Badhuis Boedapest: de beste baden op een rij

badhuis boedapest

Boedapest heeft veel bijnamen. Waaronder ‘Parijs van het Oosten’ en de ‘Parel aan de Donau’. Maar Boedapest wordt ook wel  ‘de stad van de badhuizen’ genoemd. En dat is natuurlijk niet voor niets. Het is namelijk de enige hoofdstad ter wereld waar helend water onder doorstroomt. Een bezoekje aan een badhuis is in deze stad daarom éxtra speciaal.

Top 4 badhuizen in Boedapest

Hoe word je wegwijs met 125 badhuizen? Ik maak het je makkelijk en heb de keuze voor je teruggebracht naar de 5 beste badhuizen van Boedapest, overigens in willekeurige volgorde. Nu hoef je alleen nog maar te kiezen welk bad het beste bij jouw wensen past. Of welke het dichtst bij je hotel ligt natuurlijk.

1. Széchenyi badhuis Boedapest

Baden Boedapest

Het bekendste badhuis in Boedapest is toch wel het Széchenyi bad. Misschien heb je weleens het beeld gezien van de oudere mannen die hier een potje schaken in het warme water. Dit badhuis is het grootste in de stad en een van de grootste thermale baden van Europa.

Het bad is in het begin van de twintigste eeuw gebouwd in neobarok stijl. Het is een indrukwekkend en zeer mooi gebouw. Als je in het buitenbad zit – wat zelfs open is als het buiten vries dat het kraakt – kijk je naar de fraaie façades van het pand. Maar ook binnen is het goed vertoeven. Je kunt kiezen uit veel verschillende baden en ook hier kijk je je ogen uit.

Ik heb me overigens laten vertellen dat het Széchenyi badhuis het populairste bad is onder de Hongaren zelf. Ja, het is toeristisch maar wel degelijk een duik in het warme water waard.

Aantal baden: 18, inclusief 3 buitenbaden
Prijs: vanaf v.a. 5500 HUF (ca. €17,50) – koop ticket
Openingstijden: 06.00 – 22.00 uur
Adres:
Kerület Állatkerti körút 9-11
Website:
www.szechenyibath.hu


Bestel nu je tickets voor Széchenyi badhuis

Wil je zeker zijn van een plekje en wil je een lange wachtrij vermijden? Bestel dan nu je ticket online voor maar €18.

Bestel hier je tickets voor Széchenyi badhuis


2. Gellért Badhuis

gellert badhuis

© www.spasbudapest.com

Alhoewel het hierboven genoemde Széchenyi badhuis al mooi is. In het in Art Nouveau stijl gebouwde Gellért Spa, weet je helemaal niet wat je ziet. Met zijn glas-in-lood ramen en kleurrijke mozaïektegels is dit bad met recht het mooiste badhuis in Boedapest.

Het gebouw is tussen 1912 en 1918 gebouwd en combineert twee dingen waar Boedapest zo bekend om staat: zeer mooie architectuur en thermaal water. Zelfs als je niet zo’n zin hebt in een duik in het warme water is het de dus moeite waard om het complex te bezichtigen.

Wil je liever iets actievers doen, dan in een warm bad hangen? Dat kan ook. Het Gellért Badhuis heeft ook een zwembad waar je baantjes kunt trekken.

Aantal baden: 13, inclusief 3 buitenbaden en een zwembad
Prijs: v.a. 5900 HUF (ca. €19)
Openingstijden: 06.00 – 20.00 uur
Adres:
Kelenhegyi útca 4
Website:
www.gellertbath.hu


Bestel nu je tickets voor Gellért Badhuis

Wil je zeker zijn van een plekje en wil je de lange wachtrij vermijden? Bestel dan nu je ticket online voor €19.

Bestel hier je tickets voor Gellért badhuis


3. Rudas Badhuis

Rudas Badhuis

© www.spasbudapest.com

Het Rudas bad is een overblijfsel uit de tijd dat de Ottomanen in Hongarije heersten. Het zal je dan ook niets verbazen dat het een van de het oudste badhuizen in de stad is en het een originele Turkse hamam is.

Alhoewel het badhuis in 2014 een grote renovatie ondergaan heeft vind je er nog steeds de originele elementen terug. Waaronder het bad met 8 hoeken, gelegen onder een hoge koepel. De stralen zonlicht die op een zonnige dag door de koepel naar binnen komen, geven een sprookjesachtige sfeer aan dit bad. Bijzonder aan het bad is de jacuzzi van waaruit je een mooi uitzicht over Boedapest hebt. Als je zorgt dat je in deze jacuzzi zit als de zon ondergaat belooft het een bijzondere zonsondergang te worden.

Dit bad houdt nog steeds vast aan eeuwenoude tradities. Maandag, woensdag, donderdag en vrijdag is het bad alleen open voor mannen. En alhoewel het badhuis vroeger überhaupt niet toegankelijk was voor vrouwen, kunnen dames nu op dinsdag het bad bezoeken. Dan is het namelijk alleen begaanbaar voor vrouwen. In het weekend kunnen stellen ook samen het badhuis bezoeken, want dan zijn zowel mannen als vrouwen welkom.

Aantal baden: 8
Prijs: v.a. 2600 HUF (ca. €10)
Openingstijden:
06. 00 – 22.00 uur
Adres:
Döbrentei tér 9
Website:
www.rudasbaths.com

4. Lukács Badhuis

© www.spasbudapest.com

Tot een paar jaar geleden ging je voor een echt Hongaarse ervaring naar het Lukács Badhuis. Maar de afgelopen jaren heeft het badhuis flink aan populariteit gewonnen.

Het Lukács badhuis werd in de 12e eeuw al gebruikt door ridders van Sint John die hun zieken erheen brachten voor genezing. En later – gedurende het Ottomaanse tijdperk – veranderen de Turken dit badhuis in een Hamam. Maar ‘pas’ in 1880 werd dit badhuis officieel heropend.

Dit bad onderscheid zich doordat het een unieke mix van moderne en een traditionele spa is. Naast de 8 baden, vind je er namelijk ook een infrarood sauna, een stoombad en een muur van Himalaya zout.

Aantal baden: 8, waarvan 2 buitenbaden en 1 zwembad
Prijs: v.a. 3700 HUF (ca. €15) & gratis voor Budapest Card houders
Openingstijden: 06.00 – 22.00 uur
Adres: Frankel Leó út 25-29
Website: en.lukacsfurdo.hu


Koop nu je tickets online

Wil jij niet in de rij en zeker zijn van een plekje? Bestel dan nu een van onderstaande tickets.


Lees ook

12 Reacties

 • Reply
  Vandermeulen Bea
  5 oktober 2019 at 14:48

  Hallo Maaike,
  De eerste twee badhuizen staan nu op hetzelfde adres…
  Ik denk…
  1. Allatkerti körút 9-11
  2. Kelenhegyi útca 4
  Groetjes,

  • Reply
   Maaike
   7 oktober 2019 at 09:40

   Oei, ik heb het gelijk aangepast! Bedankt voor de feedback. Dat is altijd erg fijn.

 • Reply
  Jan Nicolaij
  26 september 2019 at 15:13

  Hoi Maaike,

  Ik ben zeer benieuwd naar de badhuizen, het klinkt als een bijzondere ervaring. Wat doe je eigenlijk met je waardevolle spullen als je naar zo’n badhuis toegaat, hebben ze kluisjes? Je hebt natuurlijk altijd wel wat bij je, zelfs als je rechtstreeks van het hotel komt.

  • Reply
   Maaike
   27 september 2019 at 13:04

   Dag Jan,

   Het is inderdaad een bijzondere ervaring om eens naar een badhuis te gaan. Helemaal rond deze tijd van het jaar, aangezien het nu rustiger is dan tijdens het hoogseizoen. Er zijn gewoon kluisjes die je ter plekke kunt huren, dus dat is geen enkel probleem.

   Veel plezier in Boedapest!

 • Reply
  Ol
  3 september 2019 at 16:54

  Hoi, het adres van het badhuis 1 en 2 lijken omgewisseld 😉

  • Reply
   Maaike
   3 september 2019 at 18:42

   Dankjewel voor je oplettendheid! Ik heb het gelijk aangepast.

 • Reply
  Nancy
  28 juni 2019 at 15:47

  Hoi Maaike,
  Geweldig veel tips hier, top! Hoe lang ben je ongeveer zoet in zo’n badhuis? Wij gaan in september met een groep van 15 personen (gemengd).

  • Reply
   Maaike
   28 juni 2019 at 17:46

   Dankjewel Nancy, leuk om te horen! Goede vraag. En dat hangt natuurlijk ook een beetje af van jullie, maar als je bijvoorbeeld naar Széchenyi badhuis gaat dan zou ik op zo’n 3 uur rekenen. Uiteraard kan langer en korter ook, maar ik denk dat het wel een goed uitgangspunt is. Heel veel plezier gewenst in Boedapest! p.s. mocht je van tevoren kaartjes willen boeken voor Széchenyi dan kan dat hier, maar dat had je vast al gezien

 • Reply
  Maria
  7 mei 2019 at 15:35

  Hoi Maaike, wat een fijne website.! Kun je gemengd verblijven in de baden, of zijn mannen en vrouwen gescheiden?

  • Reply
   Maaike
   7 mei 2019 at 16:09

   Dag Maria,

   Dankjewel voor je compliment!
   Dat is afhankelijk van het badhuis waar je heen gaat. In Széchenyi badhuis, Géllert & Lukács badhuis kun je gemengd verblijven. In Rudas kun je alleen in het weekend samen naar het badhuis.

   Groeten,
   Maaike

 • Reply
  peter
  25 april 2019 at 21:41

  Hoi, complimenten voor je website. Zijn er echt wachtrijen voor die badhuizen?

  gr. peter

  • Reply
   Maaike
   26 april 2019 at 11:06

   Dankjewel Peter! De laatste keer dat ik in Széchenyi badhuis was moest ik een minuut of 10 wachten. Maar dat was buiten het hoogseizoen, dus tijdens het hoogseizoen denk ik dat je zeker een wachtrij kunt verwachten.

   Groeten,
   Maaike

Laat een reactie achter