Deze 5 dingen wist je nog niet over Boedapest

Over Boedapest en de geschiedenis van de stad is veel te lezen en bekend. Een van die feitjes ken je wellicht vast wel: Buda en Pest waren eerst van elkaar gescheiden. Pas aan het einde in de 19e eeuw, om precies te zijn in 1873, werden de twee delen samengevoegd en werd Boedapest één stad.

Maar er zijn nog veel leuke weetjes die je waarschijnlijk niet kent, zoals dat de king of Rock ’n Roll een officieel inwoner is van de stad en dat je in Boedapest kunt wrijven voor geluk. Wat?! Ik zet de 5 leukste weetjes voor je op een rij:

1. Geen gebouwen hoger dan 96 meter

Boedapest

Als je vanuit een van de uitzichtpunten in Boedapest eens goed naar de stad kijkt, valt je wellicht op dat er geen hoge flatgebouwen of wolkenkrabbers. Sterker nog, er zijn geen gebouwen te vinden die hoger zijn dan 96 meter. En daar is een reden voor. Maar waarom nou exact 96 meter? Dat komt omdat het getal 96 een belangrijke betekenis heeft voor de Hongaren. Het jaar 896 is namelijk het jaar waarin de eerste traditionele Hongaren zich in de regio settelde.

Vandaag de dag zijn er twee gebouwen die 96 meter hoog zijn: het Hongaars Parlementsgebouw en de Sint Stefanus Basiliek. Deze twee gebouwen vertegenwoordigen respectievelijk politiek en geloof. Er zijn geen grotere gebouwen te vinden om aan te tonen dat er niets belangrijker is dan politiek en geloof. En om dit te bekrachtigen is er zelfs een verordening in het leven geroepen die verbiedt dat gebouwen hoger zijn dan 96 meter.

Overigens wordt er wel steeds meer gediscussieerd over het feit dat er toch hogere gebouwen gebouwd zouden moeten kunnen worden. Wat de toekomst brengt is dus nog even afwachten.

2. De kettingbrug is één grote legende

Een aantal van de verhalen over de beroemde kettingbrug zouden zomaar  nét iets iets anders kunnen zijn dan de Hongaren ons doen vermoeden. Zo doen er twee verhalen de ronde  over waarom de initiatiefnemer van de brug, graaf István Széchenyi, deze liet bouwen.

Legende 1

De eerste is dat hij geen afscheid kon nemen van zijn zieke vader, omdat hij niet op tijd de overkant van de Donau kon bereiken. Vervolgens zwoor hij zijn moeder dat dit niemand anders ooit meer zou overkomen. De andere versie van dit verhaal is wat minder complex. Men zegt dat de graaf een minnares aan de andere kant van de rivier had die hij vaker wilde zien.

De daadwerkelijke reden voor het initiatief tot het bouwen van de Kettingbrug was waarschijnlijk echter gewoon economisch belang.

Legende 2

Daarnaast zijn er nog twee legendes die de ronde doen. Volgens de ene legende spendeerde de beeldhouwer van de leeuwen jaren aan het bestuderen van deze beesten om zo natuurgetrouw mogelijke standbeelden te kunnen maken. Maar het was nogal een opschepper en na de onthulling van de beelden schepte hij tegen iedereen op dat hij geen enkele fout gemaakt had. Hij zei dat als er ook maar iemand was die een fout ontdekte hij zichzelf zou doden. Het verhaal gaat dat er op een dag een jongetje was die opmerkte dat de leeuwen geen tongen hadden. En zo sprong de beeldhouwer van de brug en pleegde zelfmoord. De beelden op de brug hebben echter wel tongen, dus de kans dat dit verhaal waargebeurd is is zeer onwaarschijnlijk.

Legende 3

De laatste legende is een tweede zelfmoord. Dit keer door de architect. Men zegt dat de beste man van de brug afsprong toen hij erachter kwam dat hij een foute berekening had gemaakt. Hij dacht dat hij te weinig materialen had om de brug lang genoeg te maken. Dit verhaal klopt zeer zeker niet, aangezien de beste man nadat de Kettingbrug afgebouwd was, nog een andere brug heeft ontworpen.

3. Wrijven voor geluk

over boedapest

In de stad staan een aantal beeldhouwwerken die als je erover wrijft geluk zouden moeten brengen. Wil jij de nieuwe J.K. Rowling worden? Ga dan tijdens je trip naar het stadspark en wrijf over de pen van het beeldhouwwerk met een anonieme schrijver. Als je dit doet zou je een groot schrijver moeten worden. Niet geschoten…?!

Liever geluk (in de liefde), of een complete maaltijd? Wrijf dan over de buik van de politieman met de twinkelende ogen en de vrolijke lach die op de Zryinyi Utca staat. Het verhaal gaat dat hij twee grote liefdes in zijn leven had: eten en vrouwen. Hij had een speciale techniek om vrouwen te versieren tijdens het eten. Hij deed trucjes met zijn snor. En dit maakte blijkbaar indruk, want meer dan 100 vrouwen vielen voor zijn charmes (of die van zijn snor).

Dan is er ook nog het meest gefotografeerde standbeeld in Boedapest, die van de kleine prinses. Dit meisje wat op een reling zit aan de boulevard van de Donau, wilde graag een prinses worden. Ze verkleedde zich dan ook vaak als prinses en droeg een papieren kroon. De maker van dit beeld vond dit zo prachtig dat hij haar op deze manier vereeuwigde. Als je het meisje over haar over haar knie wrijft zou dit je dromen waarmaken.

4. Níet klinken met je glazen

Hier vinden we het heel normaal om te proosten door bierglazen tegen elkaar aan te klinken, maar volgens dit verhaal kun je dat maar beter niet doen in Hongarije. De legende gaat dat toen de Habsburgers in 1848 de opstand van de Hongaren neersloegen ze 13 generaals executeerden. Na deze executie hieven ze het glas en klinkten ze er vrolijk op klos. Dus zwoeren de Hongaren 150 jaar lang niet meer met hun glazen te klinken. Inmiddels zijn is er meer dan 150 jaar verstreken, maar deze traditie schijnt nog steeds stand te houden…

5. Elvis Presley is officieel inwoner

Beter laat dan nooit zullen de Hongaren gedacht hebben toen ze besloten Elvis Presley ruim drie decennia na zijn dood tot ere inwoner van Boedapest te kronen. De stad wilde de King of Rock ’n Roll met terugwerkende kracht bedanken voor zijn steun tijdens de opstand van 1956. Hierbij kwamen de Hongaren in opstand tegen de overheersing door de Sovjet-Unie.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply