Wat te doen op 20 augustus – nationale feestdag in Boedapest

De 20e van augustus is een nationale feestdag voor de Hongaren. Op deze ‘Sint Stephanus dag’ vieren zij in het hele land de stichting van de Staat Hongarije. Ook wordt op deze dag het nieuwe brood gevierd. Er zijn allerlei leuke dingen te doen, maar omdat het een vrije dag is kan het ook best wat gevolgen hebben voor je bezoek aan de stad. Lees er hier alles over.

Open of gesloten

Winkels: Sint Stephanus dag valt dit jaar op een dinsdag. Dat houdt in dat een groot deel van de winkels en markten zowel op maandag, als op dinsdag (20 augustus) gesloten zijn.

Cafés en restaurants: De meeste cafés en restaurants zijn op 20 augustus gewoon geopend. Buiten het centrum zal er wellicht op een enkele plek wat gesloten zijn, maar in het centrum kun je genoeg geopende cafés en restaurant vinden.

Musea: De meeste musea zijn gewoon geopend op 20 augustus. Sterker nog een aantal van de musea hebben gratis toegang op deze dag.

Badhuizen: De meeste baden zijn ook gewoon open voor publiek.

De Kettingbrug & Elizabeth brug: Deze zijn tussen 18.00 en 23.00 uur gesloten voor al het verkeer.

Openbaar vervoer: Het openbaar vervoer rijdt deze dag volgens zondag/vakantie dienstregeling.

Gratis naar het Hongaars Parlement & musea

Op 20 augustus is het Hongaars Parlementsgebouw in Boedapest gratis toegankelijk voor alle bezoekers. Je hoeft je niet van tevoren te melden en kun die dag gewoon naar binnenlopen. Maar let op, op deze dag is het meestal zeer druk bij het Parlementsgebouw het kan dus zomaar zijn dat je een hele tijd in de wachtrij moet. Ook een aantal van de grote musea in Boedapest zijn gratis toegankelijk op Sint Stephanus dag.

Belangrijke evenementen op een rij

  • 09.15 – 10.00 uur Lucht en watershow boven en op de Donau
  • 10.00 – 12.00 uur Militaire band parade bij de Donau
  • vanaf 10.00 uur: festival met Hongaars eten bij Várkert Bazaar
  • Vanaf 10.00 uur: festival van de folklore kunsten in de tuin van de burcht van Boeda. Hiervoor heb je een ticket nodig.
  • 11.30 – 18.00 uur Verschillende concerten op Adam Clark plein (naast de kettingbrug)
  • 17.00 uur Heilige mis, processie en zegening van het nieuwe brood bij de Sint Stephanus Basiliek.

Vuurwerk boven de Donau

20 augustus boedapest

Om 21.00 uur start er een groots half uur durend vuurwerk, afgeschoten vanaf een ponton voor het Parlementsgebouw op de Donau. Zorg dat je een mooie plek bemachtigt om het spektakel te bekijken. Dit is namelijk hoogtepunt van deze nationale feestdag. Een goede plek is bijvoorbeeld bij het Vissersbastion (waar het overigens ook wel heel druk zal zijn, dus zorg dat je op tijd bent), aan de oevers van de Donau tussen de Kettingbrug en Margareta brug, of bovenop Gellert heuvel.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply