Status coronavirus in Boedapest & Hongarije

Wellicht reis je binnenkort naar Boedapest of Hongarije af en wil je weten wat daar de status is van het coronavirus en of je vakantie deze zomer door kan gaan. Op deze pagina tref je stand van zaken zoals die in juni is.

Laatste update: zaterdag 20 juni

Cijfers coronavirus Hongarije

Op 4 maart werd de allereerste officiële coronabesmetting vastgesteld in Hongarije. Begin juni, zo’n drie maanden later, is het virus COVID-19 officieel bij iets minder dan 4.000 mensen vastgesteld. In totaal zijn er meer dan 500 mensen overleden aan het coronavirus. Hier kun je de meest recente cijfers bekijken. Net als in de meeste landen lijkt het virus op dit moment teruggedrongen te worden en neem het aantal besmettingen nauwelijks toe.

Getroffen maatregelen in Hongarije

De afgelopen maanden zijn er veel maatregelen getroffen in Hongarije om te proberen het coronavirus in te dammen en het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden. De regering riep zelfs de noodtoestand uit. Deze is echter inmiddels weer opgeheven. Een aantal van de belangrijkste maatregelen zijn:

 • Hongaren werken zoveel mogelijk vanuit huis.
 • De grenzen van Hongarije zijn gesloten voor inwoners buiten de EU en de Europese Economische Ruimte.
 • In het openbaar vervoer moet je verplicht een mondkapje dragen (een sjaal of iets anders wat je mond bedekt is afdoende).
 • Massa-evenementen, waaronder festivals als Sziget en Balaton Sound, zijn tot en met 15 augustus verboden.

Laatst geupdate: 19 juni

Wat is de huidige stand van zaken?

Zoals gezegd is het coronavirus in Hongarije op zijn retour en neemt het aantal besmettingen af.

Grenzen Hongarije open

Update 19 juni: Goed nieuws! Het is officieel: De grenzen met Hongarije zijn geopend. De Minister van Buitenlandse Zaken heeft op 17 juni om middernacht het volgende op zijn Facebookpagina gepost:

Inwoners van lidstaten van de Europese Unie en burgers van Servië, Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland mogen vanaf middernacht het grondgebied van Hongarije binnenkomen.

Minister van Buitenlandse Zaken van Hongarije

Hongaarse staatsburgers en familieleden van Hongaarse staatsburgers – die geen Hongaarse nationaliteit hebben – mogen zonder beperking Hongarije binnenkomen. Burgers van lidstaten van de Europese Unie, Servië, Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland zijn ook weer vrij om het grondgebied van Hongarije te betreden. Kortom: de Hongaarse grenzen zijn weer open voor ons!

Dit nieuws valt inmiddels ook te lezen op de website van ons ministerie van Buitenlandse zaken.

Overigens kunnen mensen zonder staatsburgerschap van een land uit de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte (met uitzondering van inwoners van het Verenigd Koninkrijk) Hongarije nog niet binnen.

– Boek je trip naar Boedapest –
Vier dagen in Boedapest inclusief vlucht en hotel nu al vanaf €200! Boek nu je stedentrip via tui.nl. Met een compleet verzorgde reis maak je het boeken van een trip heel gemakkelijk voor jezelf. Maar je kunt natuurlijk ook een los hotel boeken via bijvoorbeeld booking.com.

Versoepelingen Boedapest

Vanaf halverwege mei heeft de Hongaarse regering al enkele versoepelingen ingevoerd: Restaurants en cafés mogen hun terrassen heropenen en ook winkels mogen weer open. Vanaf donderdag 18 juni zijn winkels op elk moment van de dag weer voor iedereen geopend en kunnen locaties met een capaciteit van minder 500 mensen zowel binnen als buiten concerten houden. Ook zijn Europese staatsburgers en inwoners van de Europese Economische Ruimte weer welkom om het land te betreden.

Lees ook
– Tips voor een veilig en coronaproof bezoek aan Boedapest
Veelgestelde vragen & antwoord over corona in Hongarije

Reisadvies Hongarije

Begin juni kondigde premier Rutte aan dat we vanaf 15 juni weer op vakantie kunnen naar allerlei Europese landen. Bij een groot aantal landen gaat het reisadvies van oranje, naar geel. Dat betekent dat vakantiereizen naar die landen niet langer wordt afgeraden.

De grenzen van Hongarije zijn inmiddels geopend. Op de facebookpagina van de Minister President van Hongarije staat de volgende boodschap te lezen:

Vanaf middernacht mogen burgers van de lidstaten van de Europese Unie en burgers van Servië, Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland vanaf middernacht het grondgebied van Hongarije binnenkomen.

Szijjártó Péter – 17 juni om 23.32

Bekijk op de website van Buitenlandse Zaken het meest recente reisadvies naar Boedapest en Hongarije.

Update 20 juni: Inmiddels heeft Hongarije een geel reisadvies gekregen van het ministerie. Dat betekent: je kunt op vakantie naar Hongarije maar blijf waakzaam. Naar Hongarije afreizen wordt nu niet langer afgeraden.

Wel of niet op vakantie naar Hongarije?

Zal ik deze zomer wel of niet naar Boedapest of Hongarije op vakantie gaan? De grenzen naar Hongarije zijn geopend. De Minister President van Hongarije heeft dat middels een bericht op zijn Facebookpagina laten weten. Ook op de website van onze buitenlandse zaken staat inmiddels de melding: ‘Burgers van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte hebben weer vrije toegang tot Hongarije.’

Lees ook mijn artikel ‘Veelgestelde vragen over corona in Boedapest en Hongarije‘. Hierin lees je een antwoord op allerlei vragen die ik in de loop der weken ontvangen heb. Ook laat ik je weten welke activiteiten je buiten kunt doen en hoe het zit met de horeca. Wellicht kun je op basis daarvan een makkelijker besluit nemen om al dan niet te gaan. In mijn artikel Tips voor een veilig en coronaproof bezoek aan Boedapest lees je over de beste buitenactiviteiten en bezienswaardigheden in de openlucht.

Daarnaast wil ik je de volgende artikelen aanraden, die niet corona gerelateerd zijn maar je kunnen helpen bij het voorbereiden van je trip:

Mocht je nog op zoek zijn naar een hotel bekijk dan eens onderstaande opties. Dit zijn mijn absolute favorieten. Als je er boekt via onderstaande links krijg ik een kleine compensatie, dat kost jou helemaal niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik mijn site up to date kan houden.

– Op zoek naar een hotel? –
Bekijk dan eens mijn twee favoriete hotels in Boedapest: TG Design Suites Aparthotel en Hotel Rum in het kasteeldistrict. Andere populaire hotels op goede locaties, met een mooie prijs-kwaliteitverhouding zijn: Roombach Hotel en AnVa House.

Afgelaste evenementen

De volgende evenementen zijn afgelast door de gevolgen van het coronavirus:

De Grand Prix in Boedapest vindt dit jaar wel gewoon plaats op op de geplande datum (2 augustus), maar is niet open voor publiek. Er zullen dus geen mensen op de tribunes aanwezig zijn. Ook de Marathon van Boedapest op 10 en 11 oktober lijkt voorlopig gewoon doorgang te vinden.

Wat je zelf kunt doen om verspreiding te beperken

Je kunt zelf ook een aantal maatregelen nemen. Het RIVM adviseert het volgende:

 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt
 • Houd 1,5 meter afstand

Telefoonnummer voor Corona noodgevallen Hongarije

Er zijn twee gratis telefoonnummers opgericht voor noodsituaties met betrekking tot Corona: +36 80 277 455 en +36 80 277 456. Beide zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Lees ook

You Might Also Like

66 Comments

 • Reply
  Glenn
  30 maart 2020 at 16:19

  Is er een datum dat grenszone terug open gaat

  • Reply
   Maaike
   6 april 2020 at 10:19

   Dag Glenn,

   Sorry voor mijn late reactie. Er is – voor zover ik weet – nog geen datum vastgesteld waarop de grenzen weer opengaan.

   Hartelijke groet,
   Maaike

 • Reply
  paula
  28 maart 2020 at 10:38

  Hallo wij hebben een stedentrip van 10 tot 13 mei geboekt,ik ben bang dat deze ook verplaatst moet worden,dan hebben we gelukkig nog Juli als optie het blijft spannend

  • Reply
   Maaike
   30 maart 2020 at 10:33

   Dag Paula, fijn dat jullie nog een optie achter de hand hebben! Hopelijk kunnen jullie tegen die tijd weer naar Boedapest afreizen en genieten van deze prachtige stad.

 • Reply
  Eugene
  16 maart 2020 at 22:46

  Ook geboekt voor 23 maart. Maar helaas, moeten een andere gelegenheid gaan zoeken. Heel mooie site.

  • Reply
   Maaike
   17 maart 2020 at 18:48

   Dankjewel voor je reactie Eugene! Hopelijk ga je later nog een andere keer naar Boedapest.

 • Reply
  Natas en Fons
  16 maart 2020 at 14:42

  Volgens ons is het nu echt ook gesloten. Bericht net op site. Hadden 1 april reisje geboekt. Sinds vanmiddag grenzen gesloten lezen we.
  App maar gecancelled. grrrr jammer. Vliegtickets laten we nog ff openstaan. Evt last minute boeking?

  • Reply
   Maaike
   16 maart 2020 at 14:58

   Wat ontzettend jammer voor jullie! Ik hoop dat jullie het prachtige Boedapest toch nog gaan zien, op 1 april of wellicht een andere keer.

   • Frits Starink
    16 maart 2020 at 15:35

    De dierentuin is sinds gisteren ook gesloten!

   • Maaike
    16 maart 2020 at 16:02

    Dankjewel voor je reactie. Goed om te weten, ik zal het updaten.

 • Reply
  Nelly
  15 maart 2020 at 19:40

  Wij gaan op 27 april met de bus van Bolderman naar het Balotonmeer en Boedapest wij hopen dat het door gaat

  • Reply
   Maaike
   15 maart 2020 at 21:09

   Ik hoop het ook voor jullie Nelly!

 • Reply
  Jerry
  15 maart 2020 at 18:09

  Dankjewel hier voor! Wij gaan 7 april weg dus het word erg spannend voor ons of het door gaat en of er überhaupt wat te doen is daar als we gaan

  • Reply
   Maaike
   15 maart 2020 at 18:45

   Ik hoop voor jullie dat het door kan gaan! Boedapest is overigens wel echt prachtig, zelfs als je niet overal naar binnen kunt. De suggesties hierboven bieden je zeker al genoeg vermaak en bekijks. Maar het zou natuurlijk het fijnst zijn als jullie de stad in zijn volle glorie kunnen zien.

 • Reply
  Ria
  14 maart 2020 at 18:41

  wij hebben geboekt Boedapest 22 t/m 25 maart maar twijfelen daar de terugreis door easy Jet is geannuleerd.
  misschien later in het seizoen.

 • Reply
  Wim Bressers
  14 maart 2020 at 08:23

  Hoi Maaike, wat een mooie site en actueel. Werk nu al weer een tijdje in Boedapest en denk dat ik volgende week Hotel Roombach boek (dank voor de tip!) na 4 weken Gellert. Hopelijk verslechterd de Corona situatie niet. Ik heb zelf Boedapest nog weinig kunnen ontdekken, maar als het voorjaar zich aandient komt het allemaal wel goed!

  • Reply
   Maaike
   14 maart 2020 at 10:06

   Dag Wim, dankjewel voor je compliment. Wat ontzettend leuk dat je in Boedapest werkt. Ik hoop ook dat de situatie rondom het virus niet verslechterd en je de prachtige stad binnenkort kunt gaan verkennen 🙂

 • Reply
  Jacky
  13 maart 2020 at 20:45

  Bedankt voor de heldere uitleg. Wij hebben van 18 tot 22 maart een stedentrip naar Boedapest gepland staan maar twijfelen nog Ivm Corona wat verstandig is.

  • Reply
   Maaike
   13 maart 2020 at 21:42

   Hi Jacky, ik begrijp jullie twijfel heel goed. Veel succes met het maken van een beslissing!

 • Reply
  Rein
  13 maart 2020 at 20:38

  Mooie site! Dit zijn Inderdaad de dingen waarom wij gek op Boedapest zijn.
  Wij hebben ruim 20 jaar een vakantiewoning in een villapark nabij Boedapest en reizen elke vakantie ook naar Boedapest. Dat is genieten😀🌞

  • Reply
   Maaike
   13 maart 2020 at 21:40

   Dankjewel voor je reactie Rein. En wat heerlijk dat jullie een vakantiewoning in de buurt hebben!

 • Reply
  ronald v.
  13 maart 2020 at 20:13

  Maaike,
  Bedankt voor je heldere uitleg

  • Reply
   Maaike
   13 maart 2020 at 20:17

   Graag gedaan. Jij bedankt voor je reactie Ronald.

   • Luc
    17 maart 2020 at 17:56

    Goede avond. Nog een een aanvulling over de gesloten grenzen. Deze zijn officieel dicht vanaf vannacht 12:00 uur. Dit was echter niet gecommuniceerd. Ook niet naar de buurlanden.

    Ikzelf ben op doorreis naar Roemenië en sta sinds vanmorgen 7:00 uur al voor de grens te wachten. Wat ik nu begrijp gaat de grens vanavond om 21:00 uur nog éénmalig open tot morgen ochtend 05:00

   • Maaike
    17 maart 2020 at 18:47

    Dankjewel voor deze aanvulling Luc! En veel succes met je doorreis.

 • Reply
  Henk M.
  13 maart 2020 at 16:31

  Dankjewel Maaike, hele mooie site met goeie informatie, Henk (ben er zelfs gaan wonen 🙂

  • Reply
   Maaike
   13 maart 2020 at 16:58

   Dankjewel voor je reactie Henk! En te gek dat je in het mooie Boedapest woont 🙂

1 2 3

Leave a Reply