Gratis in Boedapest: 6x de leukste gratis activiteiten

Ga je naar Boedapest en wil je geld besparen? Dat kan! Er zijn veel leuke dingen te doen waar je helemaal niets voor hoeft te betalen. Wat? Je leest het goed: voor niets. Gratis dus. Ik zet de leukste gratis in Boedapest-zaken voor je op een rijtje.

De volgende dingen zijn allemaal gratis in Boedapest.

Bekijk de zonsondergang bij het Vissersbastion

Een bezoekje aan het Vissersbastion is gratis. En of je nou wel of niet met een klein budget reist, een bezoekje is eigenlijk verplichte kost. Het uitzicht vanaf het bastion, wat ooit gebouw werd ter ere van de duizendste verjaardag van Boedapest, is onbetaalbaar. Het mooie van het Vissersbastion is dat het precies zo ligt dat je er in de zomer kunt genieten van prachtige zonsondergangen. Zorg dat je er op tijd bent, neem plaats op een van de trappen of leun over de muur en geniet. Mooie foto’s gegarandeerd.

Ga mee op een gratis wandeltour

Een van de beste en leukste manieren om een stad te verkennen is via een gratis wandeltour. Ik heb het zelf ook al in vele steden gedaan. De gidsen zijn eigenlijk altijd heel goed en weten je de leukste dingen over de stad te vertellen. Dingen die je niet snel ergens anders te weten zult komen. Ook ontdek je straatjes en plekken die je in je eentje toch minder snel ontdekt. Bovendien geven ze je goede tips over leuke plekken (je kunt vragen naar goedkope plekken) om naartoe te gaan in de stad. Let wel op: de tours zijn gratis en je hoeft niet te betalen, maar fooi wordt wel zeer op prijs gesteld en vrijwel alle tourgangers zullen dan ook aan het einde toch hun portemonnee tevoorschijn halen.  Je gratis wandeltour boek je hier.

Hang een middagje rond op Margaretha Eiland

Margaretha eiland is een eiland in de Donau dat via een brug verbonden is aan de stad. Het is een heel klein eilandje met veel groene bomen. Om het eiland heen is een pad aangelegd voor hardlopers, waar je ook gewoon kunt wandelen. Niet alleen is het heerlijk om er neer te strijken met een boek of met een door jezelf meegebrachte picknick, maar er zijn ook een aantal gratis bezienswaardigheden. Zo zijn er onder andere een kinderboerderij, een Japanse tuin en kun je er genieten van de muziek bij de muziekfontein. Elk uur spuit de fontein water op de melodie van bekende popsongs van bijvoorbeeld de Rolling Stones.

Ontdek Boedapests straatkunst

In Boedapest zijn er een aantal plekken waar je kunst gewoon op straat vindt. Zo zijn er de bekende Hongaarse schoenen aan de Donau. Een kunstwerk aan de Pest-zijde van de rivier dichtbij Kossuth Plein dat is opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geëxecuteerd aan de rand van de rivier. In de Joodse wijk kun je ook fijn rondwandelen. Je kunt naar binnen kijkt bij de leukste en creatiefste winkeltjes, maar je vindt er ook kleurrijke straatkunst waaronder van de bekende straatkunstenaar Space Invader. In Filatorigat vind je de grootste legale graffiti muur met zeer mooie graffiti uit de creatieve scene van Hongarije.

Ga gratis naar het museum…

…maar dat kan alleen als je op een van de nationale feestdagen in Boedapest bent. Deze zijn op 15 maart, 20 augustus en 23 oktober. De kans dat je er dan bent is natuurlijk niet heel groot, maar er is een goed alternatief: het bezoeken van een van de vele kunst galerieën in Boedapest. Van fotografie, tot schilderijen en beeldhouwwerken, je ziet het allemaal in Boedapest. Een zeer grote en bekende kunstgalerie is ‘Telp’ op Madach tér deze richt zich op de underground scene. Ben je op zoek naar meer hedendaagse Hongaarse kunst? Ga dan naar de Várfok Gallery op Várfok tér nummer 14. Hier vind je werk van zowel opkomende als bekende kunstenaars.

p.s. voor iedereen onder 26 jaar: een deel musea zijn op de derde zaterdag van de maand voor jou gratis te bezichtigen. Hieronder vallen ook het Museum van de Schone Kunsten (the museum of fine arts) ende Hongaarse Nationale Galerie.

Beklim de Gellértheuvel en geniet van het uitzicht

Heb je zin in een wandeling? Beklim dan zeker de Gellertheuvel. Je start je wandeling aan het einde van de Elizabethbrug, waar je de trap omhoog neemt. Wil je een iets makkelijker pad dan  start je route bij het Gellért bad. Deze route is wel iets langer. Maar genoeg over de route, het gaat ook om het eindresultaat van je inspanning: de top van de Gellértheuvel. Boven vind je de beloning van je wandeling, namelijk het spectaculaire uitzicht over beide zijden van de stad. Neem je camera of smartphone mee, want je wilt hier zeker foto’s nemen. Tijdens je klim aan de zuidkant van de heuvel kom je overigens ook langs een kerk gebouwd in een grot.

Lees ook

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Mariska
  16 januari 2020 at 02:15

  Hallo,
  Ik lees overal dat je de travelcard met bootdiensten zoals D12, niet kunt gebruiken.
  Echter op de officiële website https://bkk.hu/en/boats/ lees ik dat dat wel het geval is.
  Begrijp ik iets niet?
  Alvast bedankt voor je reactie. Gr. Mariska

  • Reply
   Maaike
   17 januari 2020 at 16:27

   Hoi Mariska,

   Ik kan even niet vinden waar je dat gelezen hebt, want je kunt met travelcard inderdaad doordeweeks (niet in het weekend) met de travelcard van de BKK reizen. De Budapest Card wordt iedere dag van de week geaccepteerd.

   Heel veel plezier in Boedapest!
   Maaike

Leave a Reply