handige info

Kettingbrug Boedapest gesloten in 2019

Dit artikel is geupdate op 17 april 2019.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden en eyecatchers van Boedapest, de Széchenyi Kettingbrug, gaat wegens werkzaamheden sluiten. De brug die zo belangrijk is geweest voor de verbinding tussen de Boeda en de Pestzijde van de stad kan de capaciteit die hij nu ter verduren krijg niet meer aan. Kortom, de brug is onveilig.

Dat de Kettingbrug gaat sluiten voor renovatie staat al een tijd vast. Maar wanneer dit gaat gebeuren is al lange tijd onduidelijk. Eerder werd aangekondigd dat het vanaf begin 2018 zou zijn, toen werd naar buiten gebracht dat vanaf september gestart zou gaan worden met de werkzaamheden, maar tot op heden is de brug nog niet gesloten. Het laatste nieuws is dat de brug in oktober of november 2019 gesloten wordt. Zodra er meer informatie is wordt deze pagina geupdate.

Wat gebeurt er tijdens de renovatie?

De belangrijkste reden om de Kettingbrug in Boedapest te renoveren is de onveiligheid ervan. Bovendien was de laatste renovatie in de jaren 70, dus de brug is sowieso wel toe aan een opknapbeurt. De renovatie zal bestaan uit:

 • Vernieuwd wegdek
 • Nieuw voetgangerspad
 • Wandelgebied wordt uitgebreid
 • Nieuwe relingen
 • Nieuwe verlichting
 • De brug wordt schoongemaakt
 • Er komt een nieuw voetgangerspad aan de Pest-zijde
 • Renovatie van de onderdoorgangen bij de trappen
 • Herstellen van de brug in de staat van voor de Tweede Wereldoorlog

Ook de tunnel van het Boeda-kasteel en het Clark Ádám plein ondergaan renovaties en veranderingen.

“We shall restore the conditions from before the war, with the original decorations, tripod candelabras, and we shall restore all the historical elements in a complex process, to make it a much more gorgeous bridge,” aldus de directeur van de BKK.

Wanneer?

Eerder werd bekendgemaakt dat de brug begin 2018 gesloten zou worden, halverwege 2018 werd aangekondigd dat de brug per september gesloten zal worden, maar aan het einde van dat jaar werd bekend gemaakt dat de brug ergens in 2019 gesloten zal worden. De laatste update in 2019 geeft aan dat de brug in oktober of november gesloten wordt. Maar zoals je al begrijpt zou dit zomaar weer vooruitgeschoven kunnen worden. Zodra er meer informatie is zal deze pagina geupdate worden. Volgens de informatie die door de overheid is afgegeven zal de brug 12 maanden gesloten zijn voor wandelaars en 18 maanden voor auto’s. Het totale project zou binnen 2 jaar afgerond moeten zijn.

Wat nu?

Misschien denk je nu: ‘wat nu’?! Goed nieuws,er zijn nog genoeg andere leuke en bijzondere bezienswaardigheden in Boedapest. Bovendien heb je nu zeker een goede reden om over een paar jaar nog een keer naar Boedapest terug te komen.

Lees meer

Beoordeel deze pagina

Ook interessant voor jou

4 Reacties

 • Reply
  Tineke
  14 januari 2019 at 16:58

  Hoi Maaike, wij gaan 8 maart naar Boedapest. Is de brug dan gesloten?

  • Reply
   Maaike
   15 januari 2019 at 07:31

   Dag Tineke, het lijkt er nu op dat de brug de tweede helft van 2019 gaat sluiten. Waarschijnlijk is de brug in maart dus nog open. Geniet van je trip!

 • Reply
  Iris
  11 september 2018 at 12:10

  Hoi Maaike, wij gaan medio oktober 2018 naar Budapest. Is de kettingbrug dan al gesloten?

  • Reply
   Maaike
   12 september 2018 at 16:07

   Dag Iris, er is tot op heden nog steeds geen datum gepland waarop de kettingbrug gesloten wordt voor werkzaamheden. Geniet van je trip naar Boedpest!

Laat een reactie achter