Citytrip Boedapest: 10 dingen die je vooraf moet weten

Boedapest is een fan-tas-ti-sche stad. De culturele rijkdom, de diversiteit aan bouwstijlen, de Donau met zijn 9 bruggen en de vele mooie uitzichten over de stad zijn slechts een aantal redenen waarom een stedentrip naar Boedapest een must is. Maar er zijn wel een aantal dingen die handig en leuk zijn om te weten voordat je op het vliegtuig stapt. Hieronder zet ik de belangrijkste voor je op een rijtje.

#1 Boedapest is goedkoop

Boedapest is een goedkope stad om te verblijven en jezelf te vermaken. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat je Hongaarse Forinten er in een rap tempo doorheen vliegen. Zo betaal je voor een goede maaltijd inclusief drankje gemiddeld zo’n 13 euro, maar kun je als je het echt rustig aan doet al vanaf 9 euro dineren. Voor een Latte Machiato betaal je hier iets meer dan 2 euro en voor een uitgebreide lunch ben je rond de 8 euro kwijt.

#2 Hongaren zijn niet onbeleefd of stug

Zit je in een restaurant in Boedapest dan kan het gebeuren dat niemand je helpt totdat je daar zelf om vraagt. Dat vinden wij stug of zelfs onbeschoft. Dit is echter – uitzonderingen daar gelaten – niet het geval. Wat belangrijk is om te weten, is dat de Hongaren een andere cultuur hebben. Door de Hongaren wordt het juist als beleefd gezien om een ander met rust te laten. Ze vragen dus bewust niet direct wat je wilt eten, omdat ze je eerst rustig de kaart willen laten bekijken. Wij maken contact, zij houden afstand. Maar uit beleefdheid! Hou dat altijd in je achterhoofd.

#3 Geld haal je níet uit de ATM (en niet op het vliegveld!)

Op het vliegveld en overal in de stad vind je ATM automaten. Lekker handig zou je denken, want dan kun je op veel plekken contant geld opnemen. Niet doen! Bij de ATM automaten betaal je namelijk hele hoge transactiekosten. Geld kun je het beste opnemen bij geldautomaten die aan een bank vastzitten en dus van de bank zijn. Op het vliegveld is die optie er niet, dus zou ik je aanraden om daar helemaal geen geld op te nemen. Als je met het Openbaar Vervoer vanaf de luchthaven naar de stad gaat kun je met je pinpas een ticket kopen uit het automaat en bij taxichauffeurs kun je in de auto pinnen. Of nog handiger: een taxi vooraf boeken en betalen (dat kan heel gemakkelijk hier).

#4 Leer een paar woordjes Hongaars

Er zijn niet veel mensen die proberen Hongaarse woorden onder de knie te krijgen voor of tijdens hun citytrip in Boedapest. Dat lijkt misschien ook een onmogelijke opgave, omdat de taal zo ingewikkeld is. Maar de woorden ja, nee, tot ziens en bedankt zijn echt niet zo ingewikkeld. Zie hier. Mijn ervaring is dat, juist omdat vrijwel niemand hiervoor de moeite neemt, de Hongaren gaan stralen als je iets in het Hongaars zegt. Met als hoogtepunt een oudere supermarktmedewerker die me spontaan een staande ovatie gaf. Écht de moeite waard.

#5 Je kunt water uit de kraan drinken

Je kunt in Boedapest volledig veilig water uit de kraan drinken. Het voldoet aan de Europese richtlijnen voor drinkwater. Ooit is er door een website foutief meegedeeld dat het niet veilig was en dat heeft de geruchten doen verspreiden dat je niet uit de kraan kunt drinken. Maar dat is niet waar. Ik herhaal het daarom nog een keer: het kraanwater in Boedapest is 100% drinkbaar. Uiteraard zit er wel een andere smaak aan het water, zoals dat ook in andere Europese landen het geval is.

eetcultuur Boedapest

#6 Er is een rijke eetcultuur

Je zou het misschien niet verwachten, maar Boedapest heeft een echte eetcultuur. Wij denken bij Hongarije meteen aan goulash. Maar daar doe je het veel en veel te kort mee. In Boedapest vind je meerdere sterrenrestaurants, de vegan restaurants poppen overal op en vegetarisch eten lijkt er meer ingeburgerd te zijn dan hier. Een perfecte plek voor foodies dus. Kijk ook eens bij mijn tips voor leuke restaurants in Boedapest.

#7 Je hebt geen reisstekker nodig

Super handig, in Boedapest heb je geen speciale reisstekker nodig. Je kunt dus gewoon al je elektronische apparaten zonder problemen in een Hongaars stopcontact steken.

szimpla kert

#8 Dansen in vervallen gebouwen

Een biertje drinken in een biertuin, of een pálinka (de Hongaarse schnaps) in een vervallen pand is hier eerder regel dan een uitzondering. In een vervallen pand? Ja, je leest het goed. Boedapest staat bekend om zijn ruin bars. Dit zijn bars die opgetrokken zijn in panden die verlaten en afgedankt zijn. Ze zijn fantastisch creatief ingericht met spullen die linea recta uit de kringloopwinkel lijken te zijn gekomen. Heb je geen zin om je in het uitgaansleven te wagen, stap dan zeker een keer overdag bij Szimpla Kert binnen voor een drankje.

#9 Gewoontes in een restaurant

Zoals je hierboven al even hebt kunnen lezen, hebben de Hongaren andere gewoontes en gebruiken dan wij. Kom je een restaurant binnen zorg dan dat je altijd de volgende dingen doet:

– zeg de ober gedag (ook als ze je niet of nauwelijks aankijken)
– vraag of je ergens kunt zitten (ook als het complete restaurant leeg is)
– geef bij de ober aan als je alleen iets wilt drinken en het rond etenstijd is

citytrip Boedapest

#10 Je vindt ‘r de leukste koffiebarretjes (en -huizen)

Koffieliefhebbers kunnen tijdens hun trip naar Boedapest hun hart ophalen. Er zijn niet alleen heel veel leuke plekken om koffie te drinken, maar ze schenken ook nog eens de beste koffie. Het beroep van Barista is hier echt tot kunst verheven. En omdat de koffie zo goedkoop is is het gevaar groot dat je maar heerlijke koffies blijft drinken. Van oudsher heeft Boedapest bovendien een traditie met koffiehuizen. Bezoek er dan ook zeker een. Wat dacht je van New York Café, ooit uitgeroepen tot het het mooiste koffiehuis ter wereld? Lees ook mijn artikel over koffie drinken in Boedapest.

Nu boeken
Vier dagen in Boedapest inclusief vlucht en hotel nu al vanaf €250! Boek nu je stedentrip via tui.nl. Met een compleet verzorgde reis maak je het boeken van een trip heel gemakkelijk voor jezelf. Maar je kunt natuurlijk ook een los hotel boeken via bijvoorbeeld booking.com.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply