Openbaar Vervoer Boedapest

openbaar vervoer boedapest

Het Openbaar Vervoer in Boedapest is goed geregeld. Heel goed geregeld zelfs. Maar in een vreemde stad duurt het toch altijd even voordat je jezelf weer wegwijs hebt gemaakt. Vandaar dat ik je op deze pagina graag op weg help!

Wil je weten waar je tickets koopt, welke tickets je kunt kopen, hoe je zelf een reis kunt plannen en hoe je vanaf vliegveld Boedapest eenvoudig in het centrum komt? Klik dan op een van onderstaande linkjes.

Voordat ik je meer informatie geef over reizen met het openbaar vervoer allereerst een tip die handig is voor alle mensen boven de 65: in het openbaar vervoer in Boedapest mogen 65+ers gratis met het openbaar vervoer. Lees meer onderaan deze pagina bij tips over reizen met het OV in Boedapest.

Tickets kopen

Zorg ervoor dat je altijd met een geldig vervoersbewijs reist. De boetes in Boedapest zijn hoog en het feit dat je toerist bent betekent niet dat je geen kaartje hoeft te kopen. Bovendien zijn de tickets op vele plekken in de stad en op het vliegveld te verkrijgen: waaronder op de grote stations en bij de chauffeurs zelf (in het laatste geval betaal je echter wel meer).

Tickets voor het Openbaar Vervoer zijn er al vanaf 350 HUF, omgerekend iets meer dan €1,-. Er zijn wel veel verschillende soorten tickets en dus ook ticketprijzen. Bekijk daarom ook het overzicht met alle prijzen en waar je je tickets het beste kunt kopen:

>> Alles over tickets voor het Openbaar vervoer in Boedapest

Tram

tram boedapest

In Boedapest rijden niet alleen bussen en metro’s rond. Maar er rijden ook trams. Ideaal! Dit is namelijk een heel fijn vervoersmiddel als je tijdens je reis ook nog wat van de stad wilt zien.

Sterker nog, tramlijn 2 wordt beschouwd als een van de mooiste tramlijnen ter wereld. Deze lijn is dus niet alleen handig om je snel van het ene naar het andere punt van de stad te brengen, maar het is zelfs een aanrader als toeristische attractie. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon een praktisch vervoermiddel.

Wil je weten hoe reizen met de tram werkt en welke tramlijnen handig zijn voor jou bezoek aan Boedapest? Klik dan op de onderstaande link.

>> Lees alles over reizen met de tram in Boedapest

Trein

In Boedapest zijn er drie grote treinstations: Keleti Pályaudvar aan de oostkant van de stad, Déli Pályudvar ligt in het zuiden en Nyugati Pályaudvar is in het Westen van de stad. Keleti Pályaudvar is te bereiken met de rode lijn van de metro, de M2. De andere twee stations kun je bereiken met de blauwe lijn, de M3.

Wist je trouwens dat je ook vanuit Nederland met de trein naar Boedapest kunt reizen? Hiervoor reis je vanuit Amsterdam over München of over Berlijn naar de Hongaarse hoofdstad. Tijdens Sziget – een muziekfestival in Boedapest – reis je zelfs met een speciale festivaltrein.

Bus

In Boedapest kun je gebruik maken van verschillende soorten bussen. Er rijdt een ‘gewone’ bus rondt, je kunt gebruik maken van de trolleybus en er rijdt een speciale bus voor mensen in een rolstoel. Reizen met de bus is heel eenvoudig omdat er heel veel bussen rondrijden in de stad, zowel overdag als ’s nachts.

>> Lees alles over reizen met de bus in Boedapest

Metro

Wist je dat Boedapest de oudste metro van Europa heeft rondreizen? Dat komt omdat de Hongaarse stad de allereerste in Europa was met een metro. Deze lijn brengt je samen met de andere 3 metrolijnen op heel veel plekken in het centrum en in de buitengelegen wijken.

>> Lees alles over reizen met de metro in Boedapest

Boot

In Boedapest is de boot een onderdeel van het Openbaar Vervoer. Hoe leuk is dat?! Voor een paar Hongaarse Forinten kun je de Donau op en genieten van het uitzicht vanaf het water.

Als je even geen zin meer hebt om te wandelen en wilt ontspannen ga je aan boord van de pont en laat je je achterover zakken op het dek.

>> Lees alles over reizen met de boot in Boedapest

Taxi

taxi boedapest

Wil je op een makkelijke manier van deur tot deur gebracht worden? Neem dan de taxi in Boedapest. Pas wel op in welke taxi je stapt. Het is het beste om met een betrouwbare maatschappij te reizen. Lees welke maatschappijen betrouwbaar zijn en hoe je dit het beste aan kunt pakken via de onderstaande link.

>> Lees alles over reizen met de taxi in Boedapest

Transfer vanaf het vliegveld

Het is al een aantal keer benoemd, maar de Hongaren hebben Openbaar Vervoer in Boedapest zeer comfortabel gemaakt. Het zal je daarom niets verbazen dat het ook niet ingewikkeld is om met het OV vanaf het vliegveld in het centrum te komen. Er zijn meerdere opties voor op verschillende tijdstippen.

>> Lees hoe je vanaf vliegveld Boedapest in het centrum komt

Hop on Hop off bus

Er is natuurlijk ook altijd de optie op met de Hop on Hop off bus Boedapest te verkennen. Het is een comfortabele manier om in een korte tijd de vele hoogtepunten in de stad te verkennen. Je stapt op de bus en stapt uit waar je maar wilt. Er zijn verschillende routes die je kunt nemen.

>> Lees meer over de Hop on Hop off bus en koop je tickets

Tips voor het Openbaar Vervoer Boedapest

 • Kinderen die nog niet naar de basisschool gaan mogen in Boedapest gratis met het Openbaar Vervoer reizen.
 • Ook 65+ ers mogen gratis met het Openbaar Vervoer mee. Zorg er in beide gevallen voor dat je dit kunt bewijzen. Lees meer over gratis reizen in Boedapest.
 • Blinde en dove mensen mogen gratis met de tram mee.

Reisplanner Openbaar Vervoer

Maak jij in Nederland ook altijd dankbaar gebruik van de OV9292 app? Dan wil je deze reisplanner app van Boedapest ook zeker downloaden Je kunt hiermee super gemakkelijk zelf je reis plannen in Boedapest.

De Hongaren maken massaal gebruik van Futár die ontwikkeld is door de Hongaarse Openbaar Vervoer Maatschappij BKK. Hartstikke handig als je wilt weten hoe je van punt A naar punt B moet komen. Zeker handig aangezien je nu je eigen internetbundel op je telefoon ook in het buitenland kunt gebruiken (let wel op je data, want als je er overheen gaat moet je alsnog veel geld betalen).

>> Lees meer over deze reisplanner

Lees ook

Vragen?

Laat een reactie hieronder achter en ik doe mijn best deze zo snel mogelijk te beantwoorden.

15 Comments

 • Reply
  Wilma
  3 januari 2020 at 13:07

  Goede middag

  Ik heb een vraagje over het openbaar vervoer in Boedapest. Ik reis over een paar weken met een aantal mensen af naar Boedapest. Zij zijn allen 65+ en zij hoeven, van wat ik hierboven lees, niets te betalen voor het openbaar vervoer. Nu kun je in de stad een stadspas kopen voor 1 of meerdere dagen. Daar zitten dan ook toegang tot verschillende musea, boottochtjes e.d. in. Krijgen deze mensen dan korting op die pas.
  Hoor het graag.
  Wilma

  • Reply
   Maaike
   6 januari 2020 at 10:43

   Dag Wilma,

   Sorry voor de late reactie. Ik ben in Griekenland, dus het heeft even op zich laten wachten.
   Ik heb het even voor je opgezocht, maar helaas krijg je geen korting op de Budapest Card als je 65+ bent. Wellicht is het voor jullie dus verstandiger om gewoon losse tickets te kopen?

   Heel veel plezier gewenst in Boedapest en als je nog vragen hebt hoor ik het graag.

   Maaike

 • Reply
  Jana van Wijngaarden
  25 november 2019 at 14:21

  Hoi Maaike!
  Op de BKK app is er ov beschikbaar voor studenten, is dit bedoeld voor hongaarse of mag ik (als nederlandse student) deze ook kiezen op mijn citytrip? Alvast bedankt!
  Groetjes, Jana

  • Reply
   Maaike
   28 november 2019 at 10:33

   Hoi Jana!

   Dat is een hele goede vraag 🙂 Ik vind hier meer informatie op de website van BKK, maar het wordt me toch niet helemaal duidelijk. Ik heb de vraag ondertussen ook bij de BKK uitgezet dus als ik meer weet vul ik mijn antwoord nog verder aan.

   Groetjes!
   Maaike

  • Reply
   Maaike
   3 december 2019 at 14:22

   Dag Jana,

   Hierbij het antwoord:

   We would like to kindly inform you that schoolchildren and students with citizenship of any EU or EEA member states or Switzerland, attending regular or evening courses in these states have the right to buy or use a student pass with a student card issued in the given states, or an international student card or in case of schoolchildren under 16 with a passport or ID card.

   Furthermore children up to their 14th birthday may use BKK Zrt.’s student passes with their personal identification document (photo ID or passport) regardless of nationality.

   Kortom: je mag er gebruik van maken!

   Veel plezier in Boedapest,
   Maaike

 • Reply
  Theodoor
  5 juni 2019 at 19:37

  HI Maaike,

  Mooie duidelijke site. Wat zijn de beste opties om met openbaar vervoer een dagje naar het Balatonmeer te reizen?
  En eventueel per huurauto?

  • Reply
   Maaike
   10 juni 2019 at 11:51

   Dag Theodoor,

   Dankjewel voor je compliment en reactie.
   En goede vraag! Ik heb er dan ook gelijk een artikel over geschreven. Bekijk alle informatie die je nodig hebt over het Balatonmeer. Hopelijk kun je hiermee uit de voeten!

   Groeten,
   Maaike

  • Reply
   A.loupatty
   26 augustus 2019 at 22:25

   Waar moet ik opstappen als ik met de pont wilt varen over de donau?

   • Maaike
    10 september 2019 at 10:24

    Dag,

    Excuses voor mijn late reactie!

    De haltes voor de pont zie je onder andere hier. Je kunt ook de reisplanner downloaden of hier bekijken als je inzoomt zie je alle haltes van de pont langs de oevers van de Donau aangegeven.

    Veel plezier in Boedapest.

 • Reply
  Silke
  15 april 2019 at 09:17

  Hallo Maaike,

  Wat een fijne site! Veel vanaf kunnen halen om mijn bezoek in mei te kunnen voor bereiden.
  Maar wat raad je aan, een Travel card kopen voor het openbaar vervoer of een los ticket voor het vervoer?

  • Reply
   Maaike
   15 april 2019 at 12:34

   Dag Silke,

   Wat leuk om te horen, dankjewel! Het hangt eigenlijk heel erg af van hoe je de stad wilt verkennen. Persoonlijk vind ik het heerlijk om te wandelen en koop ik dus nooit een travelcard. Die paar keer op een reis dat ik in het OV stap koop ik dan een los kaartje. Maar ik ga vaak voor een langere periode, dus heb ook meer tijd om van de ene plek naar de andere te wandelen (en wandel dan gemiddeld zo’n 14km per dag).

   Een travelcard is praktisch omdat je er verder niet meer over na hoeft te denken. Als je twijfelt tussen losse tickets of een travelcard en je bent er meerdere dagen zou je ook de eerste dag eens kunnen kijken hoe het gaat met losse tickets en de tweede dag besluiten om bijv. een 72-hour travelcard te kopen als je veel gebruik hebt gemaakt van het OV.

   Heel veel plezier in Boedapest!

 • Reply
  I Verschuren
  9 april 2019 at 12:45

  Er bestaan ook openbaar vervoerskaarten voor 72 uur voor bussen, trams, metro etc. in Budapest. Volgens de officiële site van de vervoerders zijn deze ook online te kopen. Ik kan ze echter nergens vinden, dus weet u toevallig waar dit kan? Of moet het echt op een station in Budapest? We gaan namelijk met 60 man, dus van tevoren kopen is wel zo handig.

  • Reply
   Maaike
   9 april 2019 at 13:19

   Dag Imke, wat te gek dat jullie met 60 man naar Boedapest gaan! Na je reactie heb ik een tijdje voor je gezocht, want ik had nog niet eerder gehoord dat je tickets of travelcards online kunt kopen. Dat blijkt ook niet het geval helaas: de BKK geeft aan dat je een Budapest Card van tevoren online aan kunt schaffen. Dit is wat anders dan de travelcard. Met de Budapest Card kun je voor 72 uur onbeperkt met het OV reizen, krijg je gratis toegang tot verschillende musea en tot het Lukacs badhuis, kun je gratis rondleidingen volgen én kortingen krijgen op verschillende attracties. Meer informatie over de kaart en het online aanschaffen van een Budapest Card kan hier. Geniet van het mooie Boedapest!

 • Reply
  H Reintjes
  14 september 2018 at 13:01

  Als 65 plusser moet je dan geen kaartje hebben

  • Reply
   Maaike
   16 september 2018 at 09:23

   Nee, dat hoeft inderdaad niet. Het is voldoende om je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart te laten zien op het moment dat daarom gevraagd wordt.

Leave a Reply