De Kettingbrug in Boedapest – Geschiedenis & achtergrond

kettingbrug boedapest

Als je in Boedapest een ansichtkaart koopt om naar familie of vrienden te sturen dan is de kans groot dat daar de Kettingbrug op staat. De Kettingbrug in Boedapest is – net als het vissersbastion en het Hongaarse parlementsgebouw – een zeer karakteristiek bouwwerk. Het is echt een symbool van de stad.

Geschiedenis Kettingbrug Boedapest

Voordat de brug gebouwd werd was er geen goede verbinding tussen Boeda en Pest. Er was wel een pontonbrug van de ene naar de andere kant, maar ideaal was dat niet. Als het in de winter hard vroor, werd de pontonburg verwijderd en als het ijs stevig genoeg was liepen mensen het ijs over naar de andere zijde. Maar zo wilde het weleens gebeuren dat mensen aan verkeerde kant van de Donau eindigden als het begon te dooien.

Graaf István Széchenyi

Uiteindelijk was het graaf István Széchenyi die het initiatief nam voor een brug. Tijdens de winterperiode kon hij zijn zieke vader aan de andere kant van de stad niet bereiken. Hij besefte hoe belangrijk het was om Boeda en Pest constructief met elkaar te verbinden. De graaf was niet alleen degene die het initiatief nam, maar hij financierde de brug ook voor een deel. Het duurde wel bijna 50 (!) jaar voordat hij eindelijk de financiering voor de beroemde brug rond had. Nu snap je overigens ook waarom de brug ook wel de Szechenyi Kettingbrug genoemd wordt.

Bouw van de Kettingbrug

In 1836 werd de opdracht om de brug te tekenen eindelijk gegeven. Hij werd gebouw onder het toeziende oog van Adam Clark, wiens naam later verbonden werd aan het plein naast de brug. En in 1842 was het zover: er werd gestart met de bouw. Zeven jaar later, op 20 november 1849, vond de officiële opening plaats.

Bombardement Kettingbrug

Vlak na de bouw van de brug gaven de Oostenrijkers opdracht om deze te vernietigen. Gelukkig slaagde deze actie niet, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de brug wel vernield. De Duitsers bliezen alle bruggen over de Donau op om ervoor te zorgen dat de communisten hen niet konden volgen. En dus werd ook de Kettingbrug gebombardeerd. De brug werd in 1949 gelukkig weer in zijn oude glorie hersteld.

Renovatie Kettingbrug

De Kettingbrug wordt in september 2018 gesloten voor een grondige renovatie. Lees alles over het tijdspad, de inhoud van de renovaties en wanneer de brug weer geopend wordt.

Ligging Kettingbrug

Tussen Clark Adam tér and Roosevelt tér:

Lees meer

 

Geen reacties

    Laat een reactie actie