Bezienswaardigheden Boedapest – Dit zijn de belangrijkste

Als je in Boedapest over straat loopt, stil staat, en dan eens goed om je heen kijkt zie je al zoveel mooie dingen dat alleen al door de straten van de stad dwalen een heerlijke manier is om de stad te leren kennen. Naast de architectuur en de vele musea zijn er nog veel meer zaken in de stad om van te genieten. Maar… welke van deze bezienswaardigheden in Boedapest moet je gaan zien tijdens je trip?

1. HET HONGAARS PARLEMENTSGEBOUW

bezienswaardigheden Boedapest parlementsgebouw

Overdag of bij nacht: het is moeilijk kiezen wanneer het Hongaarse Parlement indrukwekkender is. Dit architectonische hoogstandje is het grootste gebouw van Hongarije en het op twee na grootste parlementsgebouw in Europa. Het 18.000m2 tellende parlement is dus niet over het hoofd te zien bij je bezoek aan Boedapest. Gelukkig maar, want je wilt het ook niet missen.

Meer informatie over openingstijden & boek je tickets: Hongaars Parlementsgebouw

2. HET VISSERSBASTION

vissersbastion boedapest

Het Vissersbastion ligt aan de Buda-kant van de Donau op de burchtheuvel. Je zou het niet denken, maar het bastion is slechts 100 jaar oud en werd gebouwd ter ere van het 1000-jarig jubileum van Hongarije. Het meest opvallende aan het bouwwerk zijn de 7 torentjes. Deze representeren de 7 Hongaarse stammen die samen het huidige Hongarije vormden. Het Vissersbastion is tegenwoordig een van de meest populaire bezienswaardigheden Boedapest. Dat is ook niet gek gezien het spectaculaire uitzicht dat je vanuit hier hebt over Pest. Ben je op zoek naar wat extra romantiek of wil je bijzondere foto’s maken? Wacht dan op het Vissersbastion tot zonsondergang en grijp je kans.

Meer informatie over tickets & openingstijden: het Vissersbastion

3. Sint Stefanus Basiliek

sint stefanus basiliek

De Sint Stefanus Basiliek is de grootste kerk in Boedapest en mag je tijdens je bezoek aan de stad zeker niet missen. De kerk staat op een plein vlakbij de Donau aan de Pest-zijde van de stad en is van binnen zeer imposant. Maar dat niet alleen, je kunt ook de toren van de basiliek beklimmen van waar je een prachtig 360 graden uitzicht over de stad hebt.

Meer informatie over openingstijden en het bezoeken van de toren: Sint Stefanus Basiliek

4. DE KETTINGBRUG

Kettingbrug Bezienswaardigheden Boedapest

De Kettingbrug is de meest indrukwekkende brug van de stad. En het is bovendien een van de symbolen van Boedapest. De officiële naam van de brug is Széchenyi Kettingbrug, naar een van de belangrijkste initiatiefnummers van de brug: graaf István Széchenyi. Hij was degene die met het idee kwam om Boeda en Pest met elkaar te verbinden door middel van een brug. En daar zijn wij hem tot op de dag van vandaag dankbaar voor, omdat het een mooie wandeling over de Donau is en je mooie uitzichten vanaf de brug op de rivier en de stad hebt. Het loont ook zeer de moeite om als het donker is de oversteek te wagen. De stad is zo mooi verlicht dat het uitzicht betoverend is.

Meer achtergrondinformatie en hoe je er komt: Kettingbrug Boedapest

5. GÉLLERTHEUVEL

gellértheuvel boedapest
Uitzicht vanaf Gellértheuvel

De Géllertheuvel staat net als zoveel andere hotspots in Boedapest op de Unesco Werelderfgoedlijst. En als je tijd over hebt moet je zonder twijfel naar de top. Niet alleen tref je er de mooiste vergezichten over de stad, maar er zijn ook verschillende historische monumenten op je weg naar boven. Waaronder de Citadel, het Vrijheidsbeeld en een kerk gebouwd in een rots.

Meer informatie over de heuvel en de beklimming: Géllertheuvel

6. BURCHT VAN BOEDA

boedapest bezienswaardigheden

De burcht van Boeda ligt net als het vissersbastion aan de Boeda-zijde van de stad. Dit oude koninklijke paleis dat uit de 13e eeuw stamt was jarenlang het huis van de koningen van Hongarije. Maar het paleis bleef niet onaangetast. Zo werd het onder andere tijdens de inval van de Turken als tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Door de verschillende wederopbouwingen onderging het een aantal grote stijlveranderingen. Het paleis biedt tegenwoordig onderdak aan de Hongaarse Nationale Galerij, de nationale Szechenyi bibliotheek en aan het Boedapest Historisch Museum.

Meer informatie over tickets & openingstijden: Burcht van Boeda

7. De grote markthal

grote markthal boedapest

De grote markthal is een kleurrijke en levendige verrassing in Boedapest. Hou je van rondstruinen op de markt? Dan is deze markthal zeker een plek die je moet bezoeken. Niet alleen zijn de producten die je op de markt vindt overheerlijk, maar het gebouw zelf is een ware lust voor het oog. Het heeft dan ook niet voor niets een prestigieuze prijs gewonnen voor zijn architectuur en is uitgeroepen tot ‘de mooiste markt van Europa’.

Openingstijden en tips voor een bezoek: de grote markthal

8. MARGARETHA EILAND

bezienswaardigheden boedapest margaretha eiland

Het 2,5 km lange Margaretha eiland is een fijne plek om tot rust te komen en te genieten van al het groen om je heen. Je kunt er picknicken, een wandeling maken en hardlopen op het speciaal daarvoor bedoelde pad (5,8 km). En dat is nog niet alles: een van de meest bekende attracties op het eiland is de muziekfontein. Ga op een van de stoelen naast deze fontein zitten en bekijk de show die ieder uur start. Het is ook leuk om met je kinderen naar het kleine eiland midden in de stad te gaan, want er is een zwembad én je kunt er de dierentuin bezoeken.

Uitgebreide informatie met alle bezienswaardigheden en things to do: Margaretha eiland

9. De Grote Synagoge

bezienswaardigheden grote synagoge

Wist je dat in Boedapest de op een na grootste Joodse synagoge ter wereld staat? Deze synagoge die je in de Dohány straat aantreft is aan het einde van de 19e eeuw in Moorse stijl gebouwd. Het is niet alleen aan de buitenkant een indrukwekkend gebouw, maar ook de binnenkant is zeker een bezoek waard.

Meer informatie over openingstijden & boek je tickets: de Joodse Synagoge

10. HET HELDENPLEIN

heldenplein Boedapest

Het Heldenplein werd gebouw ter ere van het duizendjarig jubileum van Hongarije. Het is het grootste plein van Boedapest en het zal je dan wellicht ook niet verbazen dat deze plek een van de drukst bezochte bezienswaardigheden in de stad is. Het Millenium monument in het midden van het plein is opgetrokken ter herdenking aan de geschiedenis van de Magyars, de zeven stammen die Hongarije oprichten. Naast de stamhoofden van de Magyars zijn er ook beelden van koningen en andere belangrijke historische figuren te vinden.

Meer informatie: het Heldenplein

11. New York Café

new york cafe

Als je in het New York Café over de drempel stapt heb je het idee dat je terug in de tijd reist. Dit koffiehuis is ooit uitgeroepen tot het mooiste ter wereld en hier aan een tafeltje zitten is een bijna surreële ervaring. De koffie is zeker niet goedkoop, maar je bent wel een hele unieke ervaring rijker.

Lees meer in mijn artikel over het New York Café: kijk hier

12. Badhuizen Boedapest

Badhuizen. Boedapest staat er bekend om. En dat is niet zo gek, aangezien de stad ruim 100 baden heeft. De stad heeft zoveel badhuizen omdat het op een bron met thermaal water ligt. In deze baden kun je goed tot rust komen na een dag wandelen in de stad en ondertussen kun je genieten van de vaak prachtige bouwstijlen.

Bekijk de beste badhuizen in Boedapest: baden Boedapest

13. DE HONGAARSE STAATSOPERA

copyright: Herman Peter

In het lijstje belangrijkste bezienswaardigheden Boedapest mag de Hongaarse Staatsopera niet ontbreken. In 1884 werden de deuren van dit bijzonder mooie gebouw geopend. Het gebouw met zijn 1300 zitplekken werd ontwerpen door een van de bekendste Hongaarse architecten: Miklós Ybl. Het gebouw staat aan de beroemde Andrassy Boulevard. Deze staat sinds 2002 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Let op: momenteel is de opera gesloten in verband met een verbouwing, slechts een deel van het gebouw is te bezichtigen met de rondleiding.

Meer informatie over tickets & openingstijden: de Hongaarse Staatsopera

#14. De Matthiaskerk

matthias kerk boedapest bezienswaardigheden

De Matthiaskerk is gelegen op burchtheuvel naast het prachtige Vissersbastion. Je kunt hier dus twee vliegen in één klap slaan. De entree van deze kerk is wel wat prijzig (ruim 5 euro), maar zodra je de drempel overstapt begrijp je dat dit het waard is. De mooi glas-in-lood ramen, de bijzondere vloer en de fantastische schilderingen maken het geheel tot een prachtige kerk. Als je geen tijd hebt om naar binnen te gaan, kijk dan gewoon naar de het gebouw van de buitenkant. Want ook dat is niet mis.

Kijk voor meer informatie op de site van de Matthiaskerk: hier.

#15. Het stadspark & Vajdahunyad kasteel

stadspark boedapest

Városliget, oftewel het stadspark van Boedapest, ligt aan het einde van de Andrassy Boulevard. Achter het Heldenplein. Net als Margaretha eiland hierboven is het een groene plek waar je even aan het stadsgevoel kunt ontsnappen. In het grootste park van Boedapest huizen een kasteel, het Vajdahunyad kasteel, de dierentuin en het meest bekende badhuis van de stad: Széchenyi. Ook is er een klein meer waar je bootjes kunt huren. In de winter wordt dit omgetoverd tot een prachtige ijsbaan.

Nu boeken
Vier dagen in Boedapest inclusief vlucht en hotel nu al vanaf €155! Boek nu je stedentrip naar Boedapest via tui.nl. Met een compleet verzorgde reis maak je het boeken van een trip heel gemakkelijk voor jezelf. Maar je kunt natuurlijk ook een los hotel boeken bijvoorbeeld via booking.com en een goedkope vlucht via Skyscanner.

Bezienswaardigheden op de kaart

Bekijk waar bovenstaande bezienswaardigheden in Boedapest liggen:


Lees ook

Bezienswaardigheden Boedapest – Dit zijn de belangrijkste
4.8 (95%) 4 vote[s]

Geen reacties

    Laat een reactie achter