download TAXIFY app (registering takes you 2 minutes only). We don’t recommend other companies’. De app wordt niet alleen in Boedapest gebruikt, maar in een heleboel andere Europese steden en is zeer betrouwbaar. Het basistarief van de taxi’s die rijden via deze app is 450 ft (grofweg €1,50) en per kilometer betaal je 280ft (iets minder dan een euro). Zoals je hierboven kunt zien is dat hetzelfde als een gewone taxi, maar aangezien de chauffeurs ook beoordeeld worden op hun service zullen ze niet onbeschoft tegen je zijn.  Als de beoordelingen van een chauffeur niet goed genoeg zijn mag hij of zij ze geen werkzaamheden meer uitvoeren voor Taxify.

De app is zowel beschikbaar voor Android als voor iOS.

Lees ook