Weer Boedapest en de beste reistijd

weer boedapest

Als je op reis naar Boedapest gaat is het natuurlijk wel lekker als het mooi weer is. Bekijk hier het huidige weer in Boedapest, een overzicht met de gemiddelde  temperaturen, de neerslagkans per maand én wat de beste reistijd voor een stedentrip naar deze mooie stad is.

HUIDIG WEER BOEDAPEST

Ga jij binnenkort naar Boedapest en wil je weten hoe het weer eruit ziet? Bekijk dan hier de voorspelling voor de komende 3 dagen:

Wil je weten hoe het weer er de komende dagen uitziet neem dan ook een kijkje op de website van Weer Online (link opent in nieuw tabblad), daar zie je een voorspelling tot 14 dagen vooruit.

WEER BOEDAPEST: GEMIDDELDE TEMPERATUUR & NEERSLAGKANS

Duurt het nog even voor dat je de stad gaat bezoeken en wil je daarom liever weten hoe het weer Boedapest er in de komende periode of over een paar maanden uitziet? Bekijk dan hieronder hoe het weer er gemiddeld (!) genomen per maand uitziet:

MaandMax. tempMin. tempDagen neerslag
Januari2-312
Februari5-111
Maart11211
April17712
Mei221113
Juni251513
Juli271610
Augustus271510
September23129
Oktober1779
November9311
December3-112

BESTE REISTIJD BOEDAPEST

Het is altijd leuk om naar Boedapest af te reizen. Maar hoe je het ook wendt of keert, het is toch wel fijn als je zo min mogelijk natgeregend wordt. In welke periode jij het liefst afreist naar de stad hangt natuurlijk ook af van je eigen voorkeur: drink je liever een biertje op het terras, of zit je liever met een warme chocolademelk voor de open  haard?

December, januari en februari

Wil jij graag een sfeervol verlicht Boedapest zien? Dan is december voor jou een goede optie om naar Hongarije af te reizen. Want met alle kerstverlichting die in de stad hangt is het een bijzondere maand om Boedapest te bezoeken. Wil je Boedapest daarnaast graag bedekt zien met een mooi pak sneeuw? Dan kun je het beste in januari of februari de stad bezoeken, aangezien dat de twee maanden met de meeste kans op sneeuw zijn.  Gemiddeld valt er in december op 8 dagen sneeuw, in januari op 13 dagen en in februari op 12 dagen. Je zult in deze maanden echter wel wat vaker de warmte binnen moeten opzoeken, want de temperaturen liggen rond de 0 graden en het zijn daarmee de koudste maanden in Boedapest.

Oktober en november

Oktober en november zijn de minst aantrekkelijke maanden om naar Boedapest te gaan. In oktober en november is het over het algemeen genomen namelijk koud en nat, maar heb je nauwelijks de kans om de stad bedekt te zien onder een magische witte laag sneeuw. Overigens gaan in november wel de kerstmarkten in Boedapest van start.

Maart & april

Maart is een uitzonderlijke maand qua weer, omdat het begin en het einde van de maand zo van elkaar verschillen. Op 20 maart gaat de lente officieel van start. En alhoewel de temperaturen steeds sneller beginnen te stijgen is het nog geen ideale maand om naar Boedapest te gaan. De gemiddelde maximum temperatuur overdag is 10 graden en ’s nachts is het met 2 graden nog erg koud. Bovendien valt er gemiddeld op 11 dagen in maart neerslag. Zeker in het begin van de maand is het regenachtig en koud. Hoe meer maart zijn einde nadert hoe beter het weer wordt, maar je moet nog even geduld hebben voor hoge temperaturen.

Ook in het begin van april kan het nog best fris zijn. Maar op 30 april is de gemiddelde temperatuur overdag zo’n 19 graden. Zacht en aangenaam. De gemiddelde temperatuur overdag is 15°C. Wel valt er iets meer neerslag dan in maart, met een gemiddelde van 13 dagen.

Mei & september

Alhoewel het in mei lente is en in september de herfst begint, lijken deze maanden op elkaar. Het zijn goede maanden om naar Boedapest te reizen. Voor de maand mei geldt dat hoe later je in de maand gaat hoe warmer het is, terwijl het omgekeerde aan de hand is in september. Het voordeel van deze twee maanden is dat het beide geen hoogseizoen is. Je zult er dus zeker toeristen tegenkomen, maar een stuk minder dan in juni, juli en augustus.

Juni, juli & augustus

Juni, juli en augustus zijn de warmste maanden in Boedapest en je hebt tijdens deze maanden de meeste garantie op zon. En de minste kans op neerslag. Qua temperaturen verschillende maanden volgens de gemiddelden nauwelijks van elkaar. Augustus is de droogste maand, met 10 dagen kans op neerslag. Maar deze neerslag stelt niet veel voor. Dus denk niet dat je een derde van de maand kans hebt op regen. Weertechnisch gezien zijn dit de mooiste maanden voor een stedentrip naar Boedapest.

KLIMAAT HONGARIJE

Hongarije ligt ongeveer halverwege tussen de evenaar en de Noordpool. En het ligt  tussen drie verschillende klimaatsoorten in. Namelijk tussen een oceanisch klimaat – met constantere temperaturen en gelijkmatiger verspreide neerslag, een continentaal klimaat – met extremere temperaturen en over het algemeen matige neerslag, en het Mediterraans klimaat – met droog weer in de zomer en nat weer in de winter. Deze klimaten kunnen afwisselend dominant worden in Hongarije. Dit zorgt ervoor dat het weer in Hongarije lastig voorspelbaar is en zeer sterk kan wisselen. Zo kan het de ene dag nog behoorlijk fris zijn, maar is het de volgende dag ineens warm genoeg om in je korte broek te lopen.

Lees ook

Geen reacties

    Laat een reactie actie