Wat is de status van het coronavirus in Boedapest?

Wellicht reis je binnenkort naar Boedapest of Hongarije af en wil je weten wat de status daar is van het coronavirus. Op deze pagina tref je stand van zaken zoals die is op zondag 19 april.

Cijfers coronavirus Hongarije

Allereerst de cijfers van het coronavirus in Boedapest en Hongarije, waar op woensdag 4 maart de eerste gevallen van besmetting werden vastgesteld.

 • 1.916 bevestigde gevallen van mensen die Covid-19 hebben
 • 11.959 mensen zijn in verplichte thuis quarantaine
 • 250 personen zijn genezen
 • 189 personen zijn overleden aan het virus

Laatste update: 19 april

Op deze Hongaarse website kun je alle cijfers zien. Deze wordt iedere dag geupdate. Je kunt daar dus altijd de meest recente cijfers zien.

Hongarije sluit grenzen

Op maandag 16 maart heeft minister president Viktor Orbán bekend gemaakt de grenzen te sluiten voor alle buitenlanders. Alleen Hongaren komen het land nog in. Tot hoe lang de grenzen voor ons gesloten blijven is nog niet bekend. Dit betekent dat je als toerist niet langer naar Boedapest, of welke andere plek in Hongarije, af kunt reizen.

Lees ook dit Engelse artikel over de sluiten van de grenzen op de Hongaarse website ‘Hungary Today’.

Reisadvies Hongarije

Het algemene officiële reisadvies van het het ministerie van Buitenlandse Zaken luidt dat je wordt afgeraden naar het buitenland te reizen, tenzij het strikt noodzakelijk is. Dat is overigens niet alleen vanwege gezondheidsaspecten, maar ook vanwege de impact die overheidsmaatregelen kunnen hebben voor Nederlandse reizigers. Oftewel: je zou vast kunnen komen te zitten in het land waar je naartoe gaat, omdat deze de grenzen sluit.

Halverwege maart heeft Hongarije echter aangekondigd de grenzen te sluiten voor buitenlanders. Dat betekent dat je los van het reisadvies op dit moment niet naar Hongarije af kunt reizen.

Bekijk op de website van Buitenlandse Zaken het meest recente reisadvies naar Boedapest en Hongarije.

reisadvies hongarije

Getroffen maatregelen in Hongarije

Sinds 12 maart zijn in Hongarije extra maatregelen getroffen door de regering om de mogelijke verspreiding van het coronavirus te bestrijden. Veel cultuur-, vrijetijds- en uitgaansgelegenheden zijn voorlopig gesloten en er is een reisverbod voor bezoekers uit de zwaarst getroffen landen: China, Italië, Iran en Zuid-Korea.

Net als momenteel in Nederland geldt dat bijeenkomsten van meer dan 100 mensen worden geannuleerd. Bovendien worden buitenevenementen met meer dan 500 persoon geannuleerd. Ook zijn de universiteiten van Boedapest gesloten vanaf 12 maart. Winkelcentra blijven overigens wel open, terwijl kinderdagverblijven, scholen en kleuterscholen zelf beslissen of ze sluiten.

Vanaf 27 april is het verplicht om in het openbaar vervoer mondbedekking te dragen: een mondkapje, sjaal, bandana of iets anders dat de mond bedekt.

Ook is bekendgemaakt dat de start van de Giro d’Italia, die op 9 mei in Boedapest van start zou gaan, niet doorgaat.

Wel of niet gaan?

Zal ik met deze huidige situatie wel of niet naar Boedapest gaan? Inmiddels is het antwoord op deze vraag helaas eenvoudig te beantwoorden. Want op dit moment kom je als toerist Hongarije niet meer in. Dat betekent dat je reis niet mogelijk is. Als je als Nederlander in Boedapest woont, kom je het land nog wel in.

Bovendien worden vakantiereizen naar het buitenland door het ministerie van Buitenlandse Zaken afgeraden. Voor de reisadviezen betekent dit dat voor alle landen vanaf nu minimaal oranje geldt: alleen reizen als strikt noodzakelijk.

Wat is er gesloten in Boedapest?

Het is lastig om een compleet overzicht te maken van alle dingen die momenteel gesloten zijn in Boedapest. Maar hierbij een zo volledig mogelijk overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad die niet langer op zijn:

Telefoonnummer voor Corona noodgevallen Hongarije

Mocht je in Boedapest zijn en met spoed een dokter willen spreken, dat kan. Er zijn twee gratis telefoonnummers opgericht voor noodsituaties met betrekking tot Corona dat je 24 uur per dag kunt bereiken: +36 80 277 455 en +36 80 277 456.

Suggesties om te doen

Mocht je onverhoopt toch in Boedapest zijn, dan zijn er zeker nog dingen die je er kunt doen. Maak bijvoorbeeld een wandeltour door de stad, bezoek het prachtige vissersbastion, beklim de Gellertheuvel, bekijk het Millenniummonument op het Heldenplein en verken het stadspark erachter, wandel over de Kettingbrug of bezoek Margaretha eiland voor een wandeling. Overigens is in april bekendgemaakt dat Magaretha eiland in de weekeinden niet of beperkt open is.

Voor al deze zaken geldt: zorg dat je afstand houdt.

Gaan Sziget & Balaton Sound deze zomer door?

In Hongarije vinden ieder jaar twee grote muziekfestivals plaats: Balaton Sound en Sziget festival. Maar vinden deze festival nog wel plaats in 2020 gezien de situatie met het coronavirus? Nee helaas, beide festivals vinden dit jaar niet plaats. Alle grote evenementen zijn tot 15 augustus verboden in Hongarije.

Officieel statement van de organisatie van Balaton Sound over het coronavirus op 30 april:

Wat je zelf kunt doen

Je kunt zelf ook een aantal maatregelen nemen. Het RIVM adviseert het volgende:

 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt
 • Houd 1,5 meter afstand

Op zoek naar een hotel?
Bekijk dan eens mijn twee favoriete hotels in Boedapest: TG Design Suites Aparthotel & Hotel Rum in het kasteeldistrict. Andere populaire hotels op goede locaties, met een mooie prijs/kwaliteit verhouding zijn: Roombach Hotel en AnVa House.

Lees ook

You Might Also Like

29 Comments

 • Reply
  Edith Plat
  19 april 2020 at 07:57

  Hallo Maaike
  Hoe zit het eigenlijk met de festivals zoals Balatonsound en Sziget.
  Is hier iets over bekend.
  Mooi land met vriendelijke mensen.

  • Reply
   Maaike
   19 april 2020 at 10:29

   Hoi Edith,

   Tot nu toe heeft de organisatie van Balaton Sound en Sziget laten weten dat ze nog druk zijn met de organisatie van het festival. Als je zelf naar een van de festivals gaat is het wellicht ook slim om hen op social media te volgen, dan word je op die manier ook op de hoogte gehouden. Ik zal de festivals ook nog op deze pagina verwerken.

   Groetjes,
   Maaike

1 2

Leave a Reply