Margaretha Eiland

margaretha eiland

Margaretha Eiland is een groene diamant in het hart van Boedapest. Gelegen in de rivier de Donau. Als je zin hebt in een picknick, een plek zoekt om te hardlopen of behoefte hebt aan groen om je heen, dan is een wandeling naar dit kleine eiland zeer zeker de moeite waard.

Geschiedenis Margaretha Eiland

In de middeleeuwen was dit kleine eilandje de favoriete plek van… konijnen. Het eiland stond daarom ook bekend als het konijneneiland. Het was destijds ook een plek waar veel gejaagd werd. De huidige naam dankt het eiland aan de dochter van Koning Béla de vierde ‘Saint Margaret’, die in het begin van de 13e eeuw daar haar intrek nam in het klooster op het eiland. De ruïnes van het klooster zijn tot op de dag van vandaag te zien.

Wat te doen?

Er is veel te doen op  dit kleine eiland in de Donau. Uiteraard kun je er heerlijk rondwandelen of met een picknickmand neerstrijken. Maar dat is lang niet alles. Je kunt er ruines bekijken, naar de spa in de zomer genieten van een film in de open lucht. Wij lichten een een aantal hoogtepunten uit:

Hardlopen

Met zijn 2,5 km lengte en 500 meter breedte is het eiland een ideaal decor voor hardlopers. Sterker nog, om het eiland heen is een speciaal pad aangelegd voor renners. De lengte van dit pad is 5.8 km. Het is een populaire spot, dus het kan soms wel wat druk zijn. Desalniettemin heb je mooie uitzichten en is het ook een leuke ervaring om tussen de locals hard te lopen.

Palatinus Bad

Boedapest staat natuurlijk bekend om zijn thermale baden, het zal je dan ook waarschijnlijk niet verbazen dat ook Margaretha eiland zijn eigen baden heeft. Palatinus genaamd. Maar dit is zeker geen standaard bad, er zijn namelijk ook wildwaterstromen, glijbanen, golfslagen en adventure pools. Ook leuk voor kinderen

Kinderboerderij Margaretha Eiland

Als je met kinderen naar Boedapest gaat doe je ze een groot plezier door naar de kinderboerderij op Margaretha Eiland te gaan. Daar kunnen ze onder andere een ritje op een pony maken of hertjes voeren. Uiteraard ook leuk als je geen kinderen hebt.

Openingstijden: 10.00 – 17.00 uur tussen 15 april en 23 oktober.

Muziekfontein

Als je op Margaretha eiland bent moet je beslist even langs de muziekfontein lopen. Ongeveer ieder uur start er een nieuwe muziekshow. Wat je kunt verwachten? De fontein spuit op de melodie van muziek van onder de Rolling Stones en vele andere kleurrijke waterstralen de lucht in. Verwacht niets al te spectaculairs, maar in de zon op een stoeltje naast de fontein word je hier zeker vermaakt.

Watertoren

Er staat een watertoren op het eiland. En niet zomaar eentje. Nee, deze staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. De watertoren is zo’n 100 jaar oud en is gebouwd in Art Nouveau stijl. Je kunt de watertoren beklimmen en genieten van het uitzicht rondom.

Openingstijden: 11.00 – 22.00 uur, van mei tot oktober
Toegangsprijs: standaard HUF 1400 kinderen/senioren: HUF 800

Hoe kom je er?

Tram: tram 4 en 6 stoppen voor de entree op de Margaretha brug
Bus: Lijn 26, rijdt over de gehele lengte van het eiland
Boot: D11 of D12
Te voet: Langs de oevers van de Donau wandel je eenvoudig naar het eiland toe.

Lees ook

2 Comments

 • Reply
  Pettrik
  21 oktober 2019 at 22:30

  Vandaag brachten we o.a. een bezoekje aan Margaretha eiland. Een heerlijk rustpunt in deze drukke stad. Even bij de muziekfontein gezeten (de échte, niet de ene die muziekfontein heet in het noorden van het eiland!) en toen we de ‘speellijst’ zagen besloten we ter plekke om ’s avonds terug te komen voor de avondshow van 21:00 uur. Genieten! Klassieke muziek van Mozart en Bach afgewisseld met heerlijke nummers van the Rolling Stones, Roxette en Guns N’ Roses. En daarbij dus een prachtig verlicht waterspektakel. Een échte aanrader!

  • Reply
   Maaike
   22 oktober 2019 at 10:44

   Inderdaad een heerlijke plek Pettrik 🙂 En de waterfontein is bijzonder ja. Het is er ook heerlijk op een mooie zomerse dag met een boek. Geniet nog van Boedapest!

Leave a Reply