Praktische informatie Boedapest

Voordat je op reis gaat naar Boedapest is het wel handig om op de hoogte te zijn van een aantal praktische zaken waaronder hoe veilig het er is, hoeveel fooi je geeft en of wat voor stopcontacten ze in Hongarije hebben. Hier vind je alle benodigde info.

Bekijk hieronder een antwoord op veelgestelde vragen over praktische zaken in Boedapest.

Is Boedapest veilig?

Het korte antwoord op deze vraag is: Ja, Boedapest is zeker veilig. Maar als je op vakantie gaat moet je natuurlijk altijd voorzichtig omgaan met je spullen. Dat geldt in Boedapest ook. Zorg ervoor dat je je belangrijke documenten dicht op je lichaam draagt en neem de nodige voorzorgsmaatregelen voor zakkenrollers. Gebruik je gezonde verstand en laat je niet onder druk zetten als iemand bijvoorbeeld geld wilt wisselen. Lees meer info over de veiligheid in Boedapest.

Wat is de munteenheid in Hongarije?

Hongarije is geen Eurozone. Er wordt dan ook betaald met de Hongaarse Forint, afgekort HUF of FT. Op sommige plekken worden euro’s wel degelijk geaccepteerd, echter je betaalt een hoge conversie en het wisselgeld zal hoogstwaarschijnlijk wel in Forints zijn. Het is dus eigenlijk zonde van je geld als je in euro’s betaalt. Lees alles over betalen en geld wisselen in Boedapest

Wat is een Budapest Card?

In Boedapest kun je gebruik maken van de officiële kortingskaart van de stad: de Budapest Card. Met deze kaart kun je gratis met het openbaar vervoer reizen en krijg je korting op heel veel bezienswaardigheden en tickets. Ook kun je gratis naar verschillende musea en naar het St. Lucáks badhuis. Deze kaart kun je hier aanschaffen.

Hoe geef je fooi in Boedapest?

Net als in de meeste landen is het wel netjes om een fooi achter te laten in een restaurant als je tevreden bent met de service. Als je een fooi wilt geven denk dan aan zo’n 10% bovenop de rekening. Je kunt de rekening naar boven afronden of het geldbedrag los geven als je afrekent. Lees meer over fooi geven, betalen én geld wisselen in Boedapest.

Noodnummers Boedapest

Zie hier een overzicht met telefoonnummers die je nodig hebt in geval van nood:

 • Alarmnummer: 112
 • Politie: 107
 • Ambulance: 104
 • Brandweer: 105
 • Toeristenpolitie (24 uur per dag):  06-1-438-8080
 • Medische hulp in Engels (24 uur per dag): 06-1-2400-475
 • Apotheek (24 uur per dag):  06-1-311-4439

Reisstekker Boedapest

Het is je vast weleens overkomen. Je komt je hotel binnen in  een vreemd land, wilt je telefoon in het stopcontact steken en dan past je stekker er niet in. Oeps, ze hebben een ander stopcontact dan wij in Nederland hebben. Ga je naar Boedapest dan heb je echter geen probleem: in Boedapest hebben ze dezelfde stopcontacten als in Nederland. Je hoeft dus geen speciale reisstekker mee te nemen naar Hongarije.

Water uit de kraan in Boedapest

In 2017 werd door een Amerikaanse website het verhaal in de wereld gebracht dat je in Hongarije niet uit de kraan kunt drinken. Dit werd overgenomen door andere sites en zo kwam het verhaal in de wereld dat je in Boedapest niet uit de kraan kan drinken. Maar dat is niet waar! Je kunt in Boedapest gewoon uit de kraan drinken.

Het kraanwater is van hoge kwaliteit en voldoet aan alle Europese standaarden. Wel wijkt de smaak af van het kraanwater dat wij gewend zijn, maar je kunt volledig veilig water drinken uit de kraan. Dus vul je flesje op en ga op pad.

Als je wilt kun je op deze website ook de verklaring lezen die is afgegeven door Budapest Waterworks, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het drinkwater in de stad. Overigens kun je op de meeste plekken in Hongarije uit de kraan drinken, maar als je naar een andere plek in het land gaat check het dan voor de zekerheid bij de locals.

Boedapest in het kort

 • Locatie: Boedapest ligt in het noorden van Hongarije en zowel de hoofdstad als de grootste stad van het land. Dwars door de stad loopt de rivier de Donau die de twee delen van de stad de Pest-zijde en de Boeda-zijde van elkaar scheidt. Meer weten? Lees het uitgebreide artikel: Waar ligt Boedapest?.
 • Grootte: Boedapest is onderverdeeld in 23 districten verdeeld over 525 vierkante kilometer. En is de op 7 na grootste stad van de Europese Unie.
 • Aantal inwoners: Boedapest heeft zo’n 1.8 miljoen inwoners (ter vergelijking: dat is 1 miljoen inwoners meer dan Amsterdam).
 • Munteenheid: Hongaarse Forint (HUF)
 • Vliegtijd: 2 uur
 • Taal: Hongaars

– Op zoek naar een hotel? –
Bekijk dan eens mijn twee favoriete hotels in Boedapest: TG Design Suites Aparthotel en Hotel Rum in het kasteeldistrict. Andere populaire hotels op goede locaties, met een mooie prijs-kwaliteitverhouding zijn: Roombach Hotel en AnVa House.

Nu boeken
Vier dagen in Boedapest inclusief vlucht en hotel nu al vanaf €250! Boek nu je stedentrip via tui.nl. Met een compleet verzorgde reis maak je het boeken van een trip heel gemakkelijk voor jezelf. Maar je kunt natuurlijk ook een los hotel boeken via bijvoorbeeld booking.com.

Lees ook

No Comments

  Leave a Reply