Gellértheuvel of Gellértberg beklimmen in Boedapest

gellertheuvel boedapest

De Gellértheuvel is met zijn 235 meter hoogte het hoogste punt van Boedapest. De heuvel rijst boven de skyline van de stad uit en dus is het een perfecte plek voor een mooi uitzicht over de stad. En het unieke aan dit uitzichtpunt is dat je beide delen van de stad goed kunt bekijken, zowel Boeda als Pest. Niet voor niets staat de heuvel al sinds 1987 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Het beklimmen van de Géllertheuvel is wat mij betreft dan ook een must-do tijdens je bezoek aan de stad, mits het weer het toelaat uiteraard.

Legende en naamgeving Gellértheuvel

Volgens een oude legende werd de Gellértberg iedere avond bezocht door heksen die midden in de nacht op de ruggen van mensen terugkeerden. Je zou wellicht denken dat de heuvel daar zijn naam aan te danken heeft, maar dat is niet zo. De heuvel is vernoemd naar een bisschop genaamd Gellért. Hij werd door koning Stephanus naar Boedapest gehaald om het volk te bekeren tot het christendom. Helaas liep het niet zo goed af met de bisschop, hij zou in een dichtgespijkerd vat de berg zijn afgeduwd door een groep heidenen.

Wandeling Gellértberg

Genoeg griezelige verhalen over deze berg: een wandeling naar boven is  een klim, zeker in de warme zomer, maar wel heel goed te doen. Alleen als je in slechte conditie vanwege ziekte, of niet goed ter been bent is het aan te raden om op een andere manier naar boven te gaan. Bijvoorbeeld met de bus.

Wil je graag lopen dan kun je kiezen uit twee verschillende paden: Neem de trappen bij de waterval aan het einde van de Elizabeth brug, of neem het makkelijkere – maar wel wat langere – pad vanaf het Gellért bad. Als je het pad neem bij de Elizabeth brug ben je in 15 á 20 minuten boven.

Het mooiste uitzicht vanaf de top van de Gellértberg is tijdens zonsondergang, dan wordt de Pest-zijde van de stad extra mooi uitgelicht door de ondergaande zon.

gellértheuvel boedapest

Bezienswaardigheden Géllert Heuvel

Op de top van de Gellértheuvel staat een fort: de citadel. Het fort werd oorspronkelijk gebouwd tijdens de bezetting van de Habsburgers. Maar tegenwoordig is het juist een symbool van vrijheid. Het is een mooi uitzichtpunt. De entreeprijs is 300 HUF.

Bovenaan de heuvel staat ook het vrijheidsbeeld. Deze dame die over de vrijheid van Boedapest waakt kun je vanuit het grootste deel van de stad op de top van de heuvel zien staan. Maar hier is ze van dichtbij te aanschouwen. Het standbeeld herdenkt de Hongaarse bevrijding van de overheersing door de Nazi’s.

Onderweg naar boven kom je ook langs een kerk die is gebouwd in een grot. Als je aan de andere kant de berg opklimt dan kom je langs het monument voor bisschop Gellért. Men zegt dat dit de plek is waar hij in een dichtgespijkerde ton van de heuvel geduwd werd.

Hoe kom je er?

Tram: lijn 41, 47 of 49
Bus: lijn 7 of 86

Vragen?

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze informatie over de Gellértheuvel? Stel ze dan hieronder en je krijgt zo snel mogelijk een reactie.

Lees ook

6 Comments

 • Reply
  Rob van Dijk
  4 september 2018 at 14:30

  Hallo Maaike,
  Ken jij ook bedrijven die in de Nederlandse taal rondleidingen geven?

 • Reply
  Maurice
  31 mei 2018 at 20:35

  Ik vroeg mij af of het mogelijk is om de gallertberg ‘s avonds te beklimmen?

  • Reply
   Maaike
   1 juni 2018 at 10:09

   Het is zeker mogelijk om de Géllertberg ’s avonds te beklimmen. Let uiteraard wel goed op jezelf. Als je wilt kun je overigens ook de bus pakken. Bus 27 pakt stopt bij halte Búsuló juhász (Citadella) en vanaf daar ben je in 2 minuten bij de Citadel.

 • Reply
  A.Romme
  24 februari 2018 at 13:22

  hallo hoe kom je op de gellertberg als je in n rolstoel zit en zo veel mogelijk gezien te hebben

  • Reply
   Maaike
   26 februari 2018 at 17:24

   Het is niet zo gemakkelijk om met rolstoel de Gellertberg op te gaan naar het Vrijheidsbeeld, maar het kan wel degelijk! De weg naar boven is erg steil en bevat veel oneffenheden dus je hebt zeker een sterke hulp nodig. Neem wel de route die achter het Géllertbad stad. Ik zou je aanraden om met de bus omhoog te gaan. Check wel even met behulp van de reisplanner app of de bus die je wilt pakken toegankelijk is voor rolstoelen.
   Daarnaast is het ook zo dat rondom het vrijheidsbeeld en het uitkijkpunt gravel ligt.

   Hopelijk heb je wat aan deze informatie.

   Veel plezier in Boedapest!

Leave a Reply