doen in Boedapest handige info

De leukste rondleidingen in Boedapest: een overzicht met de beste tours

Wat zijn de leukste tours en rondleidingen in Boedapest? Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje.

Fietstour in de stad

rondleidingen in boedapest

De leukste en grappigste tour. Je zou het misschien niet denken, maar deze fietstour is de leukste rondleiding die ik in Boedapest heb gehad. Eerlijk gezegd was ik van tevoren een beetje sceptisch. De gids komt uit Nederland en ik had eigenlijk niet zoveel zin in een fietsritje met allemaal andere Nederlanders. Maar oei, wat had ik het mis. Wát een informatieve tour was dit! En wat heb ik gelachen. Peter heeft niet alleen boordevol kennis van Hongarije en Boedapest, maar weet de rondleiding per fiets ook nog eens aangenaam vrolijk en grappig te maken. Ik ben veel opgestoken van de stad, de gewoonten en de gebruiken van de Hongaren en hield er een grote grijns aan over.

Hongaars Parlementsgebouw

Hongaars Parlementsgebouw

De wauw-ik-kijk-mijn-ogen-uit tour. Het Hongaars Parlementsgebouw is niet alleen van buiten een juweel om te zien. Ook binnen kijk je je ogen uit. Goud, decoraties en marmer zijn toch wel de drie belangrijkste woorden om het interieur van het gebouw mee te omschrijven. Ik wist niet wat ik zag toen ik de treden van de Gouden trap beklom en in een overvloedig gedecoreerde ruimte naast de Hongaarse kroonjuwelen stond. De rondleiding zelf is ook interessant, omdat je meer leert over de geschiedenis van dit indrukwekkende gebouw en de Hongaarse politiek. Overigens handig om te weten is dat je zonder tour het Parlementsgebouw niet van binnen kunt bezichtigen, behalve op een aantal feestdagen.

Rondvaart over de Donau

rondvaart boedapest

Must do tour. Tja, als je in Boedapest bent kun je eigenlijk niet zonder een rondvaart over de Donau. Dit is dé manier om de stad eens goed van een afstandje te bekijken. Vanaf het water heb je namelijk een mooi zicht op beide kanten van de stad. Bovendien is het een ontspan-moment op je trip, sit back and relax. Onder het genot van een drankje (en als je ervoor kiest zelfs een hapje en/of livemuziek) brengt de rondvaartboot je langs de oevers van de ‘Parel aan de Donau’. En dankzij de audiotour aan boord kom je ook meteen veel te weten over de stad zelf. Zelf heb ik deze rondvaart gedaan en die zou ik zo nog een keer doen.

De grote synagoge

synagoge boedapest

De rondleiding waarbij je wel een traantje weg zou willen pinken. Waar kun je beter een synagoge bezoeken dan in Boedapest? Nu denk je wellicht: waarom daar? Nou, omdat de synagoge in Boedapest de op een na grootste ter wereld is. En als je dan toch naar binnengaat is het wel zo leuk om een rondleiding te krijgen. Dan weet je meteen waar alles voor staat en leer je wat interessante zaken over het Joodse geloof. En de rondleiding is humoristisch en vermakelijk. Daarnaast is er ook het serieuze deel waarin vertelt wordt over de vervolging van de Joden in de tweede wereldoorlog en wat dat betekende voor de Joodse gemeenschap in Boedapest. Zeer indrukwekkend. Als je de synagoge in wilt moet je trouwens sowieso een ticket betalen en is de rondleiding altijd inbegrepen. Als je geen rondleiding wilt mag je die overslaan en op je eigen houtje rondkijken, maar als je het mij vraagt: deze rondleiding wil je zeker niet missen.

‘Gratis’ wandeltour

De meest inspannende tour. In de meeste grote steden heb je ze wel: de free walking tours. Zo dus ook in Boedapest. Deze wandelingen zijn een goede manier om de stad te leren kennen. En bovendien zijn ze gratis. Althans gratis… nou niet helemaal, want er wordt toch wel van je verwacht dat je aan het einde fooi geeft. Wat er op neerkomt dat je toch al snel 10 betaalt. Maar voel je vrij om minder te geven! Ik heb zelf deze tour gedaan, maar er zijn vele andere opties. Mijn gids was Monika en zij praat je helemaal bij over alles wat met Boedapest en de geschiedenis van Hongarije te maken heeft. De route is voornamelijk dichtbij de oevers van de Donau en brengt je onder andere langs de Sint Stefanusbasiliek, de Kettingbrug en het Vissersbastion. Na 3 uur ben je een tikje moe – alhoewel de afstand die je aflegt niet groot is, het is voornamelijk geslenter – maar zeer zeker voldaan.

Heb jij nog aanraders voor rondleidingen in Boedapest? Laat een reactie achter.

Ook interessant voor jou

Geen reacties

    Laat een reactie achter