Weer Boedapest en de beste reistijd

weer boedapest

Als je op reis naar Boedapest gaat is het natuurlijk wel lekker als het mooi weer is. Bekijk hier het huidige weer in Boedapest, de neerslagkans per maand én wat de beste reistijd voor een stedentrip naar deze mooie stad is. Let wel op dat de gemiddelden op deze pagina echt gemiddelden zijn. Vandaar dat er ook bij elke maand een korte beschrijving te lezen valt. Net als in Nederland wijkt het weer in Boedapest ook regelmatig van het gemiddelde af.

Beste reistijd Boedapest

Het is altijd leuk om naar Boedapest af te reizen. Maar hoe je het ook wendt of keert, het is toch wel fijn als je zo min mogelijk natgeregend wordt. In welke periode jij het liefst afreist naar de stad hangt natuurlijk ook af van je eigen voorkeur: drink je liever een biertje op het terras, of zit je liever met een warme chocolademelk voor de open  haard?

December, januari en februari

Wil jij graag een sfeervol verlicht Boedapest zien? Dan is december voor jou een goede optie om naar Hongarije af te reizen. Want met alle kerstverlichting die in de stad hangt is het een bijzondere maand om Boedapest te bezoeken. Wil je Boedapest daarnaast graag bedekt zien met een mooi pak sneeuw? Dan kun je het beste in januari of februari de stad bezoeken, aangezien dat de twee maanden met de meeste kans op sneeuw zijn.

Verder is het weer in Boedapest in de winter behoorlijk onvoorspelbaar. Als de wind uit het westen waait kan het zo’n 5 tot 8 graden zijn. Terwijl wind uit het zelden in zeldzame gevallen ineens kan leiden tot een dag met temperaturen van 15°C in januari. En dan is er ook nog de koude luchtstroom uit Siberië. Bijna elk jaar voert deze lucht voor een week of twee naar Boedapest. Het is dan meestal wel zonnig, maar de temperaturen kunnen dan dalen tot tussen de -15°C en -20°C.

Je zult in deze dus zeker wat vaker de warmte binnen moeten opzoeken. Het kan echt erg koud worden. Maar nogmaals, je kunt ook geluk hebben en een warmere periode treffen. Dit laatste is echter wel uitzonderlijker.

Oktober en november

Oktober en november zijn de minst aantrekkelijke maanden om naar Boedapest te gaan. In oktober en november is het over het algemeen genomen namelijk koud en nat, maar heb je nauwelijks de kans om de stad bedekt te zien onder een magische witte laag sneeuw. In november gaan echter wel de kerstmarkten in Boedapest van start.

Maar het weer in Hongarije is net zo onvoorspelbaar als hier. Dat betekent dat het in oktober ook relatief warm kan worden, met temperaturen van boven de 20°C.

Maart & april

weer boedapest

Maart is een uitzonderlijke maand qua weer, omdat het begin en het einde van de maand zo van elkaar verschillen. Op 20 maart gaat de lente officieel van start. En alhoewel de temperaturen steeds sneller beginnen te stijgen is het nog geen ideale maand om naar Boedapest te gaan.

De gemiddelde maximum temperatuur overdag is 10 graden en ’s nachts is het met 2 graden nog erg koud. Bovendien valt er gemiddeld op 11 dagen in maart neerslag. Zeker in het begin van de maand is het regenachtig en koud. Hoe meer maart zijn einde nadert hoe beter het weer wordt, maar je moet nog even geduld hebben voor hoge temperaturen.

Ook in het begin van april kan het nog best fris zijn. Maar op 30 april is de gemiddelde temperatuur overdag zo’n 19 graden. Zacht en aangenaam. De gemiddelde temperatuur overdag is 15°C. Wel valt er iets meer neerslag dan in maart, met een gemiddelde van 13 dagen.

Mei & september

Alhoewel het in mei lente is en in september de herfst begint, lijken deze maanden op elkaar. Het zijn beide goede maanden om naar Boedapest te reizen. Voor de maand mei geldt dat hoe later je in de maand gaat hoe warmer het is, terwijl het omgekeerde aan de hand is in september. Het voordeel van deze twee maanden is dat het beide geen hoogseizoen is. Je zult er dus zeker toeristen tegenkomen, maar een stuk minder dan in juni, juli en augustus. Het kwik kan aan het einde van mei en begin september ook hard stijgen.

Juni, juli & augustus

Juni, juli en augustus zijn de warmste maanden in Boedapest en je hebt tijdens deze maanden de meeste garantie op zon. Maar het kan er ook zeer heet worden. Hittegolven met temperaturen tussen de 32°C en 35°C komen in de zomer geregeld voor. Deze worden – normaal gesproken – gelukkig wel afgewisseld met koelere dagen. Door het asfalt in de stad blijft de temperatuur ook in de nacht vaak hoog, zo rond de 25°C. Hevige onweersbuien met flinke neerslag komen ook vaak voor tijdens deze maanden.

Overzicht per maand

Hieronder vind je een overzicht van het weer per maand in Boedapest. Deze pagina wordt nog verder aangevuld, want niet alle maanden zijn compleet en volledig aangevuld.

Weer Boedapest in Maart

Als je kijkt naar het weer in maart moet je eigenlijk een onderscheid maken tussen het begin en het einde van de maand. Deze verschillen nogal van elkaar, omdat de temperatuur in maart snel omhoog gaat. Maar over het algemeen genomen is het in maart – ook aan het einde van de maand als de lente officieel van start is- nog best fris. Alhoewel je aan het einde ook zeer aangename dagen kunt hebben. Boedapest ontwaakt in maart wel echt uit zijn winterslaap en dat is mooi om te zien.

Gemiddelde temperatuur maart

In Boedapest in maart ligt de gemiddelde hoogste temperatuur overdag op 10°C. Maar in de nacht is het nog echt koud met een gemiddelde van 2°C. Hoera, het vriest dus niet meer. Maar zoals aangegeven is het verschil tussen het begin en het einde van de maand groot. De temperatuur iszo’n 7°C aan het begin van de maand en kan oplopen tot 14°C aan het einde van de maand. De gemiddelde temperatuur over de hele maand genomen en dag en nacht meegerekend is 6°C. Het is daarmee de 5 na koudste maand in Boedapest.

Neerslag maart

Het weer in Boedapest lijkt qua neerslag een beetje op dat in Nederland. Ook in maart ontkom je dus niet aan wat neerslag op zijn tijd. Waar heb je het dan precies over? Over zo’n 11 dagen met neerslag en een totaal van 40mm. De kans dat er in maart nog sneeuw valt is een stuk kleiner dan in de maanden voorafgaand, maar zeker in het begin van de maand kan een sneeuwbui wel degelijk voorkomen. Hoe verder de maand vordert hoe kleiner de kans op sneeuw. Maar de 40 mm neerslag bestaat voornamelijk uit gemiddelde of lichte regenval.

Zonne-uren en daglicht maart

Het gemiddeld aantal zonuren in Boedapest in maart ligt op 9 uur per dag. Dat is 2 uur per dag meer dan de maanden die voorafgingen. Dit komt onder andere doordat de dagen langzaamaan steeds langer en dus lichter worden. Op 1 maart is het aantal uren met daglicht 11. Aan het einde van de maand is dit gestegen met zo’n anderhalf uur.

Weer Boedapest april

In april begint het weer in Boedapest steeds aangenamer te worden. Naarmate de maand vordert kan het in Boedapest heerlijk warm en zonnig zijn. Zeker aan het einde van de maand is het een aanrader om in de stad te zijn. Nee, het is nog geen zomer maar dankzij de zachte temperatuur is het een prettige tijd om door Boedapest te wandelen en te genieten van alle bezienswaardigheden.

Gemiddelde temperatuur april

In Boedapest in april is de gemiddelde temperatuur overdag ligt de gemiddelde hoogste temperatuur overdag op een aangename 15°C. ’s Nachts ligt de gemiddelde temperatuur zo rond de  6°C. Het verschil tussen het begin en het einde van de maand april is net als in maart groot. De gemiddelde temperatuur op 1 aprilzo’n 14°C  overdag en loopt op tot een gemiddelde van 19°C op 30 april. De gemiddelde temperatuur van de hele maand – dag en nacht meegerekend – is 11°C. Het is daarmee de eerste keer sinds oktober dat de gemiddelde temperatuur weer uit twee getallen bestaat.

Neerslag Boedapest april

Ondanks dat het weer in Boedapest in april steeds aangenamer wordt, kan het nog behoorlijk regenachtig zijn. Gemiddeld valt er op 13 dagen in april neerslag. Van deze dagen is er 48% kans op gemiddelde regenval en op 24% van deze dagen heb je te maken met lichte regenval. De kans dat je sneeuw ziet in april is extreem klein.

Zonne-uren en daglicht in april

Op 1 april schijnt de zon in Boedapest voor 12.51 uur. Op 30 april is dat opgeklommen naar 14.26 uur per dag. Dat betekent dat het per dag iets meer dan 3 minuten lichter wordt dan de dag ervoor. Een belangrijke factor hierbij is dat er steeds minder wolken zijn in april en er dus ook steeds meer zon te zien is.

Weer Boedapest mei

Mei is een heerlijke maand om naar Boedapest af te reizen. Het wordt steeds warmer & zonniger en de dagen worden aanzienlijk langer. De temperaturen zijn aangenaam en je kunt mooie lange wandelingen door de stad maken maken. Desalniettemin is mei, gemiddeld genomen, een van de natste maanden in het jaar.

Gemiddelde temperatuur Boedapest mei

De gemiddelde temperatuur in Boedapest in mei is 16°C. Dit is de gemiddelde temperatuur gemeten over dag én nacht. Overdag is de gemiddelde temperatuur gelukkig een stuk aangenamer, namelijk maximaal zo’n 22°C. ’s Nachts kun je rekenen op temperaturen van gemiddeld 11°C. Omdat het in de maand mei steeds warmer wordt, is het verschil tussen het begin en het einde van de maand mei aanzienlijk. De gemiddelde temperatuur aan het begin van de maand mei is zo’n 19°C  en dat loopt op tot een gemiddelde van 23°C aan het einde van mei.

Neerslag Boedapest

Mei is een van de natste maanden van het jaar. Samen met augustus en september is de kans op regen het grootst. Gemiddeld valt er op 13 a 14 dagen in mei neerslag. Elke dag is er ongeveer 57% kans op regenval in de Hongaarse hoofdstad. Neem dus zeker een paraplu mee als je in mei naar Boedapest gaat. Hopelijk heb je geluk als jij gaat en valt de regenval in deze periode mee. Nogmaals, dit zijn de gemiddelden.

Zonne-uren en daglicht in mei

Op 1 mei schijnt de zon in Boedapest 14.28 uur per dag. En op 31 mei is dit opgeklommen naar 15.40 uur. Dat betekent dat het per dag iets meer dan 2.3 minuten lichter wordt dan de dag ervoor. Gemiddeld schijnt de zon 12 uur per dag.

Weer juni

Juni is een maand van uitersten. De zomer begint officieel. Maar tegelijkertijd zijn er relatief veel dagen met neerslag. Net zoals in mei. Dit is een heerlijke maand om naar Boedapest te gaan.

Maximum temperatuur25°C
Minimum temperatuur15°C
Gemiddeld aantal dagen neerslag13

palatinusbad Boedapest

Weer juli

Samen met augustus is juli de warmste maand van het jaar. Het is bovendien de populairste maand onder toeristen. En dat is niet voor niets, aangezien het niet alleen vakantieperiode is maar het ook een van de beste maanden is om Boedapest te bezoeken. Het heeft de meeste zonuren. Alhoewel het wel echt heel erg warm kan worden. In juli komt het vaak voor dat de stad door een of meerdere hittegolven wordt getroffen. De temperaturen kunnen dan oplopen tot een graad of 35.

Maximum gem. temperatuur27°C
Minimum gem. temperatuur16°C
Gemiddeld aantal dagen neerslag10

Weer augustus

Augustus is een maand met veel zon, net als juli. En evenals in juli kan het ook zeer warm worden in de stad. En zoals je hier kunt lezen is het weer in Hongarije vrij onvoorspelbaar. Je kunt dus rekenen op zo’n beetje alle weersomstandigheden. Van een hittegolf tot meerdere dagen regen achter elkaar. Vergelijkbaar met juli.

Maximum temperatuur27°C
Minimum temperatuur15°C
Gemiddeld aantal dagen neerslag10

Weer september

Persoonlijk is dit mijn favoriete maand om in Boedapest te zijn. Met name aan het begin van de maand, omdat de kans op warme dagen wel groter is dan aan het einde van de maand. Bovendien zijn de dagen begin september ook nog langer dan aan het einde van de maand. Kortom: het weer is deze maand – met name aan het begin – nog heel erg aangenaam en de grootst meute met toeristen is vertrokken. Ideaal toch?

Maximum temperatuur23°C
Minimum temperatuur12°C
Gemiddeld aantal dagen neerslag9

Weer oktober

De herfst gaat nu echt van start in de Hongaarse hoofdstad. En dat betekent dat je overal fantastisch mooie herfstkleuren ziet. Je hebt ook nog steeds veel kans op een zonnetje en zelfs op wat aangename warme dagen, maar het kan ook behoorlijk koud worden. De laatste keer dat ik in oktober in Boedapest was, zat ik de ene dag in een t-shirtje aan de Donau en had ik de volgende dag een dikke jas nodig en was het écht behoorlijk fris.

Maximum temperatuur17°C
Minimum temperatuur7°C
Gemiddeld aantal dagen neerslag9

Weer november

Het wordt kouder en kouder in Boedapest. Maar zelfs in november zijn er mooie zonnige – maar frisse – dagen in de Hongaarse hoofdstad. Dit is geen populaire maand voor toeristen. Alhoewel aan het einde van de maand de eerste kerstmarkten in de stad verschijnen en er een gezellige sfeer heerst.

Maximum temperatuur9°C
Minimum temperatuur3°C
Gemiddeld aantal dagen neerslag11

Weer december

Als je Boedapest in de winter wilt bezoeken is dit de beste maand om te gaan. Alhoewel je een grotere kans hebt op sneeuw in januari of februari heb je ook in december de kans om Boedapest onder een laag sneeuw bedekt te zien. Maar zo niet, dan kun je genieten van de stad in kerstsfeer. Overal hangen lichtjes en zijn kerstmarkten te bezoeken.

Klimaat Hongarije

Hongarije ligt ongeveer halverwege tussen de evenaar en de Noordpool. En het ligt  tussen drie verschillende klimaatsoorten in. Namelijk tussen een oceanisch klimaat – met constantere temperaturen en gelijkmatiger verspreide neerslag, een continentaal klimaat – met extremere temperaturen en over het algemeen matige neerslag, en het Mediterraans klimaat – met droog weer in de zomer en nat weer in de winter. Deze klimaten kunnen afwisselend dominant worden in Hongarije. Dit zorgt ervoor dat het weer in Hongarije lastig voorspelbaar is en zeer sterk kan wisselen. Zo kan het de ene dag nog behoorlijk fris zijn, maar is het de volgende dag ineens warm genoeg om in je korte broek te lopen.

Nu boeken
Vier dagen in Boedapest inclusief vlucht en hotel nu al vanaf €250! Boek nu je stedentrip via tui.nl. Met een compleet verzorgde reis maak je het boeken van een trip heel gemakkelijk voor jezelf. Maar je kunt natuurlijk ook een los hotel boeken via bijvoorbeeld booking.com.

Veelgestelde vragen

Wat is de warmste maand in Boedapest?

De warmste maand is juli met een gemiddelde temperatuur van 27 graden. In deze maand zijn er ook vaak hittegolven, waarbij de temperatuur ruim de 30 graden passeert. Lees meer over het weer in juli.

Wat is de beste reistijd voor Boedapest?

Er zijn een aantal periodes waarin je heel goed naar Boedapest af kunt reizen. Bekijk het overzicht met de beste reistijd.

Wat is de natste maand in Boedapest?

Je zou het misschien niet verwachten, maar de natste maand in Boedapest is juni. Er valt dan gemiddeld zo’n 63mm regen verdeelt over 13 dagen. Veel van deze neerslag valt echter in de avond. Bekijk alles over het weer in Boedapest.

Wat is de koudste maand in Boedapest?

De koudste maand van Boedapest is januari. De temperatuur ligt dan gemiddeld iets boven het vriespunt, maar het kan er ook zeer koud worden. Als de wind uit de richting van Siberië komt, kan het zomaar een dikke -10 graden worden. In januari is er ook het meeste kans op sneeuw in de stad.

Lees ook

2 Comments

 • Reply
  Ano
  1 juli 2019 at 01:41

  Je kunt beter duidelijk vermelden dat het tusen half mei en half september verschrikkelijk heet kan zijn in Budapest,
  Juist geen schommelende temperaturen maar juist stabiel zomer weer.
  De hitte kan letterlijk weken lang aanhouden.
  Dan hebben we het over letterlijk 2 a 3 weken onafgebroken meer dan 33 graden.
  Het is ook absoluut normaal als het een week lang 37 tot 40 graden is.
  Ik denk dat mensen dan een veel beter beeld krijgen waar ze mee te maken krijgen ipv schrijven over gemiddelde min en max temperatuur dat altijd heel laag uitkomt en niet het juiste beeld schetst!

  • Reply
   Maaike
   2 juli 2019 at 20:31

   Hi Ano,

   Dankjewel voor je aanvulling en je feedback! Ik heb gelijk wijzigingen aangebracht in de tekst.

   Hartelijke groet,
   Maaike

Leave a Reply