Bezienswaardigheden Boedapest – Dit zijn de belangrijkste

Als je in Boedapest over straat loopt, stil staat, en dan eens goed om je heen kijkt zie je al zoveel mooie dingen dat alleen door de straten van de stad dwalen een heerlijke manier is om de stad te leren kennen. Naast de architectuur en de vele musea zijn er nog veel meer zaken in de stad om van te genieten. Maar… welke van deze bezienswaardigheden in Boedapest moet je gaan zien tijdens je trip?

Top 13 bezienswaardigheden Boedapest

Bekijk de belangrijkste 13 bezienswaardigheden in willekeurige volgorde hieronder.

1. HET HONGAARSE PARLEMENTSGEBOUW

bezienswaardigheden Boedapest parlementsgebouw

Overdag of bij nacht: het is moeilijk kiezen wanneer het Hongaarse Parlement indrukwekkender is. Dit architectonische hoogstandje is het grootste gebouw van Hongarije en het op twee na grootste parlementsgebouw in Europa. Het 18.000m2 tellende parlement is dus niet over het hoofd te zien bij je bezoek aan Boedapest. Gelukkig maar, want je wilt het ook niet missen.

Meer informatie over openingstijden & boek je tickets: Hongaarse Parlementsgebouw

2. HET VISSERSBASTION

vissersbastion boedapest

Het Vissersbastion ligt aan de Buda-kant van de Donau op de burchtheuvel. Je zou het niet denken, maar het bastion is slechts 100 jaar oud en werd gebouwd ter ere van het 1000-jarig jubileum van Hongarije. Het meest opvallende aan het bouwwerk zijn de 7 torentjes. Deze representeren  de 7 Hongaarse stammen die het huidige Hongarije vormden. Het vissersbastion is tegenwoordig een van de meest populaire bezienswaardigheden Boedapest voor toeristen.  Dat is ook niet gek gezien het spectaculaire uitzicht over Pest. Ben je op op zoek naar wat extra romantiek of naar het maken van mooie foto’s? Wacht dan op het vissersbastion tot zonsondergang en grijp je kans.

Meer informatie over tickets & openingstijden: het Vissersbastion

3. Sint Stefanus Basiliek

sint stefanus basiliek

De Sint Stefanus Basiliek, de grootste kerk van Boedapest, mag je tijdens een bezoekje aan de stad niet missen. De kerk staat op een plein vlakbij de Donau aan de Pest-zijde van de stad en is van binnen zeer imposant. Maar dat niet alleen, je kunt ook de toren van de basiliek beklimmen van waaraf je een prachtig 360 graden uitzicht over de stad hebt.

Meer informatie over openingstijden en het bezoeken van de toren: Sint Stefanus Basiliek

4. DE KETTINGBRUG

Kettingbrug Bezienswaardigheden Boedapest

De kettingbrug is de meest indrukwekkende brug van de stad. En het is een van de symbolen van Boedapest. De officiële naam van de brug is Széchenyi Kettingbrug, naar een van de belangrijkste initiatiefnummers van de brug: graaf István Széchenyi. Hij was degene die met het idee kwam om Boeda en Pest met elkaar te verbinden door middel van een brug. En daar zijn wij hem tot op de dag van vandaag dankbaar voor, omdat het een mooie wandeling over de Donau is en je mooie uitzichten hebt vanaf de brug op de rivier en de stad. Het loont ook zeer de moeite om ’s avonds als het donker is de oversteek te wagen naar zowel de Boeda als de Pest-kant van de stad. De stad is zo mooi verlicht dat het uitzicht betoverend is.

Meer achtergrondinformatie en hoe je er komt: Kettingbrug Boedapest

5. GÉLLERTHEUVEL

gellértheuvel boedapest

Uitzicht vanaf Gellértheuvel

De Géllertheuvel staat net als zoveel andere hotspots in Boedapest op de Unesco Werelderfgoedlijst. En als je tijd over hebt is het zeer de moeite waard om de heuvel te beklimmen. Niet alleen tref je er de mooiste vergezichten over de stad, maar er zijn ook verschillende historische monumenten te bezoeken op je weg naar boven. Waaronder de Citadel, het Vrijheidsbeeld en een kerk gebouwd in een rots.

Meer informatie over de heuvel en de beklimming: Géllertheuvel

6. BURCHT VAN BOEDA

bezienswaardigheden boedapest burchtpaleis

De burcht van Boeda ligt net als het vissersbastion aan de Boeda-zijde van de stad. Dit oude koninklijke paleis dat uit de 13e eeuw stamt was jarenlang het huis van de koningen van Hongarije. Maar het paleis bleef niet onaangetast. Zo werd het onder andere tijdens de inval van de Turken als tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de burcht zwaar beschadigd. Door de verschillende wederopbouwingen onderging het een aantal grote stijlveranderingen. Het paleis biedt tegenwoordig onderdak aan de Hongaarse Nationale Galerij, de nationale Szechenyi bibliotheek en aan het Boedapest Historisch Museum.

Meer informatie over tickets & openingstijden: Burcht van Boeda

7. De grote markthal

grote markthal boedapest

De grote markthal in Boedapest is een kleurrijke en levendige verrassing in Boedapest. Hou je van rondstruinen op de markt? Dan is deze markthal zeker een plek die je moet bezoeken. Niet alleen zijn de producten die je op de markt vindt overheerlijk, maar het gebouw zelf is een ware lust voor het oog. Het heeft een prestigieuze prijs gewonnen voor zijn architectuur en is uitgeroepen tot ‘de mooiste markt van Europa’.

Openingstijden en tips voor een bezoek: de grote markthal

8. MARGARETHA EILAND

bezienswaardigheden boedapest margaretha eiland

Het 2,5 km lange Margaretha eiland is een fijne plek om tot rust te komen en te genieten van al het groen om je heen. Je kunt er picknicken, een wandeling maken en hardlopen op het speciaal daarvoor bedoelde pad (5,8 km). En dat is nog niet alles: een van de meest bekende attracties op het eiland is de muziekfontein. Ga zitten op een van de stoelen naast de fontein en bekijk de show die ieder uur start. Het is ook leuk om met je kinderen naar het kleine eiland midden in de stad te gaan, want er is ook een zwembad en je kunt de dierentuin bezoeken.

Uitgebreide informatie met alle bezienswaardigheden en things to do: Margaretha eiland

9. De Grote Synagoge

bezienswaardigheden grote synagoge

Wist je dat in Boedapest de op een na grootste Joodse synagoge ter wereld staat? Deze synagoge die je in de Dohány straat aantreft is aan het einde van de 19e eeuw in Moorse stijl gebouwd. Het is niet alleen aan de buitenkant een indrukwekkend gebouw, maar ook de binnenkant is zeker een bezoek waard.

Meer informatie over openingstijden & boek je tickets: de Joodse Synagoge

10. HET HELDENPLEIN

heldenplein Boedapest

Het Heldenplein werd gebouw ter ere van het duizendjarig jubileum van Hongarije. Het is het grootste plein van Boedapest en het zal je dan wellicht ook niet verbazen dat deze plek een van de drukbezochte bezienswaardigheden in de stad is. Het Millenium monument in het midden van het plein is opgetrokken ter herdenking van de geschiedenis van de Magyars, de zeven stammen die uiteindelijk Hongarije oprichten. Naast de stamhoofden van de Magyars zijn er ook beelden van koningen en andere belangrijke historische figuren te vinden.

Meer informatie: het Heldenplein

11. New York Café

Als je in het New York Café over de drempel stapt heb je het idee dat je in de tijd terug reist. Dit koffiehuis is ooit uitgeroepen tot het mooiste ter wereld en hier aan een tafeltje zitten is een bijna surreële ervaring. De koffie is hier zeker niet goedkoop, maar je bent wel een hele bijzondere ervaring rijker.

Bekijk meer informatie op de website van New York Café: kijk hier

12. Badhuizen Boedapest

Badhuizen: Boedapest staat er bekend om. En dat is niet zo gek, aangezien de stad ruim 100 baden heeft. De stad heeft zoveel badhuizen aangezien het op een bron met thermaal water ligt. In deze baden kun je tot rust komen na een dag wandelen in de stad en kun je ondertussen genieten van de vaak prachtige bouwstijlen.

Bekijk de beste badhuizen in Boedapest: baden Boedapest

13. DE HONGAARSE STAATSOPERA

Hongaarse Staatsopera

In 1884 werden de deuren van de Hongaarse Staatsopera geopend. Het gebouw met zijn 1300 zitplekken werd ontwerpen door een van de bekendste Hongaarse architecten: Miklós Ybl. Het gebouw staat aan de beroemde Andrassy Boulevard. Deze staat sinds 2002 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Let op: momenteel is de opera gesloten in verband met een verbouwing, slechts een deel van het gebouw is te bezichtigen met de rondleiding.

Meer informatie over tickets & openingstijden: de Hongaarse Staatsopera

Bezienswaardigheden op de kaart

Bekijk waar bovenstaande bezienswaardigheden in Boedapest liggen:

Lees ook

Bezienswaardigheden Boedapest – Dit zijn de belangrijkste
5 (100%) 2 votes

Geen reacties

    Laat een reactie actie