Status coronavirus in Boedapest & Hongarije

Wellicht reis je binnenkort naar Boedapest of Hongarije af en wil je weten wat daar de status is van het coronavirus en of je vakantie deze zomer door kan gaan. Op deze pagina tref je stand van zaken zoals die in juni is.

Laatste update: zondag 1 november

Cijfers coronavirus Hongarije

Op 4 maart werd de allereerste officiële coronabesmetting vastgesteld in Hongarije. Begin november is het virus COVID-19 officieel bij ruim 75.000 mensen vastgesteld. In totaal zijn er meer dan 1750 mensen overleden aan corona. Hier kun je de meest recente cijfers van het aantal besmettingen in Hongarije bekijken.

Grenzen Hongarije gesloten

Vanaf 1 september heeft Hongarije (opnieuw) zijn grenzen gesloten voor reizigers uit andere landen. Op de website van onze overheid staat hierover het volgende:

De Hongaarse grenzen gaan per 1 september dicht voor alle buitenlanders, tenzij er heel dringende redenen zijn voor bezoek. Vanaf deze datum moeten Hongaarse ingezetenen na aankomst in Hongarije 14 dagen in quarantaine óf twee negatieve testen tonen. De kleurcode van het land zal om deze redenen op 1 september 2020 veranderen van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) in ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Op dat moment wordt dit reisadvies verder aangepast.

officieel reisadvies Nederlandse overheid

 Er is overigens een uitzondering voor zakelijke activiteiten in Hongarije (bijvoorbeeld bedrijfsbezoek). Je hebt dan een uitnodigingsbrief van het bedrijf nodig met de reden en de duur van het bezoek.

Getroffen maatregelen in Hongarije

De afgelopen maanden zijn er veel maatregelen getroffen in Hongarije om te proberen het coronavirus in te dammen en het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden. Een aantal van de belangrijkste maatregelen zijn:

 • De grenzen van Hongarije zijn per 1 september gesloten voor buitenlanders
 • Hongaren werken zoveel mogelijk vanuit huis.
 • In het openbaar vervoer moet je verplicht een mondkapje dragen (een sjaal of iets anders wat je mond bedekt is afdoende).
 • Massa-evenementen, waaronder festivals als Sziget en Balaton Sound, zijn tot en met 15 augustus verboden.

Reisadvies Hongarije

Begin juni kondigde premier Rutte aan dat we vanaf 15 juni weer op vakantie kunnen naar allerlei Europese landen. Bij een groot aantal landen gaat het reisadvies van oranje, naar geel. Dat betekent dat vakantiereizen naar die landen niet langer wordt afgeraden. Voor Hongarije geldt dat het reisadvies vanaf 1 september echter weer oranje wordt.

Bekijk op de website van Buitenlandse Zaken het meest recente reisadvies naar Boedapest en Hongarije.

Afgelaste evenementen

De volgende evenementen zijn afgelast door de gevolgen van het coronavirus:

Wat te doen in Boedapest?

Lees ook mijn artikel ‘Veelgestelde vragen over corona in Boedapest en Hongarije‘. Hierin lees je een antwoord op allerlei vragen die ik in de loop der weken ontvangen heb. Ook laat ik je weten welke activiteiten je buiten kunt doen en hoe het zit met de horeca. Wellicht kun je op basis daarvan een makkelijker besluit nemen om al dan niet te gaan. In mijn artikel Tips voor een veilig en coronaproof bezoek aan Boedapest lees je over de beste buitenactiviteiten en bezienswaardigheden in de openlucht.

Daarnaast wil ik je de volgende artikelen aanraden, die niet corona gerelateerd zijn maar je kunnen helpen bij het voorbereiden van je trip:

Mocht je nog op zoek zijn naar een hotel bekijk dan eens onderstaande opties. Dit zijn mijn absolute favorieten. Als je er boekt via onderstaande links krijg ik een kleine compensatie, dat kost jou helemaal niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik mijn site up to date kan houden.

– Op zoek naar een hotel? –
Bekijk dan eens mijn twee favoriete hotels in Boedapest: TG Design Suites Aparthotel en Hotel Rum in het kasteeldistrict. Andere populaire hotels op goede locaties, met een mooie prijs-kwaliteitverhouding zijn: Roombach Hotel en AnVa House.

Wat je zelf kunt doen om verspreiding te beperken

Je kunt zelf ook een aantal maatregelen nemen. Het RIVM adviseert het volgende:

 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt
 • Houd 1,5 meter afstand

Telefoonnummer voor Corona noodgevallen Hongarije

Er zijn twee gratis telefoonnummers opgericht voor noodsituaties met betrekking tot Corona: +36 80 277 455 en +36 80 277 456. Beide zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Lees ook

– Boek je trip naar Boedapest –
Vier dagen in Boedapest inclusief vlucht en hotel nu al vanaf €200! Boek nu je stedentrip via tui.nl. Met een compleet verzorgde reis maak je het boeken van een trip heel gemakkelijk voor jezelf. Maar je kunt natuurlijk ook een los hotel boeken via bijvoorbeeld booking.com.

You Might Also Like

69 Comments

 • Reply
  Den Haese Sonja
  19 augustus 2020 at 16:00

  Hallo,
  eind september zouden we naar Boedapest komen. Hoe is de toestand daar? Rijdt de bus 100E al?
  Nu kan ik mijn accomodatie nog gratis annuleren. Wat zouden we best doen?
  Groetjes Sonja

  • Reply
   Maaike
   29 augustus 2020 at 11:13

   Dag Sonja,

   Sorry voor de late reactie. Ik ben op dit moment op vakantie en dus kan ik minder snel reageren. Helaas zijn de grenzen vanaf 1 september gesloten voor alle buitenlandse reizigers. Dus ik vrees dat je reis helaas niet door kan gaan. Wat jammer! Gelukkig kun je je hotel wel annuleren. Hopelijk kun je volgend jaar je reis naar deze prachtige stad alsnog door laten gaan.

   Groetjes,
   Maaike

 • Reply
  Frits Starink
  17 juli 2020 at 20:04

  Hallo Maaike, ik ben net terug van een weekje Boedapest. Hier even mijn ervaringen. Het hotel dat ik geboekt had bleek nog gesloten maar ik kreeg een upgrade naar een ander luxer hotel en dat was goed gecommuniceerd. Verder geen enkel probleem daarmee. Het gewone leven keert terug in Boedapest. Er zijn weliswaar erg weinig toeristen maar de Hongaren zijn weer volop op straat aanwezig. Mondkapjes (of sjaals) zijn verplicht in OV en winkels maar lang niet iedereen draagt het. Er wordt ook nauwelijks op gecontroleerd zeker niet in het OV. De rondvaartboten varen nog niet maar dat komt omdat er geen toeristen zijn. Verder is alles wat toeristisch is gewoon open zoals musea, kerken, de dierentuin en ook winkels, restaurants (binnen en buiten) en banken. Eigenlijk merk je op straat verder weinig van corona maatregelen. In Szentendre was het extreem rustig. Erg sneu voor de vele souvenierwinkels die wel open zijn maar nauwelijks klanten hebben. Restaurantjes waren wel redelijk bezet. Ook nog een dagtocht naar Esztergom gedaan. Ook daar alles gewoon open. In het hotel waar ik zat wel extra schoonmaak en veel aandacht voor hygiene. In ieder geval een hele leuke en ontspannen week gehad.
  Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
  Groetjes Frits

 • Reply
  Sabine
  4 juli 2020 at 17:46

  Dag Maaike,

  Wij reizen komende woensdag naar Boedapest. Ik wou de bus 100E boeken van de luchthaven naar het centrum, maar blijkbaar rijdt die nog niet. Dit gewoon ter info.

  Groetjes

  Sabine

  • Reply
   Maaike
   4 juli 2020 at 18:17

   Dag Sabine,

   Dankjewel voor je bericht! Je hebt gelijk, ik zie nu inderdaad dit bericht op de website van de vervoerder staan: Airport shuttlebus 100E is temporarily out of service owing to low passenger numbers due to the pandemic.
   Dankjewel voor deze aanvulling.

   Groetjes en veel plezier in Boedapest,
   Maaike

1 2 3

Leave a Reply