Grote Markthal Boedapest – Openingstijden, tips & adres

grote markthal boedapest

Prachtig licht, gekleurd fruit en de geur van verse vis. Dat zijn slechts een paar van de ingrediënten die je tegenkomt als je de Grote Markthal in Boedapest bezoekt. De markthal doet van buiten aan als een oud station, met een grote klok en prachtige gevormde grote ramen.

Ga je op stedentrip naar Boedapest? Breng dan zeker een bezoek aan de Grote Markthal. Deze overdekte markt is niet zomaar een markt. Nee, de markt is uitgeroepen tot de ‘mooiste markt van Europa’, won een gerenommeerde prijs voor zijn architectuur en werd door CNN uitgeroepen tot ‘de mooiste markt ter wereld’. En terecht!

Alsof dat nog niet genoeg is vind je er ook producten om je vingers bij af te likken. Zo koop je er kwalitatief zeer goede verse vis en vind je er vlees dat je op vrijwel geen andere plek in Boedapest kunt krijgen. En wat in mijn ogen altijd een goed teken is: er komen veel locals naar deze markt om inkopen te doen.

Openingstijden Grote Markthal Boedapest

Bekijk hier op welke dagen en tijdstippen je deze bijzondere markthal kunt bezoeken.

DagOpeningstijden
Maandag06.00 - 17.00
Dinsdag06.00 - 18.00
Woensdag06.00 - 18.00
Donderdag06.00 - 18.00
Vrijdag06.00 - 18.00
Zaterdag06.00 - 15.00
ZondagGesloten

De centrale markthal is naast zondagen ook gesloten op nationale feestdagen.

grote markthal boedapest

Tips voor je bezoek

Hier een aantal tips van de Hongaren zelf voor een bezoek aan de centrale markthal, om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken.

Tip 1. Betreed de markt niet vanaf de hoofdingang op het plein, maar neem de achteringang van het gebouw. Het is er een stuk rustiger en je loopt niet met hordes andere toeristen de markt binnen. Maar nog beter:  je belandt zo bij het meer authentieke deel van de markt.

Tip 2. Koop geen traditionele Hongaarse souvenirs op de markt. De spullen hier zijn – op een paar uitzonderingen na – veel te duur en er is niets traditioneels aan.

Tip 3. Ga ergens anders lunchen. Het lijkt heel verleidelijk om hier een traditionele Hongaarse lunch te eten, maar net als bij het vorige punt geldt: je betaalt teveel en de kwaliteit is niet goed genoeg. De Hongaren lunchen zelf nooit in de grote markthal.

Tip 4. Als je denkt de ergste drukte te vermijden door vroeg in de ochtend naar de markt te gaan kom je bedrogen uit. Dat is juist het tijdstip waarop de Hongaren zelf hun inkopen doen. Tussen 10.00 en 12.00 en tussen 14.00 en 16.00 is de markt het rustigst.

Hoe kom je er?

Adres: Vámház krt. 1-3
Tram:
Lijn 47 & 49. Uitstappen bij Fővám tér M.
Metro: Lijn M3 (blauwe lijn). Uitstappen bij Kalvin tér. Of M4. Uitstappen bij Fővám Tér.
Bus:
Lijn 9, 15, 100E, 115. Uitstappen bij Kalvin tér.

Architectuur Grote Markthal Boedapest

De grote markthal werd ontworpen door de Hongaar Samu Pecz. Hij hielp onder andere ook mee met het ontwerp van de bekende Matthias Kerk in het Vissersbastion.

Lees ook

No Comments

    Leave a Reply