Rolstoeltoegankelijkheid Boedapest

Op deze pagina vind je zoveel mogelijk informatie over de rolstoelvriendelijkheid van Boedapest. Mochten jouw ervaringen anders zijn of heb je aanvullingen: laat het dan weten via het contactformulier.

Rolstoel in Openbaar Vervoer Boedapest

De Hongaarse vervoersmaatschappij BKK heeft veel aandacht besteedt aan het zo toegankelijk mogelijk maken van het openbaar vervoer, voor mensen met een fysieke beperking. Zij streven ernaar om alle openbaar vervoer-middelen rolstoeltoegankelijk te maken. In 2015 kreeg Boedapest zelfs een speciale vermelding bij de Acces City Awards waarbij hun werk op het gebied van toegankelijkheid in Openbaar Vervoer geroemd werd.  In de reisplanner van BKK kun je per vervoersmiddel zien of deze wel of niet rolstoelvriendelijk is.  Dit zijn de huidige mogelijkheden:

Rolstoeltoegankelijkeid in bus en trolleybus

Meer dan de helft van de bussen die in Boedapest rondrijden zijn nieuwe, laagvloers bussen. Dat houdt in dat inmiddels 97% van de bussen volledig of gedeeltelijk toegankelijk is voor mensen in een rolstoel en bij bijna alle bushaltes kun je ook eenvoudig de bus weer uit. Op de site van BKK vind je hier een compleet overzicht met welke lijnen wel en niet te bereizen zijn met een rolstoel. Op alle lijnen van trolleybussen rijden er laagvloerse bussen, echter niet alle bussen op deze lijnen zijn laagvloers. De trolleybussen op de lijnen 74 en 79 zijn wel allemaal laagvloers, evenals de bussen op lijn 70 en 78  in het weekend (geldt dus niet voor lijn 70 en 78 op een doordeweekse dag).

Bus van deur tot deur

Dat de BKK echt het beste voorheeft met passagiers in een rolstoel blijkt wel uit deze speciale dienst die ze in leven hebben geroepen: de midibus. Deze speciale busjes, waarvan er 3 in de stad rondrijden, brengen mensen in rolstoel met optioneel een extra reiziger van deur tot deur. Deze service moet je echter wel vooruit boeken en de prioriteit ligt bij passagiers die dagelijks gebruik maken van deze service.

Een midibus bestellen kan via het volgende telefoonnummer: +36 703903414. Dat kan doordeweeks van 05:30 tot 23:30 uur en in het weekend van 08:00 tot 16:00 uur.

Rolstoeltoegankelijkheid metro

Er zijn speciale plekken voor de rolstoeltoegankelijke metro’s en je kunt een rolstoel vastzetten met de daarvoor bestemde riemen. Zie hier welke metrolijnen wel en niet toegankelijk zijn:

 • Metrolijn 1 is helemaal niet toegankelijk met de rolstoel.
 • Alle metros’ van Metrolijn 2 zijn toegankelijk met de rolstoel. Maar slechts 3 metrostations zijn volledig toegankelijk: Örs vezér Plein, Pillangó Straat en Puskás Ferenc Stadion.
 • Alle metros’ van Metrolijn 2 zijn toegankelijk met de rolstoel. Maar slechts 2 metrostations zijn volledig toegankelijk: Árpád Brug en Kőbánya-Kispest.
 • Metrolijn 4 is volledig toegankelijk met de rolstoel. Eveneens alle stations en platforms van lijn 4 zijn toegankelijk.

Rolstoeltoegankelijkheid trams

Alle trams op de lijnen 4 en 6 zijn volledig toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Op de halte Boráros Plein na, zijn ook alle haltes van deze lijnen geschikt voor rolstoelen. Op de site van BKK staat dat ook andere lijnen rolstoeltoegankelijk gemaakt worden, maar die informatie is verouderd dus wellicht zijn er al meer mensen rolstoelvriendelijk. De beste manier om dit te checken is via de handige reisplanner.

Pictogrammen herkennen

Lijnen die toegankelijk zijn voor rolstoelers bevatten een van de volgende pictogrammen:

Op deze lijn zijn alle voertuigen toegankelijk met rolstoel
Slechts een deel van de voertuigen op deze lijn is toegankelijk voor rolstoelers
Voertuigen zijn toegankelijk voor gedeeltelijk minder mobiele reizigers en bevat speciale zitplek.
Lift toegankelijk voor rolstoelen

Bron afbeeldingen: bkk.hu

Rolstoeltoegankelijkheid musea

Hier vind je een lijst met de meest makkelijk toegankelijke musea in Boedapest:

 • Museum van de schone kunsten
 • Hongaarse Nationale Galerie
 • Kunsthal
 • Hongaars Nationaal Museum
 • Landbouwmuseum
 • Museum van Transport

Rolstoeltoegankelijkheid badhuizen

Een aantal van de Hongaarse baden zijn zeer goed ingericht voor mensen in een rolstoel. De meeste van hen hebben zelfs een lift waarmee je in de baden kunt komen. Dit zijn de meest toegankelijke baden:

 • Géllert
 • Széchenyi
 • Ruda
 • Lukács
 • Dandár

Lees ook

No Comments

  Leave a Reply