Hongaars eten – Hongaarse gerechten die je niet wilt missen

Als je aan Hongaars eten denkt, denk je waarschijnlijk meteen aan goulash. Dat is het meest internationaal bekende gerecht van de Hongaarse keuken. Maar er is zoveel meer om van te genieten. Ga je naar Boedapest of Hongarije? Laat je dan verassen door de pittige, smaakvolle en rijke smaken van een van de onderstaande specialiteiten.

Hongaarse Soepen

Ben je op zoek naar een voorafje, lunch of lichte maaltijd? Dan is een van de onderstaande traditionele Hongaarse soepen wellicht jouw keuze.

Goulashsoep

hongaars eten

Goulash kan natuurlijk niet ontbreken in een rijtje met Hongaarse specialiteiten. Deze heerlijke maaltijd bevat gestoofd vlees, aardappelen, groenten, paprika en een keur aan overheerlijke kruiden. Het gerecht bevindt zich ergens tussen een soep en een stoofpotje en de ene keer is het echt een soep, terwijl je de andere keer dat je dit gerecht bestelt een stoofpotje voorgeschoteld krijgt. De naam Goulash is overigens afkomstig van de Gulyás, dit waren veehoeders die dit gerecht bereidden in een open vuur. Alhoewel dit gerecht al in de 9e eeuw bereid werd, werd Goulash pas populair onder de Hongaren in de 18e eeuw.

Vissoep – Halászlé

In Boedapest kun je genieten van de enige echte Hongaarse vissoep gemaakt van riviervissen: meerval, karpers, baars of snoek. Deze rode soep dankt zijn kleur aan paprika, dat een zeer belangrijk ingrediënt is in dit nationale gerecht. De soep wordt op veel verschillende manieren bereid, maar de meest bekende zijn de varianten a la Baja met voornamelijk meerval in de soep, en de Szeged met alle vier soorten vis erin.

Koude fruitsoep – Gyümölcsleves

Ja, je leest het goed. In de zomer eten de Hongaren graag koude soep gemaakt van fruit. Benieuwd? Bestel dan eens de kersensoep met creme fraîche, of de gemengde fruitsoep. En alhoewel wij bij zoet al snel denken aan een dessert kun je dit gerecht ook prima als bijvoorbeeld lunch eten.

Hongaarse hoofdgerechten

Als je een keer echt Hongaars eten wilt proeven tijdens je diner, kies dan voor een van de onderstaande opties.

Paprika stoofpotje – Csirkepaprikás of Harcsapaprikás

De naam doet het natuurlijk al vermoeden, maar dit stoofpotje bevat paprika als basisingrediënt. Het is een stoofpotje van vlees of vis met een romige paprikasaus. De meest bekende en populaire varianten van Paprikash zijn die met kip (csirkepaprikás) en die met Meerval (harcsapprikás). Meestal wordt dit gerecht geserveerd met Nokedli. Dat zijn een soort Hongaarse noedels.

Gevulde paprika – Töltött paprika

De gevulde paprika’s in Hongarije zijn wat mij betreft echt comfortfood. Om van te smullen! Bestel Töltött paprika en je krijgt een uitgeholde, geroosterde paprika die  gevuld is met gehakt, rijst, tomatensaus en groenten.

Gevulde kool – Töltött káposzta

Een variant op de hierboven genoemde gevulde paprika is gevulde kool. De Hongaren maken van de bladeren van kool een verpakking, die ze vullen met rijst en vlees. Deze pakketjes worden geserveerd met een lekkere klodder creme fraîche er bovenop. De Hongaren zelf eten dit gerecht vaak rond Pasen en Kerstmis.

Groentestoofpot – Főzelék

Ben je vegetarisch dan is dit je beste optie. Főzelék laat zich het best beschrijven als een stevig stoofpotje met groenten. Er zijn heel veel verschillende varianten van dit gerecht. Dit stoofpotje kan linzen, aardappelen, spinazie, pompoen, bonen, wortelen, paprika en kool bevatten. De ingrediënten worden uiteindelijk vermengd met creme fraîche. In Boedapest vind je overigens zelfs speciale Főzelék restaurants waar je alleen maar dit traditionele Hongaarse gerecht kunt eten. De bekendste is Főzelékfaló Ételbár

Tip! Ga je naar Boedapest en wil je graag authentieke Hongaarse gerechten proeven? Boek dan een culinaire foodtour met proeverijen. Terwijl je smult van lokale hapjes wandel je door de straten van Boedapest en laat de gids je verborgen juweeltjes zien.

Hongaarse nagerechten

Hou je van zoetigheid dan ben je met Hongaars eten ook aan het goede adres. De Hongaren zijn er dol op en ze hebben overheerlijke toetjes waar je heerlijk van kunt smullen. Een kleine selectie:

Somlói Galuska

Dit nagerecht is de favoriet van de meeste Hongaren. Als je graag eens een typisch Hongaarse dessert wilt eten, dan moet je dit zeker een keer geprobeerd hebben! Het is een spongecake met lagen van walnoten, chocolade, rum en geserveerd met een portie slagroom. Overheerlijk.

Kastanje puree – Gesztenye püré

Dat van kastanjes ook lekkere desserts gemaakt kunnen worden verwacht je wellicht niet, maar het is toch zo. Als je dit nagerecht bestelt in een Hongaars restaurant, krijg je gepureerde kastanje met rum en suiker voorgeschoteld. Geserveerd met een portie slagroom.

Drijvend eiland – Madártej

Dit dessert, dat letterlijk vertaald melk van een vogel heet, ken je wellicht onder de naam ‘drijvend eiland’. Dit gerecht is een meringue (opgeklopt eiwit met suiker) die drijft in vanille custard.

Streetfood

Loop je door de stad en ben je op zoek naar iets om snel je maag mee te vullen zonder dat je meteen ergens hoeft te gaan zitten. Overweeg dan eens de volgende twee opties.

Lángos(h)

hongaars eten

Lángos is gefrituurd brood met heel veel verschillende soorten toppings. De traditionele Lángos heeft een topping van knoflook, creme fraîche en geraspte kaas. Ok, het is niet de meest gezonde bite, maar het is wel goedkoop, vullend en om je vingers bij af te likken.

Schoorsteen cake – Kürtöskalács

Deze Hongaarse lekkernij is een soort brood gemaakt van gegist deeg gebakken op een spies boven houtskool. Deze schoorsteencake – het brood is lang en rond – is zoet en heeft een laag van kaneel, cacao of kokosnoot aan de buitenkant. Kürtöskalács ontbreekt nooit bij een Hongaarse bruiloft of doop.

Hongaars eten in de supermarkt

Onderstaande kun je vinden in de supermarkt. Toen ik zelf eens een voorraadje insloeg om mee naar huis te nemen kreeg ik meteen de vraag van de kassamedewerker of ik ze ook zo lekker vind.

Chocolade reep – Túró Rudi

Hongaars eten

Alle Hongaren werden opgevoed met dit product en kunnen er dus volgens henzelf niet zonder: de Túro Rudi. Het laat zich het beste omschrijven als een cottage cheese reep omhuld met chocolade. Je zult versteld staan van hoe heerlijk dit is. Er zijn heel veel verschillende varianten te vinden. Zoek in de supermarkt bij de zuivelafdeling naar repen met een wikkel van rood met witte stippen. Kies welke variant jij het lekkerste vindt! Deze repen zijn verslavend.

Lees ook

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Nathalie
    18 april 2019 at 22:13

    Super veel dank voor de reactie(s), wij hebben genoten. Helaas niet in de restaurantjes gegeten wat jij had doorgestuurd (las het te laat) dus een goede reden om nog eens terug te gaan! Geweldige stad 🙂

    • Reply
      Maaike
      19 april 2019 at 17:08

      Wat fijn dat jullie zo genoten hebben! Helaas gaat er geen automatisch berichtje naar je toe als ik reageer. Maar jullie hebben vast andere leuke restaurantjes gevonden. En ja, het is een heerlijke stad 🙂

  • Reply
    Btian
    3 april 2019 at 01:44

    Hi Nathalie,

    Een vriend en ik gaan voor de 3de keer naar Budapest tevens weer in de joodse wijk.

    Eet een burger menu bij W35 heerlijk!
    Kerken prachtig. Genoeg te doen en te beleven. Misschien tot daar. 9-14 april.

    Groet

  • Reply
    Nathalie
    21 maart 2019 at 13:39

    Hoi Maaike,

    Samen met een vriendin ga ik begin april een weekend naar Boedapest, na het lezen van jouw website waren we enorm enthousiast geworden. Heb jij nog leuke tips qua restaurantjes in de Joodse wijk? Alvast dank!

    Vriendelijke groet,

    Nathalie

    • Reply
      Maaike
      26 maart 2019 at 16:02

      Hi Nathalie,

      Leuk dat jullie bijna naar Boedapest vertrekken. Ik heb op dit moment bezig met een artikel over leuke restaurantjes. Maar hier alvast een klein tipje van de sluier. Een van mijn persoonlijke favorieten in de Joodse Wijk is Kőleves Vendéglő. Het restaurantje zelf is qua inrichting niet heel spectaculair, maar wel leuk met mooie kunst aan de muur, de sfeer is ontspannen, het eten is goed en niet duur en de bediening is heel vriendelijk. Zorg wel dat je op tijd bent. En niet in de Joodse wijk, maar wel op loopafstand zit Most Bisztro, het kan een beetje rumoerig zijn, maar het heeft een hele bijzonder inrichting.

Leave a Reply