Boedapest off the beaten track

Ga jij voor de tweede of derde keer naar Boedapest en wil je iets anders doen dan de standaard hoogtepunten bezoeken? Of ga je voor de eerste keer maar wil je toch graag wat anders zien dan alle andere toeristen? Dan ben je hier op de juiste plek. Bekijk hier activiteiten en bezienswaardigheden buiten de gebaande paden, oftewel Boedapest off the beaten track.

Drink wijn in ondergrondse wijnkelders

Ben je een wijnliefhebber of wil je de Hongaarse brandenwijn Palinka eens proberen? Overweeg dan een bezoekje aan de Faust wijnkelders. In deze kelders, gelegen in het kasteeldistrict aan de Buda-zijde van de stad, kun je heerlijke wijnproefsessies doen. Als je liever een of twee glaasjes bestelt dan behoort dat ook tot de mogelijkheden. Uniek aan deze ervaring is de authentieke omgeving. Je bevindt je in het hart van Boedapest, maar ondergronds. Ook een aanrader voor op een warme dag. Neem voor meer informatie een kijkje op de website.

Ga naar de Boeda heuvels met de stoeltjeslift

stoeltjeslift boedapest

Bezoek het hoogste punt in de heuvels van Boedapest met een stoeltjeslift. Onderweg geniet je van een mooi uitzicht. En als je na een minuut of 15 de top hebt bereikt kun je naar de Elizabeth uitkijktoren wandelen, van waar je ook een mooi uitzicht hebt. Met de Budapest Card kun je gratis omhoog. Als je geen Budapest Card hebt, betaal je 1000 HUF (€3) voor een enkeltje, of 1400 HUF (€4,50) voor een retourtje. Je kunt de stoeltjeslift bereiken door bus 291 te nemen van Nyugati Station. Stap uit bij de laatste halte (Libegő, Zugliget).

Bezoek de grotten onder Boedapest

Wist je dat er onder Boedapest een enorm gangen- en grottenstelsel te vinden is? Er is zelfs een gangenstelsel van 32km. Dat is beslist een bezoekje waard. Met deze ondergrondse wandeling verken je twee grotten. Je verkent de grot die de bijnaam ‘de ondergrondse bloementuin’ heeft, je bekijkt prachtige druipsteen en stalagmietenformaties en je bezoekt de beroemde theaterzaal. Die bekendstaat om zijn bijzondere akoestiek.

Bekijk meer informatie en boek je bezoek direct online

Bezoek de prachtige Szabo Ervin bibliotheek

Boedapest off the beaten track

Het klinkt wellicht wat raar om een bibliotheek te bezoeken. Misschien dat dat de reden is dat de Szabo Ervin bibliotheek nog niet ontdekt is door het grote publiek. Deze bibliotheek is gevestigd in een gebouw wat ooit het Wenckheim paleis heette. En het interieur is werkelijk prachtig. Je kunt de bibliotheek zelf bezoeken als je een ticket koopt van 500 HUF (€1,50), maar er zijn ook rondleidingen. Voor deze laatste moet je echter ruim van tevoren een reservering maken, kijk voor de voorwaarden op de website van de bibliotheek. Het adres van deze bibliotheek is Szabó Ervin tér 1.

Kijk een film in de urania bioscoop

boedapest buiten de gebaande paden

Hou je van films én wil je weleens een film een een unieke omgeving bekijken? Breng dan een bezoek aan de prachtige Urania bioscoop in Moorse stijl. Dit gebouw werd ooit ontworpen als nachtclub, maar doet inmiddels dus dienst als filmtheater. De films worden ondertiteld, dus je kunt de films in het Engels volgen. Bekijk het programma en overige informatie op de website van deze bioscoop.

Leef je uit in het flipperkast museum

Bezoek het flipperkast museum en brengen uren door op de 130 flipperkasten die het museum rijk is. Je betaalt 3000 HUF (€10) entree, maar je kunt je vervolgens uren gratis uitleven op alle machines. Let wel, het heet een museum maar het is meer een ruimte met een heleboel flipperkasten waar je op kunt spelen. Je krijgt een polsbandje zodat je ook naar buiten en weer naar binnen kunt. Kijk voor meer informatie en hoe je er komt op de website van het Flipperkastmuseum.

Meer informatie en koop je tickets nu alvast online

Ontsnap uit een escaperoom

Wist je dat de eerste escaperoom uit Boedapest stamt? De eerste kamer ter wereld opende zijn deuren in 2011. Voor het geval je het concept nog niet kent: een escape room is een kamer waar je met een groepje in word opgesloten. Het doel is om jezelf uit de kamer te bevrijden binnen een gegeven tijdslimiet. Daarvoor moet je allerlei opdrachten uitvoeren en raadsels oplossen. Bekijk een overzicht met de beste escape rooms.

Bezoek het Vajdahunyad kasteel in het stadspark

vajdahunyad kasteel boedapest

Net als het vissersbastion en andere bezienswaardigheden in de stad werd het Vajdahunyad kasteel gebouwd ter ere van het 1000-jarig jubileum van het bestaan van Hongarije. Het gebouw is uniek omdat het werd ontworpen als ode aan vier grote bouwstijlen: de Romaanse, Gotische, Renaissance en Barokke bouwstijl. Tegenwoordig huist het museum van landbouw in dit kasteel. Het museum zelf stelt niet zoveel voor, maar het interieur van dit gebouw is wel de moeite waard. Het kasteel ligt in het stadspark en een ticket kost 1600 HUF (€5). Je kunt er ook voor kiezen om alleen de uitkijktoren te beklimmen, dat kost je 400 HUF (€1).

Maak een ritje in een trein gerund door kinderen

Een unieke ervaring is het rijden in en trein waar kinderen de show runnen. Zij controleren kaartjes, roepen om wanneer de trein arriveert en informeren reizigers over andere zaken. Dit gebeurt natuurlijk wel onder toezicht van volwassenen. Een ritje duurt zo’n 40 minuten en het is goed te combineren met de stoeltjeslift die hierboven genoemd wordt. Beide bevinden zicht namelijk in de heuvels bij Boedapest. Bekijk de website van Budapest Children’s railway.

Acquincum

Echt buiten de gebaande paden is het Aquincum in Boedapest niet. Maar het is ook zeker niet de meest gangbare plek om naartoe te gaan. Het is een openluchtmuseum met opgravingen van een Romeinse stad uit het jaar 100 na Christus. Je ziet er onder andere ondergrondse ruïnes, overblijfselen van een markt, een Romeins bad en even verderop ook een gratis toegankelijk amfitheater.

Füvészkert botanische tuin

© Demeter Károly

De Füvészkert botanische tuin stamt uit 1771 en is daarmee een van de oudste botanische tuinen in Boedapest. Als je van cactussen, waterlelies en orchideeën houdt dan is een bezoekje aan deze botanische tuin wellicht iets voor jou. Er zijn heel veel verschillende soorten bloemen en planten. Waaronder 200 bedreigde soorten, vele tropische en subtropische planten en een Japanse tuin. De tuin ligt wel een beetje buiten het stadscentrum. Neem metrolijn 3 en stap uit bij de halte Klinikák. De tuin is van april tot en met oktober te bezichtigen.

Miniversum

miniversum Boedapest

In Boedapest is een van de grootste miniatuurtentoonstellingen ter wereld te bewonderen. In het Miniversum rijden ruim 1000 miniatuurautootjes en zo’n 100 modeltreintjes rond. Deze rijden rond in een miniwereld met de belangrijkste attracties van Boedapest en delen van het Hongaarse platteland. De minifiguurtjes die je in dit miniversum ziet kun je zelf bedienen en ook de vervoersmiddelen kun je voor een deel zelf laten rijden. Een soort madurodaum dus. Maar dan binnen én met dingen die je zelf in beweging kunt zetten. Kijk voor meer informatie op de website van het Miniversum.

Veli bej badhuis

Dit badhuis kreeg ik als volgt aangeraden door een Hongaar: ‘a bath that is even not known by a lot of Budapest people, kind of a hidden secret.‘ Ondanks dat het kleiner is dan een een van de bekende badhuizen is er hier nog genoeg te doen en het is er dus stukken rustiger dan in de grote spa’s. Er is een infrarood- en een Finse sauna, een jacuzzi, een bad met aromatherapie en er zijn 5 baden met verschillende temperaturen. Wil je weten hoe je er komt en wat de prijzen zijn? Neem dan een kijkje op hun website.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Pieter P
    30 augustus 2022 at 10:39

    Dag Maaike,

    Miniversum blijkt permanent gesloten te zijn…

Leave a Reply