Hongaarse oud & nieuw tradities

Oudejaarsavond wordt in het Hongaars ‘Szilvester’ genoemd. Maar wat zijn de gewoontes en gebruiken van de Hongaren op deze feestelijke avond?

Bijgelovig

De Hongaren zijn een bijgelovig volk. Volgens de traditie die al honderden jaren teruggaat, beïnvloedt wat je tijdens oud & nieuw wel en niet doet, de komende 365 dagen voor je. Er zijn dan ook een aantal dingen die je volgens hen wel of juist niet moet doen op oudejaarsavond. Een van de belangrijkste is dat ze geloven in kwade geesten. Op Oudejaarsavond maken ze daarom extra veel geluid om deze weg te jagen. Maar er zijn veel gekkere dingen waar de Hongaren in geloven.

Dumplings en de liefde

Als het jaar ten einde komt willen veel jonge vrouwen graag weten hoe het nou zit met die nieuwe liefde het volgende jaar. Komt die nou, of zullen ze nog een jaartje geduld moeten hebben? Volgens de oude traditie is er een goede manier om daarachter te komen. Single vrouwen moeten op oudejaarsdag 13 dumplings bereiden, in 12 daarvan moeten ze een briefje doen met de naam van een potentiële liefde. Om middernacht frituurt ze de dumplings en eet ze er eentje op. De naam die op het briefje staat is de gelukkige en zal het komende jaar haar geliefde worden. Als ze een dumpling zonder naam pakt, zal ze het komende jaar minder geluk in de liefde hebben.

Wat wel en niet te doen tijdens oud & nieuw

Zoals je ziet houden de Hongaren van hun tradities. Alhoewel ze niet allemaal meer zo fanatiek in stand gehouden worden. Deze wilden we je niet onthouden:

  • Ga niet naar de dokter op 1 januari. Dan zul je het hele jaar gezond blijven. Om gezond te blijven is het ook goed om je gezicht op nieuwjaarsdag vroeg in de morgen met koud water te wassen. Voeg een rode appel aan het water toe en dit vergroot je kansen op een gezond nieuw jaar.
  • Haal niets uit je huis weg op 31 januari. De Hongaren geloven namelijk dat je anders je geld kwijtraak in het volgende jaar.
  • Voorkom ruzie, draai geen wasjes en naai niets op 1 januari. Dan ben je volgens de Hongaren de rest van het jaar gelukkig.
  • Op nieuwjaarsavond eten Hongaren linzen, om te zorgen voor rijkdom in het nieuwe jaar. Varkensvlees zorgt voor geluk.

Stalletjes met geluk

Nu je weet hoeveel tradities de Hongaren hebben en hoe bijgelovig ze zijn zal het je ook niets verbazen, dat dit in het straatbeeld naar voren komt. Want hoe dichterbij oudejaarsavond komt hoe meer stalletjes je in de straten van Boedapest ziet verschijnen. Ze verkopen spulletjes die je geluk zouden moeten brengen, zoals kleine hoefijzers en plastic klavertjes vier. Alles om je maar geluk te brengen voor het komende jaar. Geen behoefte aan een van deze geluksbrengers, maar ben je op zoek naar vuurwerk? Dan ben je bij deze stalletjes ook aan het juist adres.

Eten

Het is goed om te weten dat Hongaren hun feestjes graag vieren met een lekkere maaltijd. Het zal je dus niets verbazen dat dus ook gebeurt op 31 december. Op nieuwjaarsdag bestaat de maaltijd vaak uit ‘Korhely’ soep, wat goed helpt tegen een kater en van oudsher op deze dag gegeten wordt. En zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn linzen en varkensvlees op deze dag ook een onderdeel van de maaltijd.

Middernacht

Ok, en dan slaat de klok middernacht. Wat gebeurt er dan? Traditioneel wordt om 00.00 uur het Hongaars volkslied gezongen. En uiteraard worden  de beste wensen voor het nieuwe jaar met elkaar gedeeld. De Hongaren zeggen: ‘Boldog Új Évet Kívánok’ (gelukkig nieuwjaar) of in het kort Búék (spreek uit als boo-ehk).

Ik wens je natuurlijk ook ‘Boldog Új Évet Kívánok’! En dat je maar een mooi bezoek mag brengen aan Boedapest in 2018.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply