Bus in Boedapest

De bus is een prettig vervoersmiddel in Boedapest. Het brengt je op heel veel plekken en door met de bus te reizen krijg je, in tegenstelling tot de metro, ook gelijk mooie plekken in de stad te zien.

Busnetwerk in Boedapest

Boedapest heeft een uitgebreid netwerk als het op bussen aankomt. Er zijn meer dan 200 buslijnen. De bussen die op deze routes rijden brengen je in en rond het centrum van de stad vervoeren, maar je ook naar de buitenwijken kunnen brengen.

Buslijnen en bussen in Boedapest

Er zijn verschillende soorten bussen in Boedapest. De reguliere bus, de trolleybus, de nachtbus, de shuttlebus naar het vliegveld en de hop on hop off bussen:

  • Reguliere bus: In Boedapest kun je tussen 04.30 en 23.50 in een van de reguliere bussen stappen. Met meer dan 200 lijnen vervoeren deze bussen je naar de meeste bezienswaardigheden in de stad.
  • Trolleybus: De rode trolleybussen rijden aan de pest-zijde van de stad en in de Zugló buurt. Ze zien eruit als gewone bussen, maar net als trams worden deze bussen geleid door kabels boven de weg. Er zijn meer dan 100 van deze bussen en ze rijden op 14 verschillende lijnen. Deze stille en milieuvriendelijke bussen dragen bij aan het verminderen van de luchtvervuiling in de drukste gedeeltes van Boedapest.
  • De nachtbus: Het nachttransport in Boedapest is zeer goed geregeld. De metro’s en trams in rijden  tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends, maar van 23.50 tot 04.30 uur kun je de nachtbus pakken. Op de drukke lijnen komt de nachtbus zelf om het kwartier voorbij.  Je herkent de haltes van de nachtbus aan het symbool van een zwart-witte uil. De nachtbussen zelf herken je aan de cijfers voorop de bus; die lopen van nummer 900 tot 999. In totaal zijn er 37 lijnen in de nacht.
Nachtbus Boedapest

Foto: Overzicht openbaar vervoer ’s nachts in Boedapest (bron: http://bkk.hu). Klik op de afbeelding voor een vergroting.

  • Shuttlebus vliegveld Boedapest: Met Bus 100E kun je eenvoudig vanuit het centrum naar het vliegveld reizen en vice versa. Voor deze bus heb je een apart ticket (900 HUF) nodig die je kunt kopen bij een BKK ticketmachine, bij de chauffeur of bij een BKK loket. De bus vertrekt vanaf Deák Ferenc tér M en maakt nog twee tussenstops voordat hij bij het vliegveld aankomt.
  • Toeristenbus: En dan is er natuurlijk ook nog de befaamde hop-on hop-off bus in Boedapest. Deze brengt je langs alle toeristische trekpleisters. Je koopt een ticket voor een (of meerdere) dag(en) en hopt zo van de ene in de andere bus.

Lees ook