Is Boedapest duur? Een overzicht van kosten & dagelijks budget

Is Boedapest duur? Nee! Hongarije staat namelijk in de Top 10 van goedkoopste landen in Europa. Naast dat de stad ontzettend veel moois heeft te bieden, is het er dus ook nog eens heel goedkoop. Met een budget van zo’n 30 euro – kun je er al overnachten, lunchen, eten én dineren in de Hongaarse hoofdstad. Maar dan doe je wel alles op z’n aller- aller- allergoedkoopst.

Het is lastig om je een kant-en-klaar prijs te geven voor een weekendje in de Hongaarse Hoofdstad, want iedereen heeft natuurlijk andere wensen. In dit artikel vind je een richtlijn van de prijzen in Boedapest en mijn gemiddelde uitgaven tijdens mijn laatste trip, zodat je zelf een inschatting van je benodigde budget kunt maken.

Kosten voor eten & drinken

eetcultuur Boedapest

Denk jij bij Hongarije aan goulash en heb je het idee dat je in Boedapest wellicht niet zo lekker zult eten? Dan heb je het bij het verkeerde einde! Je zult het misschien niet verwachten, maar Boedapest is een plek waar je heerlijk en divers kunt eten. Van goedkope sterrenrestaurants en hippe barretjes tot restaurants met lokale specialiteiten, er is in Boedapest voor ieder wat wils.

Voor het gemak zie je hier de gemiddelde bedragen die ik tijdens mijn laatste verblijf in Boedapest uitgaf. Ik at niet in de meest goedkope, maar ook zeker niet in de meest dure restaurants. Voor een goed bord avondeten, inclusief een drankje en op sommige avonden ook een dessert betaalde ik gemiddeld iets meer dan 11 euro. Voor een ontbijtje inclusief cappuccino betaal je gemiddeld €4,50 en voor heerlijk lunches inclusief drankjes betaalde gemiddeld ik iets minder dan 7 euro.

Lijst met gemiddelde prijzen:

  • Ontbijt vanaf 4 euro
  • Lunch vanaf 6 euro
  • Diner vanaf 8 euro
  • 0,5L bier vanaf 1,50
  • Cappuccino vanaf 1,30
  • Frisdrank vanaf 1 euro

Kosten voor overnachten in Boedapest

clark hotel boedapest

Boedapest kent veel luxe en hippe hotels. Je kunt er heel veel geld besteden aan een overnachting, maar je kunt er ook goedkope hotels vinden. Wil je een tweepersoonskamer in een goedkoop hotel, reken dan op zo’n 35 a 50 euro voor een kamer per nacht. Wil je iets meer luxe? Dan betaal je tussen de 50 en 90 euro per nacht. Heb je meer geld te besteden dan vind je ook heel veel mooie en luxe hotels in Boedapest die vergeleken met de prijzen in Amsterdam nog steeds heel goed betaalbaar zijn.

Vanaf prijzen voor ho(s)tels:

  • Hostel vanaf 8 euro per nacht p.p.
  • Goedkoop hotel in het centrum vanaf 25 euro per nacht
  • Middenklasse hotel in het centrum vanaf 50 euro per nacht

Overigens is het ook verstandig om eens naar complete reizen van TUI te kijken. Vaak zijn stedentrips inclusief vlucht en hotel voordeliger dan het los boeken van beide. Met een beetje geluk zit je voor €175 vier dagen in Boedapest, inclusief vlucht vanaf Eindhoven. Bovendien is het ook lekker makkelijk om een complete trip te boeken. Bekijk hier een overzicht met kant-en-klare stedentrips van TUI.

Bekijk ook mijn selectie van de goedkoopste, mooiste en beste hotels in Boedapest:

Boek hier een (goedkoop) hotel of hostel in Boedapest.

Kosten van bezienswaardigheden en tours in Boedapest

Studenten en ouderen kennen behoorlijk wat voordelen in Hongarije. Een daarvan is dat ze in Boedapest op de meeste bezienswaardigheden en in de meeste musea korting krijgen en in een aantal gevallen zelfs gratis naar binnen mogen. De entreeprijzen voor standaardtickets van de meeste musea en andere bezienswaardigheden liggen zo rond de 7 euro. Wil je graag een leuke tour of excursie doen? Dan liggen de prijzen verder uit elkaar. Een rondvaart over de Dona doe je al vanaf 9 euro en de leukste tour die ik ooit heb gedaan is deze fietstour waar je 25 euro voor betaalt.

Kosten voor vervoer in Boedapest

kosten vervoer boedapest

Als je in het centrum van de stad blijft, de tijd hebt én veel van wandelen houdt dan hoef je niet veel geld kwijt te zijn aan het Openbaar Vervoer in Boedapest. Maak je liever gebruik van het OV dan kan dat natuurlijk ook. Dat is niet alleen goedkoop, maar bovendien is het Openbaar Vervoer netwerk heel goed geregeld. Een enkel rit kost je iets meer dan een euro, voor een 24-uurs kaart bent je zo’n 5 euro kwijt en wil je 7 dagen gratis reizen dan betaal je maar 16 euro. Meer weten? Bekijk het overzicht van alle ticketprijzen.

Gemiddelde kosten per dag Boedapest

Sint Stefanus Basiliek

Als ik kijk naar mijn gemiddelde uitgaven in Boedapest per dag, dan was ik de laatste keer dat ik er was gemiddeld per dag iets minder dan 70 euro kwijt. Dat was inclusief overnachting. Voor dat bedrag dronk ik twee keer per dag koffie, lunchte ik, dineerde ik en at ik ook een aantal dagen ontbijt buiten de deur. Bovendien zaten hier ook nog eens 6 tours en bezienswaardigheden bij in.

Gratis bezienswaardigheden Boedapest

gellertheuvel boedapest

Een groot voordeel aan Boedapest is dat een belangrijk deel van de bezienswaardigheden gratis is. Wil je dus écht een goedkope trip maken, geen enkel probleem. Bezoek het Vissersbastion, lees een boek op Margaretha Eiland en geniet van de muzikale waterfontein, wandel de Kettingbrug over, slenter langs de oevers van de Donau of beklim de Géllertberg. Genoeg gratis dingen te doen om al een een dag of anderhalf à twee te vullen. Bekijk het overzicht met gratis activiteiten en bezienswaardigheden.

Goedkope bezienswaardigheden Boedapest

Naast het feit dat entreeprijzen voor belangrijke attracties in Boedapest sowieso al niet heel duur zijn, geven we je hier nog graag twee tips om op een goedkope manier de stad te bekijken:

Neem tramlijn 2. Deze tram rijdt langs de Donau en komt onder meer langs de Kettingbrug en de centrale markthal (ook leuk om een gratis kijkje te nemen) en biedt je de meeste mooie uitzichten over Gellertberg en de heuvels van Boeda. Een enkeltje met het OV kost je 350 Hongaarse Forint, wat omgerekend iets meer dan 1 euro is.

In plaats van een rondvaart op de Donau met een dure rondvaart boot kun je ook de pont pakken en zo’n 2 uur met het Openbaar Vervoer op de beroemde rivier rondvaren. Je kunt zelfs je eigen hapjes en drankjes meenemen aan boord. Niet verkeerd he?!

Nu boeken
Vier dagen in Boedapest inclusief vlucht en hotel nu al vanaf €250! Boek nu je stedentrip via tui.nl. Met een compleet verzorgde reis maak je het boeken van een trip heel gemakkelijk voor jezelf. Maar je kunt natuurlijk ook een los hotel boeken via bijvoorbeeld booking.com.

Lees ook

You Might Also Like

18 Comments

  • Reply
    Madelief
    10 februari 2023 at 14:02

    Wat een top informatie en super leuk om over te horen! Ik ga er naartoe op examenreis met 2 vriendinnen, wat zijn in juni de beste tips/plekjes om te bezoeken?

    • Reply
      Maaike
      28 maart 2023 at 19:21

      Dankjewel voor je leuke reactie! Zo leuk dat je er met vriendinnen naartoe gaat. Dat wordt zeker een te gekke ervaring! Je vraag is een beetje breed, dus vandaar een wat algemeen antwoord. Kijk eens naar de volgende artikelen, hopelijk heb je er wat aan:

      Als je iets specifiekers wilt weten, dan hoor ik het wel.

      Groet,
      Maaike

  • Reply
    Remco
    21 april 2022 at 08:19

    Hoi Maaike,

    we zijn een grote groep (16personen) en willen 2x eten in Boedapest. Komen we overal binnen of heb je tips waar we het beste naar toe kunnen?

    • Reply
      Maaike
      27 april 2022 at 16:45

      Dag Remco,

      Wat leuk dat jullie met zo’n grote groep naar Boedaoest gaan!
      Ik zou je wel aanraden om van tevoren te reserveren met zo’n grote groep. Zie hier wat tips van leuke plekken om te eten: Restaurants in Boedapest – De leukste plekken op een rij

      Groet en veel plezier in Boedapest,
      Maaike

  • Reply
    Lisca
    4 augustus 2021 at 13:24

    Hoi Maaike ea,

    ik denk over 2 weken naar Boedapest te vliegen. Hoe zit het met taxi’s daar, wat betaal er daar voor, en staan ze bij het vliegveld? vr grtjs, Lisca

  • Reply
    Kain
    28 november 2019 at 03:05

    €70 per dag vind ik niet echt budget dat doe ik beter ?

    Tickets voor 6 dagen heen en terug, totaal en incl €68. 6 dagen verblijf in een 1 persoonskamer via Airbnb, €72.

    Een aantal dagen zal ik zelf koken en een aantal dagen uit eten maar zelfs als ik alleen uit eten zou gaan dan heb ik aan €20 ruim genoeg dus €120 voor 6 dagen.

    ?

    • Reply
      Maaike
      28 november 2019 at 10:27

      Nee hoor, dat is ook zeker niet budget! Daarvoor heb ik echt ruim genoten en alles gedaan wat ik wilde doen. Als je budget wilt kan dat héél goed in Boedapest. Maar dat bewijs jij inderdaad al met jouw berekening 😀

  • Reply
    Jan Nicolaij
    26 september 2019 at 12:11

    Hoi Maaike,

    Wat een geweldige site/blog heb je toch. Ik ga volgende week naar Boedapest en ik heb dankzij jou al zoveel ideeen opgedaan.
    Het enige dat ik nog spannend vind, is het geld. Het is de eerste keer dat ik buiten de eurozone reis. Ik begrijp dat je het beste bij een atm (vast aan bank) contant geld kunt pinnen. Maar het is dus ook vrij gebruikelijk om te pinnen met de pinpas. Dan betaal je dus forinten met je NL pinpas? Wordt het ter plekke automatisch omgezet?

    Groeten

    Jan

    • Reply
      Maaike
      27 september 2019 at 13:18

      Dag Jan,

      Dankjewel voor je compliment en leuk om te horen dat je al zoveel ideeën hebt opgedaan! En wat heerlijk dat je volgende week naar Boedapest gaat.

      Je kunt inderdaad het beste ofwel geld pinnen bij een vaste bank, daar is de wisselkoers een stuk lager dan bij een losse ATM. Ofwel je kunt pinnen met je NL pinpas (niet overal, maar wel op de meeste plekken). Je betaalt dan inderdaad forinten met je NL pinpas en je betaalt dan de officiele wisselkoers. Dus zoals je vraagt: het wordt inderdaad ter plekke automatisch omgezet. Let wel dat er met je pinpas een klein bedrag extra bijkomt. Bij de ABN Amro is dat bijvoorbeeld €0,15 per transactie. Dus als je veel kleine transacties doet, kun je wellicht beter gewoon geld uit de ATM halen.

      Maar het is niets om je zorgen over te maken hoor! In het allerergste geval betaal je een keer wat meer bij een ATM die niet bij een bank hoort. Dan heb je het denk ik over €3.50 teveel. Dat zal je pret in Boedapest vast niet drukken! De enige ATM waar ik me ooit echt vergist heb is die op het vliegveld. Daar betaalde ik zo’n €7 extra op een transactie van €100. En dat was toch wel erg zonde. Maar uiteraard ook niet onoverkomelijk 😉

      Ik vind het zelf overigens het fijnst om het meeste met mijn pinpas te betalen en dan de kleine bedragen met contant geld. Al met al ben ik dan denk ik duurder uit dan als ik in een keer, of een paar keer, veel geld uit de machine haal. Dat laatste vind ik persoonlijk minder prettig, maar misschien gaat jou voorkeur daar wel gewoon naar uit. Oftewel: doe waar je je goed bij voelt.

      Voor de zekerheid: ik neem aan dat je mijn artikel over betalen in Boedapest ook gelezen hebt he?

      Laat het me weten als je meer vragen hebt. En hopelijk heb ik zo iets van je zorgen weggenomen.

      Groeten, Maaike

  • Reply
    Paula
    15 september 2019 at 21:53

    Ik zit nu in Boedapest. Wat verwarrend is vind ik de afrekening bij restaurants en café’s. Er staat meestal een extra bedrag bij op wat ze tax noemen. Bij de pizzeria zeiden ze zelfs service not inclusief, maar er was wel 12% bij de rekening op gekomen. Kun je dit als fooi zien? En een heel andere vraag, waar kan ik vonden waar je de pont kunt pakken als openbaar vervoer?

    • Reply
      Maaike
      17 september 2019 at 10:04

      Hi Paula, de tax is de belasting. Maar die zou eigenlijk al bij de prijs in moeten zitten die je op de menu’s ziet staan. Weet je zeker dat het bedrag er nog bovenop kwam en dat ze het je niet alleen laten zien op de rekening? Als er staat service tax is dit toch wel echt met fooi. In geval van twijfel vraag ik altijd de bediening even en ga ik er altijd vanuit dat ze mij ter goeder trouw helpen 🙂 Als ik binnenkort weer in Boedapest ben zal ik nog eens extra kijken en de informatie op de pagina verder uitbreiden indien noodzakelijk.

      De haltes voor de pont zie je onder andere hier. Je kunt ook de reisplanner downloaden of hier bekijken als je inzoomt zie je alle haltes van de pont langs de oevers van de Donau aangegeven.

      Heel veel plezier nog in Boedapest!

  • Reply
    Majdoen
    28 juli 2019 at 00:31

    Wat een leuke informatiefe teks, ik ga morgen met het vliegtuig eindhoven-boedapest wizz air dank aan julie voor de leuke informatie fijn om te horen dat alles zo goedkoop is, zeker mooi meegenomen

    • Reply
      Maaike
      29 juli 2019 at 08:08

      Hi Majdoen, dankjewel voor je leuke reactie. Veel plezier in Boedapest!

  • Reply
    Leo
    19 maart 2019 at 13:49

    Zeer interessant en geweldige wetenswaardigheden, ook toeristische informatie is geweldig en ik heb nog niet alles gelezen, fantastische informatie .
    Dank je wel.

    • Reply
      Maaike
      21 maart 2019 at 07:29

      Heel erg bedankt voor je reactie Leo! Dat is erg fijn om te lezen.

      • Fred en Quirien Sloof
        14 augustus 2019 at 16:19

        leuk stukje…wij gaan 26 augustus 5 dagen we hebben er zin in

      • Maaike
        14 augustus 2019 at 16:34

        Dankjewel voor je berichtje. En volledig terecht dat jullie er zin in hebben. Ik wens jullie heel veel plezier!

Leave a Reply