Status coronavirus in Boedapest & Hongarije

Wellicht reis je binnenkort naar Boedapest of Hongarije af en wil je weten wat daar de status is van het coronavirus en of je vakantie deze zomer door kan gaan. Op deze pagina tref je stand van zaken zoals die in juni is.

Laatste update: zondag 1 november

Cijfers coronavirus Hongarije

Op 4 maart werd de allereerste officiële coronabesmetting vastgesteld in Hongarije. Begin november is het virus COVID-19 officieel bij ruim 75.000 mensen vastgesteld. In totaal zijn er meer dan 1750 mensen overleden aan corona. Hier kun je de meest recente cijfers van het aantal besmettingen in Hongarije bekijken.

Grenzen Hongarije gesloten

Vanaf 1 september heeft Hongarije (opnieuw) zijn grenzen gesloten voor reizigers uit andere landen. Op de website van onze overheid staat hierover het volgende:

De Hongaarse grenzen gaan per 1 september dicht voor alle buitenlanders, tenzij er heel dringende redenen zijn voor bezoek. Vanaf deze datum moeten Hongaarse ingezetenen na aankomst in Hongarije 14 dagen in quarantaine óf twee negatieve testen tonen. De kleurcode van het land zal om deze redenen op 1 september 2020 veranderen van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) in ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Op dat moment wordt dit reisadvies verder aangepast.

officieel reisadvies Nederlandse overheid

 Er is overigens een uitzondering voor zakelijke activiteiten in Hongarije (bijvoorbeeld bedrijfsbezoek). Je hebt dan een uitnodigingsbrief van het bedrijf nodig met de reden en de duur van het bezoek.

Getroffen maatregelen in Hongarije

De afgelopen maanden zijn er veel maatregelen getroffen in Hongarije om te proberen het coronavirus in te dammen en het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden. Een aantal van de belangrijkste maatregelen zijn:

 • De grenzen van Hongarije zijn per 1 september gesloten voor buitenlanders
 • Hongaren werken zoveel mogelijk vanuit huis.
 • In het openbaar vervoer moet je verplicht een mondkapje dragen (een sjaal of iets anders wat je mond bedekt is afdoende).
 • Massa-evenementen, waaronder festivals als Sziget en Balaton Sound, zijn tot en met 15 augustus verboden.

Reisadvies Hongarije

Begin juni kondigde premier Rutte aan dat we vanaf 15 juni weer op vakantie kunnen naar allerlei Europese landen. Bij een groot aantal landen gaat het reisadvies van oranje, naar geel. Dat betekent dat vakantiereizen naar die landen niet langer wordt afgeraden. Voor Hongarije geldt dat het reisadvies vanaf 1 september echter weer oranje wordt.

Bekijk op de website van Buitenlandse Zaken het meest recente reisadvies naar Boedapest en Hongarije.

Afgelaste evenementen

De volgende evenementen zijn afgelast door de gevolgen van het coronavirus:

Wat te doen in Boedapest?

Lees ook mijn artikel ‘Veelgestelde vragen over corona in Boedapest en Hongarije‘. Hierin lees je een antwoord op allerlei vragen die ik in de loop der weken ontvangen heb. Ook laat ik je weten welke activiteiten je buiten kunt doen en hoe het zit met de horeca. Wellicht kun je op basis daarvan een makkelijker besluit nemen om al dan niet te gaan. In mijn artikel Tips voor een veilig en coronaproof bezoek aan Boedapest lees je over de beste buitenactiviteiten en bezienswaardigheden in de openlucht.

Daarnaast wil ik je de volgende artikelen aanraden, die niet corona gerelateerd zijn maar je kunnen helpen bij het voorbereiden van je trip:

Mocht je nog op zoek zijn naar een hotel bekijk dan eens onderstaande opties. Dit zijn mijn absolute favorieten. Als je er boekt via onderstaande links krijg ik een kleine compensatie, dat kost jou helemaal niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik mijn site up to date kan houden.

– Op zoek naar een hotel? –
Bekijk dan eens mijn twee favoriete hotels in Boedapest: TG Design Suites Aparthotel en Hotel Rum in het kasteeldistrict. Andere populaire hotels op goede locaties, met een mooie prijs-kwaliteitverhouding zijn: Roombach Hotel en AnVa House.

Wat je zelf kunt doen om verspreiding te beperken

Je kunt zelf ook een aantal maatregelen nemen. Het RIVM adviseert het volgende:

 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt
 • Houd 1,5 meter afstand

Telefoonnummer voor Corona noodgevallen Hongarije

Er zijn twee gratis telefoonnummers opgericht voor noodsituaties met betrekking tot Corona: +36 80 277 455 en +36 80 277 456. Beide zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Lees ook

– Boek je trip naar Boedapest –
Vier dagen in Boedapest inclusief vlucht en hotel nu al vanaf €200! Boek nu je stedentrip via tui.nl. Met een compleet verzorgde reis maak je het boeken van een trip heel gemakkelijk voor jezelf. Maar je kunt natuurlijk ook een los hotel boeken via bijvoorbeeld booking.com.

You Might Also Like

69 Comments

 • Reply
  Celine
  24 juni 2020 at 11:48

  Hoi Maaike,

  Dankjewel voor je snelle antwoord!
  Dit maakt het toch al een stuk duidelijker voor me.
  Ik zag ook je nieuwe artikel al, die ga ik ook gauw even doorlezen 🙂

  Groetjes,
  Celine

 • Reply
  Jochem
  21 juni 2020 at 17:20

  Hallo Maaike,

  Wij hebben een vakantie met een vriendengroep op de planning staan in Budapest. Weet jij of het mogelijk/legaal is om momenteel met 11 vrienden in Budapest te verblijven (in een appartement met 11 slaapkamers)?

  Groetjes Jochem

  • Reply
   Maaike
   22 juni 2020 at 11:02

   Dag Jochem,

   Dat is een goede vraag. Ik vermoed – maar kan dat niet met 100% zekerheid zeggen – dat dat zeker niet verboden is. De noodtoestand is opgeheven en ook horeca is weer open. Maar als je het zeker wilt weten zou ik informeren bij de verhuurder. Die kan je zeker vertellen of dit is toegestaan.

   Mocht je trouwens nog op zoek zijn naar leuke dingen om te doen, lees dan ook eens: activiteiten voor groepen in Boedapest.

   Ik hoop dat jullie gewoon kunnen gaan!

   Heel veel plezier in Boedapest met je vrienden,
   Maaike

 • Reply
  Frits Starink
  20 juni 2020 at 08:38

  Hoi Maaike, code oranje is inmiddels aangepast naar code geel!!! Ik ga komende week alsnog boeken!
  Groetjes Frits

  • Reply
   Maaike
   20 juni 2020 at 14:31

   Fantastisch Frits! Wat goed dat je gaat boeken. Ik wens je alvast heel veel plezier.

   Groetjes,
   Maaike

 • Reply
  I. van Leeuwen
  19 juni 2020 at 15:52

  Hoi Maaike, ook ik volg al een tijdje je blog. Wij zouden (over 5 weken) voor de 5e keer naar een camping in Cegled gaan. Dus fijn dat de grenzen open zijn. Maar toch twijfelen we. We gaan met 2 jonge kinderen die erg veel plezier / vertier hebben in het naastgelegen aquapark. Hoe zit het met de maatregelen in zwembaden? Is er een max aantal toegestaan? Moet er gereserveerd worden? werkt het met tijdsslot?
  Is bezoek nu wel mogelijk aan supermarkten/winkels tussen 9-12 uur? En is een medische verklaring nodig bij overgang van de grens? Sorry voor de vele vragen, al heb ik er nog veel meer……

  Groetjes,

  Irene

  • Reply
   Maaike
   19 juni 2020 at 16:15

   Dag Irene,

   Ik begrijp je twijfel heel goed. Ik zal je vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

   1. Voor de zwembaden moet ik je een antwoord schuldig blijven. Ik probeer je zo snel mogelijk alsnog een update te geven.
   2. Bezoek aan supermarkten en winkels is inmiddels voor iedereen op elk tijdstip weer toegestaan.
   3. Je hebt geen medische verklaring nodig aan de grens en je kunt zonder problemen de grens over.

   En mocht je meer vragen hebben laat het maar weten. Wellicht dat ik daarmee ook direct vragen voor anderen beantwoord. Lees ook mijn artikel met veelgestelde vragen over corona in Boedapest en hun antwoorden.

   Hopelijk heb je hier alvast wat aan. Succes met het maken van een beslissing!

   Groetjes,
   Maaike

 • Reply
  Valentina Claeys
  18 juni 2020 at 18:16

  Top deze site moet ik niet elke keer het nieuws kijken word altijd te veel gezegd en dan net niet het gene wat we willen horen.
  Ik volg je elke dag op hoop dat je plaatst dat de grenzen open gaan zodat ik naar mijn familie kan vanuit België misschien wel een heel ander verhaal.

  • Reply
   Maaike
   19 juni 2020 at 09:19

   Wat leuk dat je elke dag mijn site bekijkt Valentina. En het is dus zover: de grenzen zijn weer open. En dus kun je je familie gaan bezoeken. Ik wens je heel veel plezier!

   Groeten,
   Maaike

   • Corina Cunes
    19 juni 2020 at 15:26

    Hoi Lieve Maaike
    Als eerste wil ik even zeggen dat je een geweldige site heb.
    Ik hou jou site ook dagelijks in de gaten omdat jij veel meer informatie voor ons heeft dan welke site ook. Nu ben ik heel blij dat de grenzen geopend zijn maar ook weer nerveus.
    Toen ik zag bij jou dat ze eindelijk geopend waren heb ik gelijk een ticket gekocht en ga aanstaande maandag 22 juni naar mijn vader. Hij woont al ruim 18 jaar in Hongarije en is nu alleen hij heeft mij hulp nodig. Alleen zie ik op de site’s van Wijs op Reis ,ANWB en noem maar op dat Hongarije nog op oranje staat en dat je er niet heen mag. Maar van mijn vader hoor ik dat er gisteren al vrienden uit Nederland gewoon Hongarije binnen zijn komen rijden zonder grenscontrole’s. Weet jij misschien of ik ook gewoon doorgang heb als ik met het vliegtuig aan komt. Niet dat ik daar op het vliegveld staat en mag gelijk terug gaan vliegen omdat ze me er niet doorlaten. Hoop dat jij mij gerust kan stellen want ik raak echt door de war met al die verschillende informatie. Groetjes Corina en ga zo verder met je prachtige en informatieve site.

   • Maaike
    19 juni 2020 at 15:36

    Hoi Corina,

    Dankjewel voor je lieve reactie over mijn website!

    Wat heerlijk dat je op 22 juni naar je vader gaat! Ik snap dat het veel informatie is. Maar ik kan je geruststellen. Je kunt Hongarije echt weer in. Het klopt inderdaad dat het reisadvies van onze overheid nog wel oranje is. Dat houdt in dat het advies van onze overheid is er alleen naartoe af te reizen indien je reis ‘noodzakelijk’ is. Dit is echter een advies en betekent niet dat je er niet naartoe mag. Je staat volledig vrij om het land in te reizen. Hongarije heeft zijn grenzen officieel weer opengesteld en je loopt dus geen risico om niet binnengelaten te worden.

    Op deze site van Nederland Wereldwijd – een site van onze overheid – valt dit ook te lezen: burgers van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte hebben weer vrije toegang tot Hongarije.

    Je kunt dus met een gerust hart je vader opzoeken. Maar pas natuurlijk goed op jezelf tijdens je reis!

    Veel plezier met het weerzien met je vader.

    Groetjes,
    Maaike

  • Reply
   Vercruysse christine
   19 juni 2020 at 21:17

   Mijn vriendin heeft daar een villa is het veilige om vanuit België mee te reizen met de auto voor mij en kan ik mij daar ook veilige voelen zij er veel maatregel dat ik moet volgen tocht wil ik mee maar heb een dubbel gevoel

   • Maaike
    20 juni 2020 at 14:35

    Dag Christine,

    Ik begrijp je zorgen en kan alleen maar zeggen: doe wat goed voelt. Reizen naar Hongarije wordt niet langer afgeraden en je kunt ook vrij het land betreden.

    Succes met het maken van een keuze,
    Maaike

 • Reply
  Rosanne
  18 juni 2020 at 15:30

  Hoi Maaike,

  Ik kijk elke dag eventjes op je site om de updates te lezen! Wij hebben een vakantie geboekt naar Boedapest op 29 juli 2020.. Fingers crossed dus!

  Bedankt dat je ons op de hoogte houdt!

  • Reply
   Maaike
   18 juni 2020 at 17:28

   Dag Rosanne,

   Leuk om te lezen dat je elke dag even kijkt. Ik heb goede hoop dat je op 29 juli weer naar Boedapest kan, maar vooralsnog helaas geen officieel nieuws.

   Groeten en hopelijk veel plezier eind juli in Boedapest,
   Maaike

 • Reply
  Ed
  17 juni 2020 at 17:56

  Hi Maaike, is er al wat meer bekend over vakantie houden in Hongarije deze zomer?
  Ed

  • Reply
   Maaike
   17 juni 2020 at 20:31

   Dag Ed,

   Helaas, nee. Er is nog niet meer bekend. Ik hou het nieuws heel goed in de gaten, dus zodra ik meer weet zal ik de pagina updaten.

   Groeten,
   Maaike

  • Reply
   Rob van den Berg
   18 juni 2020 at 12:34

   Ik werk in Szentendre en krijg net te horen dat ik vanaf morgen 19/6 weer onbeperkt naar HU kan als EU burger.

   • Maaike
    18 juni 2020 at 17:27

    Hi Rob,

    Wat een goed nieuws! Ik kan het officiele bericht helaas nog nergens vinden. Maar ik hou het laatste nieuws in de gaten en hopelijk heb je gelijk! Dankjewel in ieder geval voor je reactie.

    Groet,
    Maaike

   • Sander
    18 juni 2020 at 19:35

    Hoi Rob, ik heb dit ook vandaag vernomen. Officiële berichten zijn alleen nog nergens te vinden.

   • Maaike
    19 juni 2020 at 09:18

    Dag Sander,

    Dankjewel ook voor je reactie. Gelukkig is het inmiddels ook officieel. Je kunt vanaf nu weer vrij Hongarije in reizen als inwoner van de EU.

    Groeten,
    Maaike

 • Reply
  Frits Starink
  8 juni 2020 at 19:57

  Hallo Maaike, wat heb je een ontzettend goede en complete weergave van Boedapest gegeven met heel veel goede tips! Ik kom er zelf al jaren en herken bijna alle hoogtepunten die je beschrijft. Daarnaast vind ik ook de dierentuin zeker de moeite waard en als je langer dan 3 dagen in Boedapest bent is Szentendre ook zeker een aanrader om een dagje door te brengen. Helaas kon mijn vakantie eind maart niet doorgaan maar ik wil kijken of ik later deze zomer alsnog een weekje kan gaan. Ik hou zeker jouw site in de gaten voor het laatste nieuws omtrent de situatie en wat er wel of niet open is momenteel. Ik hoop dat je de site actueel wil houden want die is heel nuttig! Groetjes Frits

  • Reply
   Maaike
   9 juni 2020 at 11:23

   Dankjewel voor je leuke reactie Frits! En ook nog voor de extra tips.
   Ik doe mijn best dit bericht zo actueel mogelijk te houden en ik volg het nieuws op de voet.

   Hopelijk kun je later deze zomer weer veilig naar Boedapest!

   Groetjes,
   Maaike

  • Reply
   Rob Kuipers
   17 juni 2020 at 10:39

   Hoi Maaike,

   Volg als een een tijdje jouw site met plezier en zeker de actuele info over de COVID-19
   Wij willen dit jaar nog vakantie vieren in het mooie Hongarije.
   Jij schrijft dat de 16de de overheid zou stemmen over eventuele versoepeling . Wat is hier uit gekomen?

   Groetjes Rob

   • Maaike
    17 juni 2020 at 20:33

    Dag Rob,

    Wat leuk dat je al een tijdje mijn site volgt! Helaas, is er toch nog niet meer bekend. Ik wacht ook met smart op meer nieuws. Zodra er meer bekend is laat ik het hier weten.

    Groetjes,
    Maaike

 • Reply
  Gigi
  5 juni 2020 at 19:42

  Hey Maaike,
  We waren van plan om naar Hongarije te gaan, voor de crisis, om een plekje te zoeken om te wonen. We hebben het huis inmiddels al verkocht in Nederland en zijn momenteel in Italië. Graag willen we naar Hongarije om woningen te bekijken. Dit heb ik zelf al voorgelegd aan de Hongaarse overheid maar ik krijg geen gehoor. Weet jij of dit wel kan of valt dit ook onder toerisme?

  • Reply
   Maaike
   5 juni 2020 at 21:57

   Dag Gigi,

   Wat leuk dat jullie een plekje in Hongarije gaan zoeken! Maar wat lastig en vervelend dat dat nu met deze situatie zo moeilijk is.

   Het probleem voor jullie is dat Hongarije niet per se toeristen weert, maar iedereen die niet in Hongarije woonachtig is. Ongeacht met welk doel je het land wilt binnenkomen. Met uitzondering van Hongarije, bewoners van Slowakije en Tsjechië, maar ook die mogen niet langer duurt dan 48 uur een bezoek brengen.

   Op de website van buitenlandse zaken staat dit: De grenzen van Hongarije zijn voor het internationale personenverkeer gesloten.
   Reizigers worden bij de Hongaarse grens afgewezen als zij niet de Hongaarse nationaliteit hebben. Burgers van de EER (Europese Economische Ruimte) worden binnengelaten mits zij in bezit zijn van Hongaarse verblijfsdocumenten.

   Op 16 juni worden er, als het goed is, nieuwe versoepelingen bekendgemaakt. Hopelijk gaan de grenzen dan weer open en kunnen jullie op zoek naar een mooi plekje in Hongarije.

   Ik wens jullie heel veel succes.

   Groeten,
   Maaike

 • Reply
  Shana
  6 mei 2020 at 16:17

  Dag Maaike,

  Zijn restaurants gesloten? Zijn ze ook bezig om te kijken wat ze kunnen doen om toeristen terug toe te laten?
  Ik kwam normaal op 21/5 naar deze stad, maar de vluchten werden helaas geannuleerd. Zijn de vooruitzichten positief dat we toch binnenkort (juni/juli) toegelaten zouden worden?

  Alvast bedankt voor de info!

  Groetjes,

  Shana

  • Reply
   Maaike
   4 juni 2020 at 18:39

   Dag Shana,

   Sorry voor mijn late reactie. Inmiddels zijn restaurants in Boedapest weer geopend, maar wel met verscherpte maatregelen.
   Het is op dit moment helaas nog onduidelijk wanneer Hongarije zijn grenzen opent. Op 16 juni worden nieuwe versoepelingen bekendgemaakt. Hopelijk weten we dan meer!

   Groetjes,
   Maaike

   • Karina
    17 juni 2020 at 13:08

    Hoi vraagje is er meer bekent over Hongarije of je er na toe kunt? Ik ga namelijk elk jaar er heen naar het balaton, maar zoals ik gelezen had kregen we naar 16 juni de versoepeling van Hongarije te lezen. Heb overal al gekeken maar nog niks gelezen. Weten jullie misschien meer. Groetjes karina

   • Maaike
    17 juni 2020 at 20:32

    Dag Karina,

    Wat heerlijk dat je elk jaar naar het Balatonmeer gaat! Helaas is er toch nog niets extra’s bekend over wanneer de grenzen ook weer opengaan voor ons. Ik laat het direct hier weten zodra er meer nieuws is.

    Groeten,
    Maaike

 • Reply
  Angel ✨
  23 april 2020 at 15:11

  Hoi ik heb een vraagje sinds vorig jaar hebben wij een vakantiehuisje gekocht in pári dicht bij tamassi maar mogen we dit jaar dan wel daar weer op vakantie of mogen wij dan ook niet? (Wij willen tussen juli en augustus vertrekken het liefst ) groetjes angel

  • Reply
   Maaike
   4 juni 2020 at 18:41

   Dag Angel,

   Wat heerlijk dat jullie een vakantiehuisje in Hongarije hebben! Op dit moment is nog onduidelijk wanneer de grenzen weer opengaan. Op 16 juni worden nieuwe versoepelingen bekendgemaakt. Ik zal deze pagina die dag of de dag erop ook weer updaten. Hopelijk kan ik je dan meer vertellen.

   Groetjes,
   Maaike

 • Reply
  Edith Plat
  19 april 2020 at 07:57

  Hallo Maaike
  Hoe zit het eigenlijk met de festivals zoals Balatonsound en Sziget.
  Is hier iets over bekend.
  Mooi land met vriendelijke mensen.

  • Reply
   Maaike
   19 april 2020 at 10:29

   Hoi Edith,

   Tot nu toe heeft de organisatie van Balaton Sound en Sziget laten weten dat ze nog druk zijn met de organisatie van het festival. Als je zelf naar een van de festivals gaat is het wellicht ook slim om hen op social media te volgen, dan word je op die manier ook op de hoogte gehouden. Ik zal de festivals ook nog op deze pagina verwerken.

   Groetjes,
   Maaike

   • Celine
    22 juni 2020 at 11:19

    Hoi Maaike,

    Ik heb een vraagje. Ik wil graag met mijn vriend naar Hongarije in de tweede week van juli. Toch zijn we nog een beetje voorzichtig met boeken, omdat we nog niet helemaal op de hoogte zijn van de stand van zaken. Nu heeft je site ons al heel erg geholpen, allereerst dank daarvoor 🙂
    Mijn vraag is echter: hoe zit het verder met het dragen van mondkapjes? In het openbaar vervoer moet het, maar hoe zit het in supermarkten, musea of op het terras/in restaurants (eten wordt moeilijk met die dingen op maar toch haha). Zijn musea en kerken en dergelijke überhaupt alweer open?
    Kan je me hier toevallig iets meer over vertellen?

    Groetjes Celine

   • Maaike
    22 juni 2020 at 17:40

    Hoi Celine,

    Dankjewel voor je leuke berichtje. En wat leuk dat jullie naar Boedapest willen.
    Ik ben bezig met het schrijven van een artikel om nog meer informatie te geven. Maar alvast een snel antwoord op je vraag: mondkapjes moeten in het Openbaar Vervoer en naar ik begrijp ook bij het winkelen. Je kunt gewoon naar restaurants, maar hier blijft de 1.5 meter regel gelden. Het personeel moet verplicht mondkapjes dragen. In musea (die weer open zijn) moet je wel afstand bewaren, maar is een mondkapje niet verplicht. Ook kerken zijn weer te bezichtigen en voor zover ik het kan vinden hoef je daar ook geen mondkapje te dragen, maar moet je wel afstand houden.

    Succes met het maken van een keuze!
    Groetjes,
    Maaike

1 2 3

Leave a Reply