Kettingbrug Boedapest gesloten

Dit artikel is geupdate in september 2021

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden en eyecatchers van Boedapest, de Széchenyi Kettingbrug, is wegens werkzaamheden gesloten. De brug die zo belangrijk is gewest voor de eerste verbinding tussen de Boeda en de Pestzijde van de stad kan de capaciteit die hij ter verduren kreeg niet meer aan. Kortom, de brug was onveilig.

Dat de Kettingbrug ging sluiten voor renovatie stond al een tijd vast. Maar wanneer dit zou gaan gebeuren bleef lange tijd onduidelijk. Eerder werd aangekondigd dat het vanaf begin 2018 zou zijn, toen werd naar buiten gebracht dat vanaf september gestart zou gaan worden met de werkzaamheden, maar tot op heden is de brug nog niet gesloten. Maar de werkzaamheden zijn uiteindelijk pas in 2021 van start gegaan.

Wat gebeurt er tijdens de renovatie?

De belangrijkste reden om de Kettingbrug in Boedapest te renoveren is de onveiligheid ervan. Bovendien was de laatste renovatie in de jaren 70, dus de brug is sowieso wel toe aan een opknapbeurt. De renovatie zal bestaan uit:

 • Vernieuwd wegdek
 • Nieuw voetgangerspad
 • Wandelgebied wordt uitgebreid
 • Nieuwe relingen
 • Nieuwe verlichting
 • De brug wordt schoongemaakt
 • Er komt een nieuw voetgangerspad aan de Pest-zijde
 • Renovatie van de onderdoorgangen bij de trappen
 • Herstellen van de brug in de staat van voor de Tweede Wereldoorlog

Ook de tunnel van het Boeda-kasteel en het Clark Ádám plein ondergaan renovaties en veranderingen.

“We shall restore the conditions from before the war, with the original decorations, tripod candelabras, and we shall restore all the historical elements in a complex process, to make it a much more gorgeous bridge,” aldus de directeur van de BKK.

Wanneer?

De brug is sinds juni 2021 afgesloten voor zowel verkeer als voetgangers. Het wegverkeer zal naar verwachting in december 2022 terugkeren, terwijl voetgangers naar alle waarschijnlijkheid moeten wachten tot de werkzaamheden in augustus 2023 zijn voltooid.

Neem het pontje

Als je niet om wilt lopen via een van de vele andere bruggen, dan kun  je gebruik maken van een pontje bij de Kettingbrug. De kosten zijn 500 HUF (ongeveer €1,50) voor een enkele reis. Aan de Pest zijde ligt het pontje zo’n 150 meter links van de Kettingbrug. Er wordt overdag tot ongeveer 20.00 twee keer per uur gevaren. Vanaf Pest vertrekt het pontje om .15 en .45. En vanaf de Buda-zijde om .00 en .30. Het tochtje zelf duurt ongeveer 5 minuten. Er is plek voor 250 passagiers.

Wat nu?

Misschien denk je nu: ‘Wat nu’?! Goed nieuws: er zijn nog genoeg andere leuke en bijzondere bezienswaardigheden in Boedapest. Bovendien heb je nu zeker een goede reden om over een paar jaar nog een keer naar Boedapest terug te komen.

Lees meer

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  wiebe
  11 augustus 2021 at 09:14

  Hoi Maaike,

  Weet jij toevallig de status van de brug en is er als voetganger nog steeds overheen te lopen?
  Dank voor je reactie!

  • Reply
   Maaike
   8 september 2021 at 13:06

   Dag Wiebe,

   De kettingbrug is op het moment helaas helemaal afgesloten. Ook voor voetgangers. Je kunt wel een pontje naar de overkant nemen.

   Groet,
   Maaike

 • Reply
  patrice
  21 mei 2020 at 09:56

  Zijn er nog andere manieren om van Buda naar Pest te gaan als die brug gesloten is (voor voetgangers bedoel ik). Ik was er in 2000 en zou er nog eens naar terug willen keren, voor bezoek en om wat tanden te laten inplanten. Langere tijd liefst want ik vond dat toen inderdaad een heerlijke stad, overal mooi waar je ook kijkt, zelfs de vuilnisbakjes herinner ik me als mooi.
  Ik moet nu eerlijk zeggen dat ik ook wat bang word van die nieuwsberichten hier in België over de overheid daar… is het nog veilig om naar daar te reizen? Ik bedoel : tegenstanders van de regering en zo, kunnen er onlusten uitbreken? Of wordt het nieuws hier weer wat te negatief gebracht?

  • Reply
   Maaike
   25 mei 2020 at 16:03

   Dag Patrice,
   Dankjewel voor je berichtje. En ja wat een heerlijke stad he?! Leuk dat je er weer naar terug wilt en dit keer voor een iets langere periode.
   Er zijn genoeg bruggen die van Buda naar Pest lopen en die je dus gewoon kunt nemen om van de ene naar de andere kant te komen. Op dit moment kun je er overigens ook nog gewoon over de Kettingbrug heen wandelen.
   Ik zou me trouwens geen zorgen maken over politieke onlusten in Boedapest. De overheid maakt helaas op een vervelende manier gebruik van de huidige situatie, maar niet lijkt erop dat je hier als toerist problemen van zult ondervinden.
   Ik wens je een fijne dag!

   Groeten,
   Maaike

 • Reply
  Lise
  30 januari 2020 at 16:01

  Inmiddels is het 2020. Is de brug gesloten?

  • Reply
   Maaike
   4 februari 2020 at 10:11

   Hoi Lise,

   Nee, de brug is op dit moment alleen gesloten voor zwaar verkeer. Maar je kunt er nog gewoon overheen wandelen. Ik zal dit artikel binnenkort weer updaten.

   Groeten,
   Maaike

 • Reply
  Tineke
  14 januari 2019 at 16:58

  Hoi Maaike, wij gaan 8 maart naar Boedapest. Is de brug dan gesloten?

  • Reply
   Maaike
   15 januari 2019 at 07:31

   Dag Tineke, het lijkt er nu op dat de brug de tweede helft van 2019 gaat sluiten. Waarschijnlijk is de brug in maart dus nog open. Geniet van je trip!

 • Reply
  Iris
  11 september 2018 at 12:10

  Hoi Maaike, wij gaan medio oktober 2018 naar Budapest. Is de kettingbrug dan al gesloten?

  • Reply
   Maaike
   12 september 2018 at 16:07

   Dag Iris, er is tot op heden nog steeds geen datum gepland waarop de kettingbrug gesloten wordt voor werkzaamheden. Geniet van je trip naar Boedpest!

Leave a Reply