Munteenheid Hongarije en betalen in Boedapest

munteenheid Hongarije

Wat is nou ook alweer de munteenheid in Hongarije? Kan ik in Boedapest met mijn creditcard betalen? Waar kan ik wel en niet geld opnemen, of wisselen? En hoeveel fooi geef ik? Op deze pagina vind je een antwoord op veelgestelde vragen over geld en betalen in Boedapest.

Munteenheid Hongarije

In Hongarije kun je niet betalen met de euro. In Boedapest en dus in heel Hongarije is de euro (nog) niet ingevoerd. De munteenheid waarmee je betaalt is de Hongaarse Forint, ook wel afgekort als HUF of Ft.

Waarde HUF en omrekenen

Om te weten wat de actuele waarde is van de HUF en dus makkelijk uit te rekenen hoeveel een product omgerekend kost in euro’s kun je het beste een app downloaden. Er zijn verschillende apps die je helpen met de omrekening van Hongaarse Forint naar Euro’s. Zoek in de Google Playstore of in de App Store naar valuta en daar zul je meerder voorbeelden vinden. Persoonlijke favoriet is de app ‘Currencies’, maar er zijn talloze van deze apps dus kijk ook wat je zelf prettig vindt in gebruik.

Grofweg zou je voor nu de vuistregel kunnen hanteren dat je het bedrag dat je betaalt door 3 moet delen en er dan de komma 3 plekken naar voren moet verschuiven. Oftewel: 1000FT is ongeveer 3 euro, dat bereken je zo: 1000:3 = 333 en als je dan de komma 2 plekken naar voren verschuift kom je uit op €3,33. Nogmaals dit is wel echt grof geschat!

Geld wisselen

In Boedapest kun je je euro’s voor Hongaarse Forinten wisselen bij banken. Doe dit niet op het vliegveld van Boedapest zelf. Daar betaal je bij de wisselkantoren veel te veel voor het wisselen van euro’s naar Hongaarse Forinten. Helaas betaal je ook heel veel als je geld pint bij de pinautomaten op het vliegveld, je betaalt daar zo’n 20% (!) teveel.

Persoonlijk zou ik dus van het vliegveld naar de stad gaan en dan bij de bus een kaartje uit het automaat halen door te pinnen. Je kunt ook in de taxi betalen met VISA of Mastercard, of nog handiger: een taxi vooraf boeken en betalen (dat kan heel gemakkelijk hier). Vervolgens kun je dan in de stad geld opnemen bij een pinautomaat.

Let wel op dat je geen geld bij een ATM haalt (zie hieronder). Wil je per se geld wisselen, ga dan alleen naar IBLA change in de binnenstad. Die biedt de meest redelijke wisselkoers. Het adres: Bajcsy-Zsilinszky út 5.

Geldautomaten en geld pinnen Boedapest

In Boedapest zijn er op veel plekken pinautomaten te vinden. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat je zonder geld komt te zitten. Hou er wel rekening mee dat je bank een geldbedrag vraagt voor het opnemen van geld in het buitenland.

Haal géén geld uit een ATM of een andere losse machine die niet aan een bank vastzit. Dan moet je veel teveel geld betalen voor een transactie. Dat kan je dus duur komen te staan. Haal alleen geld uit machines die bij een bank horen.

Let op: als je bij het pinautomaat de keuze voorgelegd krijgt of je wilt afrekenen in euro’s of in HUF kies dan voor het laatste! De eerste optie lijkt verleidelijk en je ziet ook meteen hoeveel het bedrag dat je opneemt in euro’s is, maar je bent uiteindelijk duurder uit. Kies dus voor afrekenen in Forinten.

Betalen met pinpas

Op de meeste plekken in Boedapest kun je gewoon betalen met je pinpas. Je betaalt wel een klein bedrag voor de transactiekosten (ABN Amro vraagt bijv. €0,15 per transactie). Toch zou ik je wel willen adviseren altijd cashgeld op zak te hebben. Dan kun je altijd uit de voeten indien nodig.

Pagina bekijken

Betalen met creditcard

Je kunt op veel plekken in Boedapest met creditcard betalen, maar hou er wel rekening mee dat je in de kleinere restaurants, op de markt of in kleine winkeltjes je niet met creditcard kunt betalen. Het beste is om dus altijd wat cashgeld achter de hand te houden.

Fooi geven in Boedapest

Het is in Boedapest normaal om een fooi achter te laten in een restaurant als je tevreden bent met de service.  Het hoeft niet als je alleen ergens een drankje hebt gedronken (alhoewel fooi natuurlijk altijd op prijs wordt gesteld), maar als je ergens een maaltijd nuttigt is het niet meer dan normaal om een fooi achter te laten. Waar je dan aan moet denken?  Aan zo’n 10% tot 15% bovenop het bedrag dat je moet afrekenen. Je kunt de rekening naar boven afronden of het geldbedrag los geven als je afrekent. Persoonlijk vind ik het ook belangrijk om fooi te geven als je je bedenkt dat de personeel in de horeca minder dan 2 euro per uur (!) verdient en dus zeer afhankelijk is van de fooi van hun klanten.

Let op: in sommige restaurants word er servicekosten gerekend, dit staat dan op de rekening. Dit betekent overigens niet altijd dat dit fooi naar het personeel gaat.

Kosten Boedapest

Wil je weten of Boedapest duur is, wat de goedkope en gratis bezienswaardigheden in de stad zijn en op welk budget per dag je ongeveer moet rekenen? Lees dan mijn blog Is Boedapest duur? om te zien wat de prijzen in Boedapest zijn.

Lees ook

20 Comments

 • Reply
  Rene de haan
  17 juli 2022 at 14:04

  Hallo Maaike

  Wij hebben een hotel in de stad , hoe zit het daar om je auto 5 dagen te parkeren wat is het veiligst en
  wat is het het beste en niet te duur.

  • Reply
   Maaike
   27 juli 2022 at 21:27

   Dag René,

   Ik moet je helaas een antwoord schuldig blijven. Ik heb geen idee. Ik zal hier binnenkort wel eens induiken, om het uit te zoeken. Maar ik kan je zo snel geen antwoord geven en ik zou het vervelend vinden als ik je verkeerd informeer.

   Als ik jou was zou ik bij het hotel informeren. Die kunnen je vast goed advies geven.

   Ik wens je veel plezier in Boedapest!
   Maaike

  • Reply
   Koen
   19 augustus 2022 at 19:27

   Helemaal gelijk, de ATM’s maken hun eigenaar slapend rijk.
   Ik heb 30.000 HUF opgenomen en die kostte mij €89,30.
   Volgens de normale koers zou dat €74,00 zijn. Dus ruim €15,00 provisie.
   Goede eenmalige les voor mij.

 • Reply
  Parolini Anna
  29 april 2022 at 13:49

  Hallo, ik vertrek op 15 mei tem 17 mei naar Boedapest kan jij mij vertellen als ik pcrvtesten moet doen en welke documenten ik moet bijhebben om gerust te reizen.We zijn beide 3x ingeënt tegen covid is dat voldoende om zonder pcr test te reizen? Plf document moet ik 24u op voorhand invullen maar kan u mij duidelijke huidige regels vermelden?Alvast bedankt Anna

  • Reply
   Maaike
   11 mei 2022 at 20:11

   Dag Anna,

   Je kunt het beste even hier op de website van de overheid kijken. Daar staat het volgende: Alle COVID-19 inreisbeperkingen zijn opgeheven. U hoeft geen vaccinatie-, herstel- of testbewijs laten zien bij aankomst in Hongarije.

   Veel plzeier in Boedapest!

   Groet,
   Maaike

 • Reply
  Joëlle
  10 augustus 2021 at 14:13

  Hoi Maaike!

  Ik ga over 2 weekjes op solotrip naar Boedapest. Wat is volgens jou voordeliger en/of handiger om te doen? Zoveel mogelijk betalen met mijn pinpas of toch zoveel mogelijk cash betalen?

  • Reply
   Maaike
   8 september 2021 at 13:04

   Dag Joëlle,

   Wat heerlijk dat je op solotrip naar Boedapest gaat! Ik vind het zelf het meest veilig om zoveel mogelijk met pinpas te betalen. Zo voorkom je dat je met veel cash op zak rondloopt. Ik denk wel dat als je veel cash haalt en dus misschien maar één of twee keer geld uit een geldautomaat haalt je kiets voordeliger uit bent. Maar ik heb die berekening nooit gemaakt, omdat ik het dus prettiger vind om met mijn pinpas te betalen.

   Veel plezier!

 • Reply
  shirley
  9 augustus 2021 at 17:44

  Hallo Maaike,

  Is het geld dat jij opnemmt uit een geldautomaat euro’s of HUF? Want ik ga voor het eerst met mijn vrienden naar Boedapest.

  • Reply
   Maaike
   8 september 2021 at 13:02

   Dag Shirley,

   Uit het geldautomaat neem je Hongaarse Forinten op. Je kunt overigens op de meeste plekken ook gewoon met je pinpas betalen.

   Veel plezier in Boedapest,
   Maaike

 • Reply
  Jo
  4 augustus 2021 at 01:24

  Is Boedapest veilig voor vrouwelijke solo-reizigers?

  • Reply
   Maaike
   8 september 2021 at 12:56

   Dag Jo,

   Zie mijn artikel ‘veiligheid in Boedapest‘. Ik ben zelf meerdere keren alleen naar Boeddapest gereisd en heb me er nooit onveilig gevoeld. Uiteraard moet je geen onnodige risico’s nemen, maar dat geldt in iedere grote stad.

   Groet,
   Maaike

 • Reply
  gerda raeman
  1 september 2019 at 10:00

  Geachte,
  Is het busvervoer van de luchthaven naar het centrum van Boedapest gratis voor 65-plussers?
  mvg
  Gerda

 • Reply
  Jeanne Martens
  2 april 2019 at 11:57

  Dag Maaike, wij gaan ook een bezoek brengen aan Boedapest. Even een vraag. Hoe betaal je het buskaartje van het vliegveld naar de stad als je nog geen Hongaars geld hebt?( en op het vliegveld nog geen geld wil opnemen.) Met vriendelijke groet, Jeanne

  • Reply
   Maaike
   3 april 2019 at 09:53

   Hi Jeanne, Ik begrijp je vraag 🙂 Naast de bushalte staat een automaat waar je een buskaartje kunt kopen. In het automaat kun je betalen met je pinpas en daarvoor heb je dus nog geen contant geld nodig.

   Heel veel plezier in Boedapest!

  • Reply
   Lien
   7 april 2019 at 07:06

   Ze schrijft toch dat je kan pinnen voor je busticket. Altijd handig!

 • Reply
  Marjan Zuidema
  26 maart 2019 at 14:21

  Hallo Maaike,
  Mooie overzichtelijke site. Met goeie info.
  Ik ga eind april met mijn dochter 4 dagen naar Boedapest.
  Ik hoorde van een collega dat je beter niet kunt pinnen (in supermarkt, winkeltjes ed.) omdat je dan ook met een hoge wisselkoers te maken hebt.
  Jij schrijft echter dat je gewoon kunt betalen met je pinpas en dat dat de goedkoopste manier is.
  Kun je dan bv ook voor het OV pinnen?

  • Reply
   Maaike
   26 maart 2019 at 15:12

   Ha Marjan,
   Dankjewel voor je berichtje. Wat gezellig dat je met je dochter naar Boedapest gaat!
   Ik ben er nog eens ingedoken, omdat je reactie me aan het twijfelen bracht. Voor elke pintransactie in bijv. de supermarkt in Boedapest betaal je €0,15 (althans, dat betaal ik en ik zit bij ABN AMRO). Wil je geld opnemen uit het automaat dan betaal je meer (de kosten voor je bank hier – deze zijn per bank verschillend – én in sommige gevallen een toeslag van de Hongaarse Bank/ATM). Ik heb het artikel daarom meteen aangepast. Sorry voor de verwarring.
   Voor het OV kun je je tickets in de automaten kopen en daar kun je inderdaad met pin betalen.
   Zorg er wel voor dat je altijd wat cashgeld op zak hebt. Dat is wel zo handig!
   Heel veel plezier gewenst in Boedapest!

  • Reply
   Marjan
   28 maart 2019 at 14:30

   Ik heb net even bij de Rabobank geïnformeerd: tarief per opname vreemde valuta is €3,50 + 1.1% koersopslag…..
   Dat is een heel verschil met de ABN/AMRO dus.
   Maar goed, dan kan ik dus beter geld pinnen (HUF) en cash betalen in oa supermarkt, restaurant.

   • Maaike
    28 maart 2019 at 15:10

    Hi Marjan,

    Ik ben er nogmaals ingedoken: je betaalt bij de Rabobank €3,50 + 1.1% koersopslag is als je geld opneemt bij een automaat (daarnaast kan het zo zijn dat de Hongaarse bank je ook nog om een toeslag vraagt). Bij de ABN Amro betaal ik ook geld voor het opnemen van geld uit een automaat, namelijk €2,25 + 1,2% valutakoersopslag.

    Voor zover ik het begrijp, betaal je geen €3,50 per transactie in bijv. winkels en restaurants. Daarover betaal je alleen de 1.1% koersopslag. Op de site van Rabobank staat namelijk het volgende:

    Betaal je met je betaalpas in vreemde valuta? Dan rekenen we per betaling een koersopslag van 1,1%.

    Kijk hier voor alle informatie over betalen in het buitenland met de Rabobank.

    Hopelijk heb ik je hier nog wat verder mee geholpen.

    Heel veel plezier in Boedapest!

Leave a Reply