Parlementsgebouw Boedapest: Openingstijden, tickets & meer

Parlementsgebouw Boedapest

Het Hongaars Parlementsgebouw in Boedapest is een van de meest indrukwekkende gebouwen in de stad. Wil jij graag een bezoek brengen aan dit Hongaarse icoon? Hier vind je alle openingstijden, prijzen, tickets en andere benodigde informatie.

Openingstijden

Dit zijn de openingstijden van het Hongaarse Parlementsgebouw:

DatumTijd
1 april - 31 oktober08.00 - 18.00 uur
1 november - 31 maart08.00 - 16.00 uur

Je vindt het bezoekerscentrum als je aan de kant van de Donau staat, met je gezicht naar het parlementsgebouw toe, aan de linkerzijde van het gebouw.

Prijzen & Tickets

Je kunt het Parlementsgebouw in Boedapest alleen bezoeken onder begeleiding van een gids. De prijs van deze rondleiding hangt samen met je nationaliteit. Nederlanders krijgen korting, omdat we in de EU wonen. Vergeet niet je paspoort mee te nemen, zodat je kunt laten zien dat je recht hebt op korting.

Soort bezoekerHUFEURO
Volwassene3500€10
Student (6 - 24 jaar)1900€5,50
Volwassene (geen EU)6700€20
Student (6 - 24, geen EU)3500€10
Kinderen onder 6 jaarGratisGratis

Let op: de prijzen in euro zijn bij benadering. Bekijk altijd zelf de huidige stand van de Hongaarse Forint (HUF).


Koop tickets Hongaars Parlementsgebouw

Per dag mogen er maar een beperkt aantal mensen het Hongaars Parlement in. Wil je zeker zijn van een plek voor de rondleiding, bestel dan nu je tickets online!

Dit zijn de voordelen van je tickets nu bestellen:

Vermijd een lange wachtrij
Wees verzekerd van een plek

Ik heb deze rondleiding zelf ook gedaan en kan het je zeker aanraden. Het parlementsgebouw is van binnen net zo mooi als van buiten en het Gouden Traphuis en de inrichting van dit pand zijn erg indrukwekkend. Ook heeft gids veel kennis en leer je allerlei interessante dingen over het gebouw. Mijn gids had ook humor, wat de rondleiding extra leuk maakte.Routebeschrijving Parlementsgebouw Boedapest

Adres: Kossuth Lajos tér 1-3
Metro: M2 (rode lijn),uitstappen bij halte Kossuth Lajos tér
Tram:
Tram 2, uitstappen bij halte Kossuth Lajos tér
Bus:
Lijn 15, uitstappen bij halte Kossuth Lajos tér
Boot:
D11 of D12
Te voet:
Als je langs de Donau wandelt richting de Margaret brug, kom je ook langs het Hongaars Parlementsgebouw.

Virtuele tour Hongaars Parlementsgebouw Boedapest

Wil je alvast een indruk krijgen van het gebouw? Loop dan zelf door het gebouw heen:

Het Hongaars parlementsgebouw in cijfers

Om je een beetje een idee te geven van de grootte van het gebouw hierbij een aantal cijfers:

  • Het oppervlakte van het gebouw is 18.000 m2. Dat kun je vergelijken met 50 rijen met appartementen van 5 verdiepingen hoog.
  • Het gebouw heeft bijna 700 kamers (691 om exact te zijn).
  • Als je alle traptreden in het parlement zou willen belopen ben je wel even bezig, die hebben namelijk een totale lengte van 20 km (!).

Over de architect & de bouw

Net als het vissersbastion werd het Parlementsgebouw gebouwd ter ere van het duizendjarig jubileum van Hongarije. In 1880 werd er een prijsvraag uitgeschreven die gewonnen werd door Imre Steindl. Voor zijn ontwerp werd de architect geïnspireerd door het Parlementsgebouw in Londen. Zijn visie was bovendien dat het gebouw met zoveel mogelijk Hongaarse bouwmaterialen en met behulp van lokale ambachtsmannen en producenten gemaakt moest worden. En zo geschiedde.

De bouw van het parlementsgebouw nam maar liefst 17 jaar in beslag en werd uiteindelijk in 1902 afgerond. Net iets te laat dus voor de viering van het jubileum van Hongarije.

Het gebouw herbergt tegenwoordig onder andere: de Heilige kroon, de Koninklijke scepter en de koningsappel.

Nu boeken
Vier dagen in Boedapest inclusief vlucht en hotel nu al vanaf €175! Boek nu je stedentrip via tui.nl. Met een compleet verzorgde reis maak je het boeken van een trip heel gemakkelijk voor jezelf. Maar je kunt natuurlijk ook een los hotel boeken via bijvoorbeeld booking.com.

Lees ook

Heb je vragen? Laat ze hieronder achter en ik beantwoord ze zo snel mogelijk! Ik vind het ook heel als je naar het Hongaars Parlementsgebouw geweest bent en me laat weten wat je ervan vond.

No Comments

    Leave a Reply