Munteenheid Hongarije en betalen in Boedapest

Wat is nou ook alweer de munteenheid in Hongarije? Kan ik in Boedapest met mijn creditcard betalen? Waar kan ik wel en niet geld opnemen, of wisselen? En hoeveel fooi geef ik? Op deze pagina vind je een antwoord op veelgestelde vragen over geld en betalen in Boedapest.

Munteenheid Hongarije

In Hongarije kun je niet betalen met de euro. In Boedapest en dus in heel Hongarije is de euro (nog) niet ingevoerd. De munteenheid waarmee je betaalt is de Hongaarse Forint, ook wel afgekort als HUF of Ft.

Waarde HUF en omrekenen

Om te weten wat de actuele waarde is van de HUF en dus makkelijk uit te rekenen hoeveel een product omgerekend kost in euro’s kun je het beste een app downloaden. Er zijn verschillende apps die je helpen met de omrekening van Hongaarse Forint naar Euro’s. Zoek in de Google Playstore of in de App Store naar valuta en daar zul je meerder voorbeelden vinden. Persoonlijke favoriet is de app ‘Currencies’, maar er zijn talloze van deze apps dus kijk ook wat je zelf prettig vindt in gebruik. Grofweg zou je voor nu de vuistregel kunnen hanteren dat je het bedrag dat je betaalt door 3 moet delen en er dan de komma 3 plekken naar voren moet verschuiven. Oftewel: 1000FT is ongeveer 3 euro, dat bereken je zo: 1000:3 = 333 en als je dan de komma 2 plekken naar voren verschuift kom je uit op €3,33. Nogmaals dit is wel echt grof geschat!

Geld wisselen

In Boedapest kun je je euro’s voor Hongaarse Forinten wisselen bij banken. Doe dit niet op het vliegveld van Boedapest zelf bij een van de louche wisselkantoortjes. Daar betaal je veel te veel voor het wisselen van euro’s naar Hongaarse Forinten. Helaas betaal je ook heel veel als je geld pint bij de pinautomaten op het vliegveld, je betaalt daar zo’n 20% (!) teveel. Persoonlijk zou ik dus van het vliegveld naar de stad gaan en dan bij de bus een kaartje uit het automaat halen door te pinnen, of als je met de taxi gaat daar pinnen. Vervolgens kun je dan in de stad geld opnemen bij een pinautomaat. Let wel op dat je geen geld bij een ATM haalt (zie hieronder). Wil je per se geld wisselen, ga dan alleen naar IBLA change in de binnenstad. Die biedt de meest redelijke wisselkoers. Het adres: Bajcsy-Zsilinszky út 5.

Geldautomaten en geld pinnen Boedapest

In Boedapest zijn er op veel plekken pinautomaten te vinden. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat je zonder geld komt te zitten. Hou er wel rekening mee dat je bank een geldbedrag vraagt voor het opnemen van geld in het buitenland. En haal géén geld uit een ATM of een andere losse machine die niet aan een bank vastzit. Dan moet je veel teveel geld betalen voor een transactie. Dat kan je dus duur komen te staan. Haal alleen geld uit machines die bij een bank horen. Let op: als je bij het pinautomaat de keuze voorgelegd krijgt of je wilt afrekenen in euro’s of in HUF kies dan voor het laatste! De eerste optie lijkt verleidelijk en je ziet ook meteen hoeveel het bedrag dat je opneemt in euro’s is, maar je bent uiteindelijk duurder uit. Kies dus voor afrekenen in Forinten.

Betalen met pinpas

Op de meeste plekken in Boedapest kun je gewoon betalen met je pinpas. Dit is de allergoedkoopste optie voor je, omdat je dan geen transactiekosten hoeft te betalen. Toch zou ik je wel altijd willen adviseren cashgeld op zak te hebben. Dat is altijd handig.

Betalen met creditcard

Je kunt op veel plekken in Boedapest met creditcard betalen, maar hou er wel rekening mee dat je in de kleinere restaurants, op de markt of in kleine winkeltjes je niet met creditcard kunt betalen. Het beste is om dus altijd wat cashgeld achter de hand te houden.

Fooi geven in Boedapest

Het is in Boedapest normaal om een fooi achter te laten in een restaurant als je tevreden bent met de service.  Het hoeft niet als je alleen ergens een drankje hebt gedronken (alhoewel fooi natuurlijk altijd op prijs wordt gesteld), maar als je ergens een maaltijd nuttigt is het niet meer dan normaal om een fooi achter te laten. Waar je dan aan moet denken?  Aan zo’n 10% tot 15% bovenop het bedrag dat je moet afrekenen. Je kunt de rekening naar boven afronden of het geldbedrag los geven als je afrekent. Persoonlijk vind ik het ook belangrijk om fooi te geven als je je bedenkt dat de personeel in de horeca minder dan 2 euro per uur (!) verdient en dus zeer afhankelijk is van de fooi van hun klanten.

Let op: in sommige restaurants word er servicekosten gerekend, dit staat dan op de rekening. Dit betekent overigens niet altijd dat dit fooi naar het personeel gaat.

Kosten Boedapest

Wil je weten of Boedapest duur is, wat de goedkope en gratis bezienswaardigheden in de stad zijn en op welk budget per dag je ongeveer moet rekenen? Lees dan mijn blog Is Boedapest duur? om te zien wat de prijzen in Boedapest zijn.

Lees ook

Geen reacties

    Laat een reactie actie