Stedentrip Boedapest: 13 redenen waarom je naar Boedapest moet

Twijfel jij nog om naar Boedapest op stedentrip te gaan? Na het lezen van dit artikel ben je vast beter in staat om een keuze te maken. Als je het mij vraagt: gaan!

#1 het is er zoooo mooi

vissersbastion Boedapest

De Hongaarse hoofdstad is zo ontzettend mooi. Dat alleen al is reden genoeg dat je zou moeten kiezen voor een stedentrip naar Boedapest. En nee dat is niet alleen mijn persoonlijke mening, een groot deel van de stad staat namelijk op de werelderfgoedlijst. Onder andere het Vissersbastion (zie foto hierboven) staat hierop vermeld. En zeg nou zelf: dat is toch een plaatje?!

#2 Uitgeroepen tot beste bestemming van Europa 2019

boedapest beste bestemming

Meer dan een half miljoen mensen brachten in 2019 een stem uit voor de verkiezing van Beste Europese bestemming van 2019. En uit een lijst van meer dan 20 steden kwam Boedapest als winnaar uit de bus. De stad mag dus niet ontbreken op je bucketlist. Ook belandde de stad in 2019 op de 16e plek in de ranglijst met de 50 mooiste steden ter wereld, gekozen door reizende professionals.

#3 De uitzichten

gellertheuvel boedapest

Boedapest heeft heel veel mooie uitkijkpunten waar je kunt genieten van al het prachtigs dat de stad je te bieden heeft. Zo kun je de Géllertheuvel beklimmen en van daaruit zowel Boeda als Pest – Boedapest is opgesplitst in twee delen – heel goed bekijken. Maar ook vanaf het Vissersbastion, de koepel van de Sint Stefanusbasiliek en vanaf de kasteelheuvel heb je geweldige uitzichten over de stad.

#4 Het is er goedkoop

munteenheid Hongarije

Boedapest staat in de top 10 van meest goedkope steden in Europa (bron: Europe Backpacker Index). Met een budget van €30 per dag (excl. overnachting) kom je een heel eind. Hoe fijn is het dat je niet bij elk etentje op je geld hoeft te letten. Een diner met  hoofd- en nagerecht kost je gemiddeld iets meer dan een tientje. Wil je meer weten over de kosten die je uitgeeft tijdens je stedentrip Boedapest? Lees dan ook mijn artikel Is Boedapest duur?.

#5 De Donau

schoenen aan de donau

Een deel van de magie van deze stad is toch wel dat de Donau midden door de stad heen loopt. Sterker nog, de Donau verdeelt de stad in tweeën in Boeda en Pest. Er zijn in totaal 8 bruggen die de twee stadsdelen met elkaar verbinden. Met de meest bekende: de kettingbrug. Het is heerlijk om door de stad te struinen langs de Donau te wandelen, bij de ene brug over te steken en via een andere brug weer terug te gaan. Ik zou je ook zeker aanraden een keer op een van de bankjes aan de Donau neer te strijken met een boek of een kopje koffie to go.

#6 Kunst & cultuur voor iedereen

Hongaarse Staatsopera
foto: Juhasz Attila

Het Hongaars Parlementsgebouw, de staatsopera, de grootste synagoge van Europa en de St. Stefanusbasiliek. Dat is slechts een kleine greep uit het culturele aanbod in de Hongaarse hoofdstad. En dan heb ik het nog niets een over de meer dan 100 musea en galeries in de stad. Er is voor ieder wel wat naar zijn gading te vinden.

#7 Lekker eten

eetcultuur Boedapest

Alhoewel je dit misschien niet zo zou verwachten, maar het eten in Boedapest is zeer goed. Niet alleen kun je er heerlijk traditioneel eten, maar ook de moderne keuken is alom vertegenwoordigd. Er zijn zelfs vier restaurants met een Michelin-ster te vinden. Nou is dat misschien niet je eerste keuze tijdens een weekendje Boedapest, maar we willen maar zeggen dat je niet lang hoeft te zoeken naar lekker eten. Oh en vergeet niet ook een bakkerij in te stappen, want het niveau van het gebak is ook hoog. Lees welk Hongaars eten je niet wilt missen.

#8 De vele badhuizen

badhuis boedapest

Als je van badderen houdt dan is Boedapest de juiste plek voor je. Omdat de stad gelegen is op natuurlijke warmwaterbronnen, zijn er overal in de stad badhuizen te vinden. Er zijn er wel meer dan 100. Het is dan ook niet voor niets dat de stad ook wel de bijnaam de stad van de badhuizen draagt. Een aantal badhuizen zijn een echt lust voor het oog. Je geniet er dus niet alleen van een heerlijk warm bad, maar ook van een mooie omgeving.

#9 Heerlijke koffie

koffie boedapest

Niet alleen het eten in Boedapest is goed, maar er zijn ook heel veel leuke koffietentjes te vinden. Traditioneel of modern? Het is er allemaal. Barista is een vak in Boedapest en dat is smullen geblazen. Voor een vriendelijk bedrag drink je de lekkerste koffie. Ga naar een van deze leuke koffietentjes en drink een overheerlijke kop koffie. Tip voor mooi weer: neem je koffie mee naar een bankje aan de Donau en geniet van het uitzicht.

#10 Leuk uitgaansleven

uitgaan boedapest

Boedapest heeft een bijzonder nachtleven. Er zijn namelijk ruïne bars in de stad. Wat voor bars? Ruïne bars. Dit zijn bars die zijn gemaakt in panden die ten dode opgeschreven waren; vandaar het woord  ruïne bar. Slimme uitbuiters maakten ze veilig en vestigden er hele uitgaansgelegenheden in. De bars zijn stuk voor stuk creatieve uitspattingen waar je de gekste dingen tegenkomt. De interieurs lijken weg te komen uit de kringloopwinkel en dat maakt het heel leuk om er een kijkje te nemen. Ook overdag. Overigens heeft Boedapest ook leuke biertuinen, te gekke dakterrassen en als je van clubs houdt kun je er ook je hart ophalen. Lees alles over uitgaan in Boedapest.

#11 Het is er schoon en veilig

stedentrip Boedapest

Dankzij de vele prullenbakken en de goede schoonmaak, is Boedapest een hele schone stad. En dat niet alleen: het is ook een veilige stad. Je kunt er met een gerust hart rondlopen zonder dat je je ergens zorgen over hoeft te maken. Uiteraard moet je zoals in elke grote stad oppassen voor zakkenrollers en goed op je spullen letten, maar dat advies zou ik je overal willen geven. Ben je een vrouw en reis je alleen? Geen probleem. Gebruik uiteraard je gezonde verstand en neem bijvoorbeeld geen onnodige risico door ’s nachts alleen over straat te wandelen. Maar dat geldt ook voor mannelijke bezoekers.

#12 Het is relatief klein

Het centrum van Boedapest met de toeristische hoogtepunten is klein genoeg om in een korte tijd de stad echt te kunnen zien en ervaren. De afstanden tussen de verschillende hoogtepunten zijn eenvoudig af te leggen. Zowel te voet als met het Openbaar Vervoer. Persoonlijk hou ik ervan om rond te wandelen in de stad om de sfeer van de stad te kunnen proeven. Maar als je wat minder tijd hebt, niet goed ter been bent of moe bent na een vermoeide dag neem je eenvoudig het OV. Het Openbaar Vervoer in de stad is zeer goed geregeld.

#13 Je kunt er lekker shoppen

Gozsdu Udvar
Gozsdu Udvar

Toegegeven, Boedapest is waarschijnlijk niet de beste stad om heen te gaan als je wilt shoppen. Maar vergis je niet! Als je wit winkelen kun je er wel degelijk goed uit de voeten. Aan de Andrássy Boulevard, ook wel de Champs-Élysées van Boedapest genaamd, vind je dure modemerken als Luis Vuitton, Gucci en Roberto Cavalli. Maar de belangrijkste winkelstraat van Boedapest heet Vaci Straat, hier vind je van alles: zowel grote Europese modemerken, als souvenirwinkels, als lokale Hongaarse merken. Last but not least is er ook nog Király straat, mijn favoriete winkelstraat. Een soort Amsterdamse negen straatjes in het klein. Hier vind je leuke designwinkeltjes, kleine boetiekjes en de mooiste etalages. Als je hier bent neem ook even de afslag naar Gozsdu Udvar, een half overdekte passage waar je in het weekend een marktje treft.

– Op zoek naar een hotel? –
Bekijk dan eens mijn twee favoriete hotels in Boedapest: TG Design Suites Aparthotel en Hotel Rum in het kasteeldistrict. Andere populaire hotels op goede locaties, met een mooie prijs-kwaliteitverhouding zijn: Roombach Hotel en AnVa House.

Lees ook

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply