Boedapest in drie dagen: een compleet reisschema

boedapest in drie dagen

Compleet reisschema voor 3 dagen Boedapest

Als je op stedentrip naar Boedapest gaat, wil je waarschijnlijk het meeste uit je trip halen zonder dat je gestressd van hot naar her rent om alle belangrijke bezienswaardigheden gezien te hebben. Maar hoe weet je nou waar je wel en niet naartoe moet en hoe zorg je voor een prettige tijdsindeling?

Om je op weg te helpen heb ik een handige schema voor Boedapest in drie dagen gemaakt. Het is slechts een leidraad en je kunt het uiteraard helemaal vrij invullen naar je eigen wensen en behoeften. Per dag worden er een aantal opties gegeven zodat je zelf kunt kiezen wat jij leuk vindt.

Als je langer in de stad blijft kun je het schema over meerdere dagen verspreiden, of neem nog eens een kijkje naar deze lijst met de belangrijkste bezienswaardigheden in Boedapest. Er is meer dan genoeg te zien in ‘Het parijs van het Noorden’.

Dag 1. Leer Boedapest kennen


Op je eerste dag in Boedapest is het fijn als je de stad al een beetje leert kennen en zoveel mogelijk de sfeer van de verschillende wijken proeft. Zo kun je later tijdens je trip makkelijker bepalen welke bezienswaardigheden of buurten je later graag nog uitgebreider wilt bekijken. Deze dag is dan ook een goede dag voor bijvoorbeeld een rondleiding.

Programma overdag
1. Rondleiding Boedapest
2. Verken het vissersbastion
3. Koffie in de oudste bakkerij
4. Burcht van Boeda & tuinen

Programma avond
1. Wandel over de kettingbrug of doe een rondvaart
2. Ga naar een ruïnebar

Volg een rondleiding

Zoals gezegd is het handig om meteen op de eerste dag voor een rondleiding te kiezen. De gids zal je een deel van Boedapest, inclusief de belangrijkste bezienswaardigheden, laten zien. En zo leer je ook meteen allerlei leuke weetjes over de stad die ervoor zorgen dat je de rest van je verblijf op een andere manier naar de stad kijkt.

Hierbij drie suggesties voor rondleidingen:

 • Een fietstour: Neem deze rondleiding met de fiets (start om 10.30 uur). Je zou misschien denken: ‘ach nou ik fiets in Nederland al genoeg’. Maar ik kan je vertellen dat deze rondleiding de allerleukste is die ik ooit in Boedapest heb gehad. De gids heeft ontzettend veel kennis en in 2,5 uur heb je meteen de belangrijkste zaken in Pest gezien en ben je een amateur-kenner van de stad. Écht een aanrader.
 • Een wandeltour: Doe je liever een rondleiding te voet? Dan zou je ook eens kunnen kijken naar een Free Walking Tour. Hierbij geef je aan het einde een bedrag dat jij het waard vond. Ze geven als advies zelf aan het einde een bedrag van €10.
 • Een segwaytour: Ik heb het nog nooit gedaan, maar het staat wel op mijn verlanglijst: een tour met een segway. Hiermee kun je makkelijk een groot deel van de stad beslaan en dus zowel de Boeda- als de Pestkant van de stad bezichtigen.

Na de rondleiding kun je lekker ergens gaan lunchen. Als je met de fietstour bent meegegaan zou je kunnen gaan lunchen bij het oudste strudelhuis van Boedapest. Een unieke omgeving, met overheerlijke strudel (ook hartig!) en je ziet tegelijkertijd hoe de strudel bereidt wordt. Eigenlijk mag je dit niet missen.

Loop rond bij het Vissersbastion

vissersbastion boedapest

Als je de rondleiding per fiets hebt gedaan ben je aan de Pest-zijde van de stad. Loop via de beroemde Kettingbrug naar het Vissersbastion. Dat is zo’n 15 á 20 minuten lopen, afhankelijk van waar je bent. Uiteraard kun je ook het OV nemen. Kijk hier voor meer informatie over hoe je er precies komt.

Het Vissersbastion is een bijzondere plek en biedt een prachtig uitzicht over de Donau en de andere kant van de stad. En nu je hier toch bent zou je ook een bezoek kunnen brengen aan de Matthiaskerk. Als je het mij vraagt is dit de mooiste kerk in de stad, maar je moet helaas wel entree betalen. Bepaal dus zelf of jij het de moeite waard vindt om naar binnen te gaan.

Drink koffie bij de oudste banketbakkerij in Boedapest

Hopelijk heb je inmiddels zin in een kop koffie. Loop dan zeker even langs bij Café Ruszwurm. Dit is de oudste banketbakkerij van de stad en ligt vlak naast het Vissersbastion en de Matthiaskerk. Ze hebben hier de heerlijkste taartjes. Uit persoonlijke ervaring kan ik je vertellen dat de ‘Ruszwurm Cake’ echt overheerlijk is. Het kan hier trouwens ook behoorlijk druk zijn. Het is leuk om er even te zitten, maar geen must. Kijk dus vooral waar je zelf behoefte aan hebt.

Adres: 7 Szentharomsag Street

Slenter langs de Burcht van Boeda & de kasteeltuinen

boedapest in drie dagen

Wandel op je dooie akkertje vanuit het Vissersbastion richting de burcht van Boeda, oftewel het koninklijk paleis. Geniet van de weg er naartoe via de smalle, kronkelende weggetjes. Dit deel van Boedapest op de kasteelheuvel is ‘de oude stad’.

Het gebouw dat ooit een koninklijk paleis was, bevat nu twee belangrijke musea: de Hongaarse Nationale Galerie en het Kasteelmuseum. Afhankelijk van je interesse en tijd kun je naar binnen, maar als je ook naar de Matthiaskerk geweest bent wordt dit wellicht wat krap. Bewonder het gebouw van buiten en de standbeelden eromheen. Neem ook een kijkje aan de andere kant van het gebouw, vanwaar je uitkijkt op een deel van de stad waar je als toerist niet snel komt.

Als je langs het paleis verder loopt kom je vanzelf in de kasteeltuinen terecht. Deze zijn niet zeer indrukwekkend, maar de wandeling over de oude stadsmuur richting deze tuinen is de moeite waard. Mocht je vermoeid zijn of mocht het laat zijn, dan zou je dit laatste deel van de wandeling naar de tuinen echter over kunnen slaan.

Opties voor het einde van de middag & diner

Het zal nu zo’n beetje het einde van de middag zijn. Als je wilt zijn hieronder een aantal suggesties van wat je zou kunnen doen, afhankelijk van of je zin hebt om nog wat extra’s te bekijken of liever wat rust neemt.

 1. Ga lekker ergens wat drinken.
 2. Ga terug naar je hotel om wat te rusten en je op te frissen.
 3. Bezoek de Grote Markthal, de mooiste markt van Europa. De markt is niet alle dagen open en heeft verschillende sluitingstijden, dus zorg dat je deze wel van tevoren hier bekijkt.

Na deze activiteit kun je ergens lekker wat gaan eten. Bekijk als je wilt suggesties voor restaurants in Boedapest.

Avondprogramma op dag 1 in Boedapest

weekend in boedapest

Opties: Maak een avondwandeling over de Kettingbrug, of maak een rondvaart

Boedapest is prachtig na zonsondergang. Ik ken weinig steden die zo magisch zijn als het donker is. Mijn suggestie is dan ook om daar de eerste avond vol van te genieten. Maak een wandeling door de stad, of geniet van een rondvaart op de Donau.

Optie 1. Wandeling

Als je wilt gaan wandelen, dan zou ik over de Kettingbrug wandelen en dan aan de Buda-zijde van de stad (waar het Vissersbastion staat) een stuk langs de kade lopen richting het Parlementsgebouw aan de overkant. Je zou eventueel nog een keer richting het Vissersbastion zelf kunnen lopen. Ook leuk is het om in de avond naar het Heldenplein te gaan. Daar kom je gemakkelijk met Metro 1. Stap uit bij halte Hősök tere.

Let op: momenteel is de kettingbrug gesloten, je kunt echter wel de pont naar de overkant pakken. Je leest er hier meer over.

Optie 2. Avondrondvaart

Zoals gezegd is Boedapest prachtig na zonsondergang. En een van de beste manieren om hier optimaal van te kunnen genieten is via een rondvaart op de Donau. Je hebt dan namelijk vrij zicht op onder andere het prachtige verlichte Vissersbastion en het Hongaars Parlementsgebouw. Mijn suggestie voor een mooie rondvaart in de avond is de volgende:

Drink Palinka een ruïnebar

De Hongaren hebben hun eigen sterke drank: Palinka. Een soort likeur in vele smaken. Maar voornamelijk van fruit: kersen, frambozen, etc. En waar kun je dit beter proberen dan in de meest unieke uitgaansgelegenheden die je maar kunt bedenken, de ruïnebars. Dit zijn kroegen die zijn gebouwd in vervallen panden, met unieke interieurs en bijzondere sferen. Bekijk een overzicht met de leukste ruïnebars in Boedapest.

Dag 2. Bewonder de iconen van Boedapest


Gister heb je de stad al een beetje leren kennen. Je hebt een rondleiding gehad en daarmee de benodigde kennis van de stad opgedaan. Natuurlijk heb je al wat hoogtepunten gezien, maar vandaag is de dag tijdens je weekend in Boedapest om nóg meer beroemde iconen van de stad te bewonderen. Dompel je verder onder in de Hongaarse hoofdstad.

Programma overdag
1. Bezoek Sint Stefanus Basiliek.
2. Wandel langs de Donau & bezoek het parlement.
3. Bezoek Margaretha eiland.
4. Rondvaart of bezoek aan badhuis.

Programma avond
1. Diner op een speciale plek.
2. Verschillende opties.

Bezoek de Sint Stefanus Basiliek

sint stefanus basiliek

Reis af naar hartje centrum aan de Pestzijde van Boedapest. Hier vind je de Sint Stefanus Basiliek; de grootste kerk van Hongarije. Een bezoek aan Boedapest zonder een bezoek aan deze kerk is eigenlijk geen optie. Hij bevindt zich namelijk heel centraal en je kunt zo lang of kort binnenblijven als je wilt. Wel zou ik je willen aanraden de trappen naar boven te nemen, om vanaf hier van een 360 graden uitzicht van de stad te genieten. Je betaalt hier wel een klein bedrag voor, zo’n 3 euro.

Adres: Szent István tér 1.
Hoe kom je er: Neem tramlijn 50, metrolijn 1 (de gele lijn), of een van de volgende bussen: 171, 151, 236, 236A. Voor al deze vervoersmiddelen geldt dat je moet uitstappen bij de halte Bajcsy-Zsilinszky út.

Wandel langs de Donau & bezoek het Hongaars Parlement

Het meest in het oog springende gebouw van Boedapest is in mijn ogen toch wel het Hongaars Parlement. Het London Parliament vormde een inspiratie voor de architect van dit pand en dat is te zien. Met een prachtige plek aan de Donau, de uitmuntende architectuur en een oppervlak van bijna 20.000m2 maakt het zeer indruk.

Route: Je loopt er vanaf de Sint Stefanus Basiliek makkelijk naar toe. Loop eerst richting de Donau en wandel dan op je gemakje langs de oevers van de Donau richting het Parlementsgebouw. Als je wilt kun je ook ergens een koffie to go halen en op een van de vele bankjes neerstrijken.

schoenen aan de donau

Onderweg kom je hier ook het monument ‘Schoenen aan de Donau’ tegen. Een zeer indrukwekkend monument ter herdenking aan de Joden die hier aan de Donau gefusilleerd werden.

Als je wilt kun je ook een bezoek brengen aan het Hongaars Parlementsgebouw. Dit kan alleen middels een rondleiding. Bezoek het gouden traphuis, zie de Hongaarse kroonjuwelen en bekijk de weelde van dit icoon. Tickets kun je ter plekke boeken – maar hou rekening met een lange wachtrij!- of van tevoren reserveren:

Bezoek margaretha eiland

Als je geen rondleiding door het Parlementsgebouw hebt gemaakt zou je naar Margaretha eiland kunnen wandelen. Je wandelt dan weer verder langs de Donau en komt vanzelf bij dit eiland in de Donau aan. Op Margaretha eiland zou je bijvoorbeeld een zelf gebrachte lunch kunnen opeten in het gras, naar de muziekfontein kunnen kijken of een wandeling kunnen maken.

Parlementsgebouw of niet: het is inmiddels wel tijd voor lunch. Eet smakelijk! Daarna is het middagprogramma aangebroken. Daarvoor heb ik de volgende twee opties:

Optie 1. Maak een rondvaart

Tijdens je bezoek aan Boedapest is een rondvaart eigenlijk verplichte kost. Je hebt vanaf hier zo’n mooi uitzicht op de stad. En bovendien is het een hele aangename manier om even tot rust te komen en lekker extra van je vakantie te genieten. Eerder gaf ik al de optie voor een avondrondvaart. Maar je zou ook een rondvaart overdag kunnen doen, ook geef ik je voor vanavond nog een optie voor een rondvaart. Kies wat jou het leukste lijkt en het beste in je programma past.

Suggestie voor een rondvaart:

 • Duna Bella Sightseeing Cruise: Ik heb deze rondvaart gedaan en ik kan ‘m je zeker aanraden. Je krijgt onderweg een drankje naar keuze en dankzij de audioguide leer je ondertussen van alles over de stad en de dingen waar je langs vaart.

Optie 2. Bezoek Szechenyi badhuis

Wellicht denk je nu: ‘huh, een bezoek aan een badhuis?!’. Maar Boedapest staat bekend om zijn badhuizen. Dat komt omdat de stad op een thermale bron ligt. En als gevolg heeft de stad meer dan 120 badhuizen. De bekendste en meest populaire is het Szechenyi badhuis. Dit badhuis heeft 18 baden, waarvan 3 buitenbaden. Het kan wel erg druk zijn in het hoogseizoen. Het is dan verstandig om tickets van tevoren online te kopen, zodat je niet in de rij hoeft.

Optie: je kunt natuurlijk ook een ander badhuis bezoeken. Lees ook mijn artikel ‘de beste baden in Boedapest‘.

Tickets van tevoren kopen:

Opties voor het einde van de middag

Als je de rondvaart hebt gedaan, dan geef ik je dezelfde opties als tijdens je eerste dag: drink ergens een drankje, rust wat uit in je hotel, of als je zin hebt om nog wat te doen zou je ook het Heldenplein met het millenniummonument kunnen bezoeken. Daarachter ligt het stadspark, waar je lekker kunt wandelen en het Vajdahunyad kunt bewonderen.

Als je naar het Szechenyi badhuis gaat kun je ervoor kiezen hier wat langer te blijven. Maar dit bad ligt in het Stadspark en dus zou je er eveneens voor kunnen kiezen om door het park te wandelen en het Heldenplein te bezoeken.

Dineren op een speciale plek

Tijdens je weekend in Boedapest wil je wellicht ook eens dineren op een unieke plek. In de Hongaarse hoofdstad zijn er meerdere restaurants met Michelinsterren. En het leuke is dat je hier voor relatief weinig geld kunt eten.

Een ander leuk idee is een rondvaart – daar heb je ‘m weer – maken met een viergangendiner, livemuziek en kaarslicht.

 • Kijk voor meer informatie en het boeken van dit bijzonder diner hier.

In de avond

Als je nog zin hebt om iets te doen zou je de volgende opties kunnen overwegen:

 1. Ga voor een wandeling naar Margaretha eiland en bekijk de muziekfontein.
 2. Bezoek het vissersbastion nog een keer om het uitzicht te bewonderen met minder toeristen.
 3. Ga wat drinken in een van de vele ruïne bars.

Dag 3. Last but not least


Op dag drie van je weekend in Boedapest kun je het onderstaande programma volgen. Maar je kunt natuurlijk ook een hop on hop off bus nemen (tickets koop je hier) en zelf een eigen programma samenstellen van de dingen die je nog graag wilt zien.

Programma overdag
1. Wandel door de Joodse wijk & bezoek de grote synagoge.
2. Drink koffie in het mooiste koffiehuis ter wereld.
3. Beklim de Géllertheuvel.
4. Bezoek de Grote Markthal.

Programma avond
1. Doe waar je zin in hebt.

Joodse wijk & de grote synagoge

De Joodse wijk is in mijn ogen de leukste wijk van Boedapest. Het is een levendige wijk met heel veel leuke restaurantjes, koffiebarretjes en designwinkeltjes. Vergeet niet een bezoek te brengen aan Goszdu Udvar, een overdekte passage met barretjes en iedere zondag een marktje. Wandel op de Kiralystraat en zie of je de mooie graffiti kunt spotten.

Een andere aanrader in deze wijk is de grote synagoge. Deze Joodse synagoge is de op-een-na-grootste ter wereld. Je kunt alleen naar binnen door middel van een rondleiding. Ik heb deze rondleiding ook gedaan en vond het heel interessant om meer te leren over het jodendom, de geschiedenis achter deze synagoge en om de indrukwekkende verhalen over de Joodse gemeenschap in Boedapest in de Tweede Wereldoorlog te horen. Als je wilt zou je ook een rondleiding door de Joodse wijk kunnen doen.

Zie voor tickets en meer informatie:

Drink koffie in het mooiste koffiehuis ter wereld

new york cafe Boedapest

Als het aan mij ligt is New York Café zeer zeker de moeite waard tijdens je bezoek aan Boedapest. Het werd uitgeroepen tot het mooiste koffiehuis ter wereld. En mooi is het zeker! Zodra je over de drempel stapt heb je het gevoel linea recta de Titanic op te stappen. Toeristisch is het er zeker, dus bereid je voor op achter in de rij aansluiten. Je kunt er ook lunchen of een hight tea doen en even van tevoren een tafeltje reserveren.

Adres: Erzsébet krt. 9-11

Beklim de Géllertheuvel

gratis in boedapest

Als je het mooiste uitzicht in de stad niet wilt missen, beklim dan zeker de Géllertheuvel. Dit is het hoogste punt in het centrum en vanaf hier kun je beide zijdes van de stad zien. Zowel de Buda- als de Pest-kant. De route naar boven is wat mij betreft ook erg leuk om te doen. En onderweg heb je ook al mooie uitkijkpunten. Ben je minder goed te been, dan kun je ook de bus of de hop on hop off bus naar boven nemen. Ook als het erg heet, of heel slecht weer is is het wellicht verstandiger om met de bus te gaan.

 • Als je wilt weten hoe je boven komt lees dan mijn artikel over de Gellert Heuvel.

Bezoek de mooiste markt van…

Boedapest heeft niet alleen het mooiste koffiehuis ter wereld, maar ook de mooiste markt van Europa. En dat niet alleen, volgens CNN is het zelfs de mooiste markt ter wereld. En terecht. De architectuur van dit pand is prachtig. Het bijzondere glazen dak en de grote hoeveelheid raampartijen geven een echte allure aan deze markt.

Doe waar je zin in hebt

Je laatste uren van je weekendje Boedapest zijn aangebroken. Ik zou zeggen: doe waar je zin in hebt. Zijn er dingen van de lijst hierboven die je gemist hebt? Vul ze dan daarmee in. Of wellicht wil je souvenirs kopen? Hierbij nog wat handig links:

Dit móet je doen tijdens je weekend Boedapest


Als je liever zelf een schema samenstelt voor Boedapest in drie dagen samenstelt – of als je minder tijd in de stad hebt – dan is dit mijn Top 10-lijstje van dingen die je gezien en gedaan moet hebben. Op basis hiervan kun je zelf een schema maken.

In volgorde van belangrijkheid:

 1. Bezoek het Vissersbastion.
 2. Beklim de Sint Stefanus Basiliek.
 3. Neem een rondleiding door de stad (deze kan ik je echt zeer aanbevelen).
 4. Maak een rondvaart over de Donau.
 5. Bezoek het Hongaars Parlement.
 6. Wandel rond in de Joodse wijk.
 7. Wandel bij nacht over de kettingbrug.
 8. Neem een duik in een traditioneel badhuis.
 9. Ga naar het uitkijkpunt op de Géllertheuvel.
 10. Drink een koffie in New York Café.

– Op zoek naar een hotel? –
Bekijk dan eens mijn twee favoriete hotels in Boedapest: TG Design Suites Aparthotel en Hotel Rum in het kasteeldistrict. Andere populaire hotels op goede locaties, met een mooie prijs-kwaliteitverhouding zijn: Roombach Hotel en AnVa House.

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply