Tram Boedapest: alle informatie op een rij

openbaar vervoer boedapest

Reizen met de tram in Boedapest is aangenaam. Het tramnetwerk van Boedapest is een van de meest uitgebreide netwerken in Europa. Met zijn 24 lijnen vormen de gele trams dan ook een belangrijk onderdeel van het aanzicht van de stad. Grappig feitje is dat Boedapest ook het wereldrecord houdt voor de langste tram, van 56 meter lang. Handig aan de tram in Boedapest is dat je van hetzelfde ticket gebruik kunt maken als in de metro en de bus.

BELANGRIJKSTE TRAMLIJNEN BOEDAPEST

In Boedapest zijn er maar liefst meer dan 30 tramlijnen. De trams, die je herkent aan hun gele kleur, rijden doordeweeks van 04.30 tot ongeveer 22.45 uur. Tram 6 rijdt echter de hele nacht. Hieronder een overzicht van de belangrijkste tramlijnen in de stad.

TRAM 2

Deze tram is een belangrijke route voor als je op een stedentrip in de stad bent. Volgens de BKK (de vervoedersmaatschappij) is de route die deze tram maakt zelfs ‘een van de mooiste ter wereld‘. De tram biedt je pittoreske uitzichten op de Donau en de heuvels van Boeda en vanuit deze lijn kun je ook een blik werpen op onder andere het Hongaars Parlement en de kettingbrug. Met andere woorden deze tramlijn zou je kunnen zien als een goedkope en snelle manier om een belangrijk deel van de stad te zien.

Vertrek: Iedere 2 a 5 minuten tussen 06.00 en 19.00 uur. Om de 9 a 10 minuten tussen 23.45 en 00.00 uur. Op zondag en feestdag rijdt de tram iets minder frequent.
Belangrijkste haltes: de Kettingbrug, het Parlementsgebouw, de Centrale Markthal en de promenade van de Donau.

TRAM 4 EN 6

Tramlijnen 4 en 6 zijn de drukste tramlijnen in Boedapest en men beweert zelfs van Europa. Deze tramlijnen lopen over de Grand Boulevard langs de Donau, dwars door het centrum van de stad en verbinden de Boeda en Pest-zijde met elkaar. Op twee haltes na rijden deze trams exact dezelfde route. Het grote voordeel van tramlijn 6 is dat deze de hele nacht rondrijdt. Bovendien zijn deze trams de enigen die volledig toegankelijk zijn voor rolstoelen.

Vertrek: Iedere 5 a 6 minuten tussen 07.00 en 20.00. Tussen 21.00 en 00.00 iedere 10 minuten. Tram 6 rijdt de hele nacht.
Belangrijkste haltes: Margaretha eiland, Jászai Mari plein, Nyugati treinstation, Oktogon, Király straat, Blaha Lujza plein en Corvin kwartier.
Extra: deze trams zijn toegankelijk met een rolstoel

TRAM 19 EN 41

Als je in een tram stapt in Boedapest is de kans groot dat je naast een van de bovenstaande lijnen tram 19 of 41 pakt. Deze trams rijden langs de Donau aan de Buda-zijde van de stad.

Vertrek: Iedere
Belangrijkste haltes: Gellért plein,  Adam Clark plein

TRAMKAART BOEDAPEST

Bekijk hieronder het overzicht van alle tramlijnen en haltes in Boedapest:

tram boedapest

bron: BKK.hu

TIPS VOOR DE TRAM IN BOEDAPEST

  • Kinderen die nog niet naar de basisschool gaan mogen in Boedapest gratis met het Openbaar Vervoer reizen. Ook 65+ ers mogen gratis met het OV mee. Zorg er in beide gevallen voor dat je dit kunt bewijzen.
  • Blinde en dove mensen mogen gratis met de tram mee.
  • De deuren in de tram gaan niet automatisch open, zorg ervoor dat je bij het verlaten van de tram op het daarvoor bedoelde knopje drukt.
  • De tram is een goedkope en snelle manier om de stad te verkennen. Met name tram 2 is een must do als je met het Openbaar Vervoer in Boedapest reist.

Tickets

Lees hier waar je tickets kunt kopen voor de tram en wat de kosten zijn.

Lees ook

No Comments

    Leave a Reply