16x Je trip naar Boedapest is niet compleet zonder…

Er is zoveel te zien en te doen in Boedapest. Dat is een van de dingen die de stad ook zo leuk maakt. Maar er zijn een aantal dingen die je moet doen in Boedapest. Die je reis naar Boedapest helemaal compleet maken. Bekijk het overzicht en zet ze op je lijstje.

#1 Een bezoek aan een badhuis

Wellicht heb je het al eerder op mijn site voorbij zien komen, of ergens anders gelezen. Maar Boedapest heeft verschillende bijnamen, waaronder deze: de stad van de badhuizen. Dat komt omdat de stad bovenop een warmwaterbronnen ligt en er meer dan 100 badhuizen zijn. Dit is dan ook dé plek om een badhuis te bezoeken. Als je aan een Hongaar vraagt wat te doen als je hun stad bezoekt, zal ‘een badhuis bezoeken’ steevast tot hun antwoord behoren.

Bekijk het overzicht met de beste badhuizen in Boedapest >>

#2 Een rondvaart over de Donau

rondvaart boedapest

Wat er ook gebeurt, een rondvaart op de Donau moet je echt maken als je in Boedapest bent. Het is dé manier om een mooi uitzicht te hebben op beide zijden van de stad: Buda en Pest. Bovendien is het lekker ontspannen en leer je dankzij de audioguide aan boord ook nog het een en ander over de achtergrond van de stad. Kortom, je vangt hier dus meerdere vliegen in één klap. Ik kan je deze rondvaart zeer aanbevelen, maar als je liever een overzicht hebt met meerdere keuzes lees dan eens mijn artikel over rondvaarten in Boedapest.

#3 Een shotje Palinka of een glas Tokaj wijn

Als je in Boedapest bent moet je zeker een shotje Palinka, of een glas Tokaj wijn drinken. Palinka is een vruchtenbrandewijn die ook zeer populair is onder de Hongaren. Je zult weinig Hongaren vinden die niet een fles in de kast hebben staan. Je vindt Palinka in heel veel verschillende smaken: kersen, abrikozen, aardbeien, druiven enzovoorts. Tokaj wijn is ook een Hongaarse specialiteit. Deze witte wijn is vernoemd naar de streek waar het vandaan komt. Je hebt heerlijke dessertwijnen, maar ook ‘normale’ wijnen.

– Op zoek naar een hotel? –
Bekijk dan eens mijn twee favoriete hotels in Boedapest: TG Design Suites Aparthotel en Hotel Rum in het kasteeldistrict. Andere populaire hotels op goede locaties, met een mooie prijs-kwaliteitverhouding zijn: Roombach Hotel en AnVa House.

#4 Het uitzicht vanaf Gellert heuvel bewonderen

Het beklimmen van Gellert Hill is echt een aanrader. Niet alleen is de tocht naar boven een leuke wandeling, maar het uitzicht vanaf de top is zeer fraai. In de zomer als de temperaturen tot boven de 30 graden stijgen is het niet echt aan te raden om overdag naar boven te klimmen, maar aan het begin van de avond als de temperatuur begint te dalen is het heel goed te doen.

Meer over het beklimmen van de Gellert Heuvel >>

#5 Het proeven van een Hongaars gerecht

Je denkt misschien dat de Hongaarse keuken niet echt om over naar huis te schrijven is. Maar dat is het zeker wel! Ja, je vindt een heleboel traditionele gerechten hier, maar er zijn ook een heleboel moderne restaurants waar je kunt genieten van een internationale keuken. Er zijn meerdere restaurants met Michelin sterren en de vegans en vegetariërs onder ons zullen ook geen enkel probleem hebben om een goede plek te vinden om te eten. Toch zou ik je wel willen aanraden eens een van de volgende Hongaarse gerechten te proberen: Paprika stoofpotje met kip (csirkepaprikás), gevulde paprika met gehakt, rijst, tomatensaus en groenten (Töltött paprika), of ga voor de beroemde goulash.

Lees het artikel over Hongaars eten >>

#6 Een kop koffie in een koffiehuis

Boedapest staat bekend om zijn koffiecultuur. Niet alleen hebben ze er fantatische koffiebarretjes met de beste barista’s, maar je vindt er ook nog heel veel traditionele koffiehuizen. Deze koffiehuizen dateren uit het begin van de twintigste eeuw en stralen nog heel veel grandeur uit. Het is echt een uitje om hier een kop koffie te drinken, of zelfs voor een lekker ontbijt te kiezen. Mijn persoonlijke favoriet is New York Café, dat is uitgeroepen tot het mooiste koffiehuis ter wereld.

#7 Het beklimmen van de Sint Stefanus basiliek

sint stefanus basiliek

De Sint Stefanus Basiliek is de grootste kerk in Boedapest. Het ligt op mooi plein in de binnenstad en vlakbij de Donau. Je kunt de kerk zelf bezoeken en daar onder andere een relikwie van Sint Stefanus, de eerste koning van Hongarije, bewonderen. Maar het beklimmen van de toren is een nog uniekere ervaring. Het is even een klim (er is trouwens ook een lift), maar vanaf hier heb je een mooi uitzicht op het centrum van de stad.

#8 Ontspanning te zoeken op Margaretha Eiland

Tijdens je trip naar Boedapest heb je hopelijk ook wat tijd voor ontspanning, zodat je je niet van hoogtepunt naar hoogtepunt hoeft te haasten. Als dat het geval is dan moet je zeker een paar uurtjes op Margaretha Eiland doorbrengen. Dit eiland is gewoon te bereiken met een brug en er is van alles te doen: er is een waterfontein die water spuwt op het ritme van de muziek, een kinderboerderij, een zwemcomplex, een hardlooptrack en er zijn een heleboel bankjes waar je lekker in de schaduw kunt zitten.

#9 De burchtheuvel en het Vissersbastion

De burchtheuvel aan de Buda-zijde van de stad heeft een heel andere uitstraling dan de Pest-zijde waar zich de binnenstad bevindt. Op de burchtheuvel bevindt zich het historische hart van de stad en waan je je terug in de middeleeuwen. De smalle straten hebben kinderkopjes en kronkelen zich een weg naar boven. Hier bevinden zich de burcht van Boeda, de Matthiaskerk en met als hoogtepunt toch wel het unieke Vissersbastion. Je bezoek aan Boedapest is niet compleet zonder een bezoek aan de burchtheuvel en het Vissersbastion.

#10 Rond te struinen in de Joodse wijk

De Joodse wijk is wat mij betreft de leukste wijk van Boedapest. Er is hier altijd reuring en in de smalle straten vind je een keur aan leuke restaurantjes, mooie designerwinkeltjes en hippe bars. Ook kun je hier de grootste synagoge van Europa bezoeken en een rondleiding volgen waarbij alles verteld wordt over ‘Joods Boedapest’. Breng ook een bezoekje aan Gozsdu Udvar, een overdekte promenade waar in het weekend marktje te vinden is en waar je doordeweeks terecht kunt voor een drankje of eten.

#11 Naar een ruïne bar te gaan

Overdag of ’s avonds, een ruïne bar kun je altijd bezoeken. Dus ook als je geen zin hebt om je in het uitgaansleven in Boedapest te mengen is dit een plek die je wel degelijk kunt zien. Maar wat is een ruinebar dan precies? Dat is een pand dat ooit afgeschreven werd, maar wat een slimme uitbater veilige maakte en omvormde tot een uitgaansgelegenheid. En het heeft een compleet eigen sfeer. Vaak vind je er allerlei retro spullen en lijkt het interieur volledig uit een kringloopwinkel weg te komen. Het zijn echt bijzondere plekken en in Nederland kennen wij niets wat hier op lijkt. Als je wilt kun je hier ook gelijk je palinka shot nemen, zodat je twee dingen van deze pagina handig met elkaar combineert.

#12 Een wandeling over de Kettingbrug na zonsondergang

kettingbrug Boedapest

Overdag moet je zeker over de Kettingbrug wandelen, nu deze nog open is. Maar ik wil je ook aanraden om dit te doen als het donker is. Dan is het een stuk rustiger en zijn er veel minder toeristen op de brug, maar nog belangrijker: het is er fantastisch mooi. Boedapest is ’s nachts namelijk fraai verlicht en dat wil je niet missen. De stad is magisch als het donker is en wat mij betreft is de Kettingbrug dan een hele goede plek om daar van te genieten.

#13 Een rondleiding door de stad

Er is geen betere manier om de stad te leren kennen dan middels een rondleiding. In een korte periode krijg je veel over de stad te horen en verschillende belangrijke bezienswaardigheden in de stad te zien. Zo weet je ook meteen waar je zeker nog een een keer naartoe moet, of kun je al een aantal zaken van je lijstje met wat je wilde zien afstrepen. Mijn persoonlijke favoriet is deze fietstour, maar de keuze is reuze.

>> overzicht met de leukste tours & rondleidingen in Boedapest

#14 Langs de oevers van de Donau wandelen

Een van de beste tijdsbestedingen in Boedapest is langs de oevers van de Donau slenteren. De rivier ligt zo prachtig middenin de stad. Dankzij een wandeling langs de oevers aan de Pest-zijde geniet je niet alleen van een mooi uitzicht, maar wandel je ook meteen langs een aantal belangrijke bezienswaardigheden zoals de Kettingbrug en het Hongaars Parlementsgebouw. Ook wandel je hier langs het monument ‘de schoenen aan de Donaukade’ ter herinnering aan de Joden die aan de oevers zijn geëxecuteerd. Zeer indrukwekkend.

#15 Foto’s van het Hongaars Parlementsgebouw

Een van de meest indrukwekkende gebouwen in Boedapest, zo niet het meest indrukwekkende, is het Hongaars Parlementsgebouw. Met zijn 18.000m2 is het ontzaglijk groot en het ziet er ook nog eens prachtig uit. En zijn ligging aan de Donau maakt het gebouw wellicht nog imposanter. Neem je camera mee en leg dit gebouw goed vast. Het is overigens ook de moeite waard om er eens een kijkje van binnen te nemen met een rondleiding.

#16 De art nouveau architectuur te bewonderen

Het Gellert badhuis, de Postbank, het Museum van Toegepaste Kunsten en het Gresham Paleis (een four seasons hotel) hebben allemaal iets met elkaar gemeen: ze zijn gebouwd in art nouveau stijl. En dat zijn niet de enige gebouwen, de hele stad toont sporen van deze beroemde architectonische stijl. Zorg dat je een van deze gebouwen opzoekt en geniet van deze prachtige bouwstijl.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply