Weer Boedapest en de beste reistijd

weer boedapest

Als je op reis naar Boedapest gaat is het natuurlijk wel lekker als het mooi weer is. Bekijk hier het huidige weer in Boedapest, een overzicht met de gemiddelde  temperaturen, de neerslagkans per maand én wat de beste reistijd voor een stedentrip naar deze mooie stad is.

WEER BOEDAPEST: GEMIDDELDE TEMPERATUUR & NEERSLAGKANS

Duurt het nog even voor dat je de stad gaat bezoeken en wil je daarom liever weten hoe het weer Boedapest er in de komende periode of over een paar maanden uitziet? Bekijk dan hieronder hoe het weer er gemiddeld (!) genomen per maand uitziet:

MaandMax. tempMin. tempDagen neerslag
Januari2-312
Februari5-111
Maart11211
April17712
Mei221113
Juni251513
Juli271610
Augustus271510
September23129
Oktober1779
November9311
December3-112

BESTE REISTIJD BOEDAPEST

Het is altijd leuk om naar Boedapest af te reizen. Maar hoe je het ook wendt of keert, het is toch wel fijn als je zo min mogelijk natgeregend wordt. In welke periode jij het liefst afreist naar de stad hangt natuurlijk ook af van je eigen voorkeur: drink je liever een biertje op het terras, of zit je liever met een warme chocolademelk voor de open  haard?

December, januari en februari

Wil jij graag een sfeervol verlicht Boedapest zien? Dan is december voor jou een goede optie om naar Hongarije af te reizen. Want met alle kerstverlichting die in de stad hangt is het een bijzondere maand om Boedapest te bezoeken. Wil je Boedapest daarnaast graag bedekt zien met een mooi pak sneeuw? Dan kun je het beste in januari of februari de stad bezoeken, aangezien dat de twee maanden met de meeste kans op sneeuw zijn.  Gemiddeld valt er in december op 8 dagen sneeuw, in januari op 13 dagen en in februari op 12 dagen. Je zult in deze maanden echter wel wat vaker de warmte binnen moeten opzoeken, want de temperaturen liggen rond de 0 graden en het zijn daarmee de koudste maanden in Boedapest.

Oktober en november

Oktober en november zijn de minst aantrekkelijke maanden om naar Boedapest te gaan. In oktober en november is het over het algemeen genomen namelijk koud en nat, maar heb je nauwelijks de kans om de stad bedekt te zien onder een magische witte laag sneeuw. Overigens gaan in november wel de kerstmarkten in Boedapest van start.

Maart & april

Maart is een uitzonderlijke maand qua weer, omdat het begin en het einde van de maand zo van elkaar verschillen. Op 20 maart gaat de lente officieel van start. En alhoewel de temperaturen steeds sneller beginnen te stijgen is het nog geen ideale maand om naar Boedapest te gaan. De gemiddelde maximum temperatuur overdag is 10 graden en ’s nachts is het met 2 graden nog erg koud. Bovendien valt er gemiddeld op 11 dagen in maart neerslag. Zeker in het begin van de maand is het regenachtig en koud. Hoe meer maart zijn einde nadert hoe beter het weer wordt, maar je moet nog even geduld hebben voor hoge temperaturen.

Ook in het begin van april kan het nog best fris zijn. Maar op 30 april is de gemiddelde temperatuur overdag zo’n 19 graden. Zacht en aangenaam. De gemiddelde temperatuur overdag is 15°C. Wel valt er iets meer neerslag dan in maart, met een gemiddelde van 13 dagen.

Mei & september

Alhoewel het in mei lente is en in september de herfst begint, lijken deze maanden op elkaar. Het zijn goede maanden om naar Boedapest te reizen. Voor de maand mei geldt dat hoe later je in de maand gaat hoe warmer het is, terwijl het omgekeerde aan de hand is in september. Het voordeel van deze twee maanden is dat het beide geen hoogseizoen is. Je zult er dus zeker toeristen tegenkomen, maar een stuk minder dan in juni, juli en augustus.

Juni, juli & augustus

Juni, juli en augustus zijn de warmste maanden in Boedapest en je hebt tijdens deze maanden de meeste garantie op zon. En de minste kans op neerslag. Qua temperaturen verschillende maanden volgens de gemiddelden nauwelijks van elkaar. Augustus is de droogste maand, met 10 dagen kans op neerslag. Maar deze neerslag stelt niet veel voor. Dus denk niet dat je een derde van de maand kans hebt op regen. Weertechnisch gezien zijn dit de mooiste maanden voor een stedentrip naar Boedapest.

Weer Boedapest in Maart

Als je kijkt naar het weer in maart moet je eigenlijk een onderscheid maken tussen het begin en het einde van de maand. Deze verschillen nogal van elkaar, omdat de temperatuur in maart snel omhoog gaat. Maar over het algemeen genomen is het in maart – ook aan het einde van de maand als de lente officieel van start is- nog best fris. Alhoewel je aan het einde ook zeer aangename dagen kunt hebben. Boedapest ontwaakt in maart wel echt uit zijn winterslaap en dat is mooi om te zien.

GEMIDDELDE TEMPERATUUR BOEDAPEST MAART

In Boedapest in maart ligt de gemiddelde hoogste temperatuur overdag op 10°C. Maar in de nacht is het nog echt koud met een gemiddelde van 2°C. Hoera, het vriest dus niet meer. Maar zoals aangegeven is het verschil tussen het begin en het einde van de maand groot. De temperatuur iszo’n 7°C aan het begin van de maand en kan oplopen tot 14°C aan het einde van de maand. De gemiddelde temperatuur over de hele maand genomen en dag en nacht meegerekend is 6°C. Het is daarmee de 5 na koudste maand in Boedapest.

NEERSLAG BOEDAPEST MAART

Het weer in Boedapest lijkt qua neerslag een beetje op dat in Nederland. Ook in maart ontkom je dus niet aan wat neerslag op zijn tijd. Waar heb je het dan precies over? Over zo’n 11 dagen met neerslag en een totaal van 40mm. De kans dat er in maart nog sneeuw valt is een stuk kleiner dan in de maanden voorafgaand, maar zeker in het begin van de maand kan een sneeuwbui wel degelijk voorkomen. Hoe verder de maand vordert hoe kleiner de kans op sneeuw. Maar de 40 mm neerslag bestaat voornamelijk uit gemiddelde of lichte regenval.

ZONNE-UREN EN DAGLICHT IN MAART

Het gemiddeld aantal zonuren in Boedapest in maart ligt op 9 uur per dag. Dat is 2 uur per dag meer dan de maanden die voorafgingen. Dit komt onder andere doordat de dagen langzaamaan steeds langer en dus lichter worden. Op 1 maart is het aantal uren met daglicht 11. Aan het einde van de maand is dit gestegen met zo’n anderhalf uur.

Weer Boedapest april

In april begint het weer in Boedapest steeds aangenamer te worden. Naarmate de maand vordert kan het in Boedapest heerlijk warm en zonnig zijn. Zeker aan het einde van de maand is het een aanrader om in de stad te zijn. Nee, het is nog geen zomer maar dankzij de zachte temperatuur is het een prettige tijd om door Boedapest te wandelen en te genieten van alle bezienswaardigheden.

Gemiddelde temperatuur Boedapest april

In Boedapest in april is de gemiddelde temperatuur overdag ligt de gemiddelde hoogste temperatuur overdag op een aangename 15°C. ’s Nachts ligt de gemiddelde temperatuur zo rond de  6°C. Het verschil tussen het begin en het einde van de maand april is net als in maart groot. De gemiddelde temperatuur op 1 aprilzo’n 14°C  overdag en loopt op tot een gemiddelde van 19°C op 30 april. De gemiddelde temperatuur van de hele maand – dag en nacht meegerekend – is 11°C. Het is daarmee de eerste keer sinds oktober dat de gemiddelde temperatuur weer uit twee getallen bestaat.

Neerslag Boedapest april

Ondanks dat het weer in Boedapest in april steeds aangenamer wordt, kan het nog behoorlijk regenachtig zijn. Gemiddeld valt er op 13 dagen in april neerslag. Van deze dagen is er 48% kans op gemiddelde regenval en op 24% van deze dagen heb je te maken met lichte regenval. De kans dat je sneeuw ziet in april is extreem klein.

Zonne-uren en daglicht in april

Op 1 april schijnt de zon in Boedapest voor 12.51 uur. Op 30 april is dat opgeklommen naar 14.26 uur per dag. Dat betekent dat het per dag iets meer dan 3 minuten lichter wordt dan de dag ervoor. Een belangrijke factor hierbij is dat er steeds minder wolken zijn in april en er dus ook steeds meer zon te zien is.

Weer Boedapest mei

Mei is een heerlijke maand om naar Boedapest af te reizen. Het wordt steeds warmer & zonniger en de dagen worden aanzienlijk langer. De temperaturen zijn aangenaam en je kunt mooie lange wandelingen door de stad maken maken. Desalniettemin is mei, gemiddeld genomen, een van de natste maanden in het jaar.

Gemiddelde temperatuur Boedapest mei

De gemiddelde temperatuur in Boedapest in mei is 16°C. Dit is de gemiddelde temperatuur gemeten over dag én nacht. Overdag is de gemiddelde temperatuur gelukkig een stuk aangenamer, namelijk maximaal zo’n 22°C. ’s Nachts kun je rekenen op temperaturen van gemiddeld 11°C. Omdat het in de maand mei steeds warmer wordt, is het verschil tussen het begin en het einde van de maand mei aanzienlijk. De gemiddelde temperatuur aan het begin van de maand meiis zo’n 19°C  en dat loopt op tot een gemiddelde van 23°C aan het einde van mei.

Neerslag Boedapest

Mei is een van de natste maanden van het jaar. Samen met augustus en september is de kans op regen het grootst. Gemiddeld valt er op 13 a 14 dagen in mei neerslag. Elke dag is er ongeveer 57% kans op regenval in de Hongaarse hoofdstad. Neem dus zeker een paraplu mee als je in mei naar Boedapest gaat. Hopelijk heb je geluk als jij gaat en valt de regenval in deze periode mee. Nogmaals, dit zijn de gemiddelden.

Zonne-uren en daglicht in mei

Op 1 mei schijnt de zon in Boedapest 14.28 uur per dag. En op 31 mei is dit opgeklommen naar 15.40 uur. Dat betekent dat het per dag iets meer dan 2.3 minuten lichter wordt dan de dag ervoor. Gemiddeld schijnt de zon 12 uur per dag.

KLIMAAT HONGARIJE

Hongarije ligt ongeveer halverwege tussen de evenaar en de Noordpool. En het ligt  tussen drie verschillende klimaatsoorten in. Namelijk tussen een oceanisch klimaat – met constantere temperaturen en gelijkmatiger verspreide neerslag, een continentaal klimaat – met extremere temperaturen en over het algemeen matige neerslag, en het Mediterraans klimaat – met droog weer in de zomer en nat weer in de winter. Deze klimaten kunnen afwisselend dominant worden in Hongarije. Dit zorgt ervoor dat het weer in Hongarije lastig voorspelbaar is en zeer sterk kan wisselen. Zo kan het de ene dag nog behoorlijk fris zijn, maar is het de volgende dag ineens warm genoeg om in je korte broek te lopen.

Lees ook

Weer Boedapest en de beste reistijd
3.7 (73.33%) 3 votes

Geen reacties

    Laat een reactie achter