De Kettingbrug van Boedapest – achtergrond

Als je in Boedapest een ansichtkaart koopt om naar familie of vrienden te sturen dan is de kans groot dat daar de Kettingbrug op staat. De Kettingbrug is – net als het vissersbastion en het Hongaarse parlementsgebouw – een zeer karakteristiek bouwwerk in Boedapest. Het is echt een symbool van de stad.

Historie

Voordat de brug gebouwd werd was er geen goede verbinding tussen Boeda en Pest. Er was wel een pontonbrug van de ene naar de andere kant, maar ideaal was dat niet. Als het in de winter hard vroor, werd de pontonburg verwijderd en als het ijs stevig genoeg was liepen mensen het ijs over naar de andere zijde. Maar zo wilde het weleens gebeuren dat mensen aan verkeerde kant van de Donau eindigden als het begon te dooien.

István Széchenyi

Uiteindelijk was het graaf István Széchenyi die het initiatief nam voor een brug. Tijdens de winterperiode kon hij zijn zieke vader aan de andere kant van de stad niet bereiken. Hij besefte hoe belangrijk het was om Boeda en Pest constructief met elkaar te verbinden. De graaf was niet alleen degene die het initiatief nam, maar hij financierde de brug ook voor een deel.

Bombardement Kettingbrug

Vlak na de bouw van de brug werd er door de Oostenrijkers opdracht gegeven om deze te vernietigen. Gelukkig slaagde deze actie niet, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de brug wel kapotgemaakt. De Duitsers bliezen alle bruggen over de Donau op om ervoor te zorgen dat de communisten hen niet konden volgen. En zo werd ook de Kettingbrug gebombardeerd. De brug werd in 1949 weer in al zijn glorie hersteld.

Renovatie Kettingbrug

De Kettingbrug wordt eind 2017 gesloten voor een grondige renovatie. We schreven al eerder over het tijdspad, de inhoud van de renovaties en wanneer de brug weer geopend wordt.

Vragen?

Heb je nog vragen over de Kettingbrug in Boedapest? Stel ze dan hieronder en je krijgt zo snel mogelijk een reactie.

Geen reacties

    Laat een reactie actie