Baden Boedapest: de beste badhuizen op een rij

Boedapest heeft veel bijnamen. Wat dacht je van ‘Parijs van het Oosten’ en de ‘Parel aan de Donau’? Maar Boedapest wordt ook wel  ‘de stad van de badhuizen’ genoemd. En niet voor niets, want het is de enige hoofdstad in de wereld waar helend water onder doorstroomt. Een bezoekje aan een badhuis is in deze stad daarom extra speciaal.

Top 4 Baden Boedapest

Hoe wordt je wegwijs met 125 badhuizen? Ik maak het je makkelijker en heb de keuze voor je teruggebracht naar de 5 beste badhuizen van Boedapest, overigens in willekeurige volgorde. Nu hoef je alleen nog maar te kiezen welk bad het beste bij jou wensen past. Of welke het dichtst bij je verblijf ligt natuurlijk.

1. Széchenyi Badhuis

Baden Boedapest

Het bekendste badhuis in Boedapest is toch wel het Széchenyi bad. Misschien heb je weleens het beeld gezien van de oudere mannen die hier een potje schaken in het warme water. Dit badhuis is het grootste in de stad en een van de grootste thermale baden van Europa.

Het bad is in het begin van de twintigste eeuw gebouwd in neobarok stijl. Het is een indrukwekkend en zeer mooi gebouw. Als je in het buitenbad zit – wat zelfs open is als het buiten vries dat het kraakt – kijk je naar de fraaie façades van het pand. Maar ook binnen is het goed vertoeven. Je kunt kiezen uit veel verschillende baden en ook hier kijk je je ogen uit.

Ik heb me overigens laten vertellen dat dit bad het populairste is onder de Hongaren zelf. Dat zegt in mijn ogen ook veel.


Bestel je tickets voor Széchenyi nu online & ontloop de rij

Wil je zeker zijn van een plekje en wil je een lange wachtrij vermijden? Bestel dan nu je ticket online voor maar €18.

>> Bestel nu je ticket voor Szecheniye badhuis


Aantal baden: 18, inclusief 3 buitenbaden
Prijs: vanaf v.a. 4900 HUF (ca. €19)
Openingstijden: 06.00 – 20.00 uur
Adres:
Kelenhegyi út 4
Website:
www.szechenyibath.hu

2. Gellert Badhuis

gellert badhuis

© www.spasbudapest.com

Alhoewel het hierboven genoemde Széchenyi badhuis al mooi is. Bij  het, in Art Nouveau stil gebouwde Gellert Spa, weet je helemaal niet wat je ziet. Met zijn glas-in-lood ramen en kleurrijke mozaïektegels is dit bad met recht het mooiste badhuis in Boedapest.

Het gebouw is tussen 1912 en 1918 gebouwd en combineert twee dingen waar Boedapest zo bekend om staat: zeer mooie architectuur en thermaal water. Zelfs als je niet zo’n zin hebt in een duik in het warme water is het de dus moeite waard om het complex te bezichtigen.

Wil je liever iets actievers doen, dan in een warm bad hangen? Dat kan ook. Het Gellert Badhuis heeft ook een zwembad waar je baantjes kunt trekken.


Bestel je tickets voor Gellert Badhuis nu online & ontloop de rij

Wil je zeker zijn van een plekje en wil je de lange wachtrij vermijden? Bestel dan nu je ticket online voor €19.


Aantal baden: 13, inclusief 3 buitenbaden en een zwembad
Prijs: v.a. 5600 HUF (ca. €20)
Openingstijden: 06.00 – 22.00 uur
Adres:
Kerület Állatkerti körút 9-11
Website:
www.gellertbath.hu


Koop nu je tickets online

Wil jij niet in de rij en zeker zijn van een plekje? Bestel dan nu een van onderstaande tickets.


3. Rudas Badhuis

Rudas Badhuis

© www.spasbudapest.com

Rudas bad is een overblijfsel uit de tijd dat de Ottomanen in Hongarije heersten. Het is een originele Turkse hamam. Het zal je dan ook niets verbazen dat het een van de het oudste badhuizen in de stad is.

Alhoewel het in 2014 een grote renovatie ondergaan heeft vind je er nog steeds originele elementen zoals het bad met 8 hoeken, gelegen onder een hoge koepel. De stralen zonlicht die op een zonnige dag door de koepel naar binnen komen, geven een sprookjesachtige sfeer aan dit bad. Bijzonder aan het bad is de jacuzzi van waaruit je een mooi uitzicht over Boedapest hebt.

Dit bad houdt nog steeds vast aan eeuwenoude tradities. Maandag, woensdag, donderdag & vrijdag is het bad alleen open voor mannen. En alhoewel het badhuis vroeger überhaupt niet toegankelijk was voor vrouwen, kunnen dames nu op dinsdag het bad bezoeken. Dan is het namelijk alleen begaanbaar voor vrouwen. In het weekend kunnen stellen ook samen het badhuis bezoeken, want dan zijn zowel mannen als vrouwen welkom.

Aantal baden: 8
Prijs: v.a. 2600 HUF (ca. €10)
Openingstijden:
06. 00 – 22.00 uur
Adres:
Döbrentei tér 9
Website:
www.rudasbaths.com

4. Lukács Badhuis

Tot een paar jaar geleden ging ga je voor een echt Hongaarse ervaring naar het Lukács Badhuis. Maar de afgelopen jaren heeft het badhuis flink aan populariteit gewonnen.

Het Lukács badhuis werd in de 12e eeuw al gebruikt door ridders van Sint John die hun zieken erheen brachten voor genezing. En later – gedurende het Ottomaanse tijdperk – veranderen de Turken dit badhuis in een Hamam. Maar ‘pas’ in 1880 werd dit badhuis officieel heropend.

Dit bad onderscheid zich doordat het een unieke mix van moderne en een traditionele spa is. Naast de 8 baden, vind je er namelijk ook een infrarood sauna, een stoombad en een muur van Himalaya zout.

Aantal baden: 8, waarvan 2 buitenbaden en 1 zwembad
Prijs: v.a. 3700 HUF (ca. €15) & gratis voor Budapest Card houders
Openingstijden: 06.00 – 22.00 uur
Adres: Frankel Leó út 25-29
Website: en.lukacsfurdo.hu

Lees ook

Geen reacties

    Laat een reactie actie