Boedapest in 1 dag – Schema voor 24 uur in de stad

Wil je Boedapest in 1 dag zien? Dat kan. Het lijkt misschien kort, maar… je bent er een hele dag! Veel grote bezienswaardigheden liggen niet ver van elkaar en dus kun je nog best het een en ander van het ‘Parijs van het Oosten’ zien. Maar ja, keuzes moeten er zeker gemaakt worden. Hieronder een selectie van wat je zou kunnen doen in de kostbare uren dat je er bent.

Blijf je meer dagen in Boedapest of wil je je eigen schema samenstellen? Lees dan ook het artikel: dit móet je doen in Boedapest.

1. Wandel rond in het Kasteeldistrict

Ga van start in het kasteeldistrict (kijk hier voor een routebeschrijving). Als je in Boedapest bent kun je hier echt niet omheen. Met zijn kronkelende straatjes en charmante keitjes op de straten is dit een buurt waar je zeker gewandeld wilt hebben. Bovendien staan hier een aantal van de meest bekende en belangrijke bezienswaardigheden van de stad: het Vissersbastion, het Burchtpaleis en de Matthias Kerk. Loop eerst naar het Burchtpaleis waar je kunt genieten van het uitzicht van de stad en je in de tuinen kunt lopen. Je zou naar de nationale Gallerie in het paleis kunnen, maar gezien het beperkte aantal uren lijkt dat geen logische keuze. Vanaf het Burchtpaleis loop je richting de Matthiaskerk, gegarandeerd schiet je daar een aantal mooie plaatjes en je kunt uiteraard ook naar binnen. Wil je dit proces wat versnellen, zorg er dan voor dat je van tevoren tickets online koopt (dat kan hier). Vanaf de Matthiaskerk ben je in een paar stappen bij het vissersbastion. Geniet van het mooi uitzicht en van de bijzondere architectuur van dit bouwwerk.

Benodigde tijd: zo’n 2 uur

1 dag boedapest

2. Loop over de Kettingbrug

Loop de trappen van het vissersbastion af en wandel richting de beroemde kettingbrug. Want ook hier geldt: when in Boedapest, go see de Széchenyi Kettingbrug. Deze brug verbindt Boeda en Pest met elkaar en staat op vele ansichtkaarten. Vanaf de brug heb je een mooie kijk op de Donau en de beide zijden van de stad. Het Vissersbastion, het Burchtpaleis en het Hongaars Parlement rijzen met hun imponerende architectuur boven de oevers van de rivier uit. Let wel op! De kettingbrug sluit in 2018 voor werkzaamheden. Helaas is het nog niet bekend, wanneer dit exact zal gebeuren. Of de brug ook gedurende de complete periode afgesloten is voor voetgangers, is mij niet helemaal duidelijk.

Benodigde tijd: zo’n 30 minuten (uiteraard kun je sneller de brug over, maar ik ga er vanuit dat je ook wilt genieten van het uitzicht en foto’s wilt nemen en bovendien moet je ook nog naar de brug toe)

3. Flaneren langs de oevers van de Donau

Sla na de kettingbrug linksaf en loop een stuk langs de oevers van de Donau. Geniet van het uitzicht vanaf deze kant van de Donau en zie het Vissersbastion nu eens vanuit een ander gezichtspunt. Je komt langs het beroemde schoenenmonument, waar 60 paar metalen schoenen staan ter nagedachtenis aan de Joodse mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog langs de oevers van de kade zijn gefusilleerd.

schoenen aan de donau

Benodigde tijd: zo’n30 minuten

4. Bewonder het Hongaars Parlementsgebouw

Als je verder loopt zie je aan je rechterhand het Hongaars parlementsgebouw opdoemen. Steek de straat over en beklim de trappen om zo op het plein voor het parlementsgebouw te belanden. Hier zie je het beeld van een man te paard. Deze man is niemand minder dan Andrássy, de minister-president van Boedapest tussen 1867 en 1871. Loop op je gemak om het Hongaars Parlementsgebouw heen en neem de tijd om dit imponerende gebouw te fotograferen en in je op te nemen.

Parlementsgebouw Boedapest

Benodigde tijd: ongeveer30 minuten

6. Lunchen met strudel

Inmiddels is het tijd voor lunch. Als je dat op een speciale plek wilt doen kun je dat doen in het oudste strudelhuis in Boedapest, Reteshaz. Ze hebben hier niet alleen – de voor ons meest bekende – appelstrudel, maar je vindt hier strudel in alle soorten en maten. Van hartig tot zoet, van strudel met zalm tot strudel met druiven. De strudel is er heerlijk en de ambiance is ook leuk. In dit strudelhuis ben je ook gelijk onderweg naar een van de volgende must sees tijdens je dagje Boedapest. Van tevoren reserveren doe je hier.

5. Sint Stefanusbasiliek & de Andrássy Boulevard

Wandel vanaf het parlementsgebouw naar de Sint Stefanusbasiliek, of pak de metro (metrolijn M2) naar Deak Ferenc Tér en wandel vanaf daar richting de Basiliek. Als je wilt kun je de basiliek ook beklimmen voor een fraai uitzicht en een klein bedrag van ongeveer 2 euro. Vanuit de basiliek loop je zo de Andrássy Boulevard op, wat door de Hongaren zelf beschouwd wordt als de Champs- Élysées van de stad.

Sint Stefanus Basiliek

6. Rondvaart over de Donau óf badderen in een badhuis

Inmiddels heb je al veel hoogtepunten in Boedapest gezien en zou het zomaar kunnen zijn dat je al aardig moe bent van al het wandelen en de vele indrukken. Daarom is het nu tijd om iets meer achterover te leunen en tóch iets te doen wat je zeker gedaan moet hebben in Boedapest: ofwel een rondvaart over de Donau maken, ofwel een duik nemen in een van de vele badhuizen. Als je naar een badhuis wilt, zou ik aanraden om naar het Széchenyi badhuis te gaan, omdat het zowel een mooi badhuis is als je ook nog meteen het Heldenplein en een deel van het stadspark te zien krijgt als je hier naartoe op weg gaat. Als je maar een dag hebt is het wel zo handig om van tevoren tickets te boeken. Deze rondvaart heb ik zelf gemaakt en is wat mij betreft echt een aanrader. Als je van tevoren wilt boeken voor Széchenyi badhuis of een ander bad, dan kan dat hier.

rondvaart boedapest

Benodigde tijd rondvaart: 1,5 uur
Benodigde tijd badhuis: 1,5 a 2,5 uur

7. Eten

Nu is het tijd om ergens lekker een hapje te eten. Waar? Lees mijn artikel met leuke restaurants in Boedapest.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply