Overzicht belangrijkste wijken Boedapest

Boedapest is onderverdeeld in 23 verschillende wijken of districten die stuk voor stuk genummerd zijn. Hoe dichter een wijk in het centrum ligt hoe lager het nummer; hoe verder weg, hoe hoger het nummer. Aan de Boeda-zijde vind je 7 districten en de overige 16 liggen aan de Pest-zijde van de stad.

Als je naar Boedapest gaat zul je zeker weten in een aantal van deze wijken terechtkomen vanwege de bezienswaardigheden die er te zien zijn. Maar om je nog meer op weg te helpen, hierbij een overzicht met de wijken die een bezoekje waard zijn. Onderaan deze pagina vind je een overzichtelijke kaart met de wijken van Boedapest.

Wijk I – Várkerület (Kasteel district)

Het kasteeldistrict is misschien wel de meest bekende wijk in de Hongaarse hoofdstad. Dit is niet voor niets natuurlijk: je vindt er een aantal van de meest bekende bezienswaardigheden van de stad. Waaronder het Vissersbastion, de Matthias Kerk en het burchtpaleis. Met zijn kronkelende weggetjes, kleine straatkeitjes en middeleeuwse uiterlijk is de oudste wijk van Boedapest natuurlijk een must see bij een bezoek aan de stad.

Je kunt er gerust een dagje rondbrengen als je meerdere dagen in de stad bent. Duik ’s ochtends in een van de thermale baden van het Rudas badhuis. Wandel daarna de heuvel op naar het burchtpaleis om de nationale gallerie te bezichtigen. Lunch in een van de vele tentjes nabij de Matthiaskerk om deze daarna van binnen te bewonderen. Geniet van het uitzicht vanaf het bijzondere Vissersbastion en wacht bij mooi weer tot de zon er ondergaat. Tot slot kun je je dag er afsluiten met een goed glas wijn en een heerlijke maaltijd in deze wijk.

Wijk V – Belváros & Lipótváros (de binnenstad en Leopoldstad)

De Romeinen bouwden een vesting in dit deel van de stad, Contra Aquincum. En je raadt het al, een deel deze oude stadsmuur ligt in wijk V. Maar belangrijker, het parlementsgebouw, de kettingbrug, de oevers van de Donau (aan de pest-kant) en de grootste kerk van Budapest, de Sint Stefanus basiliek, bevinden zich in deze wijk. Grote kans dus dat je pad deze wijk zeker kruist als je in Boedapest bent.

Wijk VI – Terézváros (Theresa stad)

Het belangrijkste icoon in deze wijk is waarschijnlijk wel de Andrássy Boulevard. Deze brede boulevard herbergt niet alleen luxueuze winkels en de Hongaarse Staatsopera, maar ook het grote treinstation. En het is niet zomaar een treinstation, nee het is een waar architectonisch hoogstandje. In dit district vind je daarnaast onder meer ook het Terreur Museum. Als je in Boedapest bent kun je niet om de Andrássy Boulevard heen.

Wijk VII – Erzsébetváros (de Joodse wijk)

Welkom in de Joodse wijk! Deze is er één van uitersten. Met aan de ene kant de indrukwekkende Joodse synagoge – de grootste van Europa – en aan de andere kant de ruïne bars, een uitbundig nachtleven en leuke designwinkeltjes. Dit is de kleinste wijk van Boedapest, maar tegelijkertijd ook de meest bevolkte. Vergeet niet door Gozsdu Uvar te wandelen, een verstopte promenade met allerlei eettentjes en marktkraampjes. Als je het mij vraagt is dit de leukste wijk om in rond te struinen. Er zijn niet zoveel bekende bezienswaardigheden als in bijvoorbeeld wijk I en V, maar er hangt een levendige energie, er zijn veel artistieke winkeltjes en ik hou van de mooie graffiti die je hier ziet.

>> Lees het blog met uitgebreide informatie over de Joodse wijk

Wijk VIII – Józsefváros (Josefstad)

Deze wijk stond lange tijd niet goed bekend, maar wordt steeds populairder. Er komen steeds meer leuke barretjes en restaurants. En met onder andere het Nationaal Historisch Museum en het Orczy Park valt er hier ook zeker wat te beleven. Deze wijk is wat minder toeristisch en hier bevind je je dan ook meer onder Hongaren én onder de studenten aangezien een van de grootste universiteiten hier ook te vinden is. ’s Avonds moet je in deze wijk overigens wel wat wat beter oppassen dan in de andere wijken die hier genoemd worden.

District IX – Ferencváros (Francisstad)

Deze wijk wordt net als wijk VIII in toenemende mate populairder. Dat is niet zo gek, want de grote markthal is een belangrijke attractie hier. Desondanks zul je in deze wijk geen hordes met toeristen tegenkomen. Wel zo rustig dus. Ben je op zoek naar een leuk souvenir of wil je graag zelf een keertje koken dan is de centrale markthal een aanrader. Overigens is het gebouw zelf ook zeer fraai. Als je de de centrale markthal uitloopt, dan wandel je zo weer naar de oevers van de Donau of de fraai vrijheidsbrug op. Deze wijk staat ook bekend om de hoeveelheid kroegen die lokale bieren op de tap hebben. Een goede plek dus om een biertje te drinken.

Overzichtskaart met wijken

Bekijk hieronder hoe de wijken in Boedapest gelegen zijn:

wijken boedapest

Lees ook

15 Reacties

 • Reply
  Lieke
  27 mei 2019 at 12:16

  Wij zijn 4 dagen in Boedapest geweest (3 is voldoende mits gunstige vliegtijden) en ik zit zó na te genieten!
  Wat een prachtige en hippe stad, samen met Istanbul staat Boedapest zonder twijfel op 1!
  Maaike bedankt voor deze website. We hebben er dagelijks gebruik van gemaakt, echt top! 😀

  • Reply
   Maaike
   27 mei 2019 at 13:28

   Super leuk om te horen dat je zo’n heerlijke tijd hebt gehad in Boedapest Lieke! En Boedapest is natuurlijk ook mijn nummer 1 😀 Dankjewel ook voor je complimenten over mijn site. Daar doe ik het echt voor en het is zo leuk dat je me even laat weten dit jullie geholpen heeft!

 • Reply
  Britt
  8 februari 2019 at 00:12

  Wat een fijne, overzichtelijke website! Echt top :)! leuke tips voor restaurantjes, breakfast, lunch en diner zouden het afmaken <3 X

  • Reply
   Maaike
   12 februari 2019 at 15:06

   Dankjewel voor je complimenten, leuk! En een goede tip. Ik heb al een overzicht dat ik nog verder uit moet werken. Dus komt eraan! Maar duurt nog even, want ik ben momenteel in Zuid Amerika. Wordt eind maart. Groetjes, Maaike

  • Reply
   Maaike
   26 februari 2019 at 16:24

   Dankjewel voor je leuke berichtje en de tip! Die komen er zeker aan!

 • Reply
  Bart
  9 december 2018 at 08:47

  Super !!!! Volledig budapest verkennen met behulp van deze site !!!! Beter dan de boeken

  • Reply
   Maaike
   10 december 2018 at 15:58

   Wat een heerlijke reactie en een fantastisch compliment! Dankjewel!

 • Reply
  Ronald
  1 september 2018 at 15:33

  Hoi Maaike, Leuke site! overzichtelijk, praktisch en zeer informatief. Ik mis alleen de info over de aanwezige clubs bijvoorbeeld; Corvin Club, Ötkert Club, Jazz Club. Dat vind je niet meer zo snel in Nederland en maakt het weer bijzonder om te ervaren. Waar ik dan weer naar zoek is het deurbeleid en inhoudelijk waar de betreffende club voor staat. Wellicht is dat een mooie uitbreiding.
  Ruin Bar. Inmiddels is dit fenomeen een beetje overgekomen naar Nederland neem als voorbeeld “Spoorzone” Tilburg “Raw” al neigt dat meer naar het Berlijnse Friedrichshain-Kreuzberg.

  Groetjes, Ro’n

  • Reply
   Maaike
   7 september 2018 at 11:46

   Dankjewel voor je reactie Ronald! Altijd fijn om extra input te krijgen. Er zijn nog zoveel onderwerpen waar ik graag over wil schrijven. Nu, na mijn vakantie, heb ik gelukkig weer extra tijd om te schrijven. Ik neem je verzoek mee en je hoort van me als ik besluit een artikel te schrijven over de aanwezige clubs.

   Groetjes,
   Maaike

 • Reply
  Carolijn
  12 juli 2018 at 18:13

  Dankjewel Maaike, we zitten nu in Boedapest en maken grif gebruik van je tips. Je hebt een hele leuke website.
  Ik mis alleen de tips voor interessante musea, zoals het museum in de rots in Budapest (Sziklakórház) wat ik erg indrukwekkend vond.
  En ik zou het leuk vinden om meer over de Hongaarse taal te lezen, want die is bestoeilijk te begrijpen. Bv. hoe je bepaalde woorden uitspreekt en hoe de taal in elkaar steekt.

  • Reply
   Maaike
   12 juli 2018 at 19:57

   Hi Carolijn, wat leuk dat jullie in Boedapest zijn en gebruik maken van mijn website! Je hebt helemaal gelijk, de musea staat nog op mijn mijn lijstje. Ik zal zorgen dat er binnenkort wat over verschijnt 🙂 En ook een leuk idee over de taal. Ik zal er binnenkort eens induiken.

   Veel plezier nog daar!

   update: lees hier mijn artikel met handige Hongaarse woorden en zinnen.

 • Reply
  Howie
  8 mei 2018 at 08:25

  Maaike,

  GEWELDIGE site. Top tips. Kort, bondig en volledig. Keb veel profijt van gehad.
  Mijn grote dank!

  gr,
  Howie

  • Reply
   Maaike
   10 mei 2018 at 20:28

   Hi Howie, je hebt mijn week gemaakt met deze reactie. Doet me echt heel erg goed! En fijn dat je zo’n leuke tijd hebt gehad in Boedapest.

 • Reply
  Caroline
  14 maart 2018 at 14:42

  Leuke site Maaike super tips. Hier gaan we zeker iets aan hebben!

  • Reply
   Maaike
   14 maart 2018 at 17:30

   Kijk, dat vind ik nou heel erg leuk om te horen 🙂 Dankjewel voor je reactie en natuurlijk heel veel plezier in Boedapest gewenst!

Laat een reactie achter