Plekken in Boedapest die op UNESCO Werelderfgoedlijst staan

Dat Boedapest een mooie stad is vinden de mensen van de UNESCO Werelderfgoedlijst ook. Er staan maar liefst 3 gebieden in Boedapest op de befaamde lijst,  waaronder een groot aantal gebouwen en pleinen. Wil je alle plekken in Boedapest die op de werelderfgoedlijst staan bezoeken? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

1. Oevers van de Donau

Het is niet verwonderlijk dat de oevers van de Donau op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Als je langs de rivier wandelt, of een cruise over de Donau maakt zal het je opvallen hoe prachtig de uitzichten vanaf de oevers op de kasteelheuvel en het vissersbastion zijn. Tel daarbij de beroemde kettingbrug en het fraaie Hongaarse Parlementsgebouw op en je begrijpt waarom deze plek op de lijst staat. UNESCO zelf zegt het volgende over de vermelding van de oevers van de Donau op de werelderfgoedlijst:

In dit deel van de stad vind je de restanten van monumenten die een grote invloed hebben op het aanzicht van de stad, waaronder overblijfselen van de Romeinse stad Anquicum en de gotische burcht van Boeda. Dit gebied geldt als een van meest vooraanstaande stedelijke landschappen ter wereld en toont de grote periodes in de geschiedenis van Boedapest. (bron: UNESCO.org)

Tot de benoeming van de oevers van de Donau behoren ook:

2. Het Kasteeldistrict in Buda

In 1987, hetzelfde jaar waarin de oevers van de Donau op de lijst kwamen te staan, benoemde UNESCO het kasteeldistrict van Buda ook tot Werelderfgoed. Daarbij afzonderlijk worden de volgende plaatsen en gebouwen geroemd:

  • Sándor Paleis
  • Matthias Kerk
  • De ondergrondse grotten
  • Het plein van de heilige drie eenhoud
  • Het Vissersbastion
  • Het Koninklijk paleis (inclusief de Nationale Szechenyi bibliotheek en de Nationale Gallerie)

3. Andrássy Boulevard en zijn omgeving

Zeventien jaar na de eerste twee benoemingen van plekken in Boedapest, kwam er een derde plek bij op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Namelijk  Andrássy Út , oftewel de Andrassy Boulevard. Deze boulevard werd in 2002 voornamelijk toegevoegd, omdat hij  zorgde voor een verandering in de stadscultuur. Zo speelde Andrássy Boulevard onder andere een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Openbaar Vervoer en de architectuur van Boedapest.

Deze plekken maken ook onderdeel uit van de benoeming door UNESCO:

Kaart Werelderfgoedlijst Boedapest

Deze kaart gemaakt door UNESCO toont de plekken die op de werelderfgoedlijst staan:

Kaart van Werelderfgoedlijst boedapest

bron: http://whc.unesco.org

Lees ook