Status coronavirus in Boedapest & Hongarije

Wellicht reis je binnenkort naar Boedapest of Hongarije af en wil je weten wat daar de status is van het coronavirus en of je vakantie deze zomer door kan gaan. Op deze pagina tref je stand van zaken zoals die in juni is.

Laatste update: zaterdag 20 juni

Cijfers coronavirus Hongarije

Op 4 maart werd de allereerste officiële coronabesmetting vastgesteld in Hongarije. Begin juni, zo’n drie maanden later, is het virus COVID-19 officieel bij iets minder dan 4.000 mensen vastgesteld. In totaal zijn er meer dan 500 mensen overleden aan het coronavirus. Hier kun je de meest recente cijfers bekijken. Net als in de meeste landen lijkt het virus op dit moment teruggedrongen te worden en neem het aantal besmettingen nauwelijks toe.

Getroffen maatregelen in Hongarije

De afgelopen maanden zijn er veel maatregelen getroffen in Hongarije om te proberen het coronavirus in te dammen en het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden. De regering riep zelfs de noodtoestand uit. Deze is echter inmiddels weer opgeheven. Een aantal van de belangrijkste maatregelen zijn:

 • Hongaren werken zoveel mogelijk vanuit huis.
 • De grenzen van Hongarije zijn gesloten voor inwoners buiten de EU en de Europese Economische Ruimte.
 • In het openbaar vervoer moet je verplicht een mondkapje dragen (een sjaal of iets anders wat je mond bedekt is afdoende).
 • Massa-evenementen, waaronder festivals als Sziget en Balaton Sound, zijn tot en met 15 augustus verboden.

Laatst geupdate: 19 juni

Wat is de huidige stand van zaken?

Zoals gezegd is het coronavirus in Hongarije op zijn retour en neemt het aantal besmettingen af.

Grenzen Hongarije open

Update 19 juni: Goed nieuws! Het is officieel: De grenzen met Hongarije zijn geopend. De Minister van Buitenlandse Zaken heeft op 17 juni om middernacht het volgende op zijn Facebookpagina gepost:

Inwoners van lidstaten van de Europese Unie en burgers van Servië, Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland mogen vanaf middernacht het grondgebied van Hongarije binnenkomen.

Minister van Buitenlandse Zaken van Hongarije

Hongaarse staatsburgers en familieleden van Hongaarse staatsburgers – die geen Hongaarse nationaliteit hebben – mogen zonder beperking Hongarije binnenkomen. Burgers van lidstaten van de Europese Unie, Servië, Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland zijn ook weer vrij om het grondgebied van Hongarije te betreden. Kortom: de Hongaarse grenzen zijn weer open voor ons!

Dit nieuws valt inmiddels ook te lezen op de website van ons ministerie van Buitenlandse zaken.

Overigens kunnen mensen zonder staatsburgerschap van een land uit de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte (met uitzondering van inwoners van het Verenigd Koninkrijk) Hongarije nog niet binnen.

– Boek je trip naar Boedapest –
Vier dagen in Boedapest inclusief vlucht en hotel nu al vanaf €200! Boek nu je stedentrip via tui.nl. Met een compleet verzorgde reis maak je het boeken van een trip heel gemakkelijk voor jezelf. Maar je kunt natuurlijk ook een los hotel boeken via bijvoorbeeld booking.com.

Versoepelingen Boedapest

Vanaf halverwege mei heeft de Hongaarse regering al enkele versoepelingen ingevoerd: Restaurants en cafés mogen hun terrassen heropenen en ook winkels mogen weer open. Vanaf donderdag 18 juni zijn winkels op elk moment van de dag weer voor iedereen geopend en kunnen locaties met een capaciteit van minder 500 mensen zowel binnen als buiten concerten houden. Ook zijn Europese staatsburgers en inwoners van de Europese Economische Ruimte weer welkom om het land te betreden.

Lees ook
– Tips voor een veilig en coronaproof bezoek aan Boedapest
Veelgestelde vragen & antwoord over corona in Hongarije

Reisadvies Hongarije

Begin juni kondigde premier Rutte aan dat we vanaf 15 juni weer op vakantie kunnen naar allerlei Europese landen. Bij een groot aantal landen gaat het reisadvies van oranje, naar geel. Dat betekent dat vakantiereizen naar die landen niet langer wordt afgeraden.

De grenzen van Hongarije zijn inmiddels geopend. Op de facebookpagina van de Minister President van Hongarije staat de volgende boodschap te lezen:

Vanaf middernacht mogen burgers van de lidstaten van de Europese Unie en burgers van Servië, Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland vanaf middernacht het grondgebied van Hongarije binnenkomen.

Szijjártó Péter – 17 juni om 23.32

Bekijk op de website van Buitenlandse Zaken het meest recente reisadvies naar Boedapest en Hongarije.

Update 20 juni: Inmiddels heeft Hongarije een geel reisadvies gekregen van het ministerie. Dat betekent: je kunt op vakantie naar Hongarije maar blijf waakzaam. Naar Hongarije afreizen wordt nu niet langer afgeraden.

Wel of niet op vakantie naar Hongarije?

Zal ik deze zomer wel of niet naar Boedapest of Hongarije op vakantie gaan? De grenzen naar Hongarije zijn geopend. De Minister President van Hongarije heeft dat middels een bericht op zijn Facebookpagina laten weten. Ook op de website van onze buitenlandse zaken staat inmiddels de melding: ‘Burgers van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte hebben weer vrije toegang tot Hongarije.’

Lees ook mijn artikel ‘Veelgestelde vragen over corona in Boedapest en Hongarije‘. Hierin lees je een antwoord op allerlei vragen die ik in de loop der weken ontvangen heb. Ook laat ik je weten welke activiteiten je buiten kunt doen en hoe het zit met de horeca. Wellicht kun je op basis daarvan een makkelijker besluit nemen om al dan niet te gaan. In mijn artikel Tips voor een veilig en coronaproof bezoek aan Boedapest lees je over de beste buitenactiviteiten en bezienswaardigheden in de openlucht.

Daarnaast wil ik je de volgende artikelen aanraden, die niet corona gerelateerd zijn maar je kunnen helpen bij het voorbereiden van je trip:

Mocht je nog op zoek zijn naar een hotel bekijk dan eens onderstaande opties. Dit zijn mijn absolute favorieten. Als je er boekt via onderstaande links krijg ik een kleine compensatie, dat kost jou helemaal niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik mijn site up to date kan houden.

– Op zoek naar een hotel? –
Bekijk dan eens mijn twee favoriete hotels in Boedapest: TG Design Suites Aparthotel en Hotel Rum in het kasteeldistrict. Andere populaire hotels op goede locaties, met een mooie prijs-kwaliteitverhouding zijn: Roombach Hotel en AnVa House.

Afgelaste evenementen

De volgende evenementen zijn afgelast door de gevolgen van het coronavirus:

De Grand Prix in Boedapest vindt dit jaar wel gewoon plaats op op de geplande datum (2 augustus), maar is niet open voor publiek. Er zullen dus geen mensen op de tribunes aanwezig zijn. Ook de Marathon van Boedapest op 10 en 11 oktober lijkt voorlopig gewoon doorgang te vinden.

Wat je zelf kunt doen om verspreiding te beperken

Je kunt zelf ook een aantal maatregelen nemen. Het RIVM adviseert het volgende:

 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt
 • Houd 1,5 meter afstand

Telefoonnummer voor Corona noodgevallen Hongarije

Er zijn twee gratis telefoonnummers opgericht voor noodsituaties met betrekking tot Corona: +36 80 277 455 en +36 80 277 456. Beide zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Lees ook

You Might Also Like

66 Comments

 • Reply
  Sabine
  4 juli 2020 at 17:46

  Dag Maaike,

  Wij reizen komende woensdag naar Boedapest. Ik wou de bus 100E boeken van de luchthaven naar het centrum, maar blijkbaar rijdt die nog niet. Dit gewoon ter info.

  Groetjes

  Sabine

  • Reply
   Maaike
   4 juli 2020 at 18:17

   Dag Sabine,

   Dankjewel voor je bericht! Je hebt gelijk, ik zie nu inderdaad dit bericht op de website van de vervoerder staan: Airport shuttlebus 100E is temporarily out of service owing to low passenger numbers due to the pandemic.
   Dankjewel voor deze aanvulling.

   Groetjes en veel plezier in Boedapest,
   Maaike

1 2 3

Leave a Reply