Wat te doen in Boedapest? De beste tips

Je staat op het punt een trip naar Boedapest te boeken, of je hebt alles al geregeld maar vraagt je nu af: ‘Wat te doen in Boedapest’? Hier vind je de beste tips om je reis naar de Hongaarse hoofdstad zo leuk mogelijk te maken.

Onderstaande dingen kun je allemaal één voor een van je ‘wat te doen in Boedapest’-lijstje afstrepen.

Waan je terug in de tijd in het Vissersbastion

vissersbastion boedapest

Wat te doen in Boedapest? Naar het Vissersbastion gaan natuurlijk. Je kent het witte bouwwerk met zijn organische vormen en torens wellicht wel van de foto’s. Maar die wil je ook in het echt zien en bewandelen.

Je waant je hier echt even terug in de tijd, zeker als je via de smalle straatjes met kleine klinkertjes wandelend omhoog kronkelt. En dat is ook zo bedoeld: het Vissersbastion is ter ere van het duizendjarig ‘jubileum’ van Boedapest ontworpen om een gevoel van geschiedenis op te roepen.

Natuurlijk is het leuk meegenomen dat je hier een fantastisch uitzicht hebt op de pest-zijde van de stad. Zeker met zonsondergang kan het er adembenemend mooi zijn. Oh, en als je er dan toch bent kun je ook gelijk een bezoek brengen aan de Matthias Kerk.

Wandel ’s avonds over de Kettingbrug

wat te doen in Boedapest Kettingbrug

De kettingbrug is echt een icoon in Boedapest. De Hongaren trots zijn op deze beroemde brug en hij schittert dan ook op vele ansichtkaarten van de stad. De Kettingbrug was de eerste brug om de twee verschillende zijden van de stad  – Boeda en Pest – met elkaar te verbinden.

Alhoewel het ook zeker aan te raden is overdag de oversteek via de brug te maken, is het ’s avonds een echte must. Boedapest is verschrikkelijk mooi verlicht in het donker en het uitzicht vanaf de brug op de verlichte stad is echt de moeite waard om te bewonderen. Het is zeer indrukwekkend om de stad zo in zijn volle glorie te zien.

Als alternatief zou je een avondrondvaart over de Donau kunnen maken. Ook dan zie je hoe prachtig de Hongaarse hoofdstad verlicht is na zonsondergang.

Neem een duik in een badhuis

badhuis boedapest

Boedapest staat bekend om zijn gunstige ligging bovenop natuurlijke warm water bronnen. Met maar liefst 120 van deze bronnen wordt de Hongaarse Hoofdstad soms ook wel liefkozend ‘De stad van de spa’s’ genoemd.

Baden is een belangrijk onderdeel van de Hongaarse cultuur en de geschiedenis van de thermale baden reikt ver terug in de tijd. Zo lieten de Turken en de Romeinen baden aanleggen, om daar te kunnen ontspannen of zich te laten genezen door het helende water. Een aantal hiervan zijn nog steeds te bezoeken. In latere tijden werden de baden voorzien van steeds meer pracht en praal, waardoor je niet alleen kunt genieten van het warme water maar ook van hoe het gebouw eruit ziet.

Een bezoek aan een badhuis is een must do als je er tijd voor hebt. Om het je wat makkelijker te maken heb ik de beste badhuizen in Boedapest op een rij gezet.

Tip! Koop nu alvast tickets voor het bekendste badhuis in Boedapest. Dan hoef je tijdens je vakantie niet in de rij te wachten en wandel je zo naar binnen.

Maak een rondvaart over de Donau

rondvaart Boedapest

Een trip naar Boedapest is eigenlijk niet compleet zonder een rondvaart over de Donau. Dit is een van de plekken met de mooiste uitzichten op beide oevers van de Donau. Je ziet de stad echt vanuit een zeer fraai perspectief.

Bovendien zijn de rondvaartboten voorzien van audioguides die je van achtergrondinformatie en leuke weetjes over de stad voorzien.

Als je een rondvaart wilt maken zijn er heel veel keuzemogelijkheden: overdag, ’s avonds als de stad mooi verlicht is, onder het genot van een livemuziek, of je kunt er zelfs een heerlijk diner nuttigen. Benieuwd? Lees dan eens voor je mogelijkheden mijn artikel over rondvaarten Boedapest.


Koop fruit op de mooiste markt van Europa

Wat te doen in Boedapest

Niet alleen heeft Boedapest een van de mooiste tramlijnen ter wereld; de grote markthal is uitgeroepen tot de mooiste markthal van Europa en heeft belangrijke architectuur prijzen gewonnen.

Als je de markthal binnenloopt zie je meteen waarom dit gebouw al deze eer krijgt. De lichtinval door de vele grote en mooie ramen, het plafond met de stalen balken en de duizenden Hongaarse ‘Tsolnay’ tegels maken het geheel tot een lust voor het oog.

Loop langs de vele stalletjes en tik er wat fruit of verse vis op de kop. Een ervaring die je bijna tot een local maakt, aangezien ook de Hongaren zelf dankbaar gebruikt maken van deze bijzondere markthal met zijn vele stalletjes.

Drink lokaal bier in een ruïne bar

een ruine bar bezoeken in Boedapest

Ruïne bars. Uh.. wat voor bars? Dit concept kennen wij niet in Nederland en is echt uniek voor Boedapest. De Hongaren bedachten ooit dat het wel leuk zou zijn om bars te starten in afgedankte gebouwen. Het bleef niet bij een bar, maar veel pubs en clubs volgden.

In de meeste ruïne bars vind je de gekste spulletjes bij elkaar; de inrichting is vaak een bij elkaar geraapt zooitje. En alhoewel dat wellicht niet erg verleidelijk klinkt, is dat het zeker wel. Je zult er je ogen zeker weten uitkijken. En waar is het nou beter dan om een lokaal biertje of schnaps te drinken?

Ga je liever overdag? Dat kan ook. Je kunt er gewoon een kop koffie, of iets anders drinken.

Beklim de koepel van de Sint Stefanusbasiliek

Wat te doen in Boedapest

De Sint Stefanusbasiliek is een van de top bezienswaardigheden in Boedapest. Deze grootste kerk van Boedapest staat middenin Pest en is samen met het Hongaarse Parlementsgebouw het hoogste bouwwerk in de stad. En laat je dit gebouw nou kunnen beklimmen.

Je moet flink wat trappen op (er is ook een lift voor de mensen die slecht te been zijn),  maar het uitzicht vanaf de toren is fraai en biedt je weer een ander perspectief dan de vele andere mooie uitzichtpunten in de stad.

Tip! Bezoek een orgelconcert in de prachtige Sint Stefanusbasiliek.

Geniet van het uitzicht op de Gellértheuvel

Wat te doen in Boedapest?

In Boedapest zijn er veel plekken van waar je een mooi uitzicht hebt over de stad. Maar de aangewezen daarvoor is toch wel bovenop de Gellértheuvel waar zich het hoogste punt van de stad bevindt.

Op 235 meter hoogte geniet je van een spectaculair uitzicht over beide delen van de stad: Boeda en Pest. En dat is niet alles je treft hier ook het Hongaarse Vrijheidsbeeld. Bijzonder aan dit beeld is dat je het vanuit een groot deel van de stad hoog op de berg kunt zien prijken.

Gellértheuvel is een van de plekken in Boedapest op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Beleef de leukste rondleiding in Boedapest

De leukste tour die ik in Boedapest heb gedaan is… een fietstour, inclusief Nederlandse gids. Nu denk je wellicht: ‘nou, ik hoef op mijn trip niet per se met andere Nederlanders te fietsen’. De rondleiding is zo goed dat ik zeker weet dat je die gedachte snel zult laten varen.

In drie uur krijg je vele hoogtepunten aan de Pest-zijde in de stad te zien, waaronder het Heldenplein, de Sint Stefanus Basiliek en het Parlementsgebouw. Na die tijd weet je veel meer over de stad, zijn bezienswaardigheden, achtergrond en gewoonten.

Dankzij de goede gids blijf je van begin tot het einde geboeid.


Laat je rondleiden in het Parlementsgebouw

Net als de Kettingbrug en het Vissersbastion is het Hongaars Parlementsgebouw een ware eyecatcher aan de Donau. Het gebouw is zeer imposant en met zijn 18.000m2 oppervlakte simpelweg niet over het hoofd te zien.

Maar niet alleen de buitenkant is fraai, ook de binnenkant van het gebouw is indrukwekkend. Het gouden trappenhuis, de Hongaarse kroonjuwelen en de weelderig inrichting zijn redenen om een bezoek te brengen aan dit gebouw.

Je kunt alleen het Parlementsgebouw binnen met een rondleiding, maar dankzij de interessante feitjes en zelfs humoristische inslag zul je je niet snel vervelen. Bovendien sta je na een uurtje alweer buiten. Een rondleiding boek je op de website van het Hongaars Parlementsgebouw.

Bezoek een opera in de Hongaarse Staatsopera

Op vele to do lijstjes voor een bezoek aan Boedapest prijkt een opera bezoeken. En dat is terecht! De Hongaarse Staatsopera in Boedapest is een operagebouw zoals een operagebouw zou moeten zijn: met plafondschilderingen, fraaie barokke details en veel rood pluche. Bovendien staat het bekend om zijn goede akoestiek.

Helaas wordt de Hongaarse Staatsopera op dit moment gerenoveerd en is het nog onduidelijk wanneer het doek precies weer opent. Wil je toch graag een opera of andere voorstelling bezoek in Boedapest? Dan kun je terecht in het Erkel theater, waar de voorstellingen nu plaatsvinden. Bekijk het programma hier.

Proef de Hongaarse (koffie)specialiteiten

new york café

De Hongaren kennen een rijke koffiehistorie. In het begin van de twintigste eeuw kwamen er steeds meer koffiehuizen in de stad. Met als gevolg dat er rond 1930 zo’n 500 koffiehuizen waren. In een aantal daarvan verzamelden schrijvers, dichters en kunstenaars zich. Maar ook de gewone Hongaar ging er naartoe om koffie te drinken en het laatste nieuws en roddels te horen.

In de tweede wereldoorlog en tijdens het communistisch regime gingen veel van de koffiehuizen helaas verloren. Maar tegenwoordig zijn een aantal van hen weer in ere hersteld.

Ga bijvoorbeeld naar Ruszwurm, dat is het oudste koffiehuis van Boedapest.  Of bezoek New York Café een ander koffiehuis waar je het gevoel hebt dat de tijd heeft stilgestaan. Dit koffiehuis heeft een prachtige inrichting stammend uit het begin van de twintigste eeuw en is ooit uitgeroepen tot het mooiste koffiehuis ter wereld. Lees ook mijn artikel over koffiedrinken in Boedapest.

Bezoek Margaretha Eiland

Margaretha eiland

Als genoeg tijd hebt in Boedapest en behoefte hebt aan een ontspannen middag met een boekje, of aan wat meer groen om je heen, breng dan een bezoek aan Margaretha Eiland.

Dit eiland in het midden van de Donau is niet alleen een fijn omgeving om tot rust te komen, maar er valt ook een hoop te beleven. Er is een muziekfontein, een watertoren, een kinderboerderij en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maak een ritje in een van de mooiste tramlijnen ter wereld

Voor nog geen euro maak je al een ritje met Tram 2. Deze tram voert je mee langs de oever van de Donau en tijdens de rit geniet je van de mooiste uitzichten op de heuvels van Boeda. Bovendien kom je langs het imposante Hongaarse Parlementsgebouw en kun je vanuit de tram een blik werpen op de kettingbrug.

Eet strudel in het oudste strudelhuis van Pest

Voor de zoetekauwen onder ons, maar ook voor de liefhebbers van hartige smaken is het eten van een strudel in het oudste strudelhuis van Pest een leuk uitje. Hier maak je kennis met de Hongaarse strudel.

Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op de kaart: strudel met zalm, strudel met kers en maanzaad, strudel met kool en uiteraard kun je er ook appel strudel krijgen. Kun je niet kiezen? Neem er dan gewoon twee. De strudel is niet machtig en kost maar zo’n euro per stuk.

Ook leuk: terwijl je geniet van je Strudl zie je ondertussen hoe de verse strudel bereid wordt. Neem een kijkje op hun website voor meer informatie.

– Op zoek naar een hotel? –
Bekijk dan eens mijn twee favoriete hotels in Boedapest: TG Design Suites Aparthotel en Hotel Rum in het kasteeldistrict. Andere populaire hotels op goede locaties, met een mooie prijs-kwaliteitverhouding zijn: Roombach Hotel en AnVa House.

Lees ook

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply
  Anton
  3 augustus 2021 at 19:36

  Hoi Maaike,
  Wat een leuke site en goede tips!
  Boedapest is inderdaad een prachtige stad, die niet onder doet voor Parijs. Echt een van de mooiste steden van Europa. Een aanvullende tip is het openluchtmuseum van Aquincum, voor wie meer wil weten over de Romeinse oorsprong van de stad. Ook de boulevard van Római Part (Roman Beach) is gezellig met veel eettentjes.

  • Reply
   Maaike
   8 september 2021 at 12:54

   Dag Anton,

   Dankjewel voor je complimenten en voor je goede aanvulling! Ik ben op het moment met zwangerschapsverlof, maar iets over het Aquincum schrijven staat al een tijd op mijn lijstje. Dat ga ik te zijner tijd dus zeker doen. Voor nu staat er wel iets korts op mijn site over het Aquincum in dit artikel.

   Groet,
   Maaike

 • Reply
  Dolinda
  11 juni 2020 at 15:30

  We hebben een gebitsrenovatie in Boedapest en zijn er al 2 keer geweest. Bovenstaande tips hebben we inmiddels gezien en alles was prachtig. Nu moeten we weer 10 dagen in Boedapest zijn en ik zou graag wat meer tips willen zodat we ook andere dingen kunnen bekijken en ons niet gaan vervelen. Ik wil graag een soort draaiboek maken voor iedere dag een paar uur. Het is een mooie stad maar zou niet weten wat ik daar 9 hele dagen nu moet doen.

  • Reply
   Maaike
   15 juni 2020 at 12:55

   Dag Dolinda,

   Dankjewel voor je bericht. En wat heerlijk dat jullie zo lang naar Boedapest gaan. Misschien kun je mijn artikelen Boedapest, van het gebaande pad en ‘Dagtrips vanuit Boedapest‘ eens lezen ter inspiratie.

   Er is genoeg te doen in en rondom Boedapest zelf. Maar je zou ook kunnen overwegen om bijvoorbeeld een of 2 nachtjes naar het Balatonmeer te gaan.

   Ik heb ook aan mijn lijst toegevoegd om nog eens een uitgebreider artikel te schrijven over wat te doen als je zo lang naar Boedapest gaat, of voor een derde keer of meer. Hopelijk komt dat artikel deze zomer online.

   Groeten en veel plezier in Boedapest gewenst,
   Maaike

 • Reply
  Annika de Nooij
  28 mei 2020 at 11:44

  Hallo Maaike,
  Wij missen Palatinus Beach in jouw verhaal. Wij zijn in 2018 met 3 volwassenen en 3 kinderen in een bloedheet Boedapest geweest en Palatinus Beach was echt DE highlight in Boedapest. De stad zelf viel ons tegen, maar dit vonden we echt geweldig (vooral omdat het 34 graden was). Wij kozen niet voor een badhuis omdat je daar een badmuts moet dragen en het superdruk was, wat de hygiëne daar niet ten goede kwam (lazen wij op Trip Advisor van veel mensen die er de dag ervoor geweest waren). Palatinus Beach ligt op het Margit eiland en is een groot zwembaden complex. En met groot bedoel ik echt groot. Zeker 9 zwembaden. Superschoon en goed en streng toezicht op elk zwembad. Ik heb in Nederland niets vergelijkbaars gezien.

  • Reply
   Maaike
   4 juni 2020 at 18:36

   Dag Annika,

   Dankjewel voor je reactie! Ja, het kan inderdaad zeer heet worden in Boedapest en dan is het erg fijn om daaraan te kunnen ontsnappen. Vandaar ook mijn artikel: Wat te doen in Boedapest op een hete dag? Tips voor verkoeling. Daar heb ik Palatinus Beach ook zeker in vernoemd als aanrader.

   Goed dat je deze tip nog een keer extra op deze pagina benoemd.

   Groeten,
   Maaike

  • Reply
   Dolinda
   20 juni 2020 at 20:26

   Beste Maaike
   Bedankt voor je antwoord.
   We kunnen helaas niet naar het Balatonmeer, want we gaan voor de gebitsrenovatie van mijn man en moeten dan in de buurt blijven voor de afspraken.
   Bedankt! Groetjes Dolinda

 • Reply
  Armand Looyé
  9 maart 2020 at 10:47

  Leuke site Maaike,

  Is voor mij inspiratie om over een paar weken een weekendje te gaan. Zomaar geboekt. Natuurlijk geen tijd om alles te zien, maar een tweede keer gaan kan altijd nog.

  Zijn de banken/pinautomaten bij banken in het weekend gewoon open ivm contant geld opnemen?

  Armand

  • Reply
   Maaike
   13 maart 2020 at 10:02

   Dag Armand,

   Wat ontzettend leuk om te horen! Boedapest is een heerlijke stad en je kunt zeker nog een tweede keer gaan als de eerste keer je bevalt.
   De bank/pinautomaten naast de banken zijn in het weekend ook open. Het gaat dan dus om de automaten die in de muur van de bank zitten.

   Groeten!
   Maaike

 • Reply
  dalila benarbia
  3 maart 2020 at 16:47

  Hallo Maaike, ik vertrek volgend weekend naar Boedapest voor de eerste keer en ik voel me al veeeeel beter sinds ik al die info kon vinden op je blog. Deze site is gewoon fantastisch. Zeker verder doen ! Dank je alvast..

  • Reply
   Maaike
   4 maart 2020 at 19:01

   Zo leuk om te horen Dalila! Dankjewel! En natuurlijk heel veel plezier gewenst in Boedapest!

   • Annette Roelofs Goldberg
    7 maart 2020 at 20:39

    Hallo Maaike, wij vertrekken morgen naar Boedapest en lezen met veel voorpret jouw uitgebreide site.
    We hebben vanmiddag met de link op de site een fietstocht v a.s. maandag geboekt/betaald met creditkaart,er werd geen e-mail gevraagd dus hoe weten we nu of het in orde is en we maandag niet voor niets komen.

    Mvrgr Ben en Annette

   • Maaike
    9 maart 2020 at 10:37

    Dag Ben & Annette,

    Wat leuk dat jullie vandaag de fietstocht gaan doen! Ik zie dat er zaterdag een bestelling gedaan is voor de fietstour, maar ik kan niet zien of jullie dat zijn. Maar ik ga daar eigenlijk wel vanuit. Het snelste is om direct met Ticketbar contact op te nemen. Zij kunnen jullie zo vertellen of alles goed is gegaan. Het mailadres is info@ticketbar.eu. En anders zou ik gewoon naar de tour gaan, jullie zouden dan toch op de lijst moeten staan.

    Heel veel plezier in Boedapest!
    Groeten,
    Maaike

 • Reply
  Hans Kersten
  1 maart 2020 at 20:06

  Hoi Maaike,

  Fijn zo’n uitgebreide website. Wij vertrekken vrijdag voor de 2e keer naar Budapest en weten dus een beetje wat we kunnen verwachten. Maar het is toch wel weer erg prettig pm alles weer eens op een rijtje te zien.
  Ik heb nog een vraagje: De E100 bus die rechtstreeks van het vliegveld naar het centrum rijdt, gaat die ook met passagiers terug naar het vliegveld?

  • Reply
   Maaike
   2 maart 2020 at 13:14

   Dag Hans,

   Wat heerlijk dat jullie voor de tweede keer naar Boedapest gaan! En dankjewel voor je compliment.
   Bus 100E gaat inderdaad ook van het centrum terug naar het vliegveld. Je leest alles details op de pagina ‘van Vliegveld Boedapest naar het centrum‘.

   Heel veel plezier gewenst!
   Maaike

 • Reply
  Louis.
  20 februari 2020 at 09:56

  Hallo Maaike, op dit moment verblijfen ik en mijn dochter in de amber studios waar je voor weinig perfect kan overnachten. Je website word hier continu geraadpleegd want zonder word het zoeken. Aanrader was gisteren de dierentuin. 9 euro volwassen en
  kinderen 6 euro. Ook is het leuk om met de tram en metro de hele stad te doorkruisen.
  Bedankt voor alle info die je ons kon geven.

  • Reply
   Maaike
   20 februari 2020 at 10:13

   Dag Louis,

   Wat ontzettend leuk dat je met je dochter in Boedapest bent! En het is zo leuk om te lezen dat je zo actief gebruik maakt van mijn site. Mocht je nog wat extra inspiratie nodig hebben, lees dan ook eens mijn artikel over ‘met kinderen naar Boedapest‘.

   Heel graag gedaan! En geniet met je dochter van de prachtige stad in de komende dagen.
   Maaike

   • Lisette
    5 augustus 2021 at 15:06

    Hallo
    Eind augustus gaan wij naar Boedapest en we willen dan graag de fietstour met NL gids doen, maar als ik de link volg kam ik het nergens boeken. Heb je toevallig nog een andere link?

   • Maaike
    9 september 2021 at 15:42

    Dag Lisette,

    Helaas heb ik je berichtje niet meer op tijd gezien. Excuses! Ik ben met zwangerschapsverlof en kijk dus niet regelmatig. De link werkte inderdaad niet meer. Ik heb deze aangepast en dit is de juiste link.

    Hopelijk heb je een fijne tijd gehad in Boedapest!

    Groet,
    Maaike

 • Reply
  Miranda
  16 februari 2020 at 14:45

  Dag Maaike,

  Fijne site waar ik al heel wat tips vanaf heb gehaald. Van 13 tot en met 16 maart ga ik samen met mijn man naar Boedapest. Wij houden heel erg van oude nostalgische spullen. Zijn er misschien ook rommelmarkten en/of kringloopwinkels in Boedapest?

  • Reply
   Maaike
   17 februari 2020 at 15:30

   Hoi Miranda,

   Wat leuk dat je met je man naar Boedapest gaat! Dankjewel voor je leuke berichtje. En wat een goede vraag! Als ik binnenkort tijd heb zal ik hier een blogbericht aan wijden.

   Voor nu alvast twee snelle tips:

   • Er is iedere zondag een antiekmarkt op Klauzal tér market. Bekijk meer info op de Facebookpagina.
   • Je zou ook eens een bezoek kunnen overwegen aan Ecseri Market. Deze markt ligt wel een stukje buiten het centrum. Bekijk hier het adres en de openingstijden.

   Als je ook op zoek bent naar tweedehands kledingwinkels kan ik je nog wat meer tips geven als je wilt.

   Heel veel plezier in Boedapest!

 • Reply
  Mandy
  9 januari 2019 at 06:49

  Wat een top site!
  Thanx.

  Groet,
  Mandy

  • Reply
   Maaike
   9 januari 2019 at 13:53

   Wat leuk om te horen, dankjewel Mandy!

 • Reply
  Marco Efftink
  16 oktober 2018 at 09:35

  Hoi Maaike,

  leuke site waar je veel leuke tips van deze geweldige stad netjes overzichtelijk hebt samengebracht.
  Dankjewel.

  Groet,

  Marco

  • Reply
   Maaike
   16 oktober 2018 at 10:13

   Heel erg bedankt voor je reactie Marco! Dat is zo fijn om te horen. En ja, het is een geweldige stad!

Leave a Reply