Wat te doen in Boedapest? De beste tips

wat te doen in boedapest

Je staat op het punt een trip naar Boedapest te boeken, of je hebt alles al geregeld maar vraagt je nu af: ‘Wat te doen in Boedapest’? Hier vind je de beste tips om je reis naar de Hongaarse hoofdstad zo leuk mogelijk te maken.

Onderstaande dingen kun je allemaal één voor een van je ‘wat te doen in Boedapest’-lijstje afstrepen.

’s Avonds over de Kettingbrug wandelen

De kettingbrug is echt een icoon in Boedapest. De Hongaren trots zijn op deze beroemde brug en hij schittert dan ook op vele ansichtkaarten van de stad. De Kettingbrug was de eerste brug om de twee verschillende zijden van de stad  – Boeda en Pest – met elkaar te verbinden. En alhoewel het ook zeker aan te raden is overdag de oversteek via de brug te maken, is het ’s avonds een echte must. Boedapest is verschrikkelijk mooi verlicht in het donker en het uitzicht vanaf de brug op de verlichte stad is echt de moeite waard om te bewonderen. Het is zeer indrukwekkend om de stad zo in zijn volle glorie te zien. En voor iedereen die met zijn geliefde gaat is het ook nog eens heel romantisch. Overigens is de Kettingbrug ’s avonds zelf ook fraai verlicht.

Maak een ritje in een van de mooiste tramlijnen ter wereld

Voor nog geen euro maak je al een ritje met Tram 2. Deze tram voert je mee langs de oever van de Donau en tijdens de rit geniet je van de mooiste uitzichten op de heuvels van Boeda. Bovendien kom je langs het imposante Hongaarse Parlementsgebouw en kun je vanuit de tram een blik werpen op de kettingbrug. Het National Geographic Magazine riep deze tramlijn dan ook niet voor niets uit tot ‘de mooiste van Europa’ en hij kreeg een 7e plek in de ‘Top 10 van mooiste tramlijnen ter wereld’.

Koop fruit op de mooiste markt van Europa

Niet alleen heeft Boedapest een van de mooiste tramlijnen ter wereld; de grote markthal is uitgeroepen tot de mooiste markthal van Europa en heeft belangrijke architectuur prijzen gewonnen. Als je de markthal binnenloopt zie je meteen waarom dit gebouw al deze eer krijgt. De lichtinval door de vele grote en mooie ramen, het plafond met de stalen balken en de duizenden Hongaarse ‘Tsolnay’ tegels maken het geheel tot een lust voor het oog. Loop langs de vele stalletjes en tik er wat fruit of verse vis op de kop. Een ervaring die je bijna tot een local maakt, aangezien ook de Hongaren zelf dankbaar gebruikt maken van deze bijzondere markthal met zijn vele stalletjes.

Neem een duik in een thermaal bad

Boedapest staat bekend om zijn gunstige ligging bovenop natuurlijke warm water bronnen. Met maar liefst 120 van deze bronnen wordt de Hongaarse Hoofdstad soms ook wel liefkozend ‘De stad van de spa’s’ genoemd. Baden is een belangrijk onderdeel van de Hongaarse cultuur en de geschiedenis van de thermale baden reikt ver terug in de tijd. Zo lieten de Turken en de Romeinen baden aanleggen, om daar te kunnen ontspannen of zich te laten genezen door het helende water. Een aantal hiervan zijn nog steeds te bezoeken. In latere tijden werden de baden voorzien van steeds meer pracht en praal, waardoor je niet alleen kunt genieten van het warme water maar ook van hoe het gebouw eruit ziet. Een bezoek aan een badhuis is een must do als je er tijd voor hebt. Om het je wat makkelijker te maken heb ik de beste badhuizen op een rij gezet.

Bezoek een opera in de Hongaarse Staatsopera

Op vele to do lijstjes voor een bezoek aan Boedapest prijkt een opera bezoeken. En dat is terecht! De Hongaarse Staatsopera in Boedapest is een operagebouw zoals een operagebouw zou moeten zijn: met plafondschilderingen, fraaie barokke details en veel rood pluche. Bovendien staat het bekend om zijn goede akoestiek.

De mensen die voorjaar 2018 een bezoek brengen aan Boedapest kunnen helaas geen voorstelling bijwonen in dit gebouw. De Hongaarse Staatsopera wordt gerenoveerd en opent het doek op 28 mei. Wil je toch graag een opera of andere voorstelling bezoek in Boedapest? Dan kun je terecht in het Erkel theater, waar de voorstellingen nu plaatsvinden. Bekijk het programma hier.

Drink lokaal bier in een ruïne bar

Ruïne bars. Uh.. wat voor bars? Dit concept kennen wij niet in Nederland en is echt uniek voor Boedapest. De Hongaren bedachten ooit dat het wel leuk zou zijn om bars te starten in afgedankte gebouwen. Het bleef niet bij een bar, maar veel pubs en clubs volgden. In de meeste ruïne bars vind je de gekste spulletjes bij elkaar; de inrichting is vaak een bij elkaar geraapt zooitje. En alhoewel dat wellicht niet erg verleidelijk klinkt, is dat het zeker wel. Je zult er je ogen zeker weten uitkijken. En waar is het nou beter dan om een lokaal biertje of schnaps te drinken? Ga je liever overdag? Dat kan ook. Je kunt er gewoon een kop koffie, of iets anders drinken.

Geniet van het uitzicht op de Gellértheuvel

In Boedapest zijn er veel plekken van waar je een mooi uitzicht hebt over de stad. Maar de aangewezen daarvoor is toch wel bovenop de Gellértheuvel waar zich het hoogste punt van de stad bevindt. Op 235 meter hoogte geniet je van een spectaculair uitzicht over beide delen van de stad: Boeda en Pest. En dat is niet alles je treft hier ook het Hongaarse Vrijheidsbeeld. Bijzonder aan dit beeld is dat je het vanuit een groot deel van de stad hoog op de berg kunt zien prijken. Gellértheuvel is een van de plekken in Boedapest  op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Geniet van Hongaarse (koffie)specialiteiten

De Hongaren kennen een rijke koffiehistorie. In het begin van de twintigste eeuw kwamen er steeds meer koffiehuizen in de stad. Van 1910 sprongen de koffiehuizen als paddenstoelen uit de grond. Met als gevolg dat er rond 1930 zo’n 500 koffiehuizen waren. In een aantal daarvan verzamelden schrijvers, dichters en kunstenaars zich. Maar ook de gewone Hongaar ging er naartoe om koffie te drinken en het laatste nieuws en roddels te horen. In de tweede wereldoorlog en tijdens het communistisch regime gingen veel van de koffiehuizen helaas verloren. Maar tegenwoordig zijn een aantal van hen weer in ere hersteld. Ga bijvoorbeeld naar Ruszwurm. Dat is het oudste koffiehuis van Boedapest. Het is er wel toeristisch, maar ze hebben er heerlijke taartjes en een fraaie inrichting. Of bezoek Central Café (Centrál Kávéház) ook een café terug uit de tijd met een prachtige inrichting, heerlijke koffie en gebakjes om je vingers bij af te likken. Probeer de Dobos cake of de Eszterházy cake.

Waan je terug in de tijd in het Vissersbastion

Wat te doen in Boedapest? Naar het Vissersbastion gaan natuurlijk. Je kent het witte bouwwerk met zijn organische vormen en torens wellicht wel van de foto’s. Maar die wil je ook in het echt zien en bewandelen. Je waant je hier echt even terug in de tijd, zeker als je via de smalle straatjes met kleine klinkertjes wandelend omhoog kronkelt. En dat is ook zo bedoeld: het Vissersbastion is ter ere van het duizendjarig ‘jubileum’ van Boedapest ontworpen om een gevoel van geschiedenis op te roepen. Natuurlijk is het ook  mooi meegenomen dat je hier een fantastisch uitzicht hebt op de pest-zijde van de stad. Oh, en als je er toch bent kun je ook gelijk een bezoek brengen aan de Matthias Kerk als je dat wilt.

Lees ook

You Might Also Like

Geen reacties

    Laat een reactie actie