Fietsen in Boedapest

Fietsen wordt steeds populairder in Boedapest. En de stad werkt daar aan mee door de infrastructuur voor fietsers zo optimaal mogelijk te maken. Inmiddels is er zo’n 300km aan speciale fietspaden in en om de stad. Het huren van een fiets is daarom een goed idee tijdens je trip naar Boedapest. Lees hier alles over fietsen in Boedapest.

In 2011 stond Boedapest op de 10e plek van meest fietsvriendelijke stad ter wereld. Inmiddels zijn ze de Top 20 uit, maar dat is voornamelijk te wijten aan het feit dat ander steden nog meer investeren in het fietsvriendelijk maken van hun stad.

Alhoewel fietsen steeds populairder en toegankelijker wordt in Boedapest, wil ik je er wel graag op wijzen dat het autoverkeer in de stad nog niet zo gewend is aan fietsers als in Nederland. Pas dus altijd goed op als je met de fiets door de stad rijdt.

Tip! Overweeg eens een fietstour. Deze fietstour is de leukste tour die ik ooit door de stad maakte. Je fietst niet verschrikkelijk veel, maar het is wel een leuke eerste kennismaking met het fietsen in de Hongaarse hoofdstad. Bekijk hier alle fietstochten in en om Boedapest.

Fietspaden herkennen

Fietspaden kun je in Boedapest herkennen doordat ze rood geverfd zijn en aan beide kanten worden gemarkeerd met gele strepen. Ook zie je op het fietspad regelmatig een fiets geschilderd.

Als fietser deel je vaak de stoep met voetgangers (let op, er is dan wel een duidelijk fietspad, want je mag niet zomaar op de stoep fietsen). Niet alle voetgangers zijn hierop beducht en die willen dan ook nog weleens op het fietspad lopen. Pas dus ook goed op voor voetgangers.

Het is toegestaan om op de weg te fietsen als er geen speciaal fietspad is. Maar dit kan wel behoorlijk gevaarlijk zijn. Autobestuurders hebben niet altijd evenveel geduld met fietsers. Let dus zelf extra goed op.

Regels waar je rekening mee moet houden

 • Fietsen op de stoep is voor iedereen ouder dan 12 jaar niet toegestaan in Boedapest. Doe dit dan ook niet, want dan loop je ook niet het risico op de bon geslingerd te worden.
 • In Boedapest is het hebben van een bel verplicht. Evenals verlichting in het donker. Check dus altijd even of je (huur)fiets hieraan voldoet.
 • Je mag je fiets niet op slot zetten tegen een lantaarnpaal.
fietsen in boedapest

Fietsroutes Boedapest

Er zijn een aantal leuke fietsroutes in de Hongaarse hoofdstad. Bekijk de leukste routes hieronder of plan je route zelf.

Fietsen langs de Donau

De Eurovelo 6 loopt door Boedapest. Dit is een Europese fietsroute die loopt van de Atlantische oceaan in Frankrijk tot aan de Zwarte zee. En onderweg kruist deze Boedapest. Het is een prachtige route langs de Donau. De route loopt van Rakoczi bridge tot Arpad bridge en is de mooiste fietsroute in de stad. Onderweg geniet je van een prachtig uitzicht op de rivier en je ziet bezienswaardigheden als het Hongaars Parlementsgebouw en de Kettingbrug.

In het centrum

In het centrum van Boedapest kun je goed rondrijden met de fiets. Zo ligt er langs de Andrassy Boulevard een speciaal fietspad en kun je de meeste toeristische attracties aan de Pest-zijde van de stad eenvoudig bereiken per fiets. Ga ook zeker even naar het stadspark, waar je heerlijk kunt fietsen.

In de heuvels van János

Hou je wel van een uitdaging? Overweeg dan eens de Janos heuvels in te fietsen. Dit vraagt wel meer van je conditie, maar het is heerlijk om in deze groene omgeving rond te rijden. Als je wilt kun je zelfs naar het hoogste punt van Boedapest rijden en uitkijken over de stad vanaf de uitkijktoren.

Leuke fietsroutes buiten Boedapest vind je hier.

Fiets huren, waar & hoe

Er zijn twee manieren waarop je een fiets kunt huren. Via de stad zelf, of via Bajabikes. Hieronder vind je meer uitleg.

MOL fietsen

Op veel plekken in de stad zie je groene fietsen geparkeerd staan met daarop een bordje ‘MOL’. Deze fietsen worden aangeboden door de vervoerdersmaatschappij BKK. Je moet je wel registreren om er gebruik van te kunnen maken. Dat kan al voor €1,50 voor een hele dag. Vervolgens betaal je per lengte van je rit. Alle ritjes onder een half uur zijn gratis.

Bekijk hieronder hoe je een van de fietsen mee kunt nemen (na een paar seconde verschijnt de ondertiteling).

Bekijk alle tarieven voor het huren van een fiets én registreer je hier.

Fiets huren bij Bajabikes

Je kunt ook een fiets huren op een meer traditionele manier: via de Nederlandse BajaBikes. Zonder dat je je ergens hoeft te registreren en zelf hoeft uit te zoeken hoe het precies werkt. Met recht toe recht aan tarieven, vanaf €8. Voor een paar uurtjes, voor een hele dag of voor je gehele verblijf. Je krijgt dan een fiets inclusief versnellingen.


Rondleiding per fiets

Fiets je liever onder toezicht en wil je ondertussen graag de stad bekijken. Overweeg dan eens een fietstour. Deze fietstour is de leukste tour die ik ooit door de stad maakte. Je fietst niet verschrikkelijk veel, het is voornamelijk bedoelt om je te verplaatsen van hoogtepunt naar hoogtepunt, maar het is wel een leuke eerste kennismaking met het fietsen in de Hongaarse hoofdstad.


Plan je route & bekijk de fietskaart

De vervoersmaatschappij BKK heeft zelfs een kaart gemaakt waarop je precies kunt zien waar fietspaden liggen. Ook staat hierop aangegeven welke straten niet veel verkeer hebben, waardoor ze prettiger zijn om als fietser te rijden en welk paden voor mountainbikers zijn. Bekijk deze kaart hier.

De BKK heeft zelfs een speciale app waarmee je je route per fiets eenvoudig kunt plannen. Deze kun je hier bekijken.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Judith
  27 juli 2022 at 12:48

  Hi Maaike,
  Hier Judith en Tanja! Wij komen 31 juli naar Boedpast en willen de dag erna op de fiets vertrekken om rondom het Ballonton meer te gaan fietsen. We denken dus aan fietsen en reistassen huren in Siofok of Balantonfüred. Onze reis beginnen en eindigen we in Boedpast en natuurlijk willen we dan in een toffe wijk ergens leuk overnachten, een b en b bijvoorbeeld, het zoeken vind ik lastig! Dat ligt geheel aan mij, wil jij een tip delen?
  Lieve groetjes,
  Judith

  • Reply
   Maaike
   27 juli 2022 at 21:18

   Dag Judith (en Tanja natuurlijk),

   Wat leuk dat jullie naar Boedapest gaan! En wat een super idee om op de fiets rondom het Balatonmeer te gaan fietsen.
   Haha en nee hoor, dat ligt helemaal niet aan jou. Het vinden van een plek om te verblijven vind ik ook altijd lastig in een andere stad. Hopelijk kunnen deze twee artikelen je verder helpen: de leukste wijken in Boedapest (inclusief hoteltips) en ik heb ook verschillende pagina’s met tips voor hotels: goedkope hotels in Boedapest, middenklasse hotels en een overzicht voor als je nog meer te besteden hebt 🙂 Ik heb alleen geen tips voor een b&b voor jullie, helaas.

   Mijn twee favoriete hotels in Boedapest zijn: TG Design Suites Aparthotel en Hotel Rum in het kasteeldistrict. Andere populaire hotels op goede locaties, met een mooie prijs-kwaliteitverhouding zijn: Roombach Hotel en AnVa House.

   Heel veel plezier in Boedapest en Hongarije!

   Groetjes,
   Maaike
   p.s. heb je ook mijn artikel over het Balatonmeer gelezen?

 • Reply
  Bas
  12 oktober 2021 at 12:46

  hallo Maaike

  weet jij een leuke en betaalbare fietstour met Nederlandse gids?

  • Reply
   Maaike
   16 november 2021 at 10:45

   Dag Bas,

   De leukste tour in Boedapest die ik ooit heb gehad, is toevallig een fietstour met Nederlandse gids. Die kun je hier boeken. Je kunt ook een heleboel andere fietstours met hen boeken, waaronder die naar het mooie dorpje Szentendre. Zie voor alle fietstours met Nederlandse gids, het overzicht hier.

   Aangezien ik met zwangerschapsverlof ben, krijg je helaas een latere reactie dan normaal.

   Groet en veel plezier in Boedapest,
   Maaike

Leave a Reply