Kettingbrug Boedapest gesloten

Kettingbrug Boedapest gesloten

Dit artikel is geupdate op 13 juni 2018.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden en eyecatchers van Boedapest, de Széchenyi Kettingbrug, gaat wegens werkzaamheden sluiten. De brug die zo belangrijk is geweest voor de verbinding tussen de Boeda en de Pestzijde van de stad kan de capaciteit die hij nu ter verduren krijg niet meer aan. Kortom, de brug is onveilig.

Dat de Kettingbrug gaat sluiten voor renovatie staat al een tijd vast. Maar wanneer dit zou gebeuren bleef lange tijd onduidelijk. Eerder werd aangekondigd dat het vanaf begin 2018 zou zijn, maar nu is naar buiten gekomen dat de vanaf september gestart wordt met de werkzaamheden.

Wat gebeurt er tijdens de renovatie?

De belangrijkste reden om de Kettingbrug in Boedapest te renoveren is de onveiligheid ervan. Bovendien was de laatste renovatie in de jaren 70, dus de brug is sowieso wel toe aan een opknapbeurt. De renovatie zal bestaan uit:

 • Vernieuwd wegdek
 • Nieuw voetgangerspad
 • Wandelgebied wordt uitgebreid
 • Nieuwe relingen
 • Nieuwe verlichting
 • De brug wordt schoongemaakt
 • Er komt een nieuw voetgangerspad aan de Pest-zijde
 • Renovatie van de onderdoorgangen bij de trappen
 • Herstellen van de brug in de staat van voor de Tweede Wereldoorlog

Ook de tunnel van het Boeda-kasteel en het Clark Ádám plein ondergaan renovaties en veranderingen.

“We shall restore the conditions from before the war, with the original decorations, tripod candelabras, and we shall restore all the historical elements in a complex process, to make it a much more gorgeous bridge,” aldus de directeur van de BKK.

Wanneer?

Zoals het er nu (midden juni 2018) naar uitziet zal de brug sluiten per september 2018. Eerder werd bekendgemaakt dat het per begin 2018 zal zijn, dus wellicht dat de periode nogmaals verschoven wordt. In eerste instantie werd ook aangekondigd dat de Kettingbrug tot medio 2019 gesloten zal zijn, maar inmiddels wordt aangegeven dat de renovatie te minste 3 jaar gaat duren. Dat is bijna 2 (!) jaar langer dan de oorspronkelijke inschatting die in 2017 gegeven werd.

Wat nu?

Misschien denk je nu: ‘wat nu’?! Goed nieuws,er zijn nog genoeg andere leuke en bijzondere bezienswaardigheden in Boedapest. Bovendien heb je nu zeker een goede reden om over een paar jaar nog een keer naar Boedapest terug te komen.

Lees meer

You Might Also Like

2 Reacties

 • Reply
  Iris
  11 september 2018 at 12:10

  Hoi Maaike, wij gaan medio oktober 2018 naar Budapest. Is de kettingbrug dan al gesloten?

  • Reply
   Maaike
   12 september 2018 at 16:07

   Dag Iris, er is tot op heden nog steeds geen datum gepland waarop de kettingbrug gesloten wordt voor werkzaamheden. Geniet van je trip naar Boedpest!

Laat een reactie actie