Handige Hongaarse woorden en zinnen

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind het leuk om als ik naar een vreemd land toe ga ook altijd een paar woordjes te kunnen spreken. Daarom hier wat handige Hongaarse woorden en zinnen op een rij, zodat je je Hongaars alvast een beetje kunt oefenen voordat je op stedentrip naar Boedapest gaat.

Ik heb de uitspraak erbij gezet, maar twijfel je nog over hoe de uitspraak nou precies is? Vraag het dan na in je hotel of in een restaurant. De Hongaren helpen je graag verder.

Hallo & tot ziens

Om hallo en tot ziens te zeggen kun je hetzelfde woord gebruiken. Uiteraard zijn er net als in het Nederlands een heleboel manieren om deze woorden te zeggen, maar om het je makkelijk te maken zou ik alleen het volgende woord onthouden: szia. Spreek uit als sieja. Dit woord kun je makkelijk onthouden door te denken aan see ya, wat slang voor see you op z’n Amerikaans.

Nederlands Hongaars Uitspraak
Hallo Szia Sieja
Doei Szia Sieja

Ja, nee & alstublieft en bedankt

Leer onderstaande woorden echt uit je hoofd. Je zult zien hoe leuk de Hongaren het vinden als je je best doet om hun taal te spreken. Toen ik op een dag ‘köszönöm’ (spreek uit keuseuneum), oftewel dankjewel, tegen een wat oudere medewerker in een supermarkt zei begon hij te stralen en in zijn handen te klappen. En zo simpel is het. Wij vinden het toch ook heel leuk als een toerist ‘dankjewel’ tegen ons zegt?

Nederlands Hongaars Uitspraak
Ja Igen Iegen
Nee Nem Nem
Alstublieft Tessék Teshsheek
Bedankt Köszönöm Keuseuneum

Overigens kun je het woord ‘bedankt’ als volgt onthouden: Hongaren onderling zeggen kussie (dit is fonetisch geschreven) tegen elkaar. In het begin dacht ik daar steeds aan en zo kon ik ook Köszönöm (kussen ‘m) onthouden.

Telwoorden

Nederlands Hongaars Uitspraak
1 egy edj
2 kettő ketteo
3 három haarom
4 négy needj
5 öt eot
6 hat hat
7 hét heet
8 nyolc njoltz
9 kilenc kilentz
10 tíz tiez

Dagen van de week

Nederlands Hongaars Uitspraak
Maandag
Hétfő
Heetfeo
Dinsdag Kedd Kedd
Woensdag Szerda Serda
Donderdag Csütörtök Tsuteurteuk
Vrijdag Péntek Peentek
Zaterdag Szombat Sombat
Zondag Vasárnap Wasaarnap

Andere handige woorden

Nederlands Hongaars Uitspraak
Open Nyitva Njieva
Gesloten Zárva Saarva

Taalweetjes Hongaars

Oh en dan nog wat leuk weetjes. Ik heb me laten vertellen dat Hongaars de op 5 na moeilijkste taal ter wereld (!) is. Wat wil je met zo’n 17 verschillende naamvallen. Het is dus niet makkelijk om te leren. Maar… het is wel een hele logische taal. Het is de op 2 na meest logische taal ter wereld. De nummer 1? Latijn. Of het daadwerkelijk de op vijf na moeilijkste taal en de op twee na meest logische taal is? Dat durf ik je niet met zekerheid te zeggen. Maar ik vond het wel leuk klinken.

En dan nog een ander weetje. Het Hongaars staat bekend om zijn lange woorden. Sommige extreme woorden klinken voor ons als een hele zin, maar zijn feitelijk dus maar 1 woord. Denk dus nog maar twee keer na als je naast de bovenstaande woorden een taalcursus wilt volgen.

Wat wil jij weten?

Hopelijk heb je wat aan deze Hongaarse woorden en ga je ze gebruiken op je reis naar Boedapest. Waar zou jij graag eens wat over willen lezen? Laat een reactie hieronder achter zodat ik daar wellicht ook eens een blog aan kan wijden.

Lees ook

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  André
  9 januari 2020 at 20:04

  Hallo Maaike,
  Allereerst mijn complimenten voor alle informatie die je op een duidelijke en leuke manier met ons wilt delen.
  Je geeft het zelf al aan; Hongaars is niet de makkelijkste taal om te leren.
  Mijn vraag is dan ook: Spreekt de Hongaar zelf een beetje buiten de eigen grenzen en zo ja, met welke taal kun je dan het best uit de voeten?
  Groeten, André

  • Reply
   Maaike
   14 januari 2020 at 10:15

   Dag André,

   Dankjewel voor je leuke berichtje! Sorry voor mijn verlate reactie, ik was in Griekenland vandaar.
   Dat is een goede vraag. Mijn ervaring is dat de Hongaren over het algemeen redelijk tot goed Engels spreken. Zeker degenen die in de toeristenbranche werken. Je zult in Boedapest geen moeite hebben om te communiceren met de Hongaren. Uiteraard uitzonderingen daargelaten.

   Groeten!
   Maaike

   • Rob Jakobs
    2 juli 2022 at 11:28

    Ik stuitte toevallig op jouw pagina Maaike. Leuk geschreven! Ik woon nu 2,5 jaar permanent in Hongarije, maar niet in Budapest. Buiten Budapest valt de talenkennis van Hongaren enorm tegen! Zelfs jonge mensen kunnen zich zelden in het Engels uitdrukken. Dat is dus heel anders dan in Budapest. Ook Duits of een andere taal kennen de meesten ook niet. Oudere mensen, vooral in het noorden, willen nog wel eens Duits spreken.
    Ik denk dat Hongaars misschien wel de moeilijkste taal van de wereld is. Maar het went wel, zij het heel langzaam. Ik ken redelijk veel woordjes, maar het probleem is het bouwen van zinnen. Ik kan wel in vloeiend Hongaars zeggen, dat ik niet goed Hongaars spreek. De Hongaren kijken dan wel eens verbaasd, omdat ik het blijkbaar goed zeg…
    Nog een kleine aanvulling: ‘szia’ is zoiets als doei. Dat zeg je eigenlijk niet tegen vreemden. Trouwens… als je szia wilt zeggen tegen meer dan één persoon, dan zeg je ‘sziastok’. Ja ik heb dat ook niet verzonnen. Je kunt ook gewoon ‘hello’ zeggen. Het grappige is, dat de Hongaren dat ook zeggen als je weg gaat.
    Nu ik toch bezig ben… ik zou de uitspraak van ö schrijven als ‘eu’ ipv ‘eo’. En is het je ook opgevallen, dat je een ‘o’ kunt hebben met puntjes erop, maar ook met streepjes? Bijvoorbeel öt (puntjes) en kettő (streepjes). Het verschil in uitspraak is, dat je die met de streepjes langer maakt en die met de puntjes kort houdt.

    En dan nog één dingetje: Hongarije is veel meer dan Budapest. Net als dat Nederland veel meer is dan Amsterdam. Echt de moeite waard om een rondreis te maken. Dat hebben mijn vrouw en ik ook gedaan en twee maanden later hadden we er een huis gekocht… Groet!

   • Maaike
    21 juli 2022 at 11:23

    Dag Rob,

    Wat een ontzettend leuke en uitgebreide reactie. Dankjewel!

    Wat fantastisch dat je nu 2,5 jaar in Hongarije woont en wat goed dat je je de taal eigen probeert te maken. Dat zal inderdaad heel erg moeilijk zijn. Dankjewel voor al je aanvullingen. Ik zal als ik binnenkort tijd heb het artikel updaten.

    En je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Hongarije is heel veel meer dan Boedapest. Ik zou graag een keer een rondreis maken door Hongarije, want ik ik heb al vaak gehoord hoe prachtig het er is.

    Een hartelijke groet en veel geluk gewenst in het mooie Hongarije,
    Maaike

Leave a Reply