De mooiste uitkijkpunten in Boedapest

De bezienswaardigheden, de prachtige architectuur en de Donau die dwars door de stad loopt zijn slechts een aantal zaken die Boedapest zo’n mooie stad maken. De vele mooie uitzichtpunten hoort ook zeker in dit rijtje thuis. Er zijn namelijk zoveel mooie plekken waar de stad van bovenaf kunt bekijken. Hier vind je de beste uitkijkpunten in Boedapest op een rij.

Sint Stefanus Basiliek

De Sint Stefanus Basiliek is de grootste kerk in de stad. En daar houdt het niet mee op, het is ook – samen met het Hongaars Parlementsgebouw – het hoogste gebouw in de stad. En waar heb je nou een beter uitzicht dan op het gebouw dat boven alle andere uitsteekt? Voor nog geen €2 sta je op de koepel van de basiliek. Je kunt zowel de lift nemen als de 302 treden zelf beklimmen. De kerk bevindt zich in het hart van de binnenstad van Boedapest en je hebt hier een goed uitzicht over het plein voor de kerk en de omringende gebouwen.

Het uitkijkpunt boven het Adam Clark plein

stedentrip boedapest

Aan het einde van de Kettingbrug aan de buda-zijde van de stad, ligt het Adam Clark plein. Te herkennen aan een grote rotonde en een autotunnel. Daarboven ligt een mooi uitkijkpunt, met bankjes en een klein parkje. Je hebt hier goed zicht op de Kettingbrug, het daarachter liggende prachtige Gresham Palace en de torens van de Sint Stefanus Basiliek. En het leuke is: het is hier over het algemeen rustig. Een beetje een onontdekt plekje dus. Je komt er door als je vanaf de Kettingbrug komt, het Adam Clark plein over te steken en dan aan de rechterkant de trap naar boven te nemen. Houdt vervolgens links aan als je naar boven wandelt. Zie je vervolgens een klein pleintje met bankjes? Dan heb je het gevonden.

Het Vissersbastion

uitzicht vissersbastion

Het uitkijkpunt vanaf het Vissersbastion is waarschijnlijk het meest bekende. Logisch, want vanaf hier heb je inderdaad een prachtig uitzicht in een net zo prachtige omgeving. Bovendien is deze plek ooit gebouwd als panoramaterras en is dus ook bedoeld om jou op deze manier te plezieren. Als je geluk hebt beleef je hier een prachtige zonsondergang. Enige nadeel van dit tijdstip is wel dat het er dan vol staat met toeristen. Het beste tijdstip is daarom ’s ochtendsvroeg of als de zon onder is. Overigens kom je onderweg naar boven ook een aantal leuke uitzichtpunten tegen.

De Elizabeth toren in de Buda heuvels

Dit uitzichtpunt is het hoogste van de stad, maar ligt ook iets buiten de stad; in de heuvels van Buda. Je moet dus wel wat moeite doen om het te bereiken. Gelukkig kun je er wel op een leuke manier komen, namelijk met een stoeltjeslift. Het uitzicht is anders dan alle anderen op deze pagina, juist omdat het verder van het centrum ligt. Je ziet voornamelijk de groene heuvels en op een afstand de stad.

Top van de gellert heuvel

gellértheuvel boedapest

Dit is het hoogste uitkijkpunt in de stad. Vanaf hier heb je een goed uitzicht over de Donau en over de Pest- en Budazijde van de stad. Als je naar boven wandelt vanaf de Elizabeth brug, tref je onderweg ook heel veel mooie doorkijkjes. Het uitzichtpunt is de moeite van de wandeling zeker waard. Wat mij betreft moet deze zeker op je ‘wat te doen-lijstje’. Hier lees je meer over hoe de Gellertheuvel te beklimmen.

De muren van het Burchtpaleis

uitkijkpunten Boedapest

De burcht van Buda ligt, zoals de naam al doet vermoeden, aan de Buda-zijde van Boedapest. Er zijn hier meerdere plekken vanaf waar je een prachtig uitzicht op de Pest-kant van de stad hebt. Als je voor het paleis zelf staat, of als je -als je met je rug naar het paleis staat – een stuk naar rechts loopt. Daar vind je een pad naar de tuinen bij het kasteel en deze hele route over de muren is één groot uitkijkpuntspektakel.

De Matthias kerk

uitkijkpunten Boedapest

De Matthiaskerk ligt naast het Visserbastion. En zoals je hierboven al hebt kunnen lezen biedt het vissersbastion een mooi uitzicht over de stad. Beeld jezelf in dat je nog eens heel wat trappen omhoog stijgt en je vanaf daar naar beneden kijkt. Je hebt een heel mooi uitzicht op de prachtige tegels op het dak van de kerk, je hebt een volledig overzicht over het Vissersbastion én je hebt een mooie bird’s eye view, zoals dat zo mooi in de filmwereld genoemd wordt, over Boedapest. Een standaardkaartje voor de toren kost €5,50, senioren en studenten krijgen korting, kinderen jonger dan 6 jaar mogen gratis naar boven.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply