Metro Boedapest: alle informatie op een rij

De metro in Boedapest is een prettig vervoersmiddel. Het netwerk is overzichtelijk en de metro brengt je relatief snel naar verschillende plekken in de stad. Leuk detail is bovendien dat Boedapest de eerste stad in Europa was met een ‘ondergrondse’.

Op deze pagina staat alle informatie die je nodig hebt om te reizen met de metro in Boedapest. Wil je snel naar een onderwerp springen? Klik dan op een van de onderstaande linkjes.

Metrokaart Boedapest

Hieronder zie je een handige kaart van de metrolijnen van Boedapest. Als je op de kaart klikt opent deze in een aparte pagina. Daar zie je ook de legenda en meer informatie. Als je wilt kun je de metrokaart daar downloaden en voor je vertrek naar Boedapest uitprinten.

metro boedapest

Metrolijnen in Boedapest

Het metronetwerk in Boedapest wordt beheerd door vervoersmaatschappij de BKK, net als de bus, de tram en de boot. Erg overzichtelijk dus. En er kan geen verwarring ontstaan over of je in het bezit bent van het juist ticket. In totaal zijn er 4 metrolijnen.

Metrolijn 1 – Gele Lijn

Metrolijn 1, oftewel de M1, is de oudste metrolijn van de stad en verbindt Vörösmarty Plein in het centrum van de stad met het Oostelijke gedeelte van de stad. Met als eindpunt Mexikói straat, achter het stadspark en het Heldenplein. Lijn 1 rijdt onder de Andrassy Boulevard door en stopt op significante locaties, zoals bijvoorbeeld het Deák Ferenc plein waar je ook makkelijk kunt overstappen naar Lijn 2 (M2) of Lijn 3 (M3).

Metrolijn 2 – Rode Lijn

Metrolijn 2, ook wel de M2 genoemd, verbindt het oosten en het westen van de stad met elkaar en werd in het leven geroepen als ‘Boedapests eerste moderne metrolijn’. De lijnloopt tussen Örs Vezér Plein aan de Pestkant en Déli station aan de Budazijde van de stad. Deze metro komt langs belangrijke stops als Keleti station (waar internationale treinen aankomen en vertrekken), Kossuth Plein (de halte voor het Parlementsgebouw) en Deák Ferenc Plein (waar je kunt overstappen voor M1 en M3).

Metrolijn 3 – Blauwe Lijn

Metrolijn 3, je raadt het al: de M3, is de langste lijn in Boedapest. Met zijn 17 kilometer loopt de blauwe lijn van het noorden naar het zuiden van de stad. De lijn verbindt de voorsteden met de stad zelf. Dit is ook de metrolijn waar je in stapt als je vanaf het vliegveld met het openbaar vervoer naar de stad gaat. Deze metrostellen van deze lijn worden binnenkort vervangen door nieuwere toestellen die minder geluid zullen maken en met comfortabelere zitplekken.

Metrolijn 4 – Groene Lijn

Het zal je niet verbazen maar de Groen Lijn (M4) is de meest recente metrolijn in Boedapest. De lijn loopt tussen het Keleti Treintation en het Kelenfold Treinstation. Hij brengt je onder andere langs de grote markthal en het mooi Art Nouveau Géllert Hotel.

Prijs metro

Hieronder tref je een overzicht met ticketsoorten van het openbaar vervoer en dus ook van de metro.

 • Enkel ticket: Dit type is geldig voor alle openbaar vervoer in Boedapest. Je kunt er één ononderbroken rit mee reizen.
 • Metro Sectie Ticket: Dit ticket is 30 minuten geldig op alle drie de metrolijnen, en voor een ononderbroken reis voor 3 stations. Binnen deze 30 minuten kun je van lijn wijzigen, maar het is alleen geldig voor 3 stations bij elkaar opgeteld.
 • 24-uurs tickets: Deze is geldig van 00:00 tot 24:00 op de aangegeven dag op het ticket. Je kunt gebruiken maken van alle soorten openbaar vervoer en een onbeperkt aantal keer overstappen .
 • 24-uurs ticket voor een groep: Deze is geldig voor max. 5 personen en heeft dezelfde regels als de 24-uurs kaart. Dit kan een goede keuze zijn als je bijv. als gezin op pad gaat.
 • 7-daags ticket: dit ticket is ook geldig voor alle soorten openbaar vervoer van 00:00 tot 24:00 van de zesde dag na de aankoop
 • 10-rittenkaart: De prijs voor een10-rittenkaart is minder dan de prijs voor tien afzonderlijke tickets die je los koopt.
 • Nachtkaartje: Voor een ritje met één van de nachtlijnen kunt u enkele tickets of een 10-rittenkaartgebruiken.

Tip: 65+ers kunnen gratis met het openbaar vervoer in Boedapest.

Bekijk  het overzicht met alle actuele prijzen en tickets op de website van BKK.

Tijden metro Boedapest

De metro in Boedapest rijdt van zondag tot en met donderdag van zeer vroeg in de ochtend tot ongeveer een half uur voor middernacht. Ook in het weekend en op feestdagen rijden de metro’s van vroeg in de ochtend tot laat in de avond. Hou er wel rekening mee dat de metro niet tot laat rijdt en je dus op tijd moet vertrekken om de laatste metro te pakken. In de vroege ochtend – ongeveer van 04.30 tot 06.00, en in de avond – ongeveer van 23.00 tot 00.00 uur, rijden de metro’s om de 10 minuten. De rest van de dag tref je al tussen de 2 en de 5 minuten een metro.

De uitgebreide tijdschema’s vind je op de site van de BKK, daar kun je ze zelfs per station downloaden.

Tickets kopen voor de metro

Metrokaartjes kun je op verschillende plekken kopen, waaronder in de automaten en bij de loketten in de grotere metrostations. Je kunt veel verschillende soorten tickets kopen:en enkele reis, een dagkaartje, of een kaart voor meerdere dagen. Let op dat je je altijd ticket moet stempelen bij een ingangspoortje voordat je instapt, anders loop je alsnog het risico op een boete.

Op dit moment is de BKK bezig met het moderniseren van de tickets. Vanaf nu kun je je tickets online kopen. Dankzij dit systeem kun je je tickets al voor vertrek kopen en hoef je niet langer met papieren kaartjes op zak te reizen. De tickets staan namelijk gewoon op je smartphone. Overigens is dit project nog in een testfase en is de site niet altijd bereikbaar. Wil je een poging wagen? Ga dan naar de site van de vervoersmaatschappij de BKK.

Bekijk de uitleg van BKK over hoe je een kaartje kunt kopen in een van de daarvoor bestemde apparaten op de stations:

Reisplanner Openbaar Vervoer

Nog handiger om je reis met de metro goed te plannen is de app Fútar. Deze reisplanner app is er helemaal op ingericht dat je makkelijk je route in de stad kunt plannen.Niet alleen met de metro, maar ook met andere middelen van openbaar vervoer. Zo heb je altijd je handigste reisroute bij de hand.

Lees ook

10 Comments

 • Reply
  Th. Wajer
  31 augustus 2019 at 22:30

  Mijn ervaring is dat metro 2 niet toegankelijk is voor rolstoelen of mensen die met een stok lopen. Er is geen lift.

 • Reply
  Joep Mt
  18 januari 2019 at 15:58

  Joep Mt
  Hoi Maaike.
  Hoe functioneert et gratis reizen met de Metro voor 65+ . Moet je door poortjes met je kaartje?? Loop je zonder problemen de Metro in? Natuurlijk heb ik een geldig ID bij me?

  • Reply
   Maaike
   20 januari 2019 at 19:49

   Dag Joep, er zijn geen poortjes in de metrostations dus je kunt zo doorlopen. Als er controle plaatsvindt (soms in de metro of anders op het station zelf) kun je je ID laten zien.

   Veel plezier in Boedapest!

 • Reply
  Vansteenkiste Geert
  24 november 2018 at 12:34

  Dag Maaike…..wat een interessante site…..proficiat…..heb al veel opgezocht maar ben nu blij ” u te hebben gevonden ” . Ik ben een oudere alleenstaande Belgisch Vlaamse man en verblijf in het plaatsje Csemo voor een hele periode….waarschijnlijk tot eind december ( huisoppas ! ) . Heb er mijn auto maar zal zeker gebruik maken van het (gratis ! ) openbaar vervoer ! Nog eens dank voor de tips en dit weekend verdiep ik me verder in jouw informatie !!!
  Geert

  • Reply
   Maaike
   28 november 2018 at 16:38

   Dag Geert, excuus voor de late reactie. Heel erg bedankt voor uw mooie compliment. Veel plezier nog in Csemo en geniet van het mooie Boedapest!

 • Reply
  B Terlouw
  30 september 2018 at 17:43

  Moet je ook stempelen ook met een 7dagenticket?

  • Reply
   Maaike
   30 september 2018 at 22:21

   Dag Bianca, met een 7-daags ticket hoef je niet te stempelen. Je krijgt een pas en deze moet je tonen op het moment dat er door een controleur om gevraagd wordt. Veel plezier in Boedapest!

 • Reply
  E. de Vries
  6 augustus 2018 at 16:03

  Graag geef ik een toelichting op reizen met de metro van Boedapest. Zodra je van de metro gebruik wilt maken, dient jouw kaartje geldig te zijn, dat is deze niet wanneer het kaartje gekocht is, dat is deze pas als het kaartje in een bij de ingang staande machine wordt gestoken. Dan pas wordt deze gevalideerd. Let op dat de machine ook iets doet met het kaartje, er een stempel op aanbrengt. In ons geval merkten wij niet dat de machine niet reageerde en wij dus in de metro stapten zonder gevalideerd kaartje. bij een controle al na de eerste rit al, bleek ons kaartje dus niet gevalideerd en kregen wij een boete van HUF 8,000,== omgerekend 25 euro per persoon. Klinkt niet als veel geld, maar in verhouding tot de prijs van het kaartje is het dat natuurlijk wel. Leuk is het sowieso niet, ook de toerist wordt niet ontzien. Aangifte doen is mogelijk na lang aandringen, verwacht echter geen reactie. Onze ervaring op 15 juni 2018, tot op de dag van vandaag niets
  meer van het BKK, het openbaar vervoerbedrijf Boedapest vernomen.

  Wees alert. Groeten,
  E. de Vries

  • Reply
   Maaike
   6 augustus 2018 at 16:36

   Wat een vervelende ervaring op vakantie! En inderdaad, het een kaartje moet nog bij de ingang met een datum gestempeld worden (dit werkt eigenlijk hetzelfde als in het OV stappen in Nederland).

   Bedankt voor deze aanvulling en hopelijk horen jullie snel iets van de BKK en krijgen jullie compensatie. Ondanks de boete hoop ik dat jullie een fijne tijd in Boedapest hebben gehad!

   • Christa
    11 oktober 2018 at 12:37

    Hallo meneer de Vries,

    erg vervelend inderdaad, maar is het niet altijd zo, dat u zelf verantwoordelijk bent voor een geldig ticket?In Nederland check je in, tegenwoordig. Nog niet zo lang geleden moesten we ook zelf afstempelen. En was het ook opletten of het stempel zichtbaar is.
    Als dat niet zo was en je nog een keer afstempelde, was er ook kans op boete.
    Eerlijk gezegd denk ik niet dat u veel kans maakt op teruggave.
    Vervelend blijft het. Daarom is het fijn dat op deze site van alles terug te vinden is.
    Bedankt voor de tip.

Leave a Reply